X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adulcova jak robisz budyn i sos dla Ady?

Przedszkolanka szybkiego powrotu do zdrowia dla Was!!

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jajecznice robicie na parze (ja nawet nie wiem jak to sie robi) czy normalnie na masle? I czy z samych zoltek czy z calego jajka? Bialko jajka podobno jest silnym alergenem.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka co sie Tobie dzialo?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Budyn:
    120ml wody + 4 miarki mm, żółtko i łyżka mąki ziemniaczanej. Czasem dodaje odrobinę masła.

Połowę wody gotuję z roztrzepanym żółtkiem. Resztę rozrabiam z mm i daje mąkę i mieszam aby nie było grudek. Gotuję aż zgęstnieje, czekam aż przestygnie. Czasem daje jej z krowiego mleka i nic jej nie jest.

Próbowałam mąkę zastąpić herbatnikiem lub biszkoptem - mission failed. Budyń miałby więcej cukru z tych ciastek niż ustawa przewiduje.

Co do sosu - pomidorowy z pulpetami zageszcza mi się praktycznie sam, bo troszkę mięso się pokruszy no i daje dużo pomidorów (6/7 sporych sztuk na 3 porcje po ok 180ml). Czasem okazuje się, że sos jest zbyt kwaskowaty to daje mleka odrobine.

Miesko w sosie własnym zageszczam zblendowanym ziemniakiem, ale maka też mi się zdarzalo.

Czasem daje do tego sosu ryż, ale nie blenduje, bo ryż wciaga wtedy cały smak potrawy. Z kolei jak chce gulasz to tre marchewke np :)

Ada je tylko filety z kurczaka i indyka (w sklepie często dostaje też poledwiczke z indyka) i to miele sobie w domu.

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• adulcova Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    A jajecznice robicie na parze (ja nawet nie wiem jak to sie robi) czy normalnie na masle? I czy z samych zoltek czy z calego jajka? Bialko jajka podobno jest silnym alergenem.

Na parze czyli w kąpieli wodnej - tak jakbyś rozpuszczala czekoladę. Ja od początku czyli od jakiś 2 msc robię na masle, cale jajko. Do tego wkruszam chlebek ;)

relgdf9hqgugqitx.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie dwa razy zdarzylo przez przypadek dac Lunie zupe z garnka dla mnie i meza (zageszczona mlekiem i maka) i dziecko bylo momentalnie w plamach na calym ciele.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy wirusówkę,wysoka gorączkę,zawalony nos i gardło i ogólne osłabienie..

Jajecznicę robię na parze ale tylko z żółtka. Budyń muszę spróbować zrobić :)

A właśnie przed chwilą padło pierwsze TATA po mamie i babie :))

dorocia2324, Laurka, mala_mi1982 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj nie tknie jajecznicy czy jest na parze czy na maselku. Od razu wypluwa i koniec wiec my z wprowadzaniem jajeczka jestesmy do tylu.

Musze zaczac robic takie sosiki malemu.

A budyn moze byc bez mleka? Chyba nie bardzo? A od kiedy mozna dac dziecku np mleko kokosowe?

Nie chce zapeszac ale noce coraz ladniejsze. Budzi sie co 2 godz, czasem nawet dluzej. Troche sie pokreci i zasypia sam, nie trzeba bujac i nie chce smoczka.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Lunka obudzila sie tylko raz z placzem o 2:00, a ja mimo to nadal jestem zmeczona i niewyspana i mam wrazenie, ze juz nigdy nie bede wypoczeta i zawsze bede sie czuc jak detka :///

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwala Bogu, ze Ada nie reaguje na nic alergicznie, uff. Ale to nie oznacza, że ma mam w nią pchać wszystkiego co popadnie jak do śmietnika... :)

relgdf9hqgugqitx.png

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka spokojnie kiedys sie wyspimy. Ja tez jestem strasznie niewyspana i zmeczona ale co zrobic. Trzeba przetrwac.
    Z Kubusiem skonczylismy robic lancuch z kolorowego papieru, teraz tylko trzeba bedzie go gdzies powiesic :)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie problemy z pokarmem, tak jakby powoli zanikal. Pije femaltiker, inke, karmi, przystawiam malego dodatkowo kolo 10 i o 15 po owocku a z drugiej piersi odciagam. Wczoraj udalo mi sie odciagnac 10ml. Dzis o 10 przystawilam Natanka do dwoch piersi. Czy moze tak sie dziac od przemeczenia? A moze od tego ze ostatnio troche mniej jem ale przeciez teraz juz nie trzeba dostarczac tyle kalorii na kp.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia a plyny? Pijesz wystarczajaco?

U nas jest piekna pogoda. Oby tak jak najdluzej, bo dzieki temu nie mam sezonowej, zimowej depresji. W zeszly weekend w niedziele bylo 15'C i okolo 13:00 pojechalam z mala do miasteczka, zeby pospacerowac. Pierwszy raz tak zrobilam, zeby tam jechac z nia wylacznie na spacer i bylo super. Teraz chcialabym zrobic to samo - w tej chwili jest 10'C, slonce i bardzo przyjemnie, ale chodzilysmy tylko w kolko po naszym podworku az zasnela. Dzien troche rozwalony, bo na 14:00 jedziemy odebrac moje nowe auto.

Wczoraj z kolei po pracy pojechalam z Luna i tesciem na wieczorne, zimowe przedswiateczne atrakcje w miasteczku. Byly zdjecia ze sw. Mikolajem, byly kucyki i kozy i mozna bylo sie przejechac zaprzegiem konnym. Sklepiki byly otwarte do pozna i lokalne male biznesy mialy stragany porozstawiane. Tzw. small town USA atrakcje ;)

Lunie podobalo sie w kratke: na poczatku bylo okej u Mikolaja na kolanach, ale po 3 minutach sie nagle rozplakala. W wozku bylo dobrze, ale jak posadzilam na kucyku, zeby dziadek zrobil zdjecie, to byl placz natychmiast. A potem byl placz ze zmeczenia i glodu, bo jak szlismy juz do samochodu, zeby wracac, byla juz prawie pora jej kapieli i sie dziecko denerwowalo. Ale dziadek kupil nowe sliczne spioszki we wzorek w losie i w domu zrobilismy urocze zdjecia :)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia u mnie jest mniej mleka zawsze jak zapomne o tym zeby wystarczajaco duzo pic, ostatnio jem duzo mniej bo mam problem z zebem i to na kp nie wplywa jestem w trakcie leczenia kanalowego i praktycznie ciaje bol, a najgorzej ze nic mocnego od bolu nie wezme wiec juz calkiem wymeczona jestem, w ciagu doby biore 2-3apapy:-/
    u nas dzis byl konwuj ciezarowek coca coli i towarzyszyly mu swiateczne atrakcje ale nie pojechalismy bo u nas wieje i pada, a w pt bylo tak pieknie lekki mroz i slonko

ja kupilam Laurze czerwona sweterkowa sukienke z bialymi gwiazdkami przy dekoldzie do tego biale rajstopki i jak to pani na ang powiedziale ze mała wyglada jak sniezynka, ma tez czerwona bluzke z napisem "my 1st christmas" sliczne te ciuszki swiateczne ale troche szkoda kasy tak na raz, ja akurat kupilam uzywane wiec jak raz zalozy to nie bedzie szkoda

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od jakiegos czasu kupuje świateczne misie z fundacji tvn, zwykle na prezent, w zeszlym roku kupilam mojej Laurze jak jeszcze byla w brzuszku, a w tym roku postanowilam ze mis powedruje do coreczki mojej kolezanki ktora jest w szpitalu z tym zatruciem, mam nadzieje ze przyniesie im szczescie, wybralam Szymona- slodki misiaczek:)
    Bylam dzis u tej koleznki, psychicznie czuje sie juz lepiej, leki dzialaja takze bedzie dobrze

Laurka lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela29 wrote:
    dorcia u mnie jest mniej mleka zawsze jak zapomne o tym zeby wystarczajaco duzo pic, ostatnio jem duzo mniej bo mam problem z zebem i to na kp nie wplywa jestem w trakcie leczenia kanalowego i praktycznie ciaje bol, a najgorzej ze nic mocnego od bolu nie wezme wiec juz calkiem wymeczona jestem, w ciagu doby biore 2-3apapy:-/
    u nas dzis byl konwuj ciezarowek coca coli i towarzyszyly mu swiateczne atrakcje ale nie pojechalismy bo u nas wieje i pada, a w pt bylo tak pieknie lekki mroz i slonko

ja kupilam Laurze czerwona sweterkowa sukienke z bialymi gwiazdkami przy dekoldzie do tego biale rajstopki i jak to pani na ang powiedziale ze mała wyglada jak sniezynka, ma tez czerwona bluzke z napisem "my 1st christmas" sliczne te ciuszki swiateczne ale troche szkoda kasy tak na raz, ja akurat kupilam uzywane wiec jak raz zalozy to nie bedzie szkoda

Ja takie rzeczy na okazje na jedno zalozenie tez kupuje uzywane. Na Boze Narodzenie Luna dostala ubranko w prezencie od kuzynki mojego meza, wiec to akurat bedzie nowe.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 03:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomnialam, ze chcialam wczesniej napisac, ze rano zrobilam coreczce na sniadanie jajecznice z samego zoltka (po tym jak prawie nic mleka nie wypila) i nie chciala jesc. To bylo drugie podejscie do jajecznicy. Mloda zadowolila sie tostem z maslem. Na kolacje byly pieczone kotleciki wieprzowe + marchewka (tez z piekarnika) + puree ziemniaczane i wszystkiego zjadla po trochu ze smakiem :)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 04:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sie przyplatalo jakies chorobsko, Grzesiowi cieknie z nosa i troche pokasluje, w nocy co chwile sie budzi i nie moze zasnac bo mu sie zle oddycha. Podalam ibufen po polnocy chociaz temperatura 37,2 i po tym przespal ponad 3 godzinki. Ehh i to oczywiscie musialo sie zaczac w sobote a lekarz najwczesniej w poniedzialek chyba ze by byla tragedia to najwyzej poszukamy prywatnie kogos na szybko ale oby nie trzeba bylo. Na razie odciaganie, zakrapianie, ciepla herbatka i jaglanka.
    Ja tez sie tak czuje jak na chorobe ale u mnie to moze byc inny powod ;-)

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania a czy Ty juz potwierdzilas ciaze czy nadal czekamy?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas chyba zeby ida, Laura poplakuje, nie chce jesc nic poza cycem, sliny mega duzo, palce gryzie, katar znowu wiekszy... tylko nie wiem ktore bo mamy 7 i brakuje nam dwojki jednej, albo wiec ta dwojka meczy albo trojki ida:-/ do tej pory nie bylo marudzenia przy zabkowaniu

‹‹ 3472 3473 3474 3475 3476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ