Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Doświadczenia z niemowlakami jeszcze nie mam, ale znalazłam to: http://dziecisawazne.pl/5-nietoksycznych-produktow-do-pielegnacji-niemowlat/
I http://www.mjakmama24.pl/niemowle/pielegnacja/kosmetyki-naturalne-dla-dzieci-ekologiczna-pielegnacja-niemowlecia,158_3372.html
Czytałam też, że takiemu maluszkowi dobrze jest robić po kąpieli masaż całego ciałka, np. Przy użyciu odrobiny oleju kokosowego.
Następny cytat: Do nawilżenia i natłuszczenia skóry dziecka warto stosowań oliwę z oliwek lub naturalne oleje roślinne (migdałowy, lniany lub masło shea). W skład kosmetyków naturalnych powszechnie stosowane są wyciągi z roślin, np. aloesu, rumianku, lawendy czy nagietka. Zamiast syntetycznych środków myjących, można zastosować olej kokosowy.
I
Olej kokosowy ma działanie antybaktryjne i antywirusowe dzęki kwasowi laurynowemu, który stanowi 47% zawartości oleju kokosowego. Dzięki niemu olej kokosowy pomaga zwalczyć trądzik, egzemy, stany zapalne, wysypki, zapobiega powstawaniu zaskórników.
Olej ten jest odpowiedni do każdego typu skóry, szczególnie polecany do pielęgnacji skóry noworodków, niemowląt i dzieci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2014, 14:39
Angélique89 lubi tę wiadomość
-
Gosiak wrote:Doświadczenia z niemowlakami jeszcze nie mam, ale znalazłam to: http://dziecisawazne.pl/5-nietoksycznych-produktow-do-pielegnacji-niemowlat/
I http://www.mjakmama24.pl/niemowle/pielegnacja/kosmetyki-naturalne-dla-dzieci-ekologiczna-pielegnacja-niemowlecia,158_3372.html
Czytałam też, że takiemu maluszkowi dobrze jest robić po kąpieli masaż całego ciałka, np. Przy użyciu odrobiny oleju kokosowego.
Następny cytat: Do nawilżenia i natłuszczenia skóry dziecka warto stosowań oliwę z oliwek lub naturalne oleje roślinne (migdałowy, lniany lub masło shea). W skład kosmetyków naturalnych powszechnie stosowane są wyciągi z roślin, np. aloesu, rumianku, lawendy czy nagietka. Zamiast syntetycznych środków myjących, można zastosować olej kokosowy.
I
Olej kokosowy ma działanie antybaktryjne i antywirusowe dzęki kwasowi laurynowemu, który stanowi 47% zawartości oleju kokosowego. Dzięki niemu olej kokosowy pomaga zwalczyć trądzik, egzemy, stany zapalne, wysypki, zapobiega powstawaniu zaskórników.
Olej ten jest odpowiedni do każdego typu skóry, szczególnie polecany do pielęgnacji skóry noworodków, niemowląt i dzieci.
Dzięki. Wolę olej kokosowy od podejrzanych specyfików, tym bardziej, że łatwiej mogę go dostać tutaj niż sprowadzać naturalne olejki z Polski. Tutaj większość na parafinie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2014, 15:33
Gosiak lubi tę wiadomość
-
A ja właśnie wracam ze spacerku:) dodatkowo zrobiłam zakupy rosmanowe i spożywcze
Siedze na ławce, we Wrocławiu ze 20 stopni dzis, w słońcu chyba nawet wiecej. Piękny październik
Dzis na obiad zaplanowałam wrapy z kurczakiem, Tomasz musi otrzymać troche białka, bicki same nie urosnąLara 82, słoneczna 85, Fedra lubią tę wiadomość
-
Wlasnie miała bardzo dziwna sytuacje. Siedziałam na ławce, piłam sok z marchwi i podeszła do mnie Żulietta z zapytaniem czy jej odpale papierosa! Popatrzylam na nią jak na durna i powiedzialam, ze nie pale
chyba jeszcze mojego brzucha tak nie widac. Chociaż dla niej pewnie palenie w ciazy byłoby normalne
A co gorsza - wygladała na niepełnoletnią
-
Gosiak smakuje Ci ten ksylitol? Bo ja probowalam kiedyś slodzic stewia, ale to było ohydne w smaku
Poza tym czytałam że te slodziki wcale nie są zdrowsze od cukru... na szczęście mało slodze więc używam trzcinowego cukru. Ja idę w końcu upiec muffinki bo mam smaka na domowe ciasto
-
nick nieaktualnyCaly dzien poza domem
Myslalam, ze jak tu wpadne to bede miala mase do nadrabiania, a tutaj nic, a nic.
Zrobiłam lody waniliowe, czekoladowe i truskawkowe - czekam aż się zrobią. Później ubiję śmietanę i zrobię sos czekoladowy. Mniaam, bomba kaloryczna ;]Gosiak lubi tę wiadomość
-
Atakasobiejedna wrote:Gosiak smakuje Ci ten ksylitol? Bo ja probowalam kiedyś slodzic stewia, ale to było ohydne w smaku
Poza tym czytałam że te slodziki wcale nie są zdrowsze od cukru... na szczęście mało slodze więc używam trzcinowego cukru. Ja idę w końcu upiec muffinki bo mam smaka na domowe ciasto
Jak wcześniej już wspomniano ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. Jest on w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru.
W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że zapobiega rozwojowi bakterii i ma własności bakteriobójcze. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne grzyby i bakterie.Angélique89, Fedra lubią tę wiadomość
-
Ja dziś cały dzień poza domem, no ale szkoda było marnować takiej pięknej pogody - 25 stopni i słońce, a krajobraz już z ośnieżonymi szczytami wysokich gór
Uwielbiam
I wszystko byłoby super, gdybym nie zgrzeszyła w McD. No ale trudno
Ja jeszcze nie wiem czy wybiorę butelki i akcesoria towarzyszące Medeli, czy T.T, ale myślę,że się skuszę jednak na Tommee. A laktator Medeli, bo miał najlepsze opinie wśród moich znajomych. któraś z Was brała tę firme pod uwagę i porównywała z T.T? Bo może wklepię się w coś co wcale dobre nie jest. Musze chyba jakieś porównania w sieci poczytać, ale może najpierw któraś z Was coś podpowie.
-
sebza wrote:Ja dziś cały dzień poza domem, no ale szkoda było marnować takiej pięknej pogody - 25 stopni i słońce, a krajobraz już z ośnieżonymi szczytami wysokich gór
Uwielbiam
I wszystko byłoby super, gdybym nie zgrzeszyła w McD. No ale trudno
Ja jeszcze nie wiem czy wybiorę butelki i akcesoria towarzyszące Medeli, czy T.T, ale myślę,że się skuszę jednak na Tommee. A laktator Medeli, bo miał najlepsze opinie wśród moich znajomych. któraś z Was brała tę firme pod uwagę i porównywała z T.T? Bo może wklepię się w coś co wcale dobre nie jest. Musze chyba jakieś porównania w sieci poczytać, ale może najpierw któraś z Was coś podpowie.Ale to wszystko
sebza lubi tę wiadomość
-
sebza wrote:I co Pani Alina o niej myśli?
Nic innego nie mówiła bo mówi że nie robi reklam tylko po prostu zna te rzeczy i nigdy się nie zawiodła
sebza lubi tę wiadomość
-
Właśnie oglądam Porody na ipli, ten odcinek o którym pisała Słoneczna - matka, paliła w trakcie ciąży i to wyszło jak urodziła łożysko. Ja paliłam do testu, czyli 4 tyg (bo nie wiedziałam, że jestem w ciąży) - to chyba nie będzie u mnie żadnych zmian, prawda?
Ojciec tej małej taki dziwny, jakby mój facet się tak na porodówce zachowywał, to bym go wywaliła. Laska mówi do niego "Misku jak to boli", jaka była jego odpowiedź "No ma boleć". Nosz kurna!
Ogólnie hardcorowy odcinek - jedna matka urodziła w 6 miesiącu martwe dziecko (w ciąży piła alkohol, bo była alkoholiczką) i teraz znów w ciąży.
Zastanawia mnie dlaczego te wszystkie kobiety rodzą na leżąco - przecież to w sumie wbrew grawitacji trochę
-
A to nie wiedziałam że ksylitol jest z brzozy
Sue rodzą na lezaco bo tak jest wygodniej położnej... u mnie w szpitalu podobno preferują aktywne porody, ciekawe co będą mówić na ten temat w szkole rodzenia. Ale i tak po ostatniej wizycie na ip jestem przekonana do opłacenia prywatnej poloznej, bo to od niej będzie najwięcej zależało jak mój poród będzie wyglądał.