Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny co wy czytacie w necie? tak sie nudze dzis w pracy, nie wiem juz co ogladac!
ogladalam, strone smyka itd, forum tylko odswiezam czy ktos juz cos odpisal,
nawet kolory farb do wlosow obejrzalam
moze sciagne jakas ksiazke w pdf?;p
jak siedzicie w domu to co przegladacie? moze macie jakies fajne strony.. -
gusia ja mialam wczesniej cos takiego jakby nerwobol przy kosci ogonowej, nei wiem czy to to.
moze rozgrzewajaca mascia jakas? np kamforowa,
Vick te wsyztskie na przeziebienie sa rozgrzewajace - wiem ze to nei do tego ale to akurat mozemy uzyc, mysle ze trzeba nasmarowac i wygrzac.
-
słoneczna 85 wrote:Dziewczyny co wy czytacie w necie? tak sie nudze dzis w pracy, nie wiem juz co ogladac!
jak siedzicie w domu to co przegladacie? moze macie jakies fajne strony..
-
Ja miałam identycznie, pobolało mnie 3 dni i dzięki Bogu przeszło. Chyba nie za bardzo da się coś z tym zrobić, może apap ?
gusiaa wrote:Z tym poznaniem płci macie dobrze mój doktor jest zdania ze lepiej powiedzieć koło 20 tyg bo to pewne dlatego ja się wcale nie nastawiam na to ze mi powie chce tylko wiedzieć czy zdrowe..
Kurde dziewczyny łapie mnie taki silny ból jakby skurcz od pośladka po nerki aż wykręca mnie czy to jest ta rwa? Jak sobie z tym radzić boli jak choleraMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
gusiaa wrote:Z tym poznaniem płci macie dobrze mój doktor jest zdania ze lepiej powiedzieć koło 20 tyg bo to pewne dlatego ja się wcale nie nastawiam na to ze mi powie chce tylko wiedzieć czy zdrowe..
Kurde dziewczyny łapie mnie taki silny ból jakby skurcz od pośladka po nerki aż wykręca mnie czy to jest ta rwa? Jak sobie z tym radzić boli jak cholera
Ja mam coś takiego ale nie do nerki tylko do kolana...boli mnie posldek i boł promieniuje do kolana, taka noga niby scierpnieta ni co...bardzo uciązliwe, i czeso mnie budzi ten ból w nocy niestety i pozniej nie spie ...
co do stron to ja też w pracy nie wiedzialam juz co ogladac, pudelek, plotek ogloszenia lokalne, tez ciazowe rzeczy, patrzylam i porównywałam ceny np wózków, przwijaków, komód w roznych sklepach...szczerze mówiąc to niby internet zródlo wiedzy i zabieracz czasu a czasem faktycznie po 1h nie ma juz co robic, co ogladac itd -
Katiś co u CIebie, jak sie czujesz...?
widze u CIebie 14 tydz na suwaczku
u mnie niby 12 ty a lekarz stwierdził wczoraj ze to juz 13t4d i Dzidzi ma tyle co u CIebie na suwaczku, czyli 7,5 cm -
no nic sie nie dowiedzialam
usg zrobila ale na zdjeciach nic nie widac
plci niby nie widac
i niby mialam toxo w przeszlosci i kazala mi zrobic za kase 80zl gdzies badanie nazywa sie awidnosc czy przydkiem nie mialam toxo w ciagu ostatnich 3miesiecy czyli w ciazy
stówa w plecy po nic jak dla mnie bo ja ze zwierzetami nie mam w ogole kontaktu co za bzdura .... i nie wierze ze nagle w ciazy chorowalam bo zjadlam niemyte jablko
chodzenie do lekarzy rowna sie wywalaniu w bloto kasy
miala ktoras z was robiona AWIDNOSC?
pozatym dobrze serce 154 uderzen, generalnie nic sie nie dowiedzialam a tylko wkurzylam nawet w usg za bardzo nie dala popatrzec
polowkowe bede miec gdzies w okolicy 22 wrzesnia
a nastepna wizyta 3 wrzesnia
i z luteiny nie moge zejsc odrazu musze zmniejszyc dawke ehh i jeszcze kolejne dwa opakowania uzywac -
aha i nie zmierzyla mi dziecka bo po co ? skoro mialam mierzone na tym USG polozniczym to teraz nie ma sensu, mierzy sie 3 razy w ciagu ciazy co za lenistwo i absurd !!!!
-
Vel, mi się wydaje, że to ważne badanie.
Bo nie tylko można zarazić się od zwierząt ale głównie drogą pokarmową (zjedzenie zakażonego surowego albo niedogotowanego mięsa, w którym znajdują się cysty (80% przypadków toksoplazmozy u człowieka). Cysty mogą się również znajdować w wodzie, ziemi, jarzynach zanieczyszczonych odchodami kota.
I to kluczowe czy chorowałaś dawno czy zakaziłaś się już ciąży.
Przeciwciała wytwarzane są już około tygodnia po zakażeniu. Po kilku tygodniach ich liczba maleje, aż znikają zupełnie z krwi po kilku miesiącach. Są więc dowodem na świeżą infekcję, która w ciąży jest szczególnie groźna.
Po pierwsze, infekcję pierwotniakiem toksoplazmozy można leczyć, zmniejszając ryzyko przejścia pierwotniaków przez łożysko – zakażone w czasie ciąży kobiety przyjmują zazwyczaj do końca ciąży (z krótkimi przerwami) lek spiramycynę. Poza tym do zakażenia mogło dojść niedługo przed poczęciem dziecka. Warto w takiej sytuacji wykonać badanie tzw. awidności przeciwciał IgG. Pozwala ono ustalić, czy infekcja jest świeża (niska awidność), czy przebyta kilka miesięcy lub lat wcześniej (wysoka awidność). Zbadanie awidności pomaga czasem podjąć lekarzom decyzję dotyczącą leczenia przyszłej mamy antybiotykiem.
sebza, olcia87 lubią tę wiadomość
-
tylko dlaczego jak robilam TOXO u siebie w przychodni to ginekolog powiedzial "wyniki bardzo dobre, nie bedzie u pani koniecznosci powtarzania" ale od tego lekarza "odeszlam" przez polozna i poszlam do innej lekarki i tez mi dala skierowania na komplet badan
no wiec powtorzylam hiv, grupe krwi, tsh, morfologie, toxo, rozyczke itp i dzis mialam wizyte z kolei u niej z wynikami i sie dowiaduje "musi pani zrobic awidnosc odplatnie" a pokazywalam jej tez tamte wyniki od tamtego lekarza
i tak to zrobie i tak ale mnie to wkurza -
Mi też ginekolog powiedzial ze od kotów moich i psów sie nie zarażę. Są sznase ale Male większe są wlasnie przez niemyte owoce badz surowe mięso. dobrze ze lekarz chucha na zimne lepiej sprawdzić niż potem jak coś byloby nie tak obwiniać lekarza bo powinien to sprawdzić.
-
Vel wrote:tylko dlaczego jak robilam TOXO u siebie w przychodni to ginekolog powiedzial "wyniki bardzo dobre, nie bedzie u pani koniecznosci powtarzania" ale od tego lekarza "odeszlam" przez polozna i poszlam do innej lekarki i tez mi dala skierowania na komplet badan
no wiec powtorzylam hiv, grupe krwi, tsh, morfologie, toxo, rozyczke itp i dzis mialam wizyte z kolei u niej z wynikami i sie dowiaduje "musi pani zrobic awidnosc odplatnie" a pokazywalam jej tez tamte wyniki od tamtego lekarza
i tak to zrobie i tak ale mnie to wkurza
-
Vel wrote:tylko dlaczego jak robilam TOXO u siebie w przychodni to ginekolog powiedzial "wyniki bardzo dobre, nie bedzie u pani koniecznosci powtarzania" ale od tego lekarza "odeszlam" przez polozna i poszlam do innej lekarki i tez mi dala skierowania na komplet badan
i tak to zrobie i tak ale mnie to wkurza -
niech sobie dmucha na zimne ale dlaczego nie moze skierowan wypisac.. wkurza mnie nasz chory system z tym ze za wszystko trzeba placic
i wielce zdziwiona pani doktor ze jakim cudem sie do endokrynologa dostalam bo przeciez zadna pacjentka nie moze a mnie sie udalo
potem mi powiedziala ze jestem jej pierwsza pacjentka ktora spytala czy mozna tak poprostu odstawic luteine bo moga przeciez wystapic krwawienia
zdziwiona tez byla ile mam wynikow, ile rzeczy pozalatwianych
i mowi ze ja to sobie poradze z dzieckiem napewno jak jestem od stop do glow wszedzie przebadana, zdiagnozowana i o wszystko sie dopytuje i ze skad ja taka wiedze czerpie
a wiedza to z samego zycia czyli z forum no bo skąd
-
Gosiak wrote:O, a jeśli chodzi o przeglądanie internetu, to odkryłam taki artykuł, ciekawe ile w tym prawdy...
http://www.papilot.pl/ciaza/15255/Wiemy-od-czego-zalezy-plec-dziecka-NIE-chodzi-o-plemniki-ani-wiek-rodzicow.html -
VEl podaj wyniki wczesniejsze i terazniejsze
wiesz ja mialam teraz IGG wysokie i kazal mi zrobic to badanie ale jak powiedzialam ze mialam przed ciaza i tez bylo spore to pwoiedzial ze nie musze robic-
mysle ze moze u Ciebie bylo najpierw IGG ponizej 3 a teraz moze masz dodatnie wiec stad mysli ze moglas sie zakazic i trzeba to sprawdzic.
chyba ze nie widzial poprzednich wynikow -
cath wrote:Ha ja jestem strasznym nerwusem i wiecznie sie stresuje byle czym cala chodze ze stresu. a ginek powiedzial ze 80% dziewuszka zobaczymy ale jakos nie chce mi sie wierzyć w te wszystkie teorie