X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    Jeszcze czekamy chwilę, tak zaleciła pediatra. Bo ona trzyma się wagi 2950, którą mały miał po tygodniu od urodzenia, od tego czasu mały przybrał 800 i średnio po 180 g tygodniowo, więc jest w normie. Badania co pediatra zleciła też. Ale mamy się na baczności.

Ale 180g tygodniowo jest ok. Może ten mały przyrost wynika po prostu z początkowych problemów.

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem, ile moja corcia wazy, ale podejrzewam, ze bardzo sie nie spasla... Za to rosnie w oczach, kazdego dnia jest coraz dluzsza!

Skorzystalam z pokoju laktacyjnego. Obrzydliwy jest! Jak na szpital srajay grubymi miliardami $$$, ktory ciagle buduje nowe skrzydla i budynki, to mogli sie bardziej postarac! Normalnie klitka taka z kilkoma parawanami - wyglada to jak cela! Jestem zdegustowana.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis, a jakie miałas objawy, ze zrobilas posiew z pokarmu?
    U mnie jes podejrzenie, bo mam niezagojona brodawke i bolesne, czerwone sutki.
    Smarowalam olejem kokosowym - jest poprawa, piers sie goi. Wymaz zrobie w przyszłym tygodniu.

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    Ale 180g tygodniowo jest ok. Może ten mały przyrost wynika po prostu z początkowych problemów.

najprawdopodobniej tak, jak po tygodniu wylądowaliśmy z tym spadkiem wagi w szpitalu wyszło, że to żółtaczki wina. od tego czasu jest dokarmiany i tyje :)

relg9vvjrtqik460.png

• agaaa28 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    najprawdopodobniej tak, jak po tygodniu wylądowaliśmy z tym spadkiem wagi w szpitalu wyszło, że to żółtaczki wina. od tego czasu jest dokarmiany i tyje :)

Więc pewnie lepiej patrzeć jak przybiera odkąd się unormowało. Chyba nie warto patrzeć na przyrost od urodzenia bo to nie jest wcale takie miarodajne.

951c9e183b.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaaa28 wrote:
    Więc pewnie lepiej patrzeć jak przybiera odkąd się unormowało. Chyba nie warto patrzeć na przyrost od urodzenia bo to nie jest wcale takie miarodajne.

też mi się tak wydaje :)

relg9vvjrtqik460.png

• Katiś Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Katis, a jakie miałas objawy, ze zrobilas posiew z pokarmu?
    U mnie jes podejrzenie, bo mam niezagojona brodawke i bolesne, czerwone sutki.
    Smarowalam olejem kokosowym - jest poprawa, piers sie goi. Wymaz zrobie w przyszłym tygodniu.
    Sue miałam brodawki czerwone, popękane, pojawiał się białawy nalot, bolały niemiłosiernie. Kiedy przystawiałam Pole to płakałam z bólu.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek jest półprzytomny i kurcze nie chce zasnąć... Trzymajcie kciuki bo jak nie zdrzemnie się z 20 minut to będę miała wesoły wieczór

951c9e183b.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Sue miałam brodawki czerwone, popękane, pojawiał się białawy nalot, bolały niemiłosiernie. Kiedy przystawiałam Pole to płakałam z bólu.

Katis, u mnie taki biały nalot pojawia sie po skończeniu karmienia, tak jakby krew nie dopływala.
    Czytam w necie, ze lekarz moze przepisać masc, ktora ne wyklucza sie z kp, bo dziecku podaje sie przeciwciała w mleku.
    No ja smaruje olejem kokosowym i wietrze i mam nadzieje, ze sie zagoi. Jesli nie przejdzie to kontrole u gina mam za tydzien to wdroży leczenie. Choćbym sie miała pochlastac to nie zrezygnuje z kp!!!

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia rozumiem.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz mam za soba wizyte u gina. Wszystko ok :)

Moja dzisiaj jak zwazyłam to 4250g czyli od uro przybrała 1300g.

U nas nocka bardzo fajna. Jedno karmienie o 21, 2:30 i o 8. Już drugi dzien tak samo i niech tak zostanie ;)
    Można powiedziec ze od dobrych kilku dni nasz dzien wyglada mniej wiecej tak ze ja wstaje o 6,7 ogarniam sie, jem sniadanie, troche dom i potem Nelcia sie budzi kolo 8, karmienie, lezenie w lezaczku, hustawce, noszenie w chuscie czy nosidelku, spacerujemy codziennie, a jak teraz jest tak ladnie to nawet dwa razy dziennie, raz przed poludniem i popoludniu. O 11 zasypia mi na spacerze i spi tak do 14.
    Przez ten czas ogarniam dom i robie obiad. Potem sie budzi i znowu aktywnosc tak jak rano, gadam z nia ogolnie caly czas jak nie spi ;) A ona pięknie mi odpowiada swoim usmiechem albo innymi odglosami. W ogole zaczela uzywac jakis nowych dzwiekow co mi przypomina jakies gruchanie? Nie wiem jak to nazwac. Po prostu nowe dzwieki córcia wydaje.
    Potem zasypia kolo 17 i budzi sie przed 19.
    O 19 przewaznie kapiel, i o 21,22 karmienie a potem spanie ;)

Takze w dzien przesypi tak ok 5 godzin

Teraz jak nie ma P. to praktycznie na kazde zakupy co robie do domu albo potrzebuje cos zalatwic ze sobą zabieram ją no chyba ze babcia akurat przyjdzie.

• Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri masz złote dziecko ;) U nas zero regularności a o takim spaniu to mogę pomarzyć :)

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue ja jutro mam wizytę w por Laktacyjnej i jutro się dowiem. Nie przypuszczałam, że karmienie piersią będzie dla mnie takie ważne. Teraz kiedy mogę to stracić to serce mi się kraje :(

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri to macie piekny rozklad dnia i nocy. Super :)

My mamy karmienie miedzy 6-7, troche polezymy i wstajemy, wtedy tez starszy wstaje. W nocy ladnie spi, mamy ze 2 karmienia.

Dzis Natanek jest bardzo grzeczny i spokojny (nie zapeszajac). Ogarnelam ladnie domek, przygotowalam obiadek i ciasto upieklam :)

Suri97 lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami tez lubi sobie pomarudzic, zwlaszcza przy kąpieli, ale ogolnie to aniołeczek mój kochany <3

A bylyscie przed szczepieniem na kontroli u lekarza czy wszystko ok? I czy robilyscie morfologie przed szczepieniem?

A do tego kardiologa i neurologa to mialyscie skierowanie,zalecenie czy same idziecie tak na kontrole? Bo ktos pisal ze na echo serca, do neurologa.
    Mi jedynie osluchiwala serduszko pediatra i mowila ze nie slyszy zadnych szmerow ani nic.
    A ja wlasnie mysle czy jeszcze isc do kardio przebadac czy na pewno wszystko ok.
    Jak u was?

Jeszcze co do szczepien to ja jestem panikarą, że jak nie zaszczepie to akurat dziecko zachoruje i bede sie winic za to do konca. Boje sie nie szczepic. Wole zaszczepic na wszystko co zalecają. Ale to moja opinia. Broń Boże nikogo nie krytykuje :)
    Każda mamusie robi to co uważa że bedzie najlepsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:38

• derii84 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też raczej mamy regularny tryb, waha się pomiędzy 1-2godz, ale jest coraz lepiej :-)
    Jutro o 15 idziemy na wizytę, wiec w końcu zobaczę ile Olafek wazy.

Katiś przykro mi z powodu tego gronkowca, może w szpitalu zalapalas?

Dla mnie tez ważne jest karmienie piersią, ale jak się nie uda to się nie pochlastam

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri co do szczepien to widzę ze mamy podobne podejście. Ja nie robiłam morfologi tylko mocZ. A przed szczepieniami pediatra osluchuje dziecko. Przynajmniej u nas tak było.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wlasnie jutro mamy morfologie. A potem wizyte kontrolna u pediatry. Kurcze nie pomyslalam o moczu..

Ja tez ginowi nic nie kupuje.

Co do chrzcin to my z P. z powodu naszych przekonan religijnych nie bedziemy wcale chrzcic.

Malenq lubi tę wiadomość

• Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę do okulisty i neurologa. Do kardiologa nie. Z tym, że okulistę i neurologa zleciła mi pediatra ze względu na wcześniactwo.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My do kardiologa nie mamy skierowania ale do neurologa tak bo poprosilam.
    Polozna na sr mowila ze warto sie wybrac z maluchem i sprawdzic czy wszytsko ok wiec warto poprosic.
    My idziemy chyba 2 kwietnia

Kurcze Katis ale skad to sie wzielo? Pewnie dadza masc jakas miejscowo miedzy karmieniami - tak mysle.
    Albo moze kaza Ci sciagac mleko pare dni i karmic mm na czas leczenia.

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 2639 2640 2641 2642 2643 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ