X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie nie myśl o jesieni ... korzystaj :-) :-) :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vel - takie badania robią w przychodni dąbrowa dąbrówka w gdynii. Na pewno przymuja na nfz ale nie wiem jak z terminami.

Na chciałam cos do irygacji bo ostatnio brałam luteine dopochwowo i ciągle os tam zalega - chciałam to wypłukać trochę ;]
    Kiedys ginekolog przed ciaża mówił że można używać wody z octem jabłkowym ( łyzka na litr) i późnoej żeby uzupełnic flore bakteryjną to wsadzić tampon nasączony jogurtem naturalnym lub kefirem. I faktycznie to pomagało. Robiłem sobie tak raz na 2 tygodnie i nie miałam problemów z niczym.
    A teraz nie wiem co z tym zrobić. Ciagle mi ta luteina wypływa ( wybaczcie za obrazowość. Może sama woda spóbuję?

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana chciałabym Wam się pochwalić... czuje ruchy... wczoraj ok 22 jak lezałam płasko na plecach to mała harcowała z 5 min i właśnie dzisiaj rano tez poczułam jak miałam rekę na brzuchu.... cudowne uczucie...

Gosiak, Lara 82, Atakasobiejedna, megg, justta, Katiś, sebza, Bietka, juska19, Penelope, asia888, słoneczna 85, Sue, LadyDi, Fedra, Laurka lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaku łap słońce za nas... ale zazdroszcze wylegiwania w ciepełku...bo jak wrocisz to juz tak ciepło nie będzie... milego wypoczynku...

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    A tak sobie wczoraj myślałam jak Vel pisała o tym USG, które kazano jej teraz zrobić, że jednak miałyśmy z dziewczynami rację co do pewnych badań, a jedna z dziewczyn usilnie chciała nas przekonać, że nie mamy racji :-) (no i wyszła ostra konwersacja z tego)

Nie ważne nie chcę wszczynać nowego ostrego tematu,
    dobrze mniej więcej napisała Atakasobiejedna o jakich badaniach mowa i jak z tym jest.
    No w każdym razie nie każdemu się należą przed 35 rokiem życia, chyba, że jest jakieś podejrzenie problemu lub jest naprawdę super lekarz i wypisze skierowanie na NFZ i dobrze to umotywuje.

Ja właśnie prywatnie robiłam to dokładne pierwsze badanie i teraz też prywatnie to drugie będę robić. Choć nie powiem bo to swoje kosztuje, ale chciałam. I w Częstochowie robią to tylko w 2 miejscach, choć ja robię na Śląsku i rzeczywiście trzeba się wcześniej zapisać, choć zawsze może jakieś miejsce się znajdzie na ostatnią chwilę bo może ktoś zrezygnuje.

A myślę, że poprzednia "kłótnia" na forum wynikła po prostu przez nazewnictwo, bo to się wszystko podobnie nazywa, a Usg to USG i na NFZ każdej kobiecie przysługują 3 i to fakt, a że mówimy, że teraz idziemy na połówkowe to tylko dlatego, że jest w połowie ciąży i chcąc nie chcąc tak się nazywa :-)
    A jeszcze dodam, że u mnie w przychodni na NFZ mają aparat USG dobrej klasy w gabinecie i USG jest robione na każdej wizycie co 4 tyg. na NFZ dla kobiet w ciąży :-)

OK tak sobie napisałam co pomyślałam, ale proszę nie wszczynajmy kolejnego ciężkiego tematu :-) :-)

a co ona pisala? że w ciazy przysluguja 3 darmowe tak ?

to miala racja, ja mialam jedno darmowe przed 14 tyg, teraz drugie w 22 i nie moge miec drugi raz na nfz tego w 22 ale jeszcze trzecie w III trym mi bedzie przyslugiwac

ogolnie robie 3 usg prenatalne w ciagu ciazy na nfz, to nie sa zwykle usg tylko specjalistyczne z mierzeniem narzadow przed 35rż i pomimo ze nie jestem w grupie ryzyka, zwykle usg robi mi ginka w gabinecie, a na te daja mi skierowania

mi nie chcieli zrobic drugi raz na nfz tego samego a to roznica

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 12:31

sebza, Fedra lubią tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • megg Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Megg ale jest Tantum Verde do przemywania pochwy ? :-) :-) :-)
    Ja myślałam, że to na gardło :-)

Haha pomyliłam się chociaż co kto lubi :-)
    Jasne ze chodziło mi o t. Rosa

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    vel - takie badania robią w przychodni dąbrowa dąbrówka w gdynii. Na pewno przymuja na nfz ale nie wiem jak z terminami.

Na chciałam cos do irygacji bo ostatnio brałam luteine dopochwowo i ciągle os tam zalega - chciałam to wypłukać trochę ;]
    Kiedys ginekolog przed ciaża mówił że można używać wody z octem jabłkowym ( łyzka na litr) i późnoej żeby uzupełnic flore bakteryjną to wsadzić tampon nasączony jogurtem naturalnym lub kefirem. I faktycznie to pomagało. Robiłem sobie tak raz na 2 tygodnie i nie miałam problemów z niczym.
    A teraz nie wiem co z tym zrobić. Ciagle mi ta luteina wypływa ( wybaczcie za obrazowość. Może sama woda spóbuję?

w dąbrowie dąbrówce wlasnie mi wczoraj powiedzieli, ze mi wystawia racchunek bo drugi raz nie moge miec tego samego i że powinnam miec skiero na patologie

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg fajne to ciasto ale to jest tylko ciasto i troche bitej? no i ciut owocow, ale ogolnie zadnych oryginalnych smakow ? :D tylko sama bita smietana? :>

megg lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• megg Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Tak pomyślałam, że chodziło o Tatnum Rosa i to przejęzyczenie i mnie rozśmieszyło :-)

Wiecie ze podobno mózg w ciąży się kurczy :-)

justta, Lara 82 lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• megg Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak vel nic szczególnego tam nie ma w cieście ale smak fajny

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vel - beznadzieja. Idź prywatnie do kogoś. Po cholere masz teraz latac po całym trójmieście i szukać przychodni która zrobi ci to na nfz. Szkoda czasu......

Odkryłam fajny żel do twarzy dla osób które maja problem z przetłuszczającą sie skórą i trądzikiem. Ziołowy żel firmy Fitomed z mydlnicy lekarskiej. Nie wysusza jakoś szczególnie a ja widze poprawę - nie przetłuszcza mi się tak cera. ehhhh a było tak pięknie ;]

sebza, Januszkowa lubią tę wiadomość

• sebza Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info Sylwia. Właśnie ja od początku ciąży mam mega problem z przetłuszczającymi się włosami i skórą.. Trudno nad tym zapanować. Jak uda mi się polecieć do PL to na pewno sobie kupię. Póki co jadę na Cetaphilu na zmianę z Effaclar, ale jest jedna wielka dupcia..

atdci09k89ytpjkc.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecam zel do mycia twarzy Himalaya - do tlustej i mieszanej wlasnie - rewelacja i same naturalne skladniki. http://www.himalayaherbals.pl/zel-do-mycia-twarzy-do-cery-tlustej-lagodny.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 13:15

sebza lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no janie przepadam za effaclarem - u mnie nie było rezultatu. Stosowałam jeszcze iwostin do cery trądzikowej i w zasadzie byłam zadowolona. Kwestia tolerancji zapachu ;]. Niestety przy tych żelach szału nie będzie jeśli nie stosuje się kremów czy maści itp. no ale to po ciaży ;]
    Polecam po ciazy mezoterapię z preparatem przeciwtrądzikowym. U mnie wystarczyły 2 zabiegi i skóra rewelacyjna..... Mam zamiar sobie znowu zrobić po karmieniu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znam himalaye, ale staram się kupować kosmetyki polskich firm. Do polskich należy iwostin lub flos lek.

• justta Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A ja polecam zel do mycia twarzy Himalaya - do tlustej i mieszanej wlasnie - rewelacja i same naturalne skladniki. http://www.himalayaherbals.pl/zel-do-mycia-twarzy-do-cery-tlustej-lagodny.html

Gosiak mam z tej firmy maskę na twarz jest super ;-) polecam

A mi się cera i włosy w ciąży bardzo poprawiły, nie tłuszczą się już tak i są mocniejsze i jakby gęstsze ;-)

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a gdzie można kupić ten Fitomed ? W aptece czy jakimś zwykłym sklepie?

relge6yd3cl8y0me.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    no janie przepadam za effaclarem - u mnie nie było rezultatu. Stosowałam jeszcze iwostin do cery trądzikowej i w zasadzie byłam zadowolona. Kwestia tolerancji zapachu ;]. Niestety przy tych żelach szału nie będzie jeśli nie stosuje się kremów czy maści itp. no ale to po ciaży ;]
    Polecam po ciazy mezoterapię z preparatem przeciwtrądzikowym. U mnie wystarczyły 2 zabiegi i skóra rewelacyjna..... Mam zamiar sobie znowu zrobić po karmieniu.

Zobaczę jak to będzie po porodzie.. Przed ciążą nie miałam takich problemów.. Mam cichą nadzieję,że się wszystko uspokoi po ciąży, ale pewnie podczas karmienia też się można wszystkiego spodziewać. No zobaczymy :) Tak czy siak, dzięki, zawsze warto przetestować jakiś nowy produkt, może się i u mnie sprawdzi.

atdci09k89ytpjkc.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, ja już nie chcę za bardzo gadać jakie badania są jakie, każdy robi jakie zna i uważa.

Zastanawia mnie jedno, dlaczego musisz zrobić jeszcze jedno (takie samo) badanie skoro jedno to dokładne już miałaś?

Na moim było tak, że jeśli jakiegoś pomiaru nie dało się wykonać i nie dało się postawić pełnej diagnozy co i jak to się przychodziło innego dnia i o troszkę innej godzinie do skutku, aby takie badanie miało sens i było w pełni wiarygodne.

Więc jak to jest zrobili Ci badanie, a teraz trzeba powtórzyć bo co lekarz, który robił nie wie co widział i nie wie co jest z twoją ciążą, nie potrafi postawić diagnozy?

Skoro stwierdzili, że czegoś nie da się zmierzyć, albo jest za wcześnie to w ramach tego samego skierowania powinnaś mieć powtórkę, no chyba, że jednak wysyłają Cie na inne badanie?

No sorry ja nie kumam albo nie doczytałam?

relge6yd3cl8y0me.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Vel, ja już nie chcę za bardzo gadać jakie badania są jakie, każdy robi jakie zna i uważa.

Zastanawia mnie jedno, dlaczego musisz zrobić jeszcze jedno (takie samo) badanie skoro jedno to dokładne już miałaś?

Na moim było tak, że jeśli jakiegoś pomiaru nie dało się wykonać i nie dało się postawić pełnej diagnozy co i jak to się przychodziło innego dnia i o troszkę innej godzinie do skutku, aby takie badanie miało sens i było w pełni wiarygodne.

Więc jak to jest zrobili Ci badanie, a teraz trzeba powtórzyć bo co lekarz, który robił nie wie co widział i nie wie co jest z twoją ciążą, nie potrafi postawić diagnozy?

Skoro stwierdzili, że czegoś nie da się zmierzyć, albo jest za wcześnie to w ramach tego samego skierowania powinnaś mieć powtórkę, no chyba, że jednak wysyłają Cie na inne badanie?

No sorry ja nie kumam albo nie doczytałam?

nie wiem dlaczego :( :( bo ten lekarz stwierdzil, ze ktos inny musi na to rzucic swoim okiem

zjk3p18.png

‹‹ 684 685 686 687 688 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ