Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja liczę matematycznie
Czyli skoro miesiac ma srednio 4 tyg, to w 6 mies bede dopiero 6x4=24 tydzien. Jak mnie teraz ktos pyta to mowie ze jestem w 5 mies, bo bym sama sie w tym pogubila
A ginekolog zawsze wpisuje dokladny tydzien i dzien od ostatniej miesiaczki, nie zaokragla tygodni w gore. W sumie kazdy niech liczy jak chce, kazda z nas termin swojego porodu zna
Co do wypychania się dziecka to moje najczesciej cisnie sie ponizej pepka, az czasem mnie to boli. W innych miejscach chyba tez sie wypycha, co skutkuje tym ze nigdy nie jestem pewna czy mam pełny pecherz czy ona sie cisnie hehe. -
Katiś wrote:No mój sie dziwił, że ledwo zaszłam w ciążę i już byłam w 5 tyg, w sumie to dziwił się tez że jak nie byłam w ciąży jeszcze to juz byłam w 2 tygodniu ( nie rozumie, że to sie liczy od daty miesiączki )
hahaha no to jest idiotyczne, no I w sumie tu mamy ten dodatkowy dziesiaty miesiacna poczatku
-
A wiecie co jest najbardziej wkurzajace w sprawie Vel? Że to jej lekarka prowadzaca powinna przypilnowac zeby ja przyjeli w placowce do ktorej wystawila skierowanie, np od razu tam zadzwonic, przeciez sprawa jest pilna. A nie że ona ma sie prosic, tak naprawde nie bedac poinformowana nawet jakie badanie dokladnie jej przysluguje i odbijac sie jak ping pong od lekarza do przychodni
Przeciez wiekszosc lekarzy sie zna ze soba, oni pracuja w tylu miejscach, ze cala branza sie zna. Wystarczyloby troche dobrej woli i jeden telefon lekarki, eh strasznie mnie wkurza takie cos, coraz mniej jest lekarzy z powolania...
sebza, Lara 82, Sue, Fedra, Laurka lubią tę wiadomość
-
No ja chyba również jestem bardziej matematyczna i ciężko mi połapać się w tysiącu różnych sposobach liczenia. Więc tak jak Atakasobiejedna liczę, że skoro miesiąc ma średnio 4 tyg. to ja jestem w 5 miesiącu, a w 6 będę dopiero jak mi wybije 24 tydzień
A zresztą przyzwyczaiłam się do mówienia w którym jestem tyg. i jak ktoś się pyta o miesiąc to muszę się chwilkę zastanowić -
No dokładnie żyjemy w kraju absurdów i taka jest prawda. I najlepiej żeby w Polsce się na wszystkim znać bo jak nie to Cię wszyscy chcą zrobić w h....
I to w każdej dziedzinie życia się sprawdza.
Skoro lekarz stwierdza, że coś jest nie tak to powinien pacjent uzyskać pełną informację co to oznacza lub może oznaczać. Pełną obiektywną opinię. -
Tyle tylko, że większość miesięcy ma więcej niż 4 tygodnie (30-31 dni) . Więc łatwiej jest liczyć miesiące księżycowe (bo każdy z nich ma po 28dni) , a jak się liczy kalendarzowe, to są rozbieżności. Stąd w jednych źródłach 6 msc zacznie się w 22 tyg a w innych w 23 a pewnie i znajdą się też takie, że e 24
Ale chyba rzeczywiście większość kobiet w ciąży liczy tygodnie. Mnie tylko bezdzietni pytają w którym jestem miesiącu, inni pytają o tygodnie
Sewerynka lubi tę wiadomość
-
Ale to nie tylko w ciąży są takie sytuacje. Ja już się spotkałam z sytuacją gdzie osobie postawiono diagnozę poważnego nowotworu, który dawał szansę przeżycia może następnych 4 miesięcy, po czym osoba dostała do ręki taki oto wypis i rób sobie dalej co chcesz bo my się tym nie zajmujemy. Zero informacji co dalej gdzie się zgłosić, a na kartce wyrok śmierci
Taką mamy niestety służbę zdrowia!!!!!!!!!!!!!! -
Katiś wrote:Oo to tam tez jest konkurs? Co trzeba było zrobić
?
Katiś konkurs polegał na tym, że na karteczce, która otrzymałam przy wejściu wpisywałam swoje imię i nazwisko. Na koniec warsztatów było losowanie nagród, było ich około 30, a główną był właśnie fotelik:)
-
Vel, ja kojarzę invictę i gametę - nie wiem gdzie jeszcze mogłabyś uderzyć. Invicta ma kilka lokalizacji - nawet w Gdyni, nigdzie nie mają miejsc?
To może faktycznie Doering. Trzymam kciuki i czekam na info.
U mnie nudygorąco i właśnie od 10 do 11 łapałyśmy z Janinką to mniej agresywne słońce. Teraz cień. Wyciskane soki z pomarańczy i ananasów, a do śniadania świeże figi... Ale żeby nie było za pięknie właśnie odkryłam, że chyba rośnie mi opryszczka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 11:59
megg lubi tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:na pewno chodzilo o tantum rosa:)
kurcze ale zimno sie robi- niby u nas dzis slonce no ale zimno na dworze.
Zaczeli nawet grzac juz..
zima sie zbliza wielkimi krokami:)
Tak pomyślałam, że chodziło o Tatnum Rosa i to przejęzyczenie i mnie rozśmieszyłomegg lubi tę wiadomość
-
Hejka kochane
Gosiak odpoczywaj ile wlezie z Janinką
Vel trzymam kciuki żeby wszytko było ok i żeby wkońcu potraktowali Cię tak jak trzeba
U nas dzisiaj słoneczko od rana, ale zimnica niezła, rano było tylko 4 stopnie