X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas poki co nie boi sie zadnych dzwiekow, jedynie rozplakala sie dwa razy j nasz pies blisko niej glosno szczeknal

Laurka a Twoja mama przy tym zatruciu rodzila naturalnie??
    Kolezanka zostala w szpitalu, monitiruja jej cisnienie, wage, mocz i ktg.....musi byc dobrze i juz. W pt pojade ją odwiedzic, nie wiem jak jej pomoc, bo teraz najwazniesze dla nich to zeby sie nie denerwowala....moze jies gazetki, film jej wezme....sama nie wiem:-\

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela tak, urodzila mnie naturalnie w dwie godziny! A bylo to za komuny i na pewno nie bylo w szpitalach tak jak teraz, wiec wierze, ze bedzie u nich dobrze!

U nas wczoraj bylo 10 miesiecy. Nie jestem juz w stanie robic Lunie zdjec na miesiecznice, bo nawet pol sekundy nie jest nieruchomo.

Bilans jest taki:
    - Obie jedynki na dole i obie gorne wlasnie sie przebily i rosna
    - Czworakuje
    - Ciagle wstaje na nogi w lozeczku i przy meblach
    - Mowi tata i duzo gada po swojemu
    - Kocha kaszke Holle bananowa
    - Uwielbia mycie zebow i kapiele
    - Sama zasypia po wypiciu butelki i coraz czesciej przesypia cala noc
    - Placze i wije sie jak piskorz przy przewijaniu i przebieraniu
    - Zlosci sie i placze jak cos sie jej zabierze

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia ja to nawet nie pamietam, kiedy odkurzalam :/ Moze jakos na szybko, ale juz dawno nie odkurzalam po calosci.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wszystkiego dobrego dla Lunki. Piekny bilans :)

Ja odkurzac to musze codziennie a myc podloge co drugi dzien. Tylko Ty Laurka inaczej bo pracujesz a ja w domu siedze.

Zmieniajac temat. Co dobrego robicie/ pieczecie na swieta? I gdzie swieta spedzacie?

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba ja jestem wariatka. Myje podloge po 5/6 razy dziennir, bo nie lubie odbitych rak na niej.

Ja swieta spędzam w domu. Co robie?
    -uszka z kapustą i grzybami
    -smazone pierogi z kapusta
    -barszcz
    -zapiekanka rybna z serem i pieczarkami
    -ryba po grecku
    -filety z dorsza panierowane
    -paluszki z makiem
    -kapusta z grochem
    -bigos
    -galareta ale miesna
    -krokiety z farszem ruskim
    -gołąbki z kasza i miesem
    -pieczen rzymska
    -sałatka jarzynowa
    -salatka brokulowa z kurczakiem
    -sernik
    -makowiec
    -ciasto marchewkowe
    -rolada ze smietana
    -shrek
    -piernik

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• adulcova Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam - jeszcze szarlotka :)

relgdf9hqgugqitx.png

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszego dla Lunki.
    ja mimo tego ze mam psa to odkurzam aby dwa razy w tyg, a raz myje podlogi- czasu brak:-/ jak mała pelzala to miala brudne ubranko jakby meble z kurzu froterowala

Adulcova- skad Ty masz czas na to szykowanie? podziwiam
    ja mam juz wstawiony piernik, zrobie jeszcze zakwas na barszcz, dwa rodzaje sledzi, pasztet i wedliny upieke, salatke jarzynowa, M zrobi sernik i makowce, pierogi i uszka zamawiamy, dla małej tez zamowimy pasztet drobiowy...
    wigilia i obiad w jeden dzien u moich rodzicow, a reszta w domu, bedzie aby tesc i moze szwagier
    ciagle mysle co z choinka w tym roku, zawsze byla zywa, duza na podlodze ale to chyba kiepski pomysl... mamy kuore maja starsze dzieci jak Wasze doswiadczenie w tym temacie?

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela masz rasowego psa? My mamy maltanczyka i od kilku dni Ada się z nim bawi w gonitwe ;) aż się przewraca, bo tak szybko zamiata rękami raczkujac. Ma siniaki na kolankach :/

Skad mam czas? Ada spi 2x dziennie srednio po 1h to miewam czas na jakies wykwintne gotowaczki. Zakupy z nia to bardziej katorga, bo po prostu zle znosi tłumy w galerii, szybko sie nudzi, potrzebuje uwagi a na zakupach też trzeba się skupić wiec biore ja tylko na takie podstawowe, a swiateczne to juz organizuje opieke.

Czesto tez robie cos wieczorami jak juz spi - smieje sie, ze tak sie relaksuje.

Pasztet i śledzie też robię <3 nie szalalabym tak gdyby nie rodzina ze,Szkocji... Będą u nas ponad miesiąc [!] Z 4letnim dzieckiem i 4miesiecznym...

Co Wasze dzieci jedzą na obiad? Ada już nie przepada za zupami, woli coś w deseń drugiego dania. Np mięso mielone z indyka,buraczki i ziemniaki.

Dajecie dzieciom jakieś przekąski między posiłkami? Jakie? My jemy co 4h normalne posiłki i daje jej zawsze coś - a to podczas gotowania spróbuje makaron; jakiś ser żółty czy wędline (furrore robia kabanosy)

relgdf9hqgugqitx.png

• adulcova Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kiedy dzieci mogą jeść kapustę kiszoną (nie kwaszona)?

relgdf9hqgugqitx.png

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w wigilie jedziemy do tesciow i zostajemy na pierwszy dzien swiat, drugi w domu. Ja robie do tesciowej rybe po grecku, pieczarki faszerowane, kukulke i pierniczki ( taki dostalam przydzial :) ) a do domu to na pewno salatke, krokiety, bigos, ta rybe i pieczarki. Z ciast na pewno sernik, toffi, babeczki. I tak mysle co jeszcze.

Jak byl Kubus maly to mielismy sztuczna choinke wyzej postawiona. W tamtym roku byla duza zywa, w tym roku P sie napalil znow na zywa. Na pewno nisko nie moga byc ozdoby powieszone i trzeba bedzie malego pilnowac.

My jemy co 3godz i rzadko kiedy cos miedzy posilkami. A jak juz to chlopcy przekasza jakiegos owoca, najczesciej jablka.

Co do kapusty to nie wiem.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy sztuczna choinke i w tym roku zamiast w salonie postawimy ja w pokoju do ktorego dziecko nie ma wstepu, wiec powinno byc okej.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna pije mleko, je kaszke lub zupe, czasem dostanie banana, tosta z maslem lub ser. Miedzy posilkami sie bawi - nie ma przekasek.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dzoewczynki. Malo pisze bo znalazlam dorywcza prace i kilka razy w tygodniu i przez 3 weekendy mnie nie ma w domu.
    Test powtorzony, dalej taki bladzioch wiec nie wiem czy cos bedzie ale z Grzesiem tez takie mialam ba poczatku, moze troche ciemniejsze. 23 wizyta u gina i mam nadzieje ze cos juz sie dowiem, moze zobacze pecherzyk :-)
    U nas ostatnio marudne dni, chyba idzie druga jedyneczka, ale noce w miare ok.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natan je tak:
    Po wstaniu cyc, za 30min-1godz chlebek z maselkiem, awokado, pomidorem, ser bialy, kielbaski dla dzieci
    Kasza manna, jaglanka, czasem owsianka z olejem kokosowym lub owocami, serek dla dzieci
    Owoce: jablko, banan, gruszka, kisiel wisniowy, truskawkowy, jablkowy, czasem mus i nie raz popija cycem
    Na obiadek rozne zupki ale musimy zaczac robic wlasnie ziemniaczki z mieskiem i surowka, zobaczymy czy zaakceptuje.
    Na kolacje kaszka nestle bez cukru, ryz z jabluszkiem smazonym. I z kolacja mam problem bo nie wiem co jeszcze moglabym mu dac.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko jest wybredne co do jedzenia tazke mi pomyslow brak, ok 8-9 jaglanka, platki owsiane,ryzowe, kasza orkiszowa zwykle z dodtatkiem owocu, ok 10-11 jogurt/maslanka/ mleko zsiadle lub mus, na obiad zupka, potem 2-3 chrupki dyniowo-marchwiowe, ksiel lub tez cos z nabialu i na kolacje zawsze kasza zwykle z musem malinowym i przed spaniem cyc....kanapek nie akceptuje tzn zlizuje gore np maselko, serek, paste slonecznikoa a chleb wyciaga z buzi:-\ w weekend zronie jej moze jajecznice i wlasnie jakies drugie danie moze pulpety lub jakis nalesnik, placek warzywny ....tez nie mam pomyslow co jej dac bo ona malutko nadal np 80ml zupki na obiad wiec stanie przy garnkach z wysmyslnymi potrawami odpada

Kompletnie nie wiem gdzie my to choinke ustawimy:-\

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adulcova my mamy beagla, 7-letnia suczka wiec juz tak nie psoci, ale mała lubi ja tarmosic za uszy, ogon i ja ganiac, z tym ze pies mądry ucieka na łózka a mała kleczy obok i sie wscieka

adulcova lubi tę wiadomość

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie moge narzekac bo Natus ladnie je i tyle zeby 3godz wytrzymac. Oczywiscie jest dzien ze nie bardzo mu wchodzi wiec wtedy cyc. Ja kucharka za dobra nie jestem wiec nie wymyslam niewiadomo czego ale jednak chce zeby jego dieta ( i nasza ) byla urzmaicona. Uwielbiam dobre jedzenie ale niestety ja tak nie umiem gotowac. Jajecznicy Natan nie lubi, od razu wypluwa a juz probowalam na rozne sposoby robic, nalesnika tez nie chcial. Wiec musze jajko dodawac do zupki.

Za to musze Wam powiedziec ze strasznie polubilam piec ciasta i coraz lepiej mi to wychodzi :)

My mamy ta kotke ktora sie do nas przyplatala to juz walnela kilka razy Natana lapa ale oberwala sciera i ucieka przed nim a on oczywiscie uwielbia ja gobic ;)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha Natusia dzis znalazlam stojacego na drzwiach zmywarki i dobieral sie do szklanek. Jakie bylo moje zdziwienie gdy weszlam do kuchni a wyszlam z niej tylko na chwile. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 17:12

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada strasznie zaczepia psa, ale jest bardzo cierpliwy, ewentualnie ucieka.

Sniadanie: jajrcznica, kaszka, kanapka z pasztetem, szynka lub serem.
    2 sniadania brak, bo Ada wstaje ok 9 wiec o 13/14 obiad.
    Obiad - ziemniaczki pieczone, pulpety z sosem, makaronik z sosem, nalesniki, makaron z serem... No tutaj jest pole do popisu. Nie daje grzybotwe, kapusty, papryki itp
    Podwieczorek to owoc, budyń, kisiel, serek
    Kolacja to mleko.

Czasem pomemla kabanosa, paluszka juniora.

relgdf9hqgugqitx.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

My ostatnio lekki zawrót,w mikołajki trafiłyśmy do szpitala,wczoraj ja na pogotowiu,dzisiaj T.z gorączką i masakra wirusowa trwa...

Co do jedzonka to u nas:
    Śniadanie: mleko z manną
    2 śniadanie: kaszka owocowa,owoce,placuszki,deserek,kisiel,bułeczka z dźemem,jajecznica,chlebek z masłem
    Obiad: zupki warzywne i z mięskiem(wrzucam co mam np.marchew,ziemniaki,por,pietruszka,buraczki,olej/oliwa,
    makaron/ryż/kleik) ,naleśniki,ziemniaki z warzywami,gołąbki z sosem,no i to co my mamy na talerzu :)
    Podwieczorek:owoce,deserki
    Kolacja: mleko z manną.
    W ciągu dnia cyc.

Na święta chcę szynkę jej upiec a po chorobie i jak odstawimy luminal to dodam pomidory,ser i jogurt (zobaczymy czy alergia jest). No i dzisiaj miałyśmy 4 wodniste kupki,oby po infekcji tylko..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 21:39

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 3471 3472 3473 3474 3475 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ