Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
bommbelek89 wrote:witam sie z rana:) czy Wy chodzicie na jakieś lepsze usg tzn 3d 4d ze lekarz widzi plec??
Nowa mamusiu witaj!!ale obawiam sie ze jesli jestes w 8tc to masz termin na marzec:) poniewaz ja mam na 26kutego a jestem w 11tc ale oczywiscie zapraszamy:)
Gosiak te ciuchy sa świetne ogladalam je kiedys koszulki bluzki bardzo mi sie podobaja ale jednak sa dosc drogie
usg chyba nie musi byc lepsze zeby bylo widac plec, dla lekarza to wszystko jedno 2d czy 4d bo widzi tak samo, to jest frajda dla rodzicow jedynie z tego co wiem
ja chodze na NFZ na usg 2d, 4d nigdy nie mialam -
truskawkax25 wrote:Ok dzięki dziewczyny na pewno znajdę z tych firm jakiś kolorek dla siebie
ja farbuje Loreal casting creme gloss , jak sa przeceny mozna dorwac za 20zl w rossmanie, nie maja amoniaku, sa trwale i ladnie pachna
uzywam od jakis 5lat i w ciazy tez
truskawkax25 lubi tę wiadomość
-
Czyli jeśli mam założoną kartę ciąży w 10tyg, ale wcześniej byłam u ginekologa i ten np. wystawił mi zaświadczenie do pracy w 7 tyg, to dostanę becikowe?
Vel, ja farbuje castingiem chyba 2 lata, jestem bardzo zadowolona - kiedyś rozmawiałyśmy o odżywce dołączanej do farby - najlepsza!!
Mnie też wczorajsze USG robiła inna lekarka, miała inny sprzęt niż mój Gin, więc pewnie połówkowe też u niej będę robić.
Zrobiłam sobie obiad, lecę pod prysznic i do pracy, niestety - straaaaasznie mi się dziś nie chce. Obudziłam się rano i myślałam, że jest sobota A tu środa, takie rozczarowanie
-
a co do becikowego to powiem Wam ze ja bylam przed 10 tygodniem u dwóch lekarzy i nie mam karty ciazy , dopiero po 10tc mi zalozyli bo karte ciazy zaklada sie zwykle jak sie ma wyniki badan, a zanim poszlam na badania i mialam kolejna wizyte to bylo po 10tc
ogolnie z tego co wiem to lekarka prowadzaca ciaze wypisuje takie zaswiadczenia i to od niej zalezy czy wpisze wam pierwsza wizyte przed 10tc czy nie, mi moja u ktorej bylam pierwszy raz 11 tydzien jakos powiedziala ze o becikowe mam sie nie martwic i wpisala w karte ciazy pierwsza wizyte 18 czerwca czyli to byl moj 8tydzien ciazy bo pokazalam jej usg od innego lekarza z tamta data
z kolei w mojej przychodni polozna ma w papierach kiedy zglosilam sie pierwszy raz z ciaza i na tej podstawie wystawia po porodzie taki kwit a nie na podstawie karty ciazy
ewentualnie w razie problemow mozna chyba z tego co wiem isc do lekarza u ktorego sie przed 10tc bylo i poprosic o zaswiadczenie ze sie zglosilo z ciaza przed 10 tygodniem
ogolnie do beciwego sa potrzebne minimum 3 wizyty, po jednej w kazdym trymestrze a pierwsza przed ukonczeniem 10tc -
ide do lekarza, wizyta za 20minut
-
tak SUe- nawet jak masz 10 tydz wpisane to tez dobrze- do 10 tyg wlacznie- ja to tak rozumiem
a jak bylas wczesniej to tez dobrze
ja mam 8 tydz na karcie
a do becikowego to beda u nas brac dochody za 2014 czy 2013? bo tez roznie pisza.
a ja zjadlam taki Kubek Knorra makaron z sosem bolonskim - tam nei ma miesa a jak zobacyzlam w sklepie to mi sie zachcialo:)
dobre bylo:)
-
sloneczna mi sie wydaje, że już rozliczenie z 2014, bo my rodzimy w 2015.
ale mnie od wczoraj to podbrzusze dokazuje, tzn czuje takie rozciąganie delikatne, jakbym miała mięśnie napięte, a jak napinam to boliMalutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
dziewczyny skoro ślubu nie mamy jeszcze, planowany jest razem z chrzcinami za rok, to rozliczenie bede robila jako samotna matka?:>Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
jeszcze odnosnie becikowego:
Warunkiem uzyskania becikowego jest dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekraczający kwoty 1922 zł netto. W przypadku gdy dziecko urodziło się przed 1 stycznia 2013 r., jednorazową zapomogę przyznaje się bez kryterium dochodowego. Jeśli o becikowe staramy się w roku 2014, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2012 rok.
czyli wychodzi ze u nas beda brac 2013? nie wiem.
-
ja mam w poniedziałek, ale dopochwowe. Może i dobrze, bo trochę tłuszczyku na brzuszku mam
ehh muszę wyskoczyć z tego łóżka...bo to się staje karygodne, że jeszcze leżę!Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
słoneczna 85 wrote:a skad wiesz ze bedzie dopochwowe? mnie nie pytal tylko brzuch kazal odslonic i troche majtki do spojenia.
pewnie gdyby sie zle ulozylo to wtedy dopochwowo-
bo jak ma 5 cm to przez brzuch juz robia chyba:)
Hej hej
widze ze wizyty za wizytami
jak DZidzi ma 6 cm to robia przez brzuch, tak czy siak najpierw sie kaze rozebrać do brzucha i mierzy dziecko..jesli ma 6cm to bada dalej przez brzuch a jesli mniej to zmienia na dopochwowo
ja byłam wczoraj i robił mi przez brzuch i dopochwowo bo jeszcze patrzył czy ze mna jest wszystko oki typu lozysko, płyny itd a podobno lepiej widać dowcipnie
co to becikowego, to tak, tzreba miec potwierdzona wizyte u gina do 10 tyg włącznie, takie zaswiadczenie wypisuje On sam, moze położna, albo info z karty ciązy. Z tego co wiem to sie liczy za rok rozliczeniowy ubiegły, czyli za 2014 . Ale ręki nie dam sobie uciąć
Własnie patrze na becikowe 2014 i faktycznie wylicza sie za 2012 ale dalczego ???? nie kumam bazy.... no ale moze do 2015 sie wszystko zmieni- oby!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 13:45
-
Z tym poznaniem płci macie dobrze mój doktor jest zdania ze lepiej powiedzieć koło 20 tyg bo to pewne dlatego ja się wcale nie nastawiam na to ze mi powie chce tylko wiedzieć czy zdrowe..
Kurde dziewczyny łapie mnie taki silny ból jakby skurcz od pośladka po nerki aż wykręca mnie czy to jest ta rwa? Jak sobie z tym radzić boli jak cholera