Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
pojde do doeringa zapytac o porade a jak nie poczuje sie usatysfakcjonowana to postaram sie isc do invicty z tym ze nie wiem czy prywatnie nawet w inviccie beda mieli terminy bo tam potrafia nie miec nawet prywatnie... a doering jest dobrym diagnosta i chyba mozzna mu zaufac bardziej niz tym konowalom.. ale wydaje mi sie to durne isc do prywatnego gabinetu lekarza i mu opowiadac o swoim zyciowym problemie, ani to moj kolega, ani lekarz prowadzacy, ani nikt, a ja mam mu gitare zawracac w prywatnym gabinecie czy mnie w szpitalu wojewodzkim przyjmie eh nie wiem !
-
Vel, dlatego właśnie wolałabym iść prywatnie po to, żeby chociażby ktoś sprawdził, czy jest powód dla którego miałabyś się kłaść do szpitala.
No ale zrób jak Ci intuicja podpowiada, bo sama wiesz najlepiej, co będzie dla Ciebie dobre.
Wydaje mi się, że Gosiak kiedyś pisała, że są u Was jakieś 3 placówki (nie tylko invicta), w których można zrobić szczegółowe badania, ale nie chcę wprowadzać w błąd - może coś mi się poplątało. -
sebza wrote:Vel, dlatego właśnie wolałabym iść prywatnie po to, żeby chociażby ktoś sprawdził, czy jest powód dla którego miałabyś się kłaść do szpitala.
No ale zrób jak Ci intuicja podpowiada, bo sama wiesz najlepiej, co będzie dla Ciebie dobre.
Wydaje mi się, że Gosiak kiedyś pisała, że są u Was jakieś 3 placówki (nie tylko invicta), w których można zrobić szczegółowe badania, ale nie chcę wprowadzać w błąd - może coś mi się poplątało.
chyba invicta, gameta i chyba gdzies jeszcze, juz sama nie wiem
nie wiem ide spac nie mam juz na nic sily
-
z NFZ to masakra u nas w szpitalu jak jeszcze się staraliśmy o maleństwo terminy były co 4-5 mies. Już w przychodni ok 1.5 mies ale co z tego jak badań nawet nie odbierzesz tylko trzeba się na kolejną wizytę umówić. I tak leci czas i jak tu się leczyć czy jakiś monitoring zastosować. Dlatego przeszliśmy na leczenie prywatne.
Wiadomo pieniążków idzie ale dla mnie dziecko najważniejsze. Na innych rzeczach można przyoszczędzić.
Vel spróbuj prywatnie szkoda zdrowia i jeszcze jak masz pracę to ciężko Ci będzie coś wykombinować ale trzymam kciuki.
-
nick nieaktualnyw gamecie sie długo czeka - nie każdy lekarz który tam robi usg robi te połówkowe.
Ja własnie byłam u lekarza dzisiaj.Dzidzia z pomiarów o tydzień starsza. 360g ;]
łozysko mam z przodu więc pewnie dlatego słabiej czuję ruchysebza, słoneczna 85, Sue, megg, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyVel wrote:Nauka o miodzie
Fragment rozmowy z filmu „Życie z Energią według Zbyszka Nowaka" z Zygmuntem Jasińskim – profesorem SGGW (pracownia hodowli owadów użytkowych).
ZN: Dlaczego dobrze jest mieszać wodę z miodem?
ZJ: Uwaga na niewłaściwe postępowanie z miodem! Rozpuszczając miód w gorącej wodzie powodujemy, że miód traci swoje właściwości bakteriobójcze. Nie powinno się miodu mieszać w wodzie powyżej 40 stopni Celsjusza, bo wtedy staje się tylko słodzikiem. Natomiast rozpuszczanie w chłodnej wodzie wzmaga bakteriobójcze właściwości miodu.
ZN: Jak znacznie?
ZJ: Dwadzieścia dwa razy. Dlatego przy nieżytach, przy przeziębieniach miód rozpuszczony w wodzie jest naprawdę naszym sprzymierzeńcem i ma właściwości lecznicze.
ZN: Które miody są najlepsze?
ZJ: W czołówce jest miód gryczany i miód lipowy, to te z nektarowych miodów, które zawierają najwięcej substancji bakteriobójczych.
najgorsze sa miody wielokwiatowe bo to jest cos takiego jak parowki, wszystko tam jest ale nie to co byc powinno
tu się zgodzę że miodu się nie zalewa wrzątkiem ale ciepła wodą
nie wiedziałam, że poniżej 40st
co do miodu wielokwiatowego to sie nie zgodzę - nie jest jak parówki. Ma duzo cennych właściwości. Charakteryzuje sie tym , jak sama nazwa mówi, że ma pyłki wielu kwiatów. Co do gryczanego albo lipowego to po prostu ma przewage gryki czy lipy ale nie sa one czyste w 100%. Byc może ze względu na właściwości to są one najlepsze na przeziebienmia, ale wielokwiatowy tez zły nie jest. Na pewno lepszy niż nic.
Do najbardziej wartościowych miodów należ miody z marketu. Trezba nistety pofatygowac sie i znaleźć pszczelarza dobrego.
Bardzo często pszczelarze oszukuja i karmia latem pszczoły suropem cukrowym i taki miód chocby nawet był nazwany gryczany jest g warty!! ;]
Poza tym miód powinien sie krystalizować ;] wtedy wiadomo że nie jest oszukany ;] czywiście po jakimś czasie. noooo
Mój dziadek jest pszczelarze stąd troszke wiem o miodach -
słoneczna 85 wrote:Dziewczyny, ktore wybraly bebetto luca:) Katis, cath z tego co wiem, kupujecie wersje 3 w 1? czy dokupujecie inny fotelik?
( ale jestem upierdliwa z tym wozkiem)
prawdopodobnie recaro
ale nie mogę znalezc do tego wózka adapterow aby wpiąć ten oto fotelik
wiec chyba wybór padnie na ktorys z maxi cosi
jeszcze mam czas wiec jeszcze mysle
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Vel myślę, że jak pójdziesz do tego lekarza Doeringa to będziesz musiała zapłacić za wizytę. Reklamacji u lekarza nie ma. To normalna wizyta.
Nie czekaj kochana tylko idź prywatnie. Zdrowie Twojego dziecka jest najważniejsze.
-
Vel, obawiam się ze juz jest bliżej konca roku, koncza sie im punkty i lekarze na NFZ lecą sobie z Toba w kulki. Pamietasz jak pokazywałam Ci wynik mojego usg genetycznego z wieloma pozycjami? Ono było robione na NFZ, miałam skierowanie takie jak to:
http://multimed.pl/assets/Uploads/badania-prenatalne-skierowanie-2.pdf
Czyli te w ktorym trzeba zaznaczyc przyczyne skierowania na dodatkowe badania prenatalne. Teraz jestem zapisana na drugie badania prenatalne, te miedzy 20-23 tyg ciazy i uslyszalam ze nie potrzebuje drugiego skierowania, bo to pierwsze jest dalej wazne! Fakt że lekarka ktora mi robila pierwsze badanie nie ma już miejsc na NFZ, ale w tej samej placówce zapisali mnie do innego lekarza.
Ty miałas troche inne usg, tzw położnicze, czyli jak nam jedna forumowiczka położna wyjaśniła, to w którym nie okresla sie prawdopodobienstwa wystapienia wad genetycznych i na wydruku miałas mniej dokladnie opisane wymiary dziecka niż ja.
Mysle ze jakby lekarz wystawil Ci takie skierowanie ktore tu pokazalam i zaznaczyl punkt że wystapily nieprawidlowosci w badaniu usg to by Ci zrobili to usg genetyczne miedzy 20-23 tyg... Ale tak jak mówie, podejrzewam ze wolą Cie wcisnac na patologie ciąży, po to żeby to skierowanie nie obciążało ich puli punktówZ wiatrakami nie wygrasz, pewnie i tak sie skonczy na prywatnej wizycie
A własnie, przypomniało mi sie ze ostatnio w tv sniadaniowej była Rzeczniczka Praw Pacjenta i mowila ze maja nawet swoja infolinie czynna od 9-21
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=5&artnr=3830
Myśle ze tam powinni Ci udzielic informacji jakie badania Ci w obecnej sytuacji przysluguja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 20:57
Vel lubi tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:cath, ale do wersji 2w1 tez bedzie mozzna wpiac inny fotelik? tam z tych co wypisane w 3w1?
one maja taki sam stelaz? nei zapytalam sie w sklepie.słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Katiś, a możesz powiedzieć, jakie kupiliście? Bo ja widziałam te dziecięce zestawy tylko na zdjęciu i w sumie mi się podobają, ale jak spojrzałam na rozmiar to wydaje mi się, że są strasznie maleńkie.. Mówię o Sundvik i Hensvik.
Jakie masz wrażenia?