X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy białych pampersów 1. Nie narzekam. Zauwazylam ze dady strasznie odciskaja się na pupci i przykleja się do pośladków. Póki co nie używałam innych. Chusteczki teraz mamy z pampersa, wczesniej były dady. Jak mam więcej czasu przemywam pupę zwykłą woda. Wczoraj znów był atak kołki. Co prawda godzina, ale Pola tak strasznie płakała. Pomogła suszarka na brzuszek. Lekarz przepisał na kołki Debridat. Mała śpi od 10:50 z przerwą o 12 na cyca. Zdążyłam zrobić wykwintna zupę pomidorową :D i korzystając z okazji to już jestem po obiedzie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 12:39

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy chusteczki BabyDream -tez sroka polecała, używamy na zmianę z woda zwykla. Są ok, małemu nic po nich nie dolega. Maści do pupy nie używamy, bo nie ma takiej potrzeby. Mam tylko jakieś próbki z musteli, to ze 2 razy posmarowalam. A tak to czasem olejem ze słodkich migdałów natłuszcze i tyle.

Czy waszym dzieciom tez przetluszcza się glowa od czoła do czubka? Dziwne to, może związane z ciemieniucha (choć nie ma na razie).

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie zupa mocy sobie pyrka ;-) a na drugie mięso z zupy + kasza jęczmienna + jakiś sos + pieczone warzywa. Mniam, juz zglodnialam ;-)

• Katiś Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała mi, mnie mama mówiła ze taka tlustosc właśnie w tym obszarze związane jest z ciemieniucha. Obserwuj. Oo u Ciebie dwudaniowy obiad :D eee to do tego mi jeszcze daleko, chociaż mała śpi i mogłabym zrobić, ale wolę posiedzieć na kanapie i kawy się napić :P

Penelope lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Moj ma czerwona pupę po chusteczkach z pampersa. Używałam Tammi to nic nie było.
    Angelcia, po wodzie tez mu sie zaczerwienila!!
    Cath, te z hippa jakie masz? Bo srokao o nich pisała, ze dobre, ale jakie konkretnie?
    Sa jedne w Rossmannie i to dodatkowo w dwupaku :* koszt okolo 13 zl :) takie białe opakowanie z drzewkiem :) z naturalnym olejem z migdałów :)

Sue lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używałam białe pampersy i byl ok ale zaczynały się małej odgniatac na nóżkach. Teraz jesteśmy na sądach jedynkach i wg mnie super się sprawdzają. Pewnie jutro nam się paczka skończy I za dwa dni przechodzimy na dwójki albo dad albo zielonych pampersow. A do dupki używamy zwykłej cieplej Wody i raz albo dwa razy dziennie bepanthen baby. Takiemialam Takie miałam zalecenie w szpitalu i od położnej aby chusteczki używac tylko w podróży.

Co do krostek to mała dostała juz okropny rumień w szpitalu i kazali mi ją kąpać w Kali ( można kupić w aptece) albo w krochmalu. Pomogło po 3 kąpielach.

Czy ktoś do ciałka maleństwa stosuje olej kokosowy?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis, będę główke obserwować. A obiad dwudaniowy, ale zobacz jaki prosty - mieso z zupy, tylko kassza i sos 5 min roboty, a do tego jednak nie pieczone warzywa, ale fasolke szparagowa mam zamrozona to ugotuje :) Ja jem teraz dużo bardzo, samą zupą bym nie pojadła :)

• Sue Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Sa jedne w Rossmannie i to dodatkowo w dwupaku :* koszt okolo 13 zl :) takie białe opakowanie z drzewkiem :) z naturalnym olejem z migdałów :)

Dzięki, właśnie mąż kupił ;) Robię zakupy w rossmannie przez telefon :P

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oleju kokosowego jeszcze nie stosuje. On jest mocno przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy, boje się ze bąbel jeszcze jest za mały na taki olej. Teraz używam oleju ze słodkich migdałow, bo jest bardzo delikatny.

• Sue Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi, mnie mama mówiła, że na ciemieniuche (ewentulaną) dobrze działa masło! Trzeba natrzeć główkę i umyć.

Mnie czeka dziś wybór pediatry dla Maluszka i położnej ;) Dokumenty do firmy zawiezione, zupa ugotowana, zaraz się biorę za jakieś drugie danie ;) A mały śpi od 11 ;) Zaraz go chyba sama na cycka obudzę :P

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mój jeszcze nie ma ciemieniuchy, na razie tylko ciągle tłuste włosy na czubku :)

• Bietka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cchusteczki mam z netto, podobno najlepsze. Używam ich tylko jak nie mam pod ręką ciepłej wody. Stas już miał czerwoną kupę z krostami i ani linomag ani mąka nie pomagały. Posmarowalam mu trzy razy super sudocremem i jest ładna.

Stas był kapany w szpitalu w nadmanganianie potasu bo też miał mnóstwo krostek czerwonych na ciele. Teraz mu wyskakują, ale dosłownie kilka i po dniu ew dwóch znikają. Nic z tym nie robię.

Wasze dzieci mają sucha skórę? Mój pommimo smarowania olejkiem migdalowym ostatnio ma takie suche ciałko. Może to od mydelka do kąpieli, bo kapiemy go w bambino. Chyba się zaopatrzenie w coś innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:58

c7hyim7.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam położna powiedziała ze olejek najlepiej zadziała wlany do wody do wanienki. Jak maly się urodził, to luszczyla mu się skora, a teraz po tych kapielach jest super.

Macie racje z tym myciem pupki woda, a nie chusteczkami. Muszę wyłączyć lenistwo i myć woda ;-)

A moj dzisiaj taki niespokojny :-( budzi się co chwile, jak nie on. Mam nadzieje ze to nie kolki, bo kończy 3 tygodnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:00

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)

jakies zmiany nastały? coś mnie ominęło??
    ja przybywam się pochwalić, że czopek z krwią w końcu ruszył i skurcze nieregularne. Zatem czekamy :)

PatrycjaP, mala_mi1982, Bietka, megg, truskawkax25, LadyDi, kasia_1988, Suri97, Penelope lubią tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;) ciężarówki cos ucichły;) ja sie wlaśnie zbieram do szpitala na ktg i zobaczę co mi powiedzą,mam nadzieje,że nie będą mnie zostawiać jeśli moje rozwarcie nadal stoi w miejscu. Po wczorajszych regularnych cisza i nic sie nie dzieje. Eh,chyba marzec nas czeka ;)

w taką pogode to aż chce sie z wózeczkiem na spacer.. :)

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a na ktg skurcz wyszedł około 60%, ledwo wyczuwalny.
    Lekarz chciał mi dać skierowanie do szpitala, ale powiedziałam, że nie ma sensu chyba i powiedziałam mu o czopku z krwią, który odchodzi sobie od rana - raz duży krwisty, potem brązowy itd. I już mnie badać palcowo też nie chciał, żeby infekcji żadnej nie wprowadzić.
    Zatem mi pomogły schody + <3 + szybki spacer.

<3 czekamy

Jeśli do środy nie urodzę to w środę na ktg i wtedy dopiero do szpitala:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:17

3523x2t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue czyli nasze dzieci są uczulone na wodę :D brudaski :)

Ja juz zauwazylam jak Adzie podrosly włoski z tyłu, ma takie na 1-2cm słodkie są :) Codziennie wieczorem smaruję główkę oliwką i czeszę szczotką.

Obcinała ktoraś pazurki maluchowi? Bo ja się boję, jutro przyjdzie położna to może pokaże co i jak. W sumie, ona będzie już u Nas drugi raz - ile razy była u Was?

Bietka u mnie skóra złazi jak cholera, tzn u dziecka. Natłuszczam, w szpitalu kazali olejem parafinowym.

Te nierozpakowane - szkoda mi Was strasznie :( takie czekanie i obracanie się w towarzystwie już "faktycznych mamusiek" musi być wnerwiające!

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia, tylko trochę denerwujące... :P
    bo nikt się nami już nie interesuje! ;( hehe

mala_mi1982 lubi tę wiadomość

3523x2t.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buziaki kobietki :)
    mamusiom wyspanych nocy a nierozpakowanym leciutkich porodów :)

ja się odezwę na tamtym forum jak się coś zmieni

<3

justta lubi tę wiadomość

3523x2t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK nie macie sily przebicia miedzy nami, ale spoko! Pocieszajace jest to, ze Wasze okruszki urodza sie juz w powiedzmy ciepłym okresie :)

EDIT: Gosiak co u Was??

Czy ktoras z Was odwiedzala juz kogos z malenstwem? Np dziadkow? Ile mialy dni/tygodni Wasze maluchy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 14:48

‹‹ 2435 2436 2437 2438 2439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ