MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Agusia to nasze matki mogą sobie ręce uścisnąć. Moja matka z cała stanowczością twierdzi, że powinnam mieć cesarkę. Dlaczego? No bo ona miała. Moje dziecko ułożone główka w dół w 31 tygodniu? No przecież to za wcześnie, idź się dziecko zbadaj!
A wiecie, że cesarka jest dziedziczna?Największą głupotę jaką usłyszałam od mojej szanownej sąsiadki, to to, że :"Ty możesz mieć cesarkę, tak tak! No bo przecież Twoja matka miała!" - jaja jak berety.
Tusia Hania prześmiesznie ma te nóżki wyprostowane. Świetne są!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:44
weronikabp, Tusia84, Modelka, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość
-
alexast wrote:No właśnie dziewczyny ja dbałyście o bliznę.
i kompletnie nic mi sie nie dzialo w 10dobie po cc zdjeli szew i super wszystko sie goilo
madamama, alexast, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Margotka87 wrote:ja lezalam plackiem nawet glowa nie krecilam bo slyszalam ze po cc a dokladniej znieczuleniu moga wystapic migreny itd
Ale potem jak najszybciej wstać trzeba, tak? Bo chyba wszystkie piszecie, że ważne, by szybko zacząć wstawanie, dzięki temu do formy wraca się szybciej? -
madamama wrote:Ale potem jak najszybciej wstać trzeba, tak? Bo chyba wszystkie piszecie, że ważne, by szybko zacząć wstawanie, dzięki temu do formy wraca się szybciej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:48
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
u mnie po cc kazali wstawać jak odejdzie znieczulenie, znaczy wróci czucie w nogach
a że ja miałam cesarkę przed 18 to dopiero następnego dnia z rana wstałam
teraz będę miała podobnie
tylko postaram się małego przystawić wcześniej do cycki
oczywiście najgorzej wstać i zrobić pierwsze parę kroków a potem to z górki
u mnie ja tam specjalnie nie pielęgnowałam tej blizny. Była zaklejona opatrunkiem i kazali tego nie moczyć w miarę możliwościzagoiło się szybciutko i zaraz po 7 dniach zdjęli szwy
bardzo szybko doszłam do siebie
mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie
ta sama ręka będzie ciąć i zszywać to spodziewam się, że z tą samą precyzją
Margotka mnie na pojutrzeto będzie już zaczęty 40 tydzień
ale u mnie z zaskoczenia ta cesarka wyszła bo był planowany naturalny poród. Decyzja zapadła w tamten piątek
blizna się rozeszła na macicy i za duże ryzyko porodu naturalnego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:52
madamama, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
trzeba, ale dopiero jak pozwolą - ja po narkozie leżałam plackiem 8h i dopiero wtedy rozruch pod prysznic
Myłam się białym jeleniem, po cewnikowaniu trzeba się podmywać (to od razu z blizną) przy każdym siusianiu no i dużo się wietrzyłam - miałam pojedynczy pokój, więc mogłam wietrzyć się już od pierwszego dnia
Jak się blizna zagoi to koniecznie kup maść na bliznę - ja używałam Cepan dwa, czasem trzy razy dziennie - blizna jest "piękna", co mówi mi każdy lekarz przy badaniuMoja siostra ma małą bliznę z czasów dzieciństwa i do tej pory jest fioletowa i brzydka, więc to naprawdę ważne, żeby zacząć dość szybko smarować
madamama, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
monaaa wrote:Niesforna, może wybierz się do lekarza z tą nogą. a masz żylaki? ja miałam troszkę przed ciążą, a w ostatnim czasie się pogorszyło
gin powiedział tylko-nie wygląda to źle i pytał czy boli. moim zdaniem jest inaczej.
wczoraj miałam skurcz w tej nodze z żylakami, dziś patrzę i nowy dość spory wyskoczyłchyba w ciąży się nie leczy tak czy siak, oprócz maści i dozwolonych tabletek..
Po nocy zeszła ta opuchlizna, zobaczę co jeszcze się będzie działo dzisiaj.
Jutro mam usg u gina, to się najwyżej zapytam, czy coś z tym robić czy to normalne. -
ivv wrote:trzeba, ale dopiero jak pozwolą - ja po narkozie leżałam plackiem 8h i dopiero wtedy rozruch pod prysznic
Myłam się białym jeleniem, po cewnikowaniu trzeba się podmywać (to od razu z blizną) przy każdym siusianiu no i dużo się wietrzyłam - miałam pojedynczy pokój, więc mogłam wietrzyć się już od pierwszego dnia
Jak się blizna zagoi to koniecznie kup maść na bliznę - ja używałam Cepan dwa, czasem trzy razy dziennie - blizna jest "piękna", co mówi mi każdy lekarz przy badaniuMoja siostra ma małą bliznę z czasów dzieciństwa i do tej pory jest fioletowa i brzydka, więc to naprawdę ważne, żeby zacząć dość szybko smarować
Ok, cepan na liście do kupienia. Wypakowałam tantum rosa, ale może niepotrzebnie? Podmywanie po cewnikowaniu wystarczy płynem do higieny, czy jednak spakować to tantum? -
o, moja blizna wygląda mniej więcej tak
http://www.rossnet.pl/skarb/artykul,jak-pielegnowac-blizne-po-cesarskim-cieciu,541
niestety jest dość wysoko, bo to nie było planowane cc tylko szybka akcja, ale biodrówek i tak nie lubię
używałam tylko białego jelenia w płyniemadamama lubi tę wiadomość
-
ja się podmywałam płynem do higieny intymnej.
jeśli chodzi o maść na bliznę to mi od razu w dniu zdjęcia szwów ginka wypisała na receptę specjalną bactrim chyba się nazywała. Blizna jest prawie niewidocznatylko w jednym miejscu lekki zadziorek jest - widocznie coś poddźwignęłam za wcześnie, ale biały a nie ioletowy więc i tak mało widać
to u mnie ta blizna jest jeszcze mniej widoczna, jakby ktoś lekko kredką pociągnąłWiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:58
madamama, ivv lubią tę wiadomość
-
zobaczymy jak po drugiej cesarce będzie wyglądała, ale mnie tam też specjalnie nie zależy, żeby jej nie było bo i tak nigdy tego miejsca nie wystawiam na światło dzienne
a dla mnie samej czy dla męża nie przeszkadza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 11:00
-
ivv wrote:właśnie mi się przypomniało, że po cc w miejscu blizny i trochę naokoło przez jakiś czas nie ma czucia
na początku nie mogłam się przyzwyczaić a teraz już ok
tzn dalej jak dotykam to tak dziwnie
-
Cepanu czy contractubex mozna uzywac od ok. Tygodnia od zdjecia szwow (jak juz jest podgojone, nie na zywa rane). Tak na prawde to jaka bedzie blizna zalezy od wlasciwosci skory i oczywiscie umiejetnosci osoby tnacej i szyjacej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 11:12
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
ivv wrote:o, moja blizna wygląda mniej więcej tak
http://www.rossnet.pl/skarb/artykul,jak-pielegnowac-blizne-po-cesarskim-cieciu,541
niestety jest dość wysoko, bo to nie było planowane cc tylko szybka akcja, ale biodrówek i tak nie lubię
używałam tylko białego jelenia w płynie
to moja jest niżej ja w szoku byłam bo jest tak krótka i malutka, że jej nie widać praktycznie mam ją w tym miejscu gdzie końcówka włosków łonowych rośnie
dokładnie nie ma czucia to jest dziwne na początku ale później już okWiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 11:13
-
w sumie to później po cc proponowali mi przeciwbólowe środki i ja też prosiłam raz ale na ból głowy. A cięte miejsce mnie tak mocno nie bolało, żeby wymagać przeciwbóli. Do domu dali receptę na ketonal forte. Nie wiem - może to po znieczuleniu głowa bolała, ale wtedy byłam przekonana, że to przez współlokatorkę bo jej się za przeproszeniem gęba nie zamykała, dziecko jej non stop płakało 24 godziny na dobę a jeszcze jej chłopak przesiadywał u niej non stop i człowiek już miał dosyć wszystkiego - najzwyczajniej w świecie był wykończony...
obiecałam sobie, że jak tym razem na taką lokatorkę trafię to pójdę prosić o przeniesienie do innej sali żeby się tak nie męczyć. Bo to była jakaś masakra... jeszcze ja wtedy martwiłam się o to, że mój Michał drugi dzień nie je tylko śpi a ta mi non stop jakieś durne pytania zadawała jak dziecko jakieś. Już nawet nie pamiętam, ale były na zasadzie dlaczego kot miauczy...
u mnie blizna jest też tam gdzie włosy zaczynają rosnąć...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 11:18
ivv, madamama, Limerikowo lubią tę wiadomość