Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
ja mialam tak juz 2-3 razy, teraz stara sie spac na boku lewym (bo spalam caly czas na plecach) i jest lepiej
dziecwzyny jeszcze 8 dni w pracy - do 6.10 i wkoncu zostaje w domu.... juz nie moge sie doczekac -
megg wrote:ja mialam tak juz 2-3 razy, teraz stara sie spac na boku lewym (bo spalam caly czas na plecach) i jest lepiej
dziecwzyny jeszcze 8 dni w pracy - do 6.10 i wkoncu zostaje w domu.... juz nie moge sie doczekac
wow ale Ci fajnie;) ale i tak nie ma co narzekac bo pracuje 3 dni w tyg i soboty czasem. da sie zyc.
megg lubi tę wiadomość
-
Witam Was pięknie
U nas dziś słonko świeci więc myślę, że dzionek będzie OKi.
A macie też tak, że po nocy czujecie taki dyskomfort w brzuchu, a to zakuje po prawej a to po lewej, taki ból nie bólciężko określić, dopiero jak się trochę pochodzi to przestaje.
Ja tak mam czasem i też się troszkę martwię. Choć tłumaczę sobie, że dzidzia po nocnym leżakowaniu trochę uciska wszystko w środku ? (wiem wiem, a co jeszcze przed nami)
-
A tak sobie wczoraj myślałam jak Vel pisała o tym USG, które kazano jej teraz zrobić, że jednak miałyśmy z dziewczynami rację co do pewnych badań, a jedna z dziewczyn usilnie chciała nas przekonać, że nie mamy racji
(no i wyszła ostra konwersacja z tego)
Nie ważne nie chcę wszczynać nowego ostrego tematu,
dobrze mniej więcej napisała Atakasobiejedna o jakich badaniach mowa i jak z tym jest.
No w każdym razie nie każdemu się należą przed 35 rokiem życia, chyba, że jest jakieś podejrzenie problemu lub jest naprawdę super lekarz i wypisze skierowanie na NFZ i dobrze to umotywuje.
Ja właśnie prywatnie robiłam to dokładne pierwsze badanie i teraz też prywatnie to drugie będę robić. Choć nie powiem bo to swoje kosztuje, ale chciałam. I w Częstochowie robią to tylko w 2 miejscach, choć ja robię na Śląsku i rzeczywiście trzeba się wcześniej zapisać, choć zawsze może jakieś miejsce się znajdzie na ostatnią chwilę bo może ktoś zrezygnuje.
A myślę, że poprzednia "kłótnia" na forum wynikła po prostu przez nazewnictwo, bo to się wszystko podobnie nazywa, a Usg to USG i na NFZ każdej kobiecie przysługują 3 i to fakt, a że mówimy, że teraz idziemy na połówkowe to tylko dlatego, że jest w połowie ciąży i chcąc nie chcąc tak się nazywa
A jeszcze dodam, że u mnie w przychodni na NFZ mają aparat USG dobrej klasy w gabinecie i USG jest robione na każdej wizycie co 4 tyg. na NFZ dla kobiet w ciąży
OK tak sobie napisałam co pomyślałam, ale proszę nie wszczynajmy kolejnego ciężkiego tematu -
Dzień dobry mamusie!
U mnie piękny dzień się zapowiada, aż chce się wyjść na dwór:) ale najpierw muszę trochę ogarnąć mieszkanie bo syf mam straszny, bo K. malował wczoraj pokój. Jeszcze tylko jutro pasy pomaluje i będzie można mebelki wstawiać
Co do dyskomfortu w brzuchu ja mam tak czasami, nieraz jest tak, że synek po prostu sie przekręcił i gdzieś się wypycha, a czasami mam skurcze, które po kilkudziesięciu sekundach mijają.
Wczoraj byłam na warsztatach bezpieczny maluch, fotelika nie wygrałam ale kosmetyki palmers tak:)
Ciesze się, że tam poszłam bo były poruszane tematy, które mi się przydadzą w przyszłości, szkoda że męża nie zaciągnęłam, ale postaram się następnym razem:)
Ja nie jestem w stanie spać całą noc na lewym boku... Śpię tez czasami na plecach i prawym boku. -
nick nieaktualny
-
Dzień dobry. Ja dziś mam wolne, bo pracuję teraz na 80% etatu. Jestem w domku i w koncu jest mi dobrze psychicznie. Szkoda, że to tylko jeden dzień.
Dziewczyny, według mojej książki ciążowej 6 miesiąc zaczyna się dopiero od 23 tygodnia. Wogóle to trochę jest fajna kalkulacja. Niby ciąża trwa 9 miesięcy, ale 40 tygodni. Miesiąc ma średnio 4 tygidnie, więc 40 tygodni to jak nic wychodzi 10 miesięcyGdzie tu logika?
-
Sylwia, woda z octem to nie jest dobry pomysł nawet jak nie jesteś w ciąży, a Tantum Rosa no nie jest złe. Ale ja nie mam pewności 100%, że w ciąży można. Choć irygacje takie bezpośrednio dopochwowe za często to w ogóle nie jest dobry pomysł. Ponieważ one wypłukują nie tylko co złe, ale co dobre również.
-
Bietka wrote:
Wczoraj byłam na warsztatach bezpieczny maluch, fotelika nie wygrałam ale kosmetyki palmers tak:)
Ciesze się, że tam poszłam bo były poruszane tematy, które mi się przydadzą w przyszłości, szkoda że męża nie zaciągnęłam, ale postaram się następnym razem:)
Oo to tam tez jest konkurs? Co trzeba było zrobić?
Pola
Hania -
asia888 wrote:tez nie moge dojsc tolku z tym przeliczaniem miesiecy I tygodni ciazy :)jak nic wychodzi 10 miesiecy; jesli byloby 9 to polowa ciazy by przypadala na 18 tydzien a nie na 20; bez sensu
No mój sie dziwił, że ledwo zaszłam w ciążę i już byłam w 5 tyg, w sumie to dziwił się tez że jak nie byłam w ciąży jeszcze to juz byłam w 2 tygodniu ( nie rozumie, że to sie liczy od daty miesiączki )Pola
Hania -
Lara, ale jak Vel wróciła, to napisała:
Vel wrote:badanie prenatalne bez testow pappa, samo usg genetyczne nalezy sie na NFZ
ja mialam robione w Nadmorskim Centrum Medycznym, specjalnie w innym odzdziale przychodni niz ten gdzie moja ginka prowadzaca przyjmuje ze wzgledu na to, ze ona w gabinecie ma zwykle usg a nie to do usg genetycznego.. ale faktycznie to badanie robil mi lekarz bez FMF
teraz na polowkowe ide rowniez na NFZ i na skierowanie i podobno do facia co ma lepszy sprzet od doeringatez do nadmorskiego centrum medycznego ale do innego oddzialu ich przychodni gdzie maja odpowiedni do tego sprzet
dostalam skierowanie bo takie usg sie naleza, pomimo ze mam ponizej 35lat i nie jestem w grupie ryzyka
i tak jak pisalyscie usg miedzy 11 a 14, a pozniej 18 a 22 polowkowe a pozniej to w III trymestrze to sa obowiazkowe 3 usg ciazowe
a jak sie placi to mierza wiecej parametrow
OLCIA ale Ty spinaszpo co? Mamaliye ma racje!!!!!!!! a ja jestem tego żywym przykladem
mam 22lata
jestem okazem zdrowia
chodze TYLKO na NFZ do lekarza
dostalam skierowanie na tamte USG za DARMO bo mi sie NALEZA
poruszalam 500 stron temu ten watek z dziewczynami i razem doszlysmy do wniosku ze te usg sa refundowane, mi zmierzyli przeziernosc karku, kosc nosowa i slowny opis serduszka narzadow mozgu itp, moge wam wyslac skana z tego badania
ona nie wprowadza nikogo w blad i ma racje a Wy na nia wjechalyscie
Topola, no właśnie ja też dziś według belly zaczynam 6 msc i chociaż bardzo lubię to liczenie, bo jestem z ciążą do przodu, to jednak większość źródeł podaje, że trwa jeszcze miesiąc 5. To tak samo, jak z informacjami na temat rozwoju dziecka - na innych stronach czytam o tygodniach skończonych, a nie zaczętych i wtedy info się zgadza z USG np.
A z miesiącami jest tak, że ciąża trwa 9 miesięcy kalendarzowych czyli 10 księżycowych z czego każdy z nich ma po 28 dni