WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kada24 wrote:
    jak monalisa sa informacje??
    nie ma

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • madamama Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy miejsce po szczepionce powinno być takie czerwone i "wybrzuszone"? Pytam, bo Ignaś ma wręcz guzek na ramieniu, ale chyba nie boli, bo dotknęłam i nie było reakcji. Lekarz dopiero 8-ego, nie chcę biec, jeśli to prawidłowy odczyn.

sjr9qqa.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój Piotruś ma taki sam guzek i czerwony. Pediatra mówiła przy wypisie, że tak najprawdopodobnie jbędzie i mówiła jeszcze, żę może ropieć

Limerikowo lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    a odebrałam dziś wyniki Ignasia - w morfologii erytrocytów, hematokryt i hemoglobina obniżone - podobno nie ma tragedii ale za tydzien powtórka i zobaczymy, no i bilirubina całkowita ciągle podwyższona 7,15

czy któraś z Was (Martynika może?) nie pamiętam, też ma problem z przedłużającą się żółtaczką? jak za tydzień nie spadnie czeka nas szpital i badania.

Więc tak, odbierałam wyniki żółtaczki w ostatni piątek, to był 36 dzień życia Artura. Wynik był 9,4. Pediatra, która zlecała badanie powiedziała, że od wyniku równego 10 i więcej kieruje nas do szpitala na naświetlanie. Z kolei druga pediatra, która konsultowała wynik (naszej wtedy nie było i trafiliśmy do p. kierownik przychodni) stwierdziła, że od 10 to może jeszcze nie, ale przy 13 już by skierowała. Natomiast znajomy mojej mamy, ordynator pediatrii pewnego warszawskiego szpitala stwierdził, że nie trzeba się tym przejmować...

Dostalibyśmy skierowanie na powtórkę bilirubiny, gdyby nie to, że 8 lipca i tak mamy mieć komplet badań w Centrum Zdrowia Dziecka i pediatra z przychodni podejrzewa, że wtedy mu tę bilirubinę powtórzą. Termin dość bliski, więc nie chce kłuć dziecka dwa razy. Zobaczymy wtedy, czy ta bilirubina ma tendencję spadkową, czy się utrzymuje i co lekarze z Centrum zadecydują, aby z tym zrobić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 21:04

eta, Limerikowo lubią tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika to u Was krew pobierają na bilirubinę? u nas mają taki specjalny aparacik jakby laserowy... bezboleśnie...

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Dziewczyny, czy miejsce po szczepionce powinno być takie czerwone i "wybrzuszone"? Pytam, bo Ignaś ma wręcz guzek na ramieniu, ale chyba nie boli, bo dotknęłam i nie było reakcji. Lekarz dopiero 8-ego, nie chcę biec, jeśli to prawidłowy odczyn.

U nas, jak już wcześniej pisałam, najpierw była czerwona plamka, teraz zaczęła się wybrzuszać. W szpitalu do znudzenia powtarzali, że z tym się mogą dziać różne rzeczy - może wystawać, może ropieć, babrać się, to jest normalna kolej rzeczy i absolutnie nic nie wolno z tym robić. Nie opatrywać, nie przemywać, nie zaklejać, zostawić w spokoju i dać się wygoić :).

madamama lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    Martynika to u Was krew pobierają na bilirubinę? u nas mają taki specjalny aparacik jakby laserowy... bezboleśnie...

U Was sprawdzali przezskórnie, w szpitalu nazywali ten aparacik "bilicheck". Wynik ma raczej orientacyjny, badania z krwi są dużo dokładniejsze. Na oddziale też zawsze sprawdzali dzieciakom najpierw tym aparacikiem, potem, w razie wątpliwości, pobierali krew.

U nas w przychodni od razu pobrali krew, po prostu dlatego, że Artur był żółty na twarzy, to było widać gołym okiem, więc że bilirubina jest podwyższona, to już było wiadomo, trzeba było tylko dokładnie sprawdzić ile.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 21:12

MonikaS lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d0b276ead7309067med.jpg -> przyszło moje wybawienie przyszło dziś! jak cudownie:D mam wolne ręce a Frankowi pasuje :D

weronikabp, Martynika, Agusia2312, eta, Duchess, Tusia84, Mucha, madamama, Limerikowo, evas, szczessciara, misia_k1, czekajajaca lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia super :-)

NataliaK lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, bomba :). To jest elastyczna chusta, prawda? Ja zrobiłam błąd, bo kupiłam nieelastyczną, dla takiego małego dziecka nie jest wygodna, za sztywna, uciska, nie dopasowuje się, myślę, że będzie ok, jak Artur podrośnie, bo wtedy lepiej utrzyma ciężar, tymczasem muszę kupić elastyczną właśnie... jesteś zadowolona z materiału?

Mogłabyś podesłać link? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiecie jak sie ciesze ;D zamowilam wczoraj lezaczek i chuste jak kurier zostawil paczke na ochronie to nie moglam sie doczekac az maz przyniesie :D
    Martynika tak to elastyczna chusta,moja kolezanka jest z niej bardzo zadowolona,polecila mi wlasnie tahttp://allegro.pl/pentelka-chusta-elastyczna-wylacznie-oryginal-i4383263479.html , material jest super,latwo i wygodnie sie zaklada,ale to chyba jak kazda. No to mam juz rece,bo moj Franek to z tych lubiacych raczki ;-) a i do sklepu pobliskiego tez nie musze targac wozka specjalnie =)na mazury jak pojedziemy tez sie pewnie sprawdzi,kurde ale sie podjaralam =) Franek zasnal w niej w 5 minut,nawet nie protestowal :D

Nalka, Martynika, eta, weronikabp lubią tę wiadomość

• Nalka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna też już zaczyna należeć do tych, którzy chcą rączki i rączki. Chyba tez sobie sprawię. Dzięki za link. :) Fajna ta chusta i nie droga. Widziałam wcześniej za 170zł i nie byłam przekonana do zakupu.

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamawiam! :)

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    A u mnie 3 tyg po cc mam tak ze cały dzien nic nie leci a potem znowu jak w okresie lub bardziej brązowo, rożnie, mogłoby sie skończyć bo ja tez nie cierpię podpasek, apropos, kiedy mozna stosować tampony po cc?
    Mam tak samo... już mi się wydaje że się skińczyło bo w ciągu dnia nic nie ma, a nagle wieczorem wraca... lub jak pochodzę więcej.
    Też się zastanawiałam nad tamponami, bo podpaski to dla mnie tragedia, zwłaszcza latem... tylko nie wiem czy można...
    Ktoś coś wie na ten temat?
    AISAK wrote:
    Hej Mamusie. By dziś juz w domku. Szczęśliwe strasznie:)

Walcze z karmieniem, a w szczególności z bólem sutek. Macie dobre masci lub sprawdzone sposoby na to?
    Smarowanie sutków własnym mlekiem i do tego maść purelan 100.
    Miałam aż rany na sutkach. 1,5 tyg i się przyzwyczaiły :)

Duchess, weronikabp lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika dzięki za odpowiedź!

Tą chustę też kupię!

NataliaK, Martynika lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Duchess Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta wrote:
    Paulina GRATULACJE ! już naprawdę kilka tylko nierozpakowanych mamusiek zostało!

Duchess - jak u Ciebie?? czy coś przegapiłam?

Eta moja droga, nic nie przegapilas :-P ja ciagle czekam na jakis action ale podobnie jak z pierwszym synkiem- drugiem rowniez nie spieszno:-) jeszcze pare dni i trzeba przygotowywac sie na wywolywanie.

weronikabp, eta lubią tę wiadomość

f2wli09kll2jbdtn.png
  • Duchess Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna, z tego co czytalam to tampony sa zabronione. Pewnie dlatego ze w srodku jest gojace sie miejsce po lozysku i gdyby przez tampony nasiakajace krwia wewnatrz i blokowanie powietrza tfu tfu tfu doszlo do zakazenia to bez sensu :-( mysle ze lepiej przecierpiec dopoki lekarz nie potwierdzi ze wszystko zagojone. Ja jak bylam 6 tyg po pierwszym porodzie u gina to mowil ze jest ok ale jeszcze costam sie goi wiec to chyba nie jest tak szybko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 22:41

Limerikowo lubi tę wiadomość

f2wli09kll2jbdtn.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK ja smarowałam grubo maltanem sutki i wietrzyłam chodząc po domu z cyckami na wierzchu prawie hihi koszulka czy cuś... pomagało :) a teraz mały już tak umie ssać, że już maltan poszedł w odstawkę :) ale ból był na początku - współczuję ;)

Natalia chusta ajna, i pewnie plecy tak nie cierpią. a da się w tym jakoś karmić? ;) a to mocno skomplikowane w zakładaniu? bo np ja tak myślę z takiej strony, że np jak pojadę do sklepu to zamiast koszyka, wózka czy co tam jeszcze taką chustę, ale to muszę go jakoś zamontoawć na parkingu... to dużo czasu zajmuje? ktoś potrzebny do pomocy czy samemu się da?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 22:55

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

Natalia chusta ajna, i pewnie plecy tak nie cierpią. a da się w tym jakoś karmić? ;) a to mocno skomplikowane w zakładaniu? bo np ja tak myślę z takiej strony, że np jak pojadę do sklepu to zamiast koszyka, wózka czy co tam jeszcze taką chustę, ale to muszę go jakoś zamontoawć na parkingu... to dużo czasu zajmuje? ktoś potrzebny do pomocy czy samemu się da?[/QUOTE]

Dołączam się do pytania ;)

A na bolące sutki też polecam Maltan ;)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    AISAK ja smarowałam grubo maltanem sutki i wietrzyłam chodząc po domu z cyckami na wierzchu prawie hihi koszulka czy cuś... pomagało :) a teraz mały już tak umie ssać, że już maltan poszedł w odstawkę :) ale ból był na początku - współczuję ;)

Natalia chusta ajna, i pewnie plecy tak nie cierpią. a da się w tym jakoś karmić? ;) a to mocno skomplikowane w zakładaniu? bo np ja tak myślę z takiej strony, że np jak pojadę do sklepu to zamiast koszyka, wózka czy co tam jeszcze taką chustę, ale to muszę go jakoś zamontoawć na parkingu... to dużo czasu zajmuje? ktoś potrzebny do pomocy czy samemu się da?

Karmic podobno sie da,ale ja jeszze nie probowalam,jak sprobuje to dam znac jak to wyglada w praktyce :) co do zakladania to mi nauka wiazania zajel kilkanascie minut, zaklada sie na naprawde prosto i samo wiazanie z 4 minuty z wlozeniem dziecka wlacznie. I samemu sie da jak najbardziej :))
    ^

MonikaS, eta lubią tę wiadomość

‹‹ 1370 1371 1372 1373 1374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ