X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala29 wrote:
    Z tym wzrostem to tylko słyszałam od koleżanki także nie mam pojęcia jak jest w praktyce, może po 38 tygodniu rosną troszkę wolniej?
    Natomiast jeśli chodzi o grupę krwi to jasne, że czynnik rh matki jest najważniejszy, i oczywiscie ze jeśli matka ma rh + o konflikcie nie ma mowy
    i jasne, że każdej kobiecie z rh ujemnym robi się przeciwciała- napisałam o tym wielokrotnie,ponieważ lekarz nie może być pewien grupy krwi ojca zupełnie potwierdzam i zgadzam się z tym co napisałaś :-)i w tej kwestii nie napisałam nic innego, dobrze Ci mówili lekarze i położne , też mnie tak w szkole uczyli :-)
    w moich postach dyskusja toczyła się na inny temat, kiedy występuje konflikt serologiczny, i czy w sytuacji kiedy matka i ojciec mają rh ujemne może dojść do konfliktu serologicznego
    ja jestem matką rh ujemną i również zlecane mi są przeciwciała i je robię, bo takie są procedury, jednak nie ma mowy o konflikcie w sytuacji kiedy matka i ojciec sa rh ujemni- ale lekarz i tak zleci matce przeciwciała bo nie ma gwarancji co do ojca
    Już więcej na ten temat się nie wypowiadam, choć nie chciałabym aby na forum weszła dziewczyna, która ma rh ujemne i ojciec dziecka też i przeczyta, że może u niej wystąpić konflikt serologiczny, bo to totalna bzdura jest

No to kochana nie pisz co Ci mówiła koleżanka, bo są tu dziewczyny, które mają za malutkie dzieci i walczymy o każdy gram naszych maleństw będąc pod stałą opieką lekarzy. Tak jak Ty napisałaś, że chciałabyś aby na forum weszła dziewczyna i otrzymała informację, która jest totalną bzdurą -> sama takich totalnych bzdur nie pisz.

Jeśli chodzi o grupy krwi to napisałam tak luźno, nie odnosząc się do dyskusji, tylko chciałam się podzielić, co wiem na ten temat. Tylko tyle. :)

weronikabp, Margotka87, NataliaK, Niesforna, sunset, Galanea lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka - a dostałaś skierowanie od ginekologa?

Ja mam zalecenie od ortopedy. Moja ginka da mi skierowanie dopiero jak się będzie coś z małym działo lub jak będę po terminie.
    Dlatego dzwoniłam wcześniej do szpitala spytać się jak to jest u nich, czy przyjechać, jak się zacznie akcja czy jak. Wtedy mi lekarz powiedział, że w 37 mam zadzwonić umówić się na wizytę z ordynatorem i na tej wizycie ustalą termin CC.

Ty też pojedziesz umówić się na termin. A, że ja mam daleko, żeby jechać specjalnie by się umówić na termin to dzwonię. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:07

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że wózeczek się podoba :)

A mi za to znowu rosną piersi.. szok!!! dzisiaj jak wstałam i ubrałam biustonosz to w szoku byłam.. bo noszę już te większe zakupione w ciaży i byłu ok a tu dzisiaj znowu zaczynają się nie mieścić i otoczki nie mieszczę się w miseczce :/ super więc te do karmienia będą za małe po porodzie pewnie

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadrobie was dziewczyny :) :D

Ja po wizycie: Dziecko nadal ułożone pośladkowo, terminu cesarki nie mam bo nie mam innych przeciwskazań i bede czekac az sie cos nie rozkreci albo do terminu porodu.

Mały waży 2800 g wiec w normie;) Ja przez 3 tygodnie przytyłam 1 kg.
    Gin stwierdził że macica pobudzona , na Ktg nie było zadnych skurczy:)
    Kolejna wizyta za 2 tygodnie;)

BANKIERKA gratulacje:)
    Tusia ładny wózyczek:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:10

alexast, Nalka, eta, Tusia84, weronikabp, Ala29, evas, sunset, czekajajaca, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • maggda Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia.... tak Tusia abym znowu cie nie pomyliła :)
    ja znowu zauważyłam jakby mi trochę spadły od tego ciągłego tryskania mlekiem jak to mój mąż mówi :)

Ja nie będę kupować tych specjalnych staników strasznie mnie drażnią i są niewygodne dla mnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:13

Tusia84 lubi tę wiadomość

yuuds65g3xczefvz.png

twfgs7p.png

63nqryl.png[/url]
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie ułożenie pośladkowe jakos szkodzi dziecku?? Moze wiecie cos na ten temat?

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badania krwi to ja napiszę tylko od siebie tyle, mam grupę krwi A RhD + i miałam wykonane badanie na przeciwciała dwa razy na początku ciąży i w III trymestrze
    Lekarz powiedział, że jest to wymagane do porodu.

Z informacji ogólnych
    "WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA
    Badanie powinno być wykonywane u wszystkich kobiet - zarówno Rh dodatnich Rh (+), jak i Rh ujemnych Rh (-), w 12 tygodniu ciąży:
    jeżeli przeciwciała zostaną wykryte - należy określić rodzaj i miano przeciwciał oraz regularnie kontrolować ich poziom zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego, zwykle co 4 tygodnie;
    jeżeli przeciwciała nie zostaną wykryte - należy wykonać ponowną kontrolę między 28 a 30 tygodniem ciąży.
    Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza"

weronikabp, Paulina1986, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast ja dostane od gina skierowanie 4 czerwca na wizycie :) a Tobie ortopeda wystawil?

zpbndf9hsafopz9u.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja nie słyszałam nigdy żeby dziecku miało szkodzić ułożenie pośladkowe. jest w brzuszku fika, przekręca się, ma jedzenie i picie więc ułożenie nic nie zmienia - jest mu dobrze i tyle.
    tylko co do kwestii porodu sn / cc ma to znaczenie.

Agusia2312, sunset, Limerikowo lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:
    A takie ułożenie pośladkowe jakos szkodzi dziecku?? Moze wiecie cos na ten temat?
    Agusia ulozenie dzidziusiowi nie szkodzi ale jesli sie nie obroci to jest to wskazanie do cesarki. wiem zeczasem lekarz moze podczas porodu probowac obrocic dziecko poprzez ucisk na brzuch ale mnie to jakos nie przekonuje i osobiscie nalegalabym na cc ale to juz wszytsko zalezy od samej rodzacej i sytuacji

Agusia2312, Limerikowo lubią tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:

Moja Hania była ułożona pośladkowo z wyprostowanymi nogami bo są różne ułożenia pośladkowe.. urodziła się przez cc i tak jak już pisałam przez pewien czas po porodzie często trzymała wyprostowane nogi.. mówili na nią baletnica na oddziale ;) później musiałam skontrolować na usg bioderka dziecka ze względu na jej ułożenie w brzuszku, na badaniu wyszło wszystko ok.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:22

weronikabp, Agusia2312, Nalka, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:
    Agusia ja mam taką samą sytuację i też się nad tym zastanawiałam- różne myśli przez głowę przechodzą
    jednak mam nadzieję, że to nie wpływa na dziecko

Agusia2312 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Moja Hania była ułożona pośladkowo z wyprostowanymi nogami bo są różne ułożenia pośladkowe.. urodziła się przez cc i tak jak już pisałam przez pewien czas po porodzie często trzymała wyprostowane nogi.. mówili na nią baletnica na oddziale ;) później musiałam skontrolować na usg bioderka dziecka ze względu na jej ułożenie w brzuszku, na badaniu wyszło wszystko ok.:)
    Moja bratowa miała bardzo podobnie, musiała skontrolować bioderka małej, ale wszystko było ok ;-)

Agusia2312 lubi tę wiadomość

• madamama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po CC, napiszecie proszę coś więcej o takim porodzie? Został mi tydzień do cesarki i oczywiście coraz bardziej to przeżywam, stresuję się i zwyczajnie boję. Czy po porodzie będę w stanie się zajmować moim synkiem czy jednak poprosić mamę by przyjechała od razu? Jutro mam konsultację z anestezjologiem, mam nadzieję, że powie mi coś więcej, ale nawet nie wiem, o co pytać... A w internecie dramatyczne historie przeplatają się z wychwalaniem cesarek, jakby to rwanie zęba było :(

sjr9qqa.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja mówiłam dzis mamie o tym ułożeniu a ona z tekstem że sie moze poddusic..;/ no ej jestem na nia zła, bo nigdzir o takiem czyms nie słysząłam aby panika zasiała w mojej głowie...!!!

Dziękuje wam za te słowa to sie troche uspokajam:) Postaram sie nie myslec o glupotach mojej matki, zreszta ona jest specyficzna jak nie mogłam zajsc w ciaze to mówiła że po co sie leczymy i pieniedze wydajemy jak moze nie bede miała juz dzieci itp, umiała pocieszyc prawda?? Zal !! Nie zapomne jej tego nigdy!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:38

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wrzucałam to zdjęcie ale Agusia to dla Ciebie
    Moja Hania w dniu wyjścia ze szpitala i jej proste baletnicowe nogi.. przez to wydawała się taka duża/ dłuuuga :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 23:18

alexast, Margotka87, madamama, Agusia2312, weronikabp, ivv, maggda, Ala29, excella, eta, Nalka, Evelineq, Paulina1986, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka - dostałam zalecenie od ortopedy, ze względu na kręgosłup. No i ginka stwierdziła, że ona już nic nie będzie wystawiać, chyba, że będzie po terminie.
    Dlatego działam w ten sposób.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Dziewczyny po CC, napiszecie proszę coś więcej o takim porodzie? Został mi tydzień do cesarki i oczywiście coraz bardziej to przeżywam, stresuję się i zwyczajnie boję. Czy po porodzie będę w stanie się zajmować moim synkiem czy jednak poprosić mamę by przyjechała od razu? Jutro mam konsultację z anestezjologiem, mam nadzieję, że powie mi coś więcej, ale nawet nie wiem, o co pytać... A w internecie dramatyczne historie przeplatają się z wychwalaniem cesarek, jakby to rwanie zęba było :(
    nie masz sie czym stresowac Kochana nie nakrecaj sie nie czytaj przede wszystkim nic co pisza w necie! cesarke mialam w poniedzialek w piatek mnie wypisali i jesli chodzi o opieke nad dzieckiem to nie bylo zbytnio problemu wiadomo szalu nie ma bo rana moze bolec i ciagnac ale zle tego nie wspominam :) najwazniejsze zeby nie dzwigac np wozka itp itd ale jesli sie bedziesz czula lepiej jak Mama bedzie to jak najbardziej sciagnij ja do siebie :) pytaj co chcesz wiedziec chetnie odpowiem

madamama, Limerikowo lubią tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast to 3mam kciuki za rozmowe zebys sie nie musiala wkurzac :)

alexast lubi tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia słodka twoja Hania wyglądała z tymi nóżkami:) No o tych bioderkach to słyszałam że trzeba skontrolowac :)

Tusia84 lubi tę wiadomość

‹‹ 1111 1112 1113 1114 1115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ