X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kompletnie nie mam dziś apetytu, nie wiem o co chodzi... czyżby u mnie też jakieś choróbsko się zaczynało?
    chyba jakąś babcię Zosię ugotuję - może żurek z jajkiem... ehhh, trzeba coś zjeść jednak.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i przychodnię w końcu dla młodego wybrałam w okolicy,w której teraz mieszkamy bo ja cały czas do mojej starej należę w innej części miasta. Już będę wiedzieć co podać w szpitalu.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak a ta rwa kulszowa to to co potocznie ludzie nazywaja korzonkami? Bo jesli tak, to wiem o co chodzi i bardzo wspolczuje meczarni. Ja kilkakrotnie w przeszlosci mialam jakies zapalenia nerwow w krzyzu i nic nie moglam robic. Jak sparalizowana bylam. Lzy z oczu mi ten bol wyciskal. Usiasc i wstac z toalety to byla katorga jakich malo!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Gosiak a ta rwa kulszowa to to co potocznie ludzie nazywaja korzonkami? Bo jesli tak, to wiem o co chodzi i bardzo wspolczuje meczarni. Ja kilkakrotnie w przeszlosci mialam jakies zapalenia nerwow w krzyzu i nic nie moglam robic. Jak sparalizowana bylam. Lzy z oczu mi ten bol wyciskal. Usiasc i wstac z toalety to byla katorga jakich malo!
    A wiesz, że nie wiem czy to jest to samo. Korzonki kiedyś miałam i wtedy bolało mnie w krzyżu, zgięło w pół i nie mogłam się wyprostować, a teraz to jest ucisk na biodro i pośladek i jak chodzę to mam gwiazdki normalnie w oczach tak czasem zaboli... dzisiaj aż ochroniarz na parkingu powiedział, że mi pójdzie do kasy biletowej i zapłaci za mój bilet, bo widzi, że mam problemy z poruszaniem się. Miło z jego strony.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na obiad mam naleśniki z twarożkiem i dżemem. Ale jakoś smaka mam na coś kwaśnego : kapuśniak może żurek.

Gosiak, maja35 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara nie mialabym nic przeciwko urodzeniu troche wczesniej pod warunkiem, ze dzidzia jest okej, ale w piatek lekarka mi powiedziala, ze nie przewiduje, zebym urodzila przed terminem. Nie wiem na jakiej podstawie tak stwierdzila. Moze dlatego, ze nie doswiadczylam do tej pory ani jednego skurczu?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak to w takim razie chyba jednak nie to samo, bo ja z korzonkami mialam tak jak napisalas. Bylam zgieta jak 120-letnia starowinka!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakies sprawdzone sposoby na bol zoladka lub cos co mozna brac bezpiecznie w ciazy? Bo od wczoraj jest masakra. Prawie nic nie jem. Do tego dzis mega rozwolnienie. Mam nadzieje, ze to nie jelitowka.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia mnie ostatnio ratuje Gaviscon w tabsach. Jest tez syrop ale ja nie cierpie syropow.

My juz po obiadku. Byl gulasz z indyczego udzca z kus kus :-)

dorocia2324 lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutaj info jakie otrzymalam z ZUs dot maciezynskiego:

Dzień dobry

W odpowiedzi na powyższe pytanie uprzejmie informuję, iż zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst jednolity: Dz. U. z 3 lutego 2014 r. poz. 159 ze zm.) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego urodziła dziecko.

Jeżeli jest Pani zatrudniona na umowę o pracę - dokumenty w sprawie udzielenia urlopu macierzyńskiego oraz wypłaty zasiłku macierzyńskiego - proszę złożyć do pracodawcy.

Dokumentami niezbędnymi w celu ustalenia prawa do zasiłku macierzyńskiego są:
    - skrócony akt urodzenia dziecka – oryginał,
    - wniosek o udzielenie zasiłku macierzyńskiego za okresy poszczególnych urlopów ( z podaniem terminów od -do),
    - oświadczenie ubezpieczonego o braku zamiaru korzystania przez drugiego z rodziców dziecka z zasiłku macierzyńskiego za okres ustalony jako okres urlopu rodzicielskiego albo o okresie, w którym drugi z rodziców dziecka zamierza korzystać z zasiłku macierzyńskiego za okres tego urlopu. Oświadczenie powinno zawierać imię, nazwisko i PESEL drugiego z rodziców dziecka, a jeżeli nie nadano mu numeru PESEL - serię i numer dowodu osobistego lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość.

Jeżeli złoży Pani pisemny wniosek w ciągu 14 dni po porodzie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres podstawowego urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze i bezpośrednio po nich – za okres urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze, zasiłek macierzyński przysługuje w wymiarze 80% podstawy wymiaru zasiłku przez cały okres pobierania zasiłku macierzyńskiego.
    Jeżeli chce Pani skorzystać z zasiłku macierzyńskiego za okres wszystkich przysługujących urlopów w pełnym wymiarze, ale wniosek zostanie złożony po upływie 14 dni od dnia porodu, zasiłek macierzyński za okres tych urlopów będzie przysługiwał w wysokości 100% podstawy wymiaru zasiłku przez okres pobierania zasiłku za okres urlopu macierzyńskiego podstawowego i dodatkowego, oraz w wysokości 60% za okres pobierania zasiłku za okres urlopu rodzicielskiego.

Gosiak, Lara 82 lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath Twoja córa nie jest jeszcze taka duża :)

KAtiś jak masz piłkę to na niej skacz, może wtedy Pola się bardziej zmobilizuje ;)

dziewczyny dziękuję na namiary termometrów. Kupię w takim razie jeden z tych polecanych przez was:)

JA dzisiaj byłam na prawie ostatnich zakupach dla mnie i młodego. Jeszcze będę musiała dokupić jedno opakowanie majtek siatkowych, bo w aptece mieli tylko jedno. Mój sklep ze stanikami jest zamknięty do czwartku włącznie, więc może w nast. tygodniu się wybiorę :)

Powiem Wam, ze nie wiem jak ja spakuję do torby wszystkie moje rzeczy... tyle tego jest, ze masakra.

W ogóle przed chwilą dzwoniłam do ZUS i humor mi się poprawił, bo moje wszystkie 3 zwolnienia dotarły już w zeszłą środę, teraz tylko czekać na decyzję i pieniążki na koncie :)
    Jestem w szoku, że tak szybko dotarły, bo księgowa miała je wysłać w poniedziałek, a we wtorek przecież było święto.

Do mnie dzisiaj dotarł olej i mąka kokosowa, będę się teraz tym smarować :)

Gosiak, Katiś lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath rzeczywiscie nie jest jakas bardzo duza :) srednia waga, moimzdaniem idealna jak na Twoj tydzien
    nie masz sie czego bac :p

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka, moze osobiscie zawiozla zwolnienie?
    Ja po staniki musze pojechac i jeszcze w tyg uprac je i koszule, rozek.
    Majtki mam 1 szt 1 razowe i 2 szt wielorazowe. Chcialam dokupic ale nie bylo w aptece. Moze jeszcze kupie 2 szt

atdcqtkf2affvuei.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka, ja też po wielu oopiniach kupiłam termometr Microlife nc150, a co do pakowania to ja spakowana jestem w dwie, jedna mała walizka na kółkach idzie ze mną od razu, torba z rzeczami dla młodego w bagażniku plus poduszka V w bagażniku gdybym potrzebowała.

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może faktycznie osobiście, ale czy jej się chciało? nie ważne, ważne, ze dotarły :)

JA muszę mieć dwie torby od razu ze sobą, bo dla młodego wszystko muszę mieć swoje- kosmetyki ubranka, pieluchy itp. Szpitale, które wybrałam mają takie wymogi.

AAAA i umówiłam się z położną na oglądanie oddziału w nast poniedziałek. Zobaczę w końcu jak wygląda szpital praski ;)

Gosiak lubi tę wiadomość

c7hyim7.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastepna wizyta Gosiak jest 27 stycznia :)

Dzieki dziewczyny za pocieszenie ale jakos jestem przerażona jak ja ja wypluje!! :D

Gosiak lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • justta Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath to może będziesz następna :-) ja rodzę w dzień babci, ewentualnie dziadka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 17:11

Gosiak, megg, dorocia2324 lubią tę wiadomość

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • Pia Gizela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg, dzięki za informację o urlopach :)

Bardzo mnie cieszą wszystkie dobre wieści od wizytujących dziś!

Ja jutro w końcu muszę iść na badania. A w piątek wizyta, ale na 19.00.

Gosiak, mnie się też przydarza ta rwa! Nawet nie wiedziałam, że to to!

megg lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg, dzięki za informację o urlopach :)

Bardzo mnie cieszą wszystkie dobre wieści od wizytujących dziś!

Ja jutro w końcu muszę iść na badania. A w piątek wizyta, ale na 19.00.

Gosiak, mnie się też przydarza ta rwa! Nawet nie wiedziałam, że to to!

relg9vvjrtqik460.png

• Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Aga chcialabym troche twojego optymizmu
    Asiu, wiem że łatwo tak napisać - glowa do gory, uśmiechnij sie, jeszcze chwilka a bedziemy rozpakowane, szczęśliwe. Zapomnimy o dolegliwościach i bólu, i innych zmartwieniach.
    Mi tez sie zdarzają gorsze dni, czasem nawet muszę sobie poplakac, ale zaraz potem sama ustawiam sie do pionu. Mam cudownego męża który zajmuje się mną w weekendy ;-) żadnych większych zmartwień, no i praktycznie bezproblemową ciążę. Więc nie wolno mi narzekać!!

Skończyłam prasowac. Mój kręgosłup zaraz mi odpadnie! Ale zrobiłam to. Ufff. Na pewno nie będę po urodzeniu małego wszystkiego tak dokladnie prasowac. O nie!

Natchniona waszymi wczorajszymi pomysłami kulinarnymi, totalnym leniem, oraż pustkami w lodówce - robię leniwe :-)

Januszkowa, AsiaSzw lubią tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
‹‹ 1764 1765 1766 1767 1768 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ