X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja liczę matematycznie :D Czyli skoro miesiac ma srednio 4 tyg, to w 6 mies bede dopiero 6x4=24 tydzien. Jak mnie teraz ktos pyta to mowie ze jestem w 5 mies, bo bym sama sie w tym pogubila ;) A ginekolog zawsze wpisuje dokladny tydzien i dzien od ostatniej miesiaczki, nie zaokragla tygodni w gore. W sumie kazdy niech liczy jak chce, kazda z nas termin swojego porodu zna ;)

Co do wypychania się dziecka to moje najczesciej cisnie sie ponizej pepka, az czasem mnie to boli. W innych miejscach chyba tez sie wypycha, co skutkuje tym ze nigdy nie jestem pewna czy mam pełny pecherz czy ona sie cisnie hehe.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    No mój sie dziwił, że ledwo zaszłam w ciążę i już byłam w 5 tyg, w sumie to dziwił się tez że jak nie byłam w ciąży jeszcze to juz byłam w 2 tygodniu ( nie rozumie, że to sie liczy od daty miesiączki ) :D

hahaha no to jest idiotyczne, no I w sumie tu mamy ten dodatkowy dziesiaty miesiac ;) na poczatku

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli u mnie nadal jest 4 miesiac dopiero, I od nastepnego tygodnia zaczynam piaty

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co jest najbardziej wkurzajace w sprawie Vel? Że to jej lekarka prowadzaca powinna przypilnowac zeby ja przyjeli w placowce do ktorej wystawila skierowanie, np od razu tam zadzwonic, przeciez sprawa jest pilna. A nie że ona ma sie prosic, tak naprawde nie bedac poinformowana nawet jakie badanie dokladnie jej przysluguje i odbijac sie jak ping pong od lekarza do przychodni :/ Przeciez wiekszosc lekarzy sie zna ze soba, oni pracuja w tylu miejscach, ze cala branza sie zna. Wystarczyloby troche dobrej woli i jeden telefon lekarki, eh strasznie mnie wkurza takie cos, coraz mniej jest lekarzy z powolania...

sebza, Lara 82, Sue, Fedra, Laurka lubią tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i druga sprawa, że dwóch lekarzy zostawiło ją z info o za grubym łożysku bez żadnego komentarza...

atdci09k89ytpjkc.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja chyba również jestem bardziej matematyczna i ciężko mi połapać się w tysiącu różnych sposobach liczenia. Więc tak jak Atakasobiejedna liczę, że skoro miesiąc ma średnio 4 tyg. to ja jestem w 5 miesiącu, a w 6 będę dopiero jak mi wybije 24 tydzień :-)

A zresztą przyzwyczaiłam się do mówienia w którym jestem tyg. i jak ktoś się pyta o miesiąc to muszę się chwilkę zastanowić :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie żyjemy w kraju absurdów i taka jest prawda. I najlepiej żeby w Polsce się na wszystkim znać bo jak nie to Cię wszyscy chcą zrobić w h....
    I to w każdej dziedzinie życia się sprawdza.

Skoro lekarz stwierdza, że coś jest nie tak to powinien pacjent uzyskać pełną informację co to oznacza lub może oznaczać. Pełną obiektywną opinię.

relge6yd3cl8y0me.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle tylko, że większość miesięcy ma więcej niż 4 tygodnie (30-31 dni) . Więc łatwiej jest liczyć miesiące księżycowe (bo każdy z nich ma po 28dni) , a jak się liczy kalendarzowe, to są rozbieżności. Stąd w jednych źródłach 6 msc zacznie się w 22 tyg a w innych w 23 a pewnie i znajdą się też takie, że e 24 :)

Ale chyba rzeczywiście większość kobiet w ciąży liczy tygodnie. Mnie tylko bezdzietni pytają w którym jestem miesiącu, inni pytają o tygodnie :)

Sewerynka lubi tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to nie tylko w ciąży są takie sytuacje. Ja już się spotkałam z sytuacją gdzie osobie postawiono diagnozę poważnego nowotworu, który dawał szansę przeżycia może następnych 4 miesięcy, po czym osoba dostała do ręki taki oto wypis i rób sobie dalej co chcesz bo my się tym nie zajmujemy. Zero informacji co dalej gdzie się zgłosić, a na kartce wyrok śmierci :-(
    Taką mamy niestety służbę zdrowia!!!!!!!!!!!!!!

relge6yd3cl8y0me.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używałam tantum rosa ale nie irygację tylko przemywanie

Edit: nie verde :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 12:53

Fedra lubi tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Oo to tam tez jest konkurs? Co trzeba było zrobić :D?

Katiś konkurs polegał na tym, że na karteczce, która otrzymałam przy wejściu wpisywałam swoje imię i nazwisko. Na koniec warsztatów było losowanie nagród, było ich około 30, a główną był właśnie fotelik:)

c7hyim7.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg ale jest Tantum Verde do przemywania pochwy ? :-) :-) :-)
    Ja myślałam, że to na gardło :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie myślę, że jak są jakieś upławy albo stany zapalne to wewnątrz najlepiej jakieś lekarstwo, a przemywanie jest najlepsze aby uśmierzyć dyskomfort związany z pieczeniem czy swędzeniem.

relge6yd3cl8y0me.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno chodzilo o tantum rosa:)

kurcze ale zimno sie robi- niby u nas dzis slonce no ale zimno na dworze.
    Zaczeli nawet grzac juz..

zima sie zbliza wielkimi krokami:)

megg lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, ja kojarzę invictę i gametę - nie wiem gdzie jeszcze mogłabyś uderzyć. Invicta ma kilka lokalizacji - nawet w Gdyni, nigdzie nie mają miejsc?
    To może faktycznie Doering. Trzymam kciuki i czekam na info.

U mnie nudy :P gorąco i właśnie od 10 do 11 łapałyśmy z Janinką to mniej agresywne słońce. Teraz cień. Wyciskane soki z pomarańczy i ananasów, a do śniadania świeże figi... Ale żeby nie było za pięknie właśnie odkryłam, że chyba rośnie mi opryszczka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 11:59

megg lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka to miałaś szczęście :D
    Słoneczna u nas piękne słońce i mróz na dworze. Zima nadchodzi, a co za tym idzie nasze porody :D

Penelope, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak łap słońce i temperaturę, bo u nas jak napisała Słoneczna zimno jak cholera :-)

U mnie również świeci słońce i piękny dzień jest ale temperatura nie rozpieszcza. Rano miałam 5 stopni.
    Ale to i tak lepiej niż wczoraj :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    na pewno chodzilo o tantum rosa:)

kurcze ale zimno sie robi- niby u nas dzis slonce no ale zimno na dworze.
    Zaczeli nawet grzac juz..

zima sie zbliza wielkimi krokami:)

Tak pomyślałam, że chodziło o Tatnum Rosa i to przejęzyczenie i mnie rozśmieszyło :-)

megg lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • justta Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka kochane

Gosiak odpoczywaj ile wlezie z Janinką ;-)

Vel trzymam kciuki żeby wszytko było ok i żeby wkońcu potraktowali Cię tak jak trzeba

U nas dzisiaj słoneczko od rana, ale zimnica niezła, rano było tylko 4 stopnie

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Gosiak łap słońce i temperaturę, bo u nas jak napisała Słoneczna zimno jak cholera :-)
    Czyli jak wrócę jesień pełną gębą, brrrr, wolę o tym nie myśleć na razie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 683 684 685 686 687 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ