X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co wy czytacie w necie? tak sie nudze dzis w pracy, nie wiem juz co ogladac!

ogladalam, strone smyka itd, forum tylko odswiezam czy ktos juz cos odpisal,

nawet kolory farb do wlosow obejrzalam

moze sciagne jakas ksiazke w pdf?;p

jak siedzicie w domu to co przegladacie? moze macie jakies fajne strony..;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusia ja mialam wczesniej cos takiego jakby nerwobol przy kosci ogonowej, nei wiem czy to to.

moze rozgrzewajaca mascia jakas? np kamforowa,

Vick te wsyztskie na przeziebienie sa rozgrzewajace - wiem ze to nei do tego ale to akurat mozemy uzyc, mysle ze trzeba nasmarowac i wygrzac.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Dziewczyny co wy czytacie w necie? tak sie nudze dzis w pracy, nie wiem juz co ogladac!
    jak siedzicie w domu to co przegladacie? moze macie jakies fajne strony..;)
    Ja oglądam sobie jakiś serial online. Obecnie przeszukuję fitness clubu z zajęciami dla przyszłych mam i obdzwaniam, dopytuję co i jak. Oglądam ciuchy ciążowe. Kilka portali odpalonych... i jakoś leci ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja miałam identycznie, pobolało mnie 3 dni i dzięki Bogu przeszło. Chyba nie za bardzo da się coś z tym zrobić, może apap ?
    gusiaa wrote:
    Z tym poznaniem płci macie dobrze mój doktor jest zdania ze lepiej powiedzieć koło 20 tyg bo to pewne dlatego ja się wcale nie nastawiam na to ze mi powie chce tylko wiedzieć czy zdrowe..

Kurde dziewczyny łapie mnie taki silny ból jakby skurcz od pośladka po nerki aż wykręca mnie czy to jest ta rwa? Jak sobie z tym radzić boli jak cholera

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ale mnie zeschizowałyście z tym becikowym i kartą ciąży przed 10 tyg, aż wstałam i sprawdziłam- ja mam 9 tydz 4 dz ufff :p

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Z tym poznaniem płci macie dobrze mój doktor jest zdania ze lepiej powiedzieć koło 20 tyg bo to pewne dlatego ja się wcale nie nastawiam na to ze mi powie chce tylko wiedzieć czy zdrowe..

Kurde dziewczyny łapie mnie taki silny ból jakby skurcz od pośladka po nerki aż wykręca mnie czy to jest ta rwa? Jak sobie z tym radzić boli jak cholera

Ja mam coś takiego ale nie do nerki tylko do kolana...boli mnie posldek i boł promieniuje do kolana, taka noga niby scierpnieta ni co...bardzo uciązliwe, i czeso mnie budzi ten ból w nocy niestety i pozniej nie spie ...:(

co do stron to ja też w pracy nie wiedzialam juz co ogladac, pudelek, plotek :) ogloszenia lokalne, tez ciazowe rzeczy, patrzylam i porównywałam ceny np wózków, przwijaków, komód w roznych sklepach...szczerze mówiąc to niby internet zródlo wiedzy i zabieracz czasu a czasem faktycznie po 1h nie ma juz co robic, co ogladac itd :)

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś co u CIebie, jak sie czujesz...?
    widze u CIebie 14 tydz na suwaczku :)
    u mnie niby 12 ty a lekarz stwierdził wczoraj ze to juz 13t4d i Dzidzi ma tyle co u CIebie na suwaczku, czyli 7,5 cm :)

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś będę jeść na obiad naleśnika z owocami i czekoladą z biowaya :D

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nic sie nie dowiedzialam

usg zrobila ale na zdjeciach nic nie widac
    plci niby nie widac
    i niby mialam toxo w przeszlosci i kazala mi zrobic za kase 80zl gdzies badanie nazywa sie awidnosc czy przydkiem nie mialam toxo w ciagu ostatnich 3miesiecy czyli w ciazy

stówa w plecy po nic jak dla mnie bo ja ze zwierzetami nie mam w ogole kontaktu :/ co za bzdura .... i nie wierze ze nagle w ciazy chorowalam bo zjadlam niemyte jablko

chodzenie do lekarzy rowna sie wywalaniu w bloto kasy

miala ktoras z was robiona AWIDNOSC?

pozatym dobrze serce 154 uderzen, generalnie nic sie nie dowiedzialam a tylko wkurzylam :/ nawet w usg za bardzo nie dala popatrzec

polowkowe bede miec gdzies w okolicy 22 wrzesnia
    a nastepna wizyta 3 wrzesnia

i z luteiny nie moge zejsc odrazu musze zmniejszyc dawke ehh i jeszcze kolejne dwa opakowania uzywac :/

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha i nie zmierzyla mi dziecka bo po co ? skoro mialam mierzone na tym USG polozniczym to teraz nie ma sensu, mierzy sie 3 razy w ciagu ciazy co za lenistwo i absurd !!!!

zjk3p18.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, mi się wydaje, że to ważne badanie.
    Bo nie tylko można zarazić się od zwierząt ale głównie drogą pokarmową (zjedzenie zakażonego surowego albo niedogotowanego mięsa, w którym znajdują się cysty (80% przypadków toksoplazmozy u człowieka). Cysty mogą się również znajdować w wodzie, ziemi, jarzynach zanieczyszczonych odchodami kota.

I to kluczowe czy chorowałaś dawno czy zakaziłaś się już ciąży.

Przeciwciała wytwarzane są już około tygodnia po zakażeniu. Po kilku tygodniach ich liczba maleje, aż znikają zupełnie z krwi po kilku miesiącach. Są więc dowodem na świeżą infekcję, która w ciąży jest szczególnie groźna.

Po pierwsze, infekcję pierwotniakiem toksoplazmozy można leczyć, zmniejszając ryzyko przejścia pierwotniaków przez łożysko – zakażone w czasie ciąży kobiety przyjmują zazwyczaj do końca ciąży (z krótkimi przerwami) lek spiramycynę. Poza tym do zakażenia mogło dojść niedługo przed poczęciem dziecka. Warto w takiej sytuacji wykonać badanie tzw. awidności przeciwciał IgG. Pozwala ono ustalić, czy infekcja jest świeża (niska awidność), czy przebyta kilka miesięcy lub lat wcześniej (wysoka awidność). Zbadanie awidności pomaga czasem podjąć lekarzom decyzję dotyczącą leczenia przyszłej mamy antybiotykiem.

sebza, olcia87 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko dlaczego jak robilam TOXO u siebie w przychodni to ginekolog powiedzial "wyniki bardzo dobre, nie bedzie u pani koniecznosci powtarzania" ale od tego lekarza "odeszlam" przez polozna i poszlam do innej lekarki i tez mi dala skierowania na komplet badan

no wiec powtorzylam hiv, grupe krwi, tsh, morfologie, toxo, rozyczke itp i dzis mialam wizyte z kolei u niej z wynikami i sie dowiaduje "musi pani zrobic awidnosc odplatnie" a pokazywalam jej tez tamte wyniki od tamtego lekarza

i tak to zrobie i tak ale mnie to wkurza

zjk3p18.png

• cath Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też ginekolog powiedzial ze od kotów moich i psów sie nie zarażę. Są sznase ale Male większe są wlasnie przez niemyte owoce badz surowe mięso. :) dobrze ze lekarz chucha na zimne :) lepiej sprawdzić niż potem jak coś byloby nie tak obwiniać lekarza bo powinien to sprawdzić. :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    tylko dlaczego jak robilam TOXO u siebie w przychodni to ginekolog powiedzial "wyniki bardzo dobre, nie bedzie u pani koniecznosci powtarzania" ale od tego lekarza "odeszlam" przez polozna i poszlam do innej lekarki i tez mi dala skierowania na komplet badan

no wiec powtorzylam hiv, grupe krwi, tsh, morfologie, toxo, rozyczke itp i dzis mialam wizyte z kolei u niej z wynikami i sie dowiaduje "musi pani zrobic awidnosc odplatnie" a pokazywalam jej tez tamte wyniki od tamtego lekarza

Hmmm xiezka sprawa. Bo jak będę pwoiedzial zr jest ok to kazdy inny lekarz chyba powinien miec podobne zdanie :) nie wiem. :/

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:

A, to faktycznie zmienia postać rzeczy... ciekawe... a możesz podać te pierwsze wyniki jakie miałaś i te co robiłaś teraz? Może coś się uda ustalić ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, a jeśli chodzi o przeglądanie internetu, to odkryłam taki artykuł, ciekawe ile w tym prawdy...
    http://www.papilot.pl/ciaza/15255/Wiemy-od-czego-zalezy-plec-dziecka-NIE-chodzi-o-plemniki-ani-wiek-rodzicow.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niech sobie dmucha na zimne ale dlaczego nie moze skierowan wypisac.. wkurza mnie nasz chory system z tym ze za wszystko trzeba placic

i wielce zdziwiona pani doktor ze jakim cudem sie do endokrynologa dostalam bo przeciez zadna pacjentka nie moze a mnie sie udalo

potem mi powiedziala ze jestem jej pierwsza pacjentka ktora spytala czy mozna tak poprostu odstawic luteine bo moga przeciez wystapic krwawienia

zdziwiona tez byla ile mam wynikow, ile rzeczy pozalatwianych

i mowi ze ja to sobie poradze z dzieckiem napewno jak jestem od stop do glow wszedzie przebadana, zdiagnozowana i o wszystko sie dopytuje i ze skad ja taka wiedze czerpie

a wiedza to z samego zycia :D czyli z forum :D no bo skąd :D

zjk3p18.png

• cath Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    O, a jeśli chodzi o przeglądanie internetu, to odkryłam taki artykuł, ciekawe ile w tym prawdy...
    http://www.papilot.pl/ciaza/15255/Wiemy-od-czego-zalezy-plec-dziecka-NIE-chodzi-o-plemniki-ani-wiek-rodzicow.html
    Ha ja jestem strasznym nerwusem i wiecznie sie stresuje byle czym :D cala chodze ze stresu. :D a ginek powiedzial ze 80% dziewuszka :D zobaczymy :D ale jakos nie chce mi sie wierzyć w te wszystkie teorie :D

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VEl podaj wyniki wczesniejsze i terazniejsze

wiesz ja mialam teraz IGG wysokie i kazal mi zrobic to badanie ale jak powiedzialam ze mialam przed ciaza i tez bylo spore to pwoiedzial ze nie musze robic-

mysle ze moze u Ciebie bylo najpierw IGG ponizej 3 a teraz moze masz dodatnie wiec stad mysli ze moglas sie zakazic i trzeba to sprawdzic.

chyba ze nie widzial poprzednich wynikow

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Ha ja jestem strasznym nerwusem i wiecznie sie stresuje byle czym :D cala chodze ze stresu. :D a ginek powiedzial ze 80% dziewuszka :D zobaczymy :D ale jakos nie chce mi sie wierzyć w te wszystkie teorie :D
    Ciekawe, ja jestem raczej oazą spokoju, a w ciąży zrobiłam się jeszcze spokojniejsza, lekarka sugerowała chłopca... fajnie by było, gdyby się sprawdziło :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 280 281 282 283 284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ