X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Jak ja zazdroszczę tym które są już po prenatalnych, ja w środę i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Wracam jutro do pracy po trzech tygodniach laby, cos czuje ze będzie ciężko.
    Mam pytanko, pracuje do 16 a usg mam na 14 , czy to prawda ze my kobiety w ciąży mamy prawo iść do lekarza w godzinach pracy jesli lekarz nie przyjmuje w pozniejszych godzinach. Moja szefowa ostatnio mi pozwoliła wyjsc wcześniej a potem musialam odpracowac zalegle godziny?
    U mnie z objawami tez lepiej piersi nie bola juz tak, mdlosci powoli odchodzą, nic nie przytylam no i tez mniej jem, nie wiem czemu? Tez mmie podbrzusze kluje pobolewa chwilami, to chyba normalne☺

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Hej dziewczyny! Jak ja zazdroszczę tym które są już po prenatalnych, ja w środę i mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Wracam jutro do pracy po trzech tygodniach laby, cos czuje ze będzie ciężko.
    Mam pytanko, pracuje do 16 a usg mam na 14 , czy to prawda ze my kobiety w ciąży mamy prawo iść do lekarza w godzinach pracy jesli lekarz nie przyjmuje w pozniejszych godzinach. Moja szefowa ostatnio mi pozwoliła wyjsc wcześniej a potem musialam odpracowac zalegle godziny?
    U mnie z objawami tez lepiej piersi nie bola juz tak, mdlosci powoli odchodzą, nic nie przytylam no i tez mniej jem, nie wiem czemu? Tez mmie podbrzusze kluje pobolewa chwilami, to chyba normalne☺

http://badaniaprenatalne.pl/8h-pracy-i-nie-wiecej-prawa-i-przywileje-kobiet-w-ciazy/

Tu masz info :-) Pracodawca ma obowiązek zwolnić Cię na czas badań i dojazdu do lekarza jeśli nie ma możliwości w innym terminie niż godzinę pracy. Oczywiście zachowujesz prawo do pełnego wynagrodzenia za ten czas :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    http://badaniaprenatalne.pl/8h-pracy-i-nie-wiecej-prawa-i-przywileje-kobiet-w-ciazy/

Tu masz info :-) Pracodawca ma obowiązek zwolnić Cię na czas badań i dojazdu do lekarza jeśli nie ma możliwości w innym terminie niż godzinę pracy. Oczywiście zachowujesz prawo do pełnego wynagrodzenia za ten czas :-)
    To nie moge pracowac na godz.6? Pracuje na zmiany na godz 6 lub 8 lub 10. Ciekawa sprawa☺

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    To nie moge pracowac na godz.6? Pracuje na zmiany na godz 6 lub 8 lub 10. Ciekawa sprawa☺

Chodzi o to, że Twój czas pracy nie może przekraczać 8h :-) Nie powinnaś pracować po 9h czy 10h dziennie i brać żadnych nadgodzin. Jest dużo artykułów na ten temat w necie. Poczytaj sobie, warto wiedzieć :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Chodzi o to, że Twój czas pracy nie może przekraczać 8h :-) Nie powinnaś pracować po 9h czy 10h dziennie i brać żadnych nadgodzin. Jest dużo artykułów na ten temat w necie. Poczytaj sobie, warto wiedzieć :-)
    O nadgodzinach to wiem ale doczytałam teraz ze 6 godz to pora nocna wg kodeksu pracy, wstawanie o 4 moze byc ciezkie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2017, 16:57

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas znów na papierze różowe plamy . Ale na razie leżę. Malucha przez detektor słychać więc zobaczymy jak się sytuacja rozwinie . Jak nie urok to sraczka...

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• 2 bobas w drodze Koleżanka

Wysłany: 23 lipca 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Ja natomiast w Diagenie u dr Bilara w Szczecinie:)
    Już robiłaś czy dopiero robisz ? Ja tez tam będę robiła 14.08;)

8599rjjgsegpjf8d.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    A u nas znów na papierze różowe plamy . Ale na razie leżę. Malucha przez detektor słychać więc zobaczymy jak się sytuacja rozwinie . Jak nie urok to sraczka...

Trzymam kciuki!

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 bobas w drodze wrote:
    Już robiłaś czy dopiero robisz ? Ja tez tam będę robiła 14.08;)
    Jutro mam prenatalne:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Promyczek_91 wrote:
    Hej dziewczyny. Ja nie czuje w ogole podbrzusza za to bola mnie plecy miejscowo glownie po lewej stronie ale dzisiaj poboluje tez lekko po prawej. Czasem ciezko sie wyprostowac... Chyba ktoras z Was pisala niedawno ze ma podobnie. Mimo dolegliwosci takie objawy jednak ciesza :-)
    Mnie w krzyzu lupie po prawej stronie:), ale jak za duzo nie chodze i nie dzwigam to jest to do zniesienia:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Odpoczywaj dużo:)

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • kolka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:

Kuzka kochana mam dziś to samo. Trzymaj się :*
    Ja smarkalam nos i chyba za mocno, poczułam jakby mi coś pękło, jakby naczynko jakieś. Może to od małego krwiaczka którego mam.
    Ale też uznalam że skoro słyszę serduszko i na razie tylko na papierze było to na razie będę obserwować. Jutro wieczorem mam i tak wizytę.
    Trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusiaczek, tak - nie możesz pracować w godzinach nocnych, więc zmianę możesz najwcześniej rozpocząć o 7.
    Jeśli też nie miałaś możliwości wizyty w innych godzinach, to pracodawca bezprawnie kazał Ci odrobić wyjście na wizytę.
    Wszystko oczywiście pod warunkiem, że zostali poinformowani o ciąży, mogą Cię poprosić o dostarczenie odpowiedniego zaświadczenia od gina.

• nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Nusiaczek, tak - nie możesz pracować w godzinach nocnych, więc zmianę możesz najwcześniej rozpocząć o 7.
    Jeśli też nie miałaś możliwości wizyty w innych godzinach, to pracodawca bezprawnie kazał Ci odrobić wyjście na wizytę.
    Wszystko oczywiście pod warunkiem, że zostali poinformowani o ciąży, mogą Cię poprosić o dostarczenie odpowiedniego zaświadczenia od gina.
    Wiedziała że jestem w ciąży, pewnie ona tak jak i ja nie znalysmy jakie są moje prawa, dostałam grafik na sierpień i mam zmiany na 6, ciekawe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2017, 22:30

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka Ty też się trzymaj! :*

Staram się nie panikować, ale łatwo nie jest.

74diru1dhvelt745.png

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny tez mam termin na luty :) powiedzcie mialyscie tez zaparcia ale macie nadal ja mam 9 tydzien ciazy i chodze do toalety raz na 5dni , dodam ze biore dupka 2 razy dziennie

c176900d96ca5acc9fc01211f7895690.png
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 23 lipca 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy któraś z Was jest z Lublina lub okolic, ale jakbyście szukały miejsca, które robi badania prenatalne na nfz to jest to Donna Vita i Przychodnia Przyszpitalna na Staszica 14A. W Luxmedzie brak jest już miejsc.
    Wbiłam się do Donna Vita na 14 sierpnia :)

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • motylkova Koleżanka

Wysłany: 23 lipca 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z plamieniami jeśli bierzecie duphaston to ja bym wziela większą dawkę i leżała. Przezywalam to tydzień i jak sobie przypomnę to masakra tylko, że ja miałam krwawienie..

f2w3xzkr51ok2xi8.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już biorę 3x1 . I wezmę jeszcze tę Cyclonaminę i zobaczymy

74diru1dhvelt745.png

• motylkova Koleżanka

Wysłany: 23 lipca 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o tygodnia jestem na dawce 3x2 dupka i 3x1 magnez
    Większość dnia poleguje ehh

Na usg jest wszystko ok, jedynie tętno trochę podwyższone 190 ale tłumacze sobie, że to przez mój stres..

Czy któraś z was też miała w 10/11 tyg takie tętno u maluszka? Martwie sie nooo.. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2017, 23:04

f2w3xzkr51ok2xi8.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ