X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bommbelek89 wrote:
    witam sie z rana:) czy Wy chodzicie na jakieś lepsze usg tzn 3d 4d ze lekarz widzi plec??
    Nowa mamusiu witaj!!ale obawiam sie ze jesli jestes w 8tc to masz termin na marzec:) poniewaz ja mam na 26kutego a jestem w 11tc ale oczywiscie zapraszamy:)
    Gosiak te ciuchy sa świetne ogladalam je kiedys koszulki bluzki bardzo mi sie podobaja ale jednak sa dosc drogie

usg chyba nie musi byc lepsze zeby bylo widac plec, dla lekarza to wszystko jedno 2d czy 4d bo widzi tak samo, to jest frajda dla rodzicow jedynie :) z tego co wiem

ja chodze na NFZ na usg 2d, 4d nigdy nie mialam :)

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś

truskawkax25 wrote:
    Ok dzięki dziewczyny ;) na pewno znajdę z tych firm jakiś kolorek dla siebie :)

ja farbuje Loreal casting creme gloss , jak sa przeceny mozna dorwac za 20zl w rossmanie, nie maja amoniaku, sa trwale i ladnie pachna

uzywam od jakis 5lat i w ciazy tez

truskawkax25 lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• Sue Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jeśli mam założoną kartę ciąży w 10tyg, ale wcześniej byłam u ginekologa i ten np. wystawił mi zaświadczenie do pracy w 7 tyg, to dostanę becikowe?

Vel, ja farbuje castingiem chyba 2 lata, jestem bardzo zadowolona - kiedyś rozmawiałyśmy o odżywce dołączanej do farby - najlepsza!!

Mnie też wczorajsze USG robiła inna lekarka, miała inny sprzęt niż mój Gin, więc pewnie połówkowe też u niej będę robić.

Zrobiłam sobie obiad, lecę pod prysznic i do pracy, niestety - straaaaasznie mi się dziś nie chce. Obudziłam się rano i myślałam, że jest sobota :( A tu środa, takie rozczarowanie :D

• Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do becikowego to powiem Wam ze ja bylam przed 10 tygodniem u dwóch lekarzy i nie mam karty ciazy , dopiero po 10tc mi zalozyli bo karte ciazy zaklada sie zwykle jak sie ma wyniki badan, a zanim poszlam na badania i mialam kolejna wizyte to bylo po 10tc

ogolnie z tego co wiem to lekarka prowadzaca ciaze wypisuje takie zaswiadczenia i to od niej zalezy czy wpisze wam pierwsza wizyte przed 10tc czy nie, mi moja u ktorej bylam pierwszy raz 11 tydzien jakos powiedziala ze o becikowe mam sie nie martwic i wpisala w karte ciazy pierwsza wizyte 18 czerwca czyli to byl moj 8tydzien ciazy bo pokazalam jej usg od innego lekarza z tamta data

z kolei w mojej przychodni polozna ma w papierach kiedy zglosilam sie pierwszy raz z ciaza i na tej podstawie wystawia po porodzie taki kwit a nie na podstawie karty ciazy

ewentualnie w razie problemow mozna chyba z tego co wiem isc do lekarza u ktorego sie przed 10tc bylo i poprosic o zaswiadczenie ze sie zglosilo z ciaza przed 10 tygodniem

ogolnie do beciwego sa potrzebne minimum 3 wizyty, po jednej w kazdym trymestrze a pierwsza przed ukonczeniem 10tc

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ide do lekarza, wizyta za 20minut :D

zjk3p18.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak SUe- nawet jak masz 10 tydz wpisane to tez dobrze- do 10 tyg wlacznie- ja to tak rozumiem

a jak bylas wczesniej to tez dobrze

ja mam 8 tydz na karcie

a do becikowego to beda u nas brac dochody za 2014 czy 2013? bo tez roznie pisza.

a ja zjadlam taki Kubek Knorra makaron z sosem bolonskim - tam nei ma miesa a jak zobacyzlam w sklepie to mi sie zachcialo:)

dobre bylo:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to daj znac po !!!!

:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:

Trzymam kciki - daj znać po, czy było widać płeć i jak się Maluch miewa ;)

• Sue Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a ja zjadlam taki Kubek Knorra makaron z sosem bolonskim - tam nei ma miesa a jak zobacyzlam w sklepie to mi sie zachcialo:)

dobre bylo:)

Mnie zachciało się ryżu z papryką - właśnie skończyłam robić ;)

• gusiaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel daj znać po.. ;-) i czekamy na zdjęcie malucha

LadyMK lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sloneczna mi sie wydaje, że już rozliczenie z 2014, bo my rodzimy w 2015.

ale mnie od wczoraj to podbrzusze dokazuje, tzn czuje takie rozciąganie delikatne, jakbym miała mięśnie napięte, a jak napinam to boli

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny skoro ślubu nie mamy jeszcze, planowany jest razem z chrzcinami za rok, to rozliczenie bede robila jako samotna matka?:>

3523x2t.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no pewnie tak

mnie tez brzuch jakos tak kluje- wczoraj tak po usg- mocno dosc jezdzil ta sonda- brzuch chyba tez mialam taki napiety

ale szczerze to wolalam przez brzuch:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze odnosnie becikowego:

Warunkiem uzyskania becikowego jest dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekraczający kwoty 1922 zł netto. W przypadku gdy dziecko urodziło się przed 1 stycznia 2013 r., jednorazową zapomogę przyznaje się bez kryterium dochodowego. Jeśli o becikowe staramy się w roku 2014, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2012 rok.

czyli wychodzi ze u nas beda brac 2013? nie wiem.

atdcqtkf2affvuei.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam w poniedziałek, ale dopochwowe. Może i dobrze, bo trochę tłuszczyku na brzuszku mam :P
    ehh muszę wyskoczyć z tego łóżka...bo to się staje karygodne, że jeszcze leżę!

3523x2t.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a skad wiesz ze bedzie dopochwowe? mnie nie pytal tylko brzuch kazal odslonic i troche majtki do spojenia.

pewnie gdyby sie zle ulozylo to wtedy dopochwowo-
    bo jak ma 5 cm to przez brzuch juz robia chyba:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    Daj znać jak po wizycie. Poznałaś płeć?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a skad wiesz ze bedzie dopochwowe? mnie nie pytal tylko brzuch kazal odslonic i troche majtki do spojenia.

pewnie gdyby sie zle ulozylo to wtedy dopochwowo-
    bo jak ma 5 cm to przez brzuch juz robia chyba:)

Hej hej :)
    widze ze wizyty za wizytami :)
    jak DZidzi ma 6 cm to robia przez brzuch, tak czy siak najpierw sie kaze rozebrać do brzucha :D i mierzy dziecko..jesli ma 6cm to bada dalej przez brzuch a jesli mniej to zmienia na dopochwowo :)
    ja byłam wczoraj i robił mi przez brzuch i dopochwowo bo jeszcze patrzył czy ze mna jest wszystko oki typu lozysko, płyny itd a podobno lepiej widać dowcipnie :D
    co to becikowego, to tak, tzreba miec potwierdzona wizyte u gina do 10 tyg włącznie, takie zaswiadczenie wypisuje On sam, moze położna, albo info z karty ciązy. Z tego co wiem to sie liczy za rok rozliczeniowy ubiegły, czyli za 2014 . Ale ręki nie dam sobie uciąć :)
    Własnie patrze na becikowe 2014 i faktycznie wylicza sie za 2012 ale dalczego ???? nie kumam bazy....:) no ale moze do 2015 sie wszystko zmieni- oby!!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 13:45

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko kombinuja zeby nie dac kasy:)

ja uwazam ze kazdy powinien dostac- tak jak bylo kiedys

atdcqtkf2affvuei.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym poznaniem płci macie dobrze mój doktor jest zdania ze lepiej powiedzieć koło 20 tyg bo to pewne dlatego ja się wcale nie nastawiam na to ze mi powie chce tylko wiedzieć czy zdrowe..

Kurde dziewczyny łapie mnie taki silny ból jakby skurcz od pośladka po nerki aż wykręca mnie czy to jest ta rwa? Jak sobie z tym radzić boli jak cholera

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
‹‹ 279 280 281 282 283 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ