X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Sue. Najwazniejsze ze z Natankiem i ze mna jest wszystko w porzadku. Teraz bedzie juz tylko lepiej.

Suri gratulacje!! Super zareczyny :)

Suri97 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Dziewczyny potrzebuje rady chyba mam zastoj- caly dzien piers obrzmiala lewa i z lewej strony boli bardzo ijest zaczerwieninie a jak sciagam laktatorem to prawie nic nie leci .. Pomozcie bo oszaleje z bolu :(
    Ja już to przerabiałam. Obudziłam sie z bolącą piersią z twardymi grudami. Piersi nie masować tylko glaskać w stronę brodawki.Polewać pierś gorącą wodą pod prysznicem i głaskać. Przystawiać dziecko do tej piersi. Tuż przed karmieniem robiłam jeszcze na pierś okład z ciepłej pieluszki. Po tym jak przystawiłam małą w końcu spłynęło. Nie było to odrazu bo bolalo od rana gdzieś do 14.00 ale w końcu poszło.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziś się nie odzywalam cały dzień i nie dam rady odnieść się do wszystkiego. Dlatego tylko pare zdań ode mnie :)

Suri gratuluje, aż się wzruszyłam tymi zaręczynami :)

Nowe mamusie, gratuluje!!

Pisałyście o wożeniu dziecka na przednim siedzeniu auta. Otóż chciałam tylko dodać, że jak byłam na jakimś szkoleniu to gość mówił, że owszem można wyłączyć poduszkę i dziecko wozić z przodu, ale to nie jest do końca bezpieczne, gdyż zdarzają się przypadki że poduszka sama wybucha, nawet taka wyłączona. I dlatego lepiej uważać.

Bella widzę, że doczekałaś się pokarmu! Super. Rób teraz tak jak piszą dziewczyny, trzeba masować, okładać i przystawiać dziecko często, żeby z piersi ściągnęło mleko.

Gosiak, cieszę się że masz już Janinkę przy sobie.

Dorocia wracaj do sił, teraz będzie już tylko lepiej :)

Mój mały śpi coraz mniej. W ciągu dnia tylko je i przysypia, a jak odstawiam od piersi to oczy jak 5 zł. No i kręci się z mamą po domu, aż mu się znudzi i przewijanie i następne karmienie. Ehh. Niestety jestem również jego smoczkiem, zazdroszczę wam, że wasze dzieci akceptują smoka.
    Co do przewijania - mój lubi. Zawsze poleży chętnie z gołą dupcią, a ja mu wtedy robię masaż brzuszka, tzn uginam mu nóżki i wtedy purki lecą jak szalone :) no bo Tymek też ma gazy spore.
    Dziś jak już od rana nie mógł zasnąć, to go wzięłam na spacer naiwnie myśląc, że zaraz zaśnie. Ale gdzież tam! Najpierw afera 15 min darcia, aż na rękach mi w końcu zasnął.

Suri97 lubi tę wiadomość

• Rudasek Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas od popoludnia masakra była, tak sie darł nie wiedziec dlaczego. brzuszek miekki, pierdział, kupke robił wiec to nie kolka, tym bardziej ze płakał jak sobie wymyslil a nie cały czas..tak przerazająco wrzesczał i otwierał szeroko buźke ze ani smok, ani cyc..nic dosłownie nie pomagało, az sie zapowietrzał. Nie wiem czy GO brzuszek bolał czy co :( dopiero kąpiel GO troche uspokoiła, my kapiemy tak jak Sue:) najpierw nóżki do woduy, pozniej brzusio i ramionka, uwiebia! smieje sie...ale nie dłuzej niz 3-4 min...potem sie nudzi i juz jest grymas:) pozniej w reczniczek owiniety...kilka minut i dopiero pampers itd :) oczka, buzke, uszka myje przed kąpielą:)
    podarł sie, zmeczył i poszedł spać przed 21, pewnie do 23 pociagnie i znów bedzie cyc...ciekawe jak z nocą..

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide spac, urwe te 45 minut chociaż przed następnym karmieniem. Mały śpi od 19:45, pociąga nosem, jutro położna zapytam czy iść z nim do lekarza czy co robic. To nie katar, bo gile białe, ale i tak mnie to wkurza. Jutro rano znow bedzie operacja frida :)

Powiem Wam, ze jakoś wyjątkowo brakuje mi P teraz- dzis gra, wcześniej miał lekcje. Jakoś lepiej sie czuje jak jest w domu. Jak sobie pomyśle, ze wyjedzie w piatek i wroci we wtorek, to mi sie serce na pól łamie :(

Jak tam nierozpakowane mamusie? Co z Asia888? Pisała cos? Dawno nie widziałam zadnego jej posta, podobnie LadyMk.. Moze rodzą:)

Za nierozpakowane kciuki zacisniete- niech sie ruszy w końcu!!!

• Katiś Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff dziś bez kolki, ale tylko jakieś męczące baczki. Kąpiel, jedzonko i śpi. Ja też zglodnialam :D wazylismy dziś mała i tak pi razy drzwi waży 3720-ładnie przybiera :) Dziś przyszła huśtawka :) już wyprobowana, na twarzy Poli malowała się chillout więc chyba jej się podoba . Gratuluję nowym mamusiom :) ciekawe o której "widzimy się "na pierwszym nocnym karmieniu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 22:02

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziekuje za gratulacje! Nawet nie wiecie jaka jestem szczesliwa <3

My zaraz bedziemy karmic. :)

A tak w ogole to chyba listopadowki niedlugo sie zaczna. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 22:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide spac. Oczy mi sie juz same zamykaja. Nelka oczywiscie po jedzeniu juz odplynela w kraine snow. :)
    Dobranoc. I trzymam kciuki za nierozpakowane. Marylin tez sie cos dlugo nie odzywa a byla juz po terminie, LadyMK,asiaa. Ktoras z nich pisala chyba wczoraj o odchodzacym czopie i od tego czasu cisza

• Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boroniowka gratulacje!

Gosiak swietna wiadomosc!

Suri gratulacje! Cudowne oswiadczyny! Duzo szczescia i milosci Wam zycze!

Ja pepka nie ruszalam, kikut odpadl po 5 dniach.

Lunke zawsze klade na pleckach, bo taki mi powiedziano w szpitalu, zeby robic i tak czytalam - inaczej na razie nie probowalam. Czasem jak zasypiam w trakcie nocnego karmienia chetnie bym ja odlozyla obok siebie, ale zawsze sie balam spania z dzieckiem, wiec nie mam pojecia jak ludzie to robia.

Do glutow uzywam gruszki, ale uwazam, ze slaba jest. Mam fride, ale jeszcze lezy w pudelku nierozpakowana.

Fedra ja probowalam odbijac w trzech roznych pozycjach zalecanych w ksiazce o karmieniu piersia i zaden nie podzialal.

W ogole nie wiem co sie mojej malej poprzestawialo, ale od dziennego spiocha przeszla do dziennego czuwania.

A poza tym, to spalam dzisiaj 3 godziny! Po pierwszym karmieniu wzielam prysznic, umylam wlosy i poczulam sie jak nowonarodzona! Alez mi dzisiaj dobrze!

I zostalo mi okolo 6,5 kg do wagi z przed ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 22:45

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella - ja jak miałam zastój to wlazłam pod prysznic żeby porządnie rozgrzac pierś i opróżniłam ta pierś do momentu ulgi i az nie zniknęły te grudy - Grzes nie dał rady tego wyciągać. Ja to robiłam ręcznie - wyciskanie mleka od góryw kierunku brdawki. Trzeba robic tak długo az z zatkanego kanalika wypłynie strumień mleka, nie same krople. W moim przypadku to było skuteczne.

Ta herbatki koperkowe nie za wcześnie dla takich maluchów?
    Jak je podawać na łyżeczce, z kieliczka?? Po posiłku? W jakich ilościach ?
    No i w jakim steżeniu? - 1 saszetka na kubek wody?

• Angélique89 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny. Nie wiem jak to robicie, ze macie czas tu być. Ja ledwie zżyję mimo, ze wspólnie zajmujemy się małym. Jestem wyczerpana i ciągle brak mi czasu.
    U na wszystko dobrze, karmimy piersią. Mały jest bardzo spokojny. Zwalczyłam nareszcie nawał pokarmu laktatorem. Jedna z Was polecała odciąganie pokarmu (za poleceniem mamy), który został w piersi i to była najlepsza metoda. Całe to polecanie nie odciągania, za którym byłam bardzo, w praktyce poszło się piep... Dostałam zastoju i prawie zapalenia, ledwie zachowałam pokarm a teraz zdaje się, że mam go za mało.
    Mój mały też czasem drze się, jak go przewijamy, jesteśmy zbyt dokładni i za długo to trwa;-) kąpiele lubi bardzo. Pępuszek zamaczamy bo położna mówiła, że wolno. Wygląda, że zaraz odpadnie.
    Pozdrawiam Was wszystkie i odezwę się jak postaram się Was nadrobić.
    Buziole

relgwn15ilhiioyg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja odciągam jak mały nie oprózni cycka. I nie na razie sobie chwale bo piersi sie nie przepełniają. Jest w sam raz.
    Moja mama tak robiła przy 2 ciążach i karmiła 9-10 miesięcy

Angélique89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w 4 dobie jak nie odciągałam tak jak kazały położne to nastepnego dnia miałam potężne zastoje na pograniczu zzapaleniem piersi. Bolesne cholernie ale udało mi sie wyprowadzić

Angélique89 lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue na lezaco karmie bo w pelni nie siedze jeszcze. Mam tylko nadzieje ze nie bede czuc dyskomfortu tam;(
    A maly jakos sie ulozy i bedzie mial swoje pory. Teraz karmie go kiedy chce bo tak kazali. Moj w szpitalu spadl z wagi 300 gr. Podobno 10% masy urodzeniowej to fizjologia.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Was tez bolal brzuch okresowo po porodzie?
    dali mi oklady z lodu na krok,jestem tak obolała ze nie moge siedzieć.. Moje dziecko śpi osobno bo bym nie dala rady sie nim zająć :(
    mam nadzieje,ze uda mi sie rozkręcić laktacje

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, ja tez nie siadam, wole nie ryzykować. I tez na leżąco karmie :)
    Wlasnie po pierwszym nocnym karmieniu :) przewijanie sie udało bez zająknięcia, nawet nie steknął:)
    Martwi mnie tylko ten jego nos, bo dalej mu cos furgocze, ale to jutro położnej zapytam czy trzeba do lekarza czy nie.

Dobranoc, do następnego karmienia:)

Boroniowka, mnie bolało, dostawałam Paracetamol. Macica sie obkurcza, tak mnie teraz jeszcze czasami boli.
    Trzymaj sie dzielnie!!

• Boroniówka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jestem spokojniejsza,tez mi dali paracetamol wlaśnie ;)
    Mnie dziś Mieszko zaskoczył bo zaczął kichać i tez sie przestraszyłam ze juz coś złapał,ale to podobno sie czyszczą drogi oddechowe, może Wasz Tomuś ma cos podobnego? Oby to nic groźnego ;)

nie jestem Wam w stanie odpisać na wszystkie gratulacje,wiec zbiorowo jeszcze raz dziekujemy :):):)

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z nocnego karmienia nr 1. Spokojnej a przede wszystkim wyspanej nocy życzę.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja karmię po raz pierwszy w nocy . Mała jadła przed 22 więc 4 godz snu -suuuuper :) żeby teraz wytrzymała do 5 lub 6,byłoby extra.

• Katiś Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 04:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadna nie karmi? no wiecie co :P

‹‹ 2449 2450 2451 2452 2453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ