X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a niby czemu ma wpływać ułożenie na samo dziecko? żeby było mu niewygodnie i coś tam mu przeszkadzało, uwierało to by się obróciło :) widocznie nie lubi do góry nogami ;)
    ja też miałam robione przeciwciała w I i III trymestrze i moja gin sama powiedziała, że pomimo, że mam dodatni rh to zalecenia nakazują robić 2x - właśnie w tych dwóch trymestrach :) a ja tam nawet nic nie mówiłam - trzeba to trzeba :)
    a ja cośkolwiek na raty zaczęłam robić. Łóżko złożyłam. Śmieci pozbierałam i naczynia, którymi się obstawiłam z lenistwa :) a teraz Michasia zabawki i odkurzanie mnie czeka :) z tym gorzej, bo co ja pochowam to Misiek na to samo wyciąga :)

Ala29, evas lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Dziewczyny po CC, napiszecie proszę coś więcej o takim porodzie? Został mi tydzień do cesarki i oczywiście coraz bardziej to przeżywam, stresuję się i zwyczajnie boję. Czy po porodzie będę w stanie się zajmować moim synkiem czy jednak poprosić mamę by przyjechała od razu? Jutro mam konsultację z anestezjologiem, mam nadzieję, że powie mi coś więcej, ale nawet nie wiem, o co pytać... A w internecie dramatyczne historie przeplatają się z wychwalaniem cesarek, jakby to rwanie zęba było :(

Wszystko zależy od organizmu kobiety. Każda przechodzi to inaczej.
    Mnie wzieli na stół, dali znieczulenie od pasa w doł, wiec byłam świadoma i przerażona ;) 10 minut i po strachu. Niestety maluszma mi zabrali, nawet niewiedzialam ze mam mozliwosc ja albo partner kangurowac go przez dwie godziny. Teraz jak bede moze miec cc to tego dopilnuje. Jesli chodzi o opieke, no musiałam leżec te 8 godzin, a że bardzo rwalam sie do wstawania to polozna mi pomogla ale szybko wrocilam do lozka ;) Mnie wszystko bolało i ciągnelo, i chodziłam zgieta w pół. Ale Ty mozesz czuc sie o niebo lepiej. Godzine od operacji przywiezli mi Malego, dzieki Bogu spał i nie musialam wstawac, nawet jakby zaplakal to bym dzwonila po polozna bo sama bym ni dala rady. Nie ma co sie bać, bedzie wszystko dobrze, zobaczysz :)

madamama, evas, Limerikowo lubią tę wiadomość

• madamama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka87 wrote:
    nie masz sie czym stresowac Kochana nie nakrecaj sie nie czytaj przede wszystkim nic co pisza w necie! cesarke mialam w poniedzialek w piatek mnie wypisali i jesli chodzi o opieke nad dzieckiem to nie bylo zbytnio problemu wiadomo szalu nie ma bo rana moze bolec i ciagnac ale zle tego nie wspominam :) najwazniejsze zeby nie dzwigac np wozka itp itd ale jesli sie bedziesz czula lepiej jak Mama bedzie to jak najbardziej sciagnij ja do siebie :) pytaj co chcesz wiedziec chetnie odpowiem

Margotka, dziękuję!! Dziewięć miesięcy szykowałam się do porodu sn i nawet nie myślałam o cc. W dodatku w szpitalu lekarkę, która mi je zrobi widziałam przez 5 minut na korytarzu, gdy mi wpisywała termin, a byłam taka zdenerwowana, że nawet nie zapytałam o nic.

Czy po cc jak dają przeciwbólowe leki to można karmić piersią czy trzeba karmić butlą? Boję się, że będę miała kłopoty z karmieniem (nastraszyły tak oczywiście położne w szkole rodzenia).

O co chodzi z tym leżeniem płasko po cc? Czy zostawią mi synka ze mną, a ja będę musiała leżeć w tym czasie, więc jeśli będzie płakać, to nic nie będę mogła zrobić?

Przepraszam, jeśli pytania są naiwne czy niemądre, ale właśnie takich rzeczy nie wiem.

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

sjr9qqa.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama - z tego co wiem, to mąż może dostać na ciebie 2 tyg. L4 po cesarce, żeby się tobą opiekować. Dziewczyny poprawcie mnie jeśli źle mówię...

Margotka87, madamama lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nam po cc nie zostawiali dziecka tzn jesli byl ktos z rodziny to tak ale jak zostalam sama to osoba odwiedzajaca wiozla dziecko do poloznych na sale noworodkow:) i u nas wstawalo sie po 24godzinach o ile dobrze pamietam i dopiero od tego momentu mialysmy Maluszki przy sobie

madamama lubi tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • madamama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    excella wrote:
    Wszystko zależy od organizmu kobiety. Każda przechodzi to inaczej.
    Mnie wzieli na stół, dali znieczulenie od pasa w doł, wiec byłam świadoma i przerażona ;) 10 minut i po strachu. Niestety maluszma mi zabrali, nawet niewiedzialam ze mam mozliwosc ja albo partner kangurowac go przez dwie godziny. Teraz jak bede moze miec cc to tego dopilnuje. Jesli chodzi o opieke, no musiałam leżec te 8 godzin, a że bardzo rwalam sie do wstawania to polozna mi pomogla ale szybko wrocilam do lozka ;) Mnie wszystko bolało i ciągnelo, i chodziłam zgieta w pół. Ale Ty mozesz czuc sie o niebo lepiej. Godzine od operacji przywiezli mi Malego, dzieki Bogu spał i nie musialam wstawac, nawet jakby zaplakal to bym dzwonila po polozna bo sama bym ni dala rady. Nie ma co sie bać, bedzie wszystko dobrze, zobaczysz :)

Excella, w moim szpitalu promuje się kangurowanie, więc myślisz, że mam się domagać, by tatuś mógł?

Rozumiem, że miałaś cc nagłe? Czy jeśli się dzieje w nocy, to wypraszają ojca? Piszesz, że dzwoniłabyś po położną, czyli partnera nie było.

sjr9qqa.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Margotka, dziękuję!! Dziewięć miesięcy szykowałam się do porodu sn i nawet nie myślałam o cc. W dodatku w szpitalu lekarkę, która mi je zrobi widziałam przez 5 minut na korytarzu, gdy mi wpisywała termin, a byłam taka zdenerwowana, że nawet nie zapytałam o nic.

Czy po cc jak dają przeciwbólowe leki to można karmić piersią czy trzeba karmić butlą? Boję się, że będę miała kłopoty z karmieniem (nastraszyły tak oczywiście położne w szkole rodzenia).
    Ja dostalam Zuzie do karmienia dopiero jak zeszly wszystkie kroplowy przeciwbolwe i nie bylo problemu z karmieniem

O co chodzi z tym leżeniem płasko po cc? Czy zostawią mi synka ze mną, a ja będę musiała leżeć w tym czasie, więc jeśli będzie płakać, to nic nie będę mogła zrobić?
    to zalezy chyba tez od szpitala u mnie dopiero dziecko bylo ze mna jak mnie na nogi postawili

Przepraszam, jeśli pytania są naiwne czy niemądre, ale właśnie takich rzeczy nie wiem.
    Pytaj kochana ile wlezie :*

zpbndf9hsafopz9u.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala29 wrote:
    no jak to monaaa, patrz jaką ożywioną dyskusję Twój wpis wywołał
    ja Ci osobiście odpisałam :-)

hehe spoko ;) to akurat nie o to chodzi ;)

Ala29 lubi tę wiadomość

81clk9i.png
  • eta Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia - Hania z tym nóżkami wygląda mega super ! przeagentka :D :D :D

Agusia - z całym szacunkiem ale Twoja mama na pewno nie ma wiedzy medycznej ;) całkowicie bezpodstawne są jej wymysły..

Tusia84, Agusia2312, weronikabp, madamama, evas lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Ala29 Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia jaki słodki widok :-)

Agusia spokojnie na pewno jest wszystko ok z naszymi dziećmi, a poza tym zawsze jest możliwość , że się jeszcze obrócą

Tusia84, eta, sunset lubią tę wiadomość

• excella Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:

Mozesz normalnie karmić jak.dostajesz leki. Ja dostawalam przeciwbolowe w kroplowce i normalnie karmilam. Po takim znieczuleniu chyba trzeba odleżec swoje, bo moga pojawic ie zawroty.
    A czy przyniosa Ci od razu dzidziusia, to chyba zalezy od szpitala. Zdarza sie ze pozwalaja mamie.odpoczac, mi malucha od razu dali. Jakby plakal to naciskasz guzik i przychodzi babka i pomaga w opiece.

madamama, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Margotka87 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama nie wiem czy widac ze odpisalam musisz doczytac miedzy linijkami Twojego postu :)

zpbndf9hsafopz9u.png
  • madamama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    madamama - z tego co wiem, to mąż może dostać na ciebie 2 tyg. L4 po cesarce, żeby się tobą opiekować. Dziewczyny poprawcie mnie jeśli źle mówię...

Masz rację :) Mój wziął dwa tygodnie urlopu, bo mu się bardziej opłaca przy własnej działalności. Tyle, że chociaż jest kochany i cudny, to gotuje jedną potrawę i jest nią jajecznica. Stąd oferta mamy, że przyjedzie i pomoże, np. przy gotowaniu. Chyba, że ja dałabym radę, ale tego chyba nie da się przewidzieć..?

Limerikowo lubi tę wiadomość

sjr9qqa.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama nie denerwuj się, bo nie ma czym :)

Cesarkę miałam w narkozie, więc nic o niej nie powiem, ale po wszystkim raz dwa doszłam do siebie. Najgorszy jest pierwszy rozruch, chyba z 20 minut wstawałam pod prysznic, ale z każdym razem było troszkę lepiej. Trzeba dużo spacerować, najlepiej jeszcze w szpitalu, bo dzięki temu każde następne wstanie jest łatwiejsze i każdy następny spacer dłuższy. Jak wychodziliśmy na dwór to szłam tiptopkami, a jak wracaliśmy to już normalnym chodem, choć nie szybkim. Po dwóch tygodniach byłam w stanie jak sprzed ciąży.
    Ważne jest mieć poduszkę czy coś w tym stylu i przy śmiechu, kichaniu i kaszlu przykładać do blizny i delikatnie się kulić, bo inaczej boli. Ale to też tylko na początku. I jak najczęściej ją wietrzyć i myć (używałam białego jelenia).

NIC STRASZNEGO! :)

madamama, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Excella, w moim szpitalu promuje się kangurowanie, więc myślisz, że mam się domagać, by tatuś mógł?

Rozumiem, że miałaś cc nagłe? Czy jeśli się dzieje w nocy, to wypraszają ojca? Piszesz, że dzwoniłabyś po położną, czyli partnera nie było.
    Jesli promuja kangurowanie, to jak najbardziej mozesz sie domagac by tatus trzymal dziecko, chyba ze Ty.bedziesz chciala. Ja dzwonilam po polożna bo akurat mojego męża nie bylo, musial pojechac po reszte rzeczy.
    Cc mialam zaplanowane, ale niestety sytuacja zaczela sie trzy tygodnie wczesniej bo odeszły wody iszybko jechalam do szpitala.

• eta Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lecę na zakupy! do zobaczenia później ;)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • monaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna wrote:
    Ehh obudziłam się do wc i już nie mogę zasnąć :/
    A tutaj widzę żywe dyskusje do późna w nocy :-)
    Ala29 ma rację - konflikt serologiczny występuje tylko i wyłącznie jeśli matka ma rh- a ojciec rh+
    Każdej kobiecie z rh- powinno się systematycznie badać przeciwciała, dlatego właśnie że nie ma pewności jaki czynnik rh ma ojciec :-)

Opuchlizna z prawej stopy trochę zeszła, ale kurczę boli mnie i piecze tą noga :/ chyba jednak muszę wybrać się do lekarza jakiegoś. Martwi mnie to że to tylko prawa stopa i nigdzie więcej nie puchne... Może się kurde jakiś zator gdzieś zrobił czy co :-(

Niesforna, może wybierz się do lekarza z tą nogą. a masz żylaki? ja miałam troszkę przed ciążą, a w ostatnim czasie się pogorszyło :( gin powiedział tylko-nie wygląda to źle i pytał czy boli. moim zdaniem jest inaczej.
    wczoraj miałam skurcz w tej nodze z żylakami, dziś patrzę i nowy dość spory wyskoczył :/ chyba w ciąży się nie leczy tak czy siak, oprócz maści i dozwolonych tabletek..

81clk9i.png
  • Tusia84 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwbólowe to często dają też po porodzie siłami natury na ból krocza przecież tam też jest rozcięcie i szycie mniejsze ale jest..ja pamiętam, ze bez przeciwbólowych nie mogłam wytrzymać po sn, a po cc znowu dostawałam przeciwbólowe ale bardziej na głowę której i tak nic nie pomagało bo właśnie krótko leżałam po znieczuleniu i miałam silne bóle i zawroty głowy..

madamama, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • madamama Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jesteście kochane :*
    Bardzo dziękuję, czuję się dużo spokojniejsza, no i wiem, o co wypytam jutro anestezjologa.
    Pewnie się doktor nie spodziewa pytań o karmienie czy o opiekę nad małym po porodzie, ale skoro w państwowym szpitalu za obowiązkową konsultację przedoperacyjną muszę zapłacić 150zł (!) to przynajmniej wymęczę wszystkie informacje.

Jeszcze jedno pytanie do Cesarzowych Matek ;) - czy już teraz zaopatrzyć sie w jakieś leki/kosmetyki do pielęgnacji blizny?

weronikabp, eta lubią tę wiadomość

sjr9qqa.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta dzieki , poprostu musze o tym gadaniu jej nie myslec !! :)

Ja aby słyszałam że na rane mozna octenisept wziasc po cc a co dalej to nie mam zielonego pojęcia:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 10:44

eta lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
‹‹ 1112 1113 1114 1115 1116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ