Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to teraz rozwalę system - w grudniu skończę 24 lata, mimo to, na 100% będę poddawać się badaniu wolnego płodowego dna. Wywiadu również nie mam obciążonego. Spokój nie ma dla mnie żadnej ceny, nawet jeśli może się to wydawać tylko moją zachcianką. :)

p19u43r8y4e057zb.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qatynka rozumiem Cię doskonale. Z tego samego powodu podchodzimy do tych testów.
    Rozumiem jednak też te osoby, którym ciężko jest zebrać te ponad 2 tys. zł :( I mi bardzo z tego powodu przykro :(

marmi lubi tę wiadomość

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    A z racji wieku (37 lat) przydałoby się zrobić Nifty.

Szwesta, a Ty jesteż z GW. Do Frankfurtu nad Odrą masz 85 km. Może to jest dla Ciebie jakieś wyjście? Żeby zrobić te badania w DE nie trzeba mieć skierowania, po prostu idzie się do rekomendowanego punktu i się robi, tak przynajmniej mi się wydaje. Zawsze będzie to kilkaset mniej zł niż w PL.

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest straszne smutne, żeby coś tak oczywistego nie było w zasięgu każdej ciężarnej, a przecież rząd za wszelką cenę chce 'ochrony życia i zdrowia' nienarodzonych dzieci...

p19u43r8y4e057zb.png
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosann wrote:
    Szwesta, a Ty jesteż z GW. Do Frankfurtu nad Odrą masz 85 km. Może to jest dla Ciebie jakieś wyjście? Żeby zrobić te badania w DE nie trzeba mieć skierowania, po prostu idzie się do rekomendowanego punktu i się robi, tak przynajmniej mi się wydaje. Zawsze będzie to kilkaset mniej zł niż w PL.
    Kurczę, nigdy o tym nie pomyślałam. Do Niemiec mam przysłowiowy rzut beretem, może i ja skuszę się na wycieczkę. :)

p19u43r8y4e057zb.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    qatynka wrote:
    To jest straszne smutne, żeby coś tak oczywistego nie było w zasięgu każdej ciężarnej, a przecież rząd za wszelką cenę chce 'ochrony życia i zdrowia' nienarodzonych dzieci...

I chyba to właśnie dlatego te testy nigdy nie będą refundowane. Nie zdziwiłabym się jakby pappa i amniopunkcje też przestali refundować, właśnie w imię ochrony życia i zdrowia' nienarodzonych dzieci...

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Angie38 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Ja robię z racji wieku. Mam 36 lat, więc musiałabym zrobić pappa, a w to badanie nie wierzę. Zbyt wielu koleżankom wychodziło duże ryzyko, żyły w strasznym stresie, a dzieci rodziły się zdrowe. Nifty ma dużo większą czułość niż pappa, więc wybór między tymi dwoma badaniami jest dla mnie oczywisty.

Jomi, a wielu Twoim koleżankom? Przepraszam ze tak dopytuje ale ja się zapisałam na pappa i się zastanawiam na tym nifty. Nam 38 lat i nie będę ukrywać ze się trochę denerwuje. Wiecie ile czasu się czeka na wyniki po Nifty?

21-07-2017 [*] 9 tc
  • rosann Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie38 wrote:
    Jomi, a wielu Twoim koleżankom? Przepraszam ze tak dopytuje ale ja się zapisałam na pappa i się zastanawiam na tym nifty. Nam 38 lat i nie będę ukrywać ze się trochę denerwuje. Wiecie ile czasu się czeka na wyniki po Nifty?

Kilka dni roboczych (chyba do 9) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 18:15

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Angie38 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pappa pewnie i tak zrobię bo mam na NFZ ale muszę faktycznie pomyśleć tez o nifty, tak dla spokoju ducha :-)

21-07-2017 [*] 9 tc
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosann wrote:
    Qatynka rozumiem Cię doskonale. Z tego samego powodu podchodzimy do tych testów.
    Rozumiem jednak też te osoby, którym ciężko jest zebrać te ponad 2 tys. zł :( I mi bardzo z tego powodu przykro :(

Ja nie będę robić nifty jeśli usg prentalne wyjdzie ok. Nie dlatego, że mnie nie stać, ale po prostu nie widzę sensu. Ale rozumiem, że komuś może na tym zależeć czy ma wskazania.

Talla lubi tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • gruzinowa dama Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje 3 siostry miały robione zwykłe badania prenatalne i na tym poprzestały bo nie było nawet cienia wątpliwości, poza tym nie wiem jak się ma badanie NIfty do Kariotypu?. Ja miałam robione badanie na karioptyp z krwi obwodowej. Ja mimo wieku ( 33l) poprzestanę na prenatalce.

Talla lubi tę wiadomość

w4sqskjorqst8ec8.png
  • Magduśka Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z moim lekarzem i z racji wieku również będę robiła badania nifty. Wiem, że w Gorzowie Wielkopolskim były w ostatnim miesiącu dwa przypadki gdzie kobiety miały badanie pappa,które nie wykazało wad u dziecka ale dodatkowo jedna z nich wykonała dla spokoju nifty. Niestety wynik to zespół Pataua (mam nadzieję, że tak to się piszę). Płód został usunięty z tego co mówił lekarz. W Gorzowie w Hipokrates badania kosztują 2150zł i można rozłożyć tą kwotę na raty.

Magdalena
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego moja lekarka wysyłać mnie będzie do Szczecina

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Magduśka Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mogę zapytać w jakim celu do Szczecina, jakieś badania typu nifty?

Magdalena
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym sprobowala z Nifty tylko wtedy, gdy usg/pappa wykazalyby cos niepokojacego. Swiety spokoj nie ma ceny, a kilka miesiecy w nerwach na pewno Maluchom nie posluzy.
    Co nie zmienia faktu, ze strasznie to smutne, ze matki, u ktorych ryzyko jest zwiekszone, musza byc stawiane pod sciana i zastanawiac sie czy je stac na bezpieczne i skuteczne badanie, czy byc zmuszonym do badania inwazyjnego i dajacego mniej pewny wynik :(

Angie38 lubi tę wiadomość

• Magduśka Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 zgadzam się z Tobą. Stres nie służy dziciaczkowi.Badania inwazyjne to strach w oczach na samą myśl o tym. Nie mówimy nawet nikomu o ciąży dopoki nie upewnić się co powie lekarz na usg prenatalne, a mam je 9 sierpnia. Tego dnia będę miała pobierana krew do nifty. Wyniki za około 2 tyg

Magdalena
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytałam z ciekawości.
    Osobiście badań nie zamierzam robić.
    Co będzie to będzie. I tak będę kochać :)

a88 lubi tę wiadomość

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Angie38 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Ja bym sprobowala z Nifty tylko wtedy, gdy usg/pappa wykazalyby cos niepokojacego. Swiety spokoj nie ma ceny, a kilka miesiecy w nerwach na pewno Maluchom nie posluzy.
    Co nie zmienia faktu, ze strasznie to smutne, ze matki, u ktorych ryzyko jest zwiekszone, musza byc stawiane pod sciana i zastanawiac sie czy je stac na bezpieczne i skuteczne badanie, czy byc zmuszonym do badania inwazyjnego i dajacego mniej pewny wynik :(

Ale test pappa nie jest inwazyjny
    To jest test porównawczy z krwi plus usg

A dopiero jeśli coś wyjdzie nie tak z pappa czy tez nifty robi się testy inwazyjne, które jako jedyne dają 100% pewności. Mówię tu o amniopunkcji

21-07-2017 [*] 9 tc
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo w Szczecinie bardziej czuły sprzęt jest.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • gruzinowa dama Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy rodzice nie muszą być nosicielami żeby dziecko było chore ?

w4sqskjorqst8ec8.png
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ