Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
No to teraz rozwalę system - w grudniu skończę 24 lata, mimo to, na 100% będę poddawać się badaniu wolnego płodowego dna. Wywiadu również nie mam obciążonego. Spokój nie ma dla mnie żadnej ceny, nawet jeśli może się to wydawać tylko moją zachcianką.
-
szwesta80 wrote:A z racji wieku (37 lat) przydałoby się zrobić Nifty.
Szwesta, a Ty jesteż z GW. Do Frankfurtu nad Odrą masz 85 km. Może to jest dla Ciebie jakieś wyjście? Żeby zrobić te badania w DE nie trzeba mieć skierowania, po prostu idzie się do rekomendowanego punktu i się robi, tak przynajmniej mi się wydaje. Zawsze będzie to kilkaset mniej zł niż w PL. -
rosann wrote:Szwesta, a Ty jesteż z GW. Do Frankfurtu nad Odrą masz 85 km. Może to jest dla Ciebie jakieś wyjście? Żeby zrobić te badania w DE nie trzeba mieć skierowania, po prostu idzie się do rekomendowanego punktu i się robi, tak przynajmniej mi się wydaje. Zawsze będzie to kilkaset mniej zł niż w PL.
-
qatynka wrote:To jest straszne smutne, żeby coś tak oczywistego nie było w zasięgu każdej ciężarnej, a przecież rząd za wszelką cenę chce 'ochrony życia i zdrowia' nienarodzonych dzieci...
I chyba to właśnie dlatego te testy nigdy nie będą refundowane. Nie zdziwiłabym się jakby pappa i amniopunkcje też przestali refundować, właśnie w imię ochrony życia i zdrowia' nienarodzonych dzieci... -
jomi81 wrote:Ja robię z racji wieku. Mam 36 lat, więc musiałabym zrobić pappa, a w to badanie nie wierzę. Zbyt wielu koleżankom wychodziło duże ryzyko, żyły w strasznym stresie, a dzieci rodziły się zdrowe. Nifty ma dużo większą czułość niż pappa, więc wybór między tymi dwoma badaniami jest dla mnie oczywisty.
Jomi, a wielu Twoim koleżankom? Przepraszam ze tak dopytuje ale ja się zapisałam na pappa i się zastanawiam na tym nifty. Nam 38 lat i nie będę ukrywać ze się trochę denerwuje. Wiecie ile czasu się czeka na wyniki po Nifty?21-07-2017 [*] 9 tc -
Angie38 wrote:Jomi, a wielu Twoim koleżankom? Przepraszam ze tak dopytuje ale ja się zapisałam na pappa i się zastanawiam na tym nifty. Nam 38 lat i nie będę ukrywać ze się trochę denerwuje. Wiecie ile czasu się czeka na wyniki po Nifty?
Kilka dni roboczych (chyba do 9)Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 18:15
-
rosann wrote:Qatynka rozumiem Cię doskonale. Z tego samego powodu podchodzimy do tych testów.
Rozumiem jednak też te osoby, którym ciężko jest zebrać te ponad 2 tys. zł I mi bardzo z tego powodu przykro
Ja nie będę robić nifty jeśli usg prentalne wyjdzie ok. Nie dlatego, że mnie nie stać, ale po prostu nie widzę sensu. Ale rozumiem, że komuś może na tym zależeć czy ma wskazania.
Talla lubi tę wiadomość
-
Moje 3 siostry miały robione zwykłe badania prenatalne i na tym poprzestały bo nie było nawet cienia wątpliwości, poza tym nie wiem jak się ma badanie NIfty do Kariotypu?. Ja miałam robione badanie na karioptyp z krwi obwodowej. Ja mimo wieku ( 33l) poprzestanę na prenatalce.
Talla lubi tę wiadomość
-
Rozmawiałam z moim lekarzem i z racji wieku również będę robiła badania nifty. Wiem, że w Gorzowie Wielkopolskim były w ostatnim miesiącu dwa przypadki gdzie kobiety miały badanie pappa,które nie wykazało wad u dziecka ale dodatkowo jedna z nich wykonała dla spokoju nifty. Niestety wynik to zespół Pataua (mam nadzieję, że tak to się piszę). Płód został usunięty z tego co mówił lekarz. W Gorzowie w Hipokrates badania kosztują 2150zł i można rozłożyć tą kwotę na raty.Magdalena
-
nick nieaktualnyJa bym sprobowala z Nifty tylko wtedy, gdy usg/pappa wykazalyby cos niepokojacego. Swiety spokoj nie ma ceny, a kilka miesiecy w nerwach na pewno Maluchom nie posluzy.
Co nie zmienia faktu, ze strasznie to smutne, ze matki, u ktorych ryzyko jest zwiekszone, musza byc stawiane pod sciana i zastanawiac sie czy je stac na bezpieczne i skuteczne badanie, czy byc zmuszonym do badania inwazyjnego i dajacego mniej pewny wynikAngie38 lubi tę wiadomość
-
a88 zgadzam się z Tobą. Stres nie służy dziciaczkowi.Badania inwazyjne to strach w oczach na samą myśl o tym. Nie mówimy nawet nikomu o ciąży dopoki nie upewnić się co powie lekarz na usg prenatalne, a mam je 9 sierpnia. Tego dnia będę miała pobierana krew do nifty. Wyniki za około 2 tygMagdalena
-
a88 wrote:Ja bym sprobowala z Nifty tylko wtedy, gdy usg/pappa wykazalyby cos niepokojacego. Swiety spokoj nie ma ceny, a kilka miesiecy w nerwach na pewno Maluchom nie posluzy.
Co nie zmienia faktu, ze strasznie to smutne, ze matki, u ktorych ryzyko jest zwiekszone, musza byc stawiane pod sciana i zastanawiac sie czy je stac na bezpieczne i skuteczne badanie, czy byc zmuszonym do badania inwazyjnego i dajacego mniej pewny wynik
Ale test pappa nie jest inwazyjny
To jest test porównawczy z krwi plus usg
A dopiero jeśli coś wyjdzie nie tak z pappa czy tez nifty robi się testy inwazyjne, które jako jedyne dają 100% pewności. Mówię tu o amniopunkcji21-07-2017 [*] 9 tc