X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamuśki!
    Ja siedzę przed gabinetem i czekam na usg genetyczne... Mam o 10:20. Trzymajcie kciuki za nas! :-)

Madlene, Gosiak, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • Madlene Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, ja też będąc na początku lipca, kilka dni w szpitalu, miałam podawaną Nospę. Wszystkie z resztą w ciąży, na oddziale miałyśmy ją brać 3 razy dziennie. Nigdy wcześniej nie brałam Nospy, więc nawet nie znałam jej ulotki, ale po zażyciu mniej odczuwałam skurcze w podbrzuszu (tyle, że mogło to być tylko rozciąganie wiązadeł). Dopiero w domu przeczytałam, że lek przenika przez łożysko (i nie ma tam słowa "może"). Myślę, że lekarze nie podawaliby pacjentkom w błogosławionym stanie czegoś co może szkodzić dziecku. Ale wydaje mi się, że jeżeli nie czuje się niepokojących skurczy to faszerowanie środkami przeciwbólowymi jest jakieś na wyrost.

relgj44jl1yjpwpb.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Dzień dobry mamuśki!
    Ja siedzę przed gabinetem i czekam na usg genetyczne... Mam o 10:20. Trzymajcie kciuki za nas! :-)

Trzymam kciuki i czekam na relacje po badanniu

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Dzień dobry mamuśki!
    Trzymam! :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Dzień dobry mamuśki!

Trzymam kciuki! :)

• Topola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Strasznie mi dzisiaj źle. Jestem zmęczona, kręci mi się w głowie i ogólnie mam jakiś kiepski humor. Siedzę właśnie w kibelku i ryczę sama nie wiem dlaczego :(

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola wrote:
    Dziewczyny. Strasznie mi dzisiaj źle. Jestem zmęczona, kręci mi się w głowie i ogólnie mam jakiś kiepski humor. Siedzę właśnie w kibelku i ryczę sama nie wiem dlaczego :(
    Pewnie hormony... trzymaj się kochana, pewnie przejdzie niedługo.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się jak kompletna wariatka. Siedzę zamknięta w łazience, nie mogę wracać do pracy bo wyglądam jakby się działa jakaś tragedia :P Nie mogę się zatrzymać. A głupio mi komukolwiek się pokazać ani przyznać tutaj.

• bella84 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje madlene tak wlasnie mysle ze nie bede brala tej nospy bo nie czuje skurczy, czulam je jedynie podczas zblizenia z partnerem z wiadomych wzgledow, potem juz nie, wiec moze i do rze ze od razu zarocilam tabletke, dzisiaj jeszcze dzwonil do mnie prowadzacy ciaze i kazal zaiekszyc duphaston z 2x2 na 3x2....
    Bietka trzymam mocno kciuki, jak juz bedziesz po to daj znac i opisz z detalami jak to wyglada i co lekarz mowil :) jestem bardzo ciekawa ja mam w przyszla srode...

Madlene lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola wrote:
    Czuję się jak kompletna wariatka. Siedzę zamknięta w łazience, nie mogę wracać do pracy bo wyglądam jakby się działa jakaś tragedia :P Nie mogę się zatrzymać. A głupio mi komukolwiek się pokazać ani przyznać tutaj.

Topola pomyśl ze dla swojego Groszka zniesiesz wszystko nawet te choolerna burze hormonalną... Każda z nas pragneła maleństwa, a ze teraz jak maja 2 czy 4 centymetry juz daja nam popalić to inna bajka... Trzeba wziąć sie w garść i mysleć ze my mamy kryzysy emocjonalne ale w tym czasie nasze maleństwa rozwijaja sie w najlepsze...

Topola, Gosiak, Fedra, Madlene lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola wrote:

Topola, za chwilę bedzie lepiej i będzie Cię roznosić radość. Jeśli czujesz się słabo, to idź do domu. Ja źle się czułam w sobotę i w końcu zemdlałam. Uważaj na siebie. Trzymaj się :*
    A pytałam o umowę, bo w Pl umowa zostaje przedłużona do porodu, ale jak jest w Norwegii, to nie wiem. Oby jak najlepiej dla Ciebie :)

Topola lubi tę wiadomość

• Katiś Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy kciuki i czekamy na relacje.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NASTA wrote:
    Termin mam na 11-16 lutego.
    To bardzo podobny do mojego!! Moze sie w takim razie spotkamy na porodowce:)
    A u kogo prowadzisz ciaze?

• Bietka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem już w domu i mogę opowiadać:)

Zacznę od tego, że z dzidzią wszystko jest dobrze, rozwija się prawidłowo, nie ma powodów do obaw! :) kamień z serca !!!

Skierowanie miałam od mojego lekarza prowadzącego, USG wykonywał lekarz, o którym w necie naczytałam się b. dużo negatywnych opinii, więc na wizytę musiałam przygotować się podwójnie;)

Jak tylko weszłam podałam mu skierowanie, wypytał mnie o podst info: imię, nazwisko, data urodzenia, ost termin miesiączki itp. Badanie było przez pochwę i wg niego to bardzo naturalne, ja się nie znam ale myślałam, ze już może będzie przez brzuch, ale ok. To jest pierwszy lekarz, który podczas badania każe wkładać pięści pod pośladki... miałyście kiedyś tak?
    Badanie wyglądało jak zwykłe usg, dla mnie żadnej różnicy. Najpierw wszystko pomierzył, później odwrócił monitor w moją stronę i mi pokazywał wszystko po kolei: głowa, ręce, nóżki itp. Jak go w trakcie badania zapytałam o płeć czy na tym etapie można już coś zobaczyć, to spojrzał na mnie co najmniej dziwnie i powiedział, że nast usg będę miała około 20 tyg i wtedy na pewno się dowiem. Nie próbował nawet nic pod tym względem sprawdzić. Jak już się zaczynałam ubierać, on powiedział, żebym jeszcze raz się położyła, bo zapomniał zmierzyć jak to ujął: "długości dzieciaka", no więc kolejny raz na kozetkę... Po tym wszystko zapisał wszystkie wyniki, dał mi je wraz z 4 zdj i wyszłam.

Szczerze to więcej od tej wizyty nie wymagałam, chciałam się tylko upewnić, czy z maleństwem wszystko dobrze, ale powiem wam, że gdyby on miał być moim lekarzem prowadzącym to bym go szybko zmieniła...

Wyniki:
    CRL - 52mm
    hbd - 12
    158 ud/min, miarowa
    NT - 1,4 mm
    NB - (+)

sebza, Fedra, bella84, Januszkowa lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola wrote:
    Sebza czy ty nie byłaś na badaniach już? Czy ja przeoczyłam opis, że wszystko ok? :) Widzę że masz zmieniony wiek ciąży.

Nie, jeszcze nie byłam. Mam w ten czwartek badania, już się stresuję... I nie mam zmienionego wieku ciąży :) U mnie od początku wszystko jest w terminie, każde usg pokazuje dziecko w wielkości dokładnie odpowiadającej wieku ciąży, także ani nic do przodu, ani nic do tyłu. Ale dopiero teraz zobaczyłam, że Ty jesteś w tym samym tygodniu i dniu co ja :)

Jeśli chodzi o burze hormonalne, to ja wczoraj się wściekałam na męża o byle co, ale on chodzi i powtarza "wiem kochanie, że to nie ty, to tylko hormony" ze swoim uśmieszkiem, co mnie dodatkowo wkurzało :D Nigdy wcześniej tak nie miałam, więc zwalam na ciążę :D Na szczęście nie mam żadnych ataków płaczu :D Poza tym ból piersi mi się zmniejszył i mdłości zdecydowanie też. Dzisiaj rano w ogóle było ok, bez mdłości.

atdci09k89ytpjkc.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Zacznę od tego, że z dzidzią wszystko jest dobrze, rozwija się prawidłowo, nie ma powodów do obaw! :) kamień z serca !!!
    To jest pierwszy lekarz, który podczas badania każe wkładać pięści pod pośladki... miałyście kiedyś tak?
    Tak, ja mam tak zawsze - pięści pod pośladki.
    Cieszę się, że wszystko u Was ok! :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Dziewczyny poradzcie prosze co robic, spalam od 2 h kiedy sie obudzilam poszlam do toalety a tam na majtkach brazowe plamienie, w piatek o 1930 mialam usg wszystko bylo ok wiec skad to plamienie bardzo sie teraz boje, nie boli mnie brzuszek i plamienie ma kolor brazowy :( prosze pomozcie czy mam jechac na ip? Dzisiaj bylam na dworzu od 14 do 18 w polcieniu:( boje sie :(

Ja takie plamienia mam praktycznie co chwila choc ostatnio w wiekszych odstepach czasu...
    Jesli Cie to uspokoi jedz na ip niech zrobia usg...
    Plamienia miga byc od wielu rzeczy m.in. od temp tez...

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Topola Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, ja coś chyba dziś rano przez sen patrzylam na Twój wiek ciąży Sebza bo widziałam 11tydzień i 2 dzień :P A pamiętałam, że miałyśmy taki sam wiek ciąży.
    Całkowicie mi dzisiaj chyba odbija.

Teraz już trochę lepiej. Opanowałam jakoś płacz ale czuję się nadal kiepsko. Zdołowana i skołowana jakaś. Muszę chyba wyjść na chwilę na powietrze. Dzięki za wsparcie dziewczyny.

• sebza Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, jeszcze Fedra ma taki sam tydzień :D To jesteśmy we 3 :D

Topola, Fedra lubią tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Sloneczna ja jeszcze wymiotuje... Mniej niz wczesniej ale dalej...najgorzej po tabletkach, wczoraj po wizycue na ip babka kazala wziasc nospe 3 x1, poki co pierwsza tab jak wzielam to po 5 min zwrotka...

jak mi kazali w spzitalu brac nospe to mialam to samo ....
    teraz juz nospy nie biore ale duphaston kwas foliowy i jod

wiec na noc biore i leze na boku z nadzieja ze sie wchlonie...

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ