Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rossan cudne wiesci..

Jak wam mija popoludnie moja mlodsza juz wrocila ze szkoly..znowu dwie piatki i pochwala.moje zdolne dziecie .pogoda piekna wiec na jakis spacer trzeba sie wybrac.

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • anouk11 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam to samo zdanie co Jomi 500 plus to niestety tylko chwyt polityczny za który płacimy i zapłacimy jeszcze i my i nasze dzieci..ja z racji pracy znam mnóstwo takich ludzi nigdy nie pracujących a ich dzieci pewnie powiela schemat.niestety znam ludzi świadomie decydujących się na kolejne dzieci z powodu obecnych zasiłków. Te dzieci nic z tego nie mają a ludzie nie wiedza co to oszczędzanie, mam to wydaje..szczególnie jestem przeciw w sytuacji gdy ja i podobne do nas rodziny wydajemy fortunę na leczenie niepłodności. Jestem za ulga mi podatkowymi i dostępem, każdej kobiety do pracy nawet na cześć etatu, darmowymi zlokalizowane i przedszkolaki itp

Monic88, jomi81, momo28, marmi lubią tę wiadomość

Novum od września 2015
    40 lat, wysokie FSH (10,7), spadające AMH (1,7), mąż nasienie w dolnej granicy normy
    27.01.2016 1 IUI :(
    18.03.2016 2 IUI :(
    10.02.2017 1 iVf cb :(
    7.04.2017 crio :(
    29.05.2017 crio jest mały człowiek z wielkim sercem...TP 16.02.18
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann super! :-)
    Bosz.. te dzieci jeszcze w brzuchu, a juz ile stresow nam fundują..

Monic88 lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann wspaniałe wieści! Mówiłyśmy, że nie ma się co martwić na zapas! :-) Mam nadzieję, że i u nas będą dobre wieści w poniedziałek i malutka będzie już całkiem duża :-) Hehe też czekam na te kopniaki, które poczuje nawet mąż, na razie biedak jest ciągle jakiś odsunięty od tego i chyba nie do końca zdaje sobie sprawę, że za chwilę będzie tatusiem ;-)

Dziewczyny zainteresowane chustami, fajny artykuł dla początkujących:

http://www.chustodzieciaki.pl/noszenie-dzieci/jak-wybrac-pierwsza-chuste-do-noszenia-dziecka/

Nie są polecane chusty elastyczne mimo wszystko, chyba lepiej nauczyć się obsługiwać taką tkaną, wbrew pozorom nie jest to takie trudne :-) Ja na pewno się zaopatrzę, żeby na szybkie wyjście do sklepu nie musieć wyciągać wózka za każdym razem :-)

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann,brawooooo,wiedziałam,ze twoja mała nadgoni <3!!! Bardzo się cieszę i teraz możesz odetchnąć z ulgą :))) aż miło czytać takie wieści :)))

U mnie trochę porządkowania w domu,bo jak pracuje,to sajgon się zadziewa w międzyczasie i sterta prania do składania na mnie czekała...ale pogoda piękna,wiec drzwi do ogródki otwarte,sunia szaleje,a ja wdycham świeże powietrze :))) w ogóle mała czarna od wczoraj szaleje...nawet o 4 nad ranem się wierciła...akrobatka mała :)

marmi lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,ja trochę oderwę od spraw dziecięcych..w Biedronce właśnie zakupiłam cudowny koc dwustronny! Z jednej str. Kożuszek, a z drugiej taki jakby aksamit.(?) Są w różnych kolorach..eh utone zaraz w nim :-* polecam!!
    P.s aczkolwiek, tak słońce grzeje że chyba dziś jest trochę za gorąco by pod nim wiedzieć ;-)

Krakowianka lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna- ja na zwolnieniu, a codziennie łażę i sprzątam :D Mój mąż chyba zagina rzeczywistość, bo zanim wróci z pracy jest czysto a jak wchodzi to magicznie robi się znowu bałagan :P

Rosann świetnie, że wszystko dobrze :)

Zaczynam się zastanawiać czy nie przybieram za mocno, bo bebech z dnia na dzień większy :O Jem te 5 posiłków w ciągu dnia, ale nie wiem czy nie za duże...
    W pewnym stopniu odbijam pierwsze trzy miesiące głodu i jedzenia chleba z jabłkiem ;)

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosnann, super! Cieszymy się wszyscy ogromnie.

Momo, ja też mam już duży brzuszek i mam wrażenie, że sporo przybrałam - jakieś 8kg. Też staram się jeść 5 posiłków dziennie i nie objadać się za bardzo, ale waga idzie do góry. Póki co przybrałam w brzuszku, tyłku i cyckach. Na pewno będę miała co zrzucać po porodzie ;)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzka, Marmi - ja z niecierpliwością czekam, aż dzidzia się odezwie, bo nawet tak niemrawo nic nie czuję :/

Jomi - nie jesteś odosobniona w temacie 500+. Zgadzam się w 100%. Mamy najwyższy zasiłek na dzieci w całej UE, taki to "dobrobyt" :)

Rossan - gratuluję wizyty ;)

Ja przybrałam już 6,5 kg mimo iż nie jem dużo więcej, więc myślę, że większość to woda. Właśnie wróciłam z moją córą ze spaceru. Wypróbowała nowy rower i jest przeszczęśliwa, a ja ledwo za nią nadążałam :) Porcja ruchu na dziś zaliczona.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mój mężu robił obiad i włączając thermomixa na wysokie obroty powiedział "Uwaga, będzie głośno". Na to moja córcia pobiegła do mnie, przytuliła się do brzucha i mówi "Spokojnie dzidziusie, nie bójcie się". Taka z niej starsza siostra :) Rozczuliła mnie na maksa.

Monic88, a88, Czarna_kawa, Olaaaa, momo28, kolka, Talla, kuzka, marmi, sunset06, Tokarzynka, Krakowianka, Lupusowa lubią tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Paś Koleżanka

Wysłany: 28 września 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny stresujecie mnie tą wagą! ja przytyłam dopiero 1kg i boje sie że mnie lekarz zrąbie za to... ale przecież jem normalnie niczego sobie nie żałuje

a co do kopniaków to już wiem, że moja dziewczyna<3 jest najbardziej aktywna od 19:) Wczoraj narzeczony pierwszy raz widział jak kopała :) a tak to sie pytał czemu cały czas za brzuch sie trzymam :)

Tym które jeszcze nie czują żeycze żeby maleństwa sie rozruszały!!:)

de4d5d45da2f774fede5791efd7c9808.png
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja w ten piękny dzionek..
    Szwesta odnośnie żelaza to mi kazał jeść po południu, bo rano na czczo biorę euthyrox i one razem się gryzą;) ale też gdzieś zasłyszałam, żeby jeść na czczo.. ale skoro nie można..

Rosann widzisz niepotrzebnie się zamartwiałaś, wszystko jest dobrze i będzie do końca!
    Ja wykluwam się z domu na spacer bo słońce mnie w tyłek parzy;)

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moim żelazie nic zupełnie nie pisze jak zażywać, lekarz też nie zalecił jakoś szczególnie. Łykam po południu bo rano i wieczorem biorę magnez, rano jeszcze euthyrox, a magnez z żelazem się wykluczają podobno.

km5sp07weqrpj7bl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi, wzruszyłam się. Olga będzie wspaniałą starszą siostrą <3

jomi81 lubi tę wiadomość

• lilka1984 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam u internistay z gardlem i przepisal mi plyn do plukania gardla Glimbax i powiedzial ze nie zaszkodzi. Kupilam lek, wyplukalam, patrze na ulotke a tam napisane zeby nie stosowac w ciazy i trakcie karmienia piersią. Nosz kur.a. Mialyscie moze do czyniena z tym lekiem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 14:46

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi kochana ta Twoja córa :)

Lena ja mam koc chyba z Jyska, taki milusi i cieplutki :) mój kot go kocha największą miłością jaką kot może coś kochać. Na zimowe brzuszkowe wieczory będziemy miały idealne otulacze :)

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem zdania że 500+ to tylko chory chwyt wyborczy...Nuestety skuteczny.

Moi znajomi zaangażowali się w szlachetna paczkę - wysłali do mnie info o rodzinie dla której zbierają - para z dwójka maluchów. Nie maja pracy. Proszą o pomoc, bo po opłaceniu rachunków ( których pewnie nie maja wiele mieszkając w komunalnym mieszkaniu) zostaje im niecałe 3 tys msc na wydatki. Sorry, ale my właśnie mniej więcej tyle wydajemy miesięcznie, nie uwzględniając raty kredytu, i uważam że jak ktoś aż tyle dostaje od państwa za nic, to powinien mieć wstyd i nie prosić ludzi o więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 15:35

• Talla Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak was czytam i czytam i czytam. Nie było mnie raptem półtora dnia na forum, a tu niespodzianka ile napisałyście. Wypowiem się i ja w paru kwestiach. :)

Nie uważam 500+ za zły program, czy takie becikowe czy kosiniakowe. Jest mniej biedy w mieście w którym żyję. Widzę, że otwierane są nowe prywatne przedszkola i żłobki, ludzie nie wyjeżdżają, zakładają swoje rodziny, miasto tak nie wymiera. Życie dziewczyny jest drogie, nie mówię tu o opłatach takich jak czynsz, gaz czy prąd. Ale zwykłe jedzenie, masło już szybuje wysoko i jakoś nie widać, żeby w końcu się zatrzymało. Dużo z was pracuje i nie narzeka na życie, dlatego postawcie się w sytuacji ludzi, którzy nie mieli tego szczęścia w znalezieniu pracy. Patologia to zaledwie % z tych wszystkich rodzin. Mam koleżankę, dziewczyna inteligentna, ale ma trudności w mówieniu, problemy z kręgosłupem i nie ma tego czegoś co jest poszukiwane, tupetu i grupy. Dziewczyna szuka pracy i to naprawdę szuka, a nie czeka, aż jej spadnie z nieba, że jej może ktoś załatwi. Owszem staże i kursy to dla niej nie pierwszyzna, zrobiła już tyle kursów, że jak mi czasem wymienia to mówię dość. Obecnie wyszła za mąż i przenosi się do miejscowości jej męża, nie liczy że znajdzie pracę w swoim mieście, bo nie ma tzw. pleców. Znajoma, urodziła przed rokiem dziecko, wyszła teraz za mąż, pracowała u prywaciarzy i czasem na czarno bo nie miała wyjścia. Dostawała przez rok tzw. kosiniakowe 1000 zł i powiedziała, że uratowało to ich sytuację materialną. Jej mąż obecnie pracuje, oboje są z rodzin gdzie był problem z alkoholem i oboje są abstynentami, nie mogli liczyć na pomoc rodzin, tylko na siebie. Sama o sobie mówi, że wzięłaby jakąkolwiek pracę, ale jest po prostu ciężko z jej znalezieniem. Takich przykładów jest sporo. Wiem przez ile lat kościół prosił by robić paczki świąteczne dla ubogich rodzin z naszej parafii.
    Ani ja ani mój brat nie wyjeżdżaliśmy na kolonie finansowane z pracy rodziców, jak byłam mała to dostałam raz taką paczkę pod choinkę, a drugi raz od chrzestnego z jego pracy.
    Jak ktoś trafi do budżetówki to ma jak pączek w maśle. Gorzej jak trafi do prywaciarza, często zmianę pieniężną zobaczy na papierze, papier wszystko przyjmie. Jak myślicie czemu jest tak dużo ciuchlandów i czemu ludzie biegają tam gdzie są duże obniżki cenowe? Walka o towar to jak czasem walka o życie. Jak się ma mały dochód to wszędzie trzeba oszczędzać. Dlatego osobiście cieszę się, że poza dojeniem nas przez składki ZUS, skarbówkę - jeśli liczycie, że zmienią na mniejsze to raczej zostanie to w waszych marzeniach - są jakieś dodatki.
    Na 500+ też się nie łapię, narzeczony zarabia więcej, ale nie warczę na to, że ktoś to świadczenie może dostać. Osobiście wolę pracować niż dostawać jakieś świadczenia. A becikowe to jednorazowa zapomoga dla wszystkich pracujących w wysokości 1000 zł z tytułu urodzenia żywego dziecka.

kuzka lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z wesołych tematów - podzielę się i ja dobrą wiadomością.

Dziś mieliśmy połówkowe - bardzo się denerwowałam, bo w genetycznym wyszła nam przezierność w górnej granicy normy i wysokie tętno. Nic tu nie pisałam, bo ja generalnie jestem bardziej "wsobna" jeżeli chodzi o martwienie się - kiszę wszystko w środku.

Wszystkie pomiary i organy wyszły prawidłowo :) Taka ulga! Pani doktor powiedziała że maluch nie dość że przystojny, to jeszcze medialny - wszystko pokazywał jak trzeba. Ssał paluszki i wierzgał stopą. Dziwiłam się że nieraz czuje go na samym dole - kopie w pęcherz a nieraz niemal szturcha w żołądek. Otóż stopki na na dole, a głowę naprawdę wysoko - to ją czuje pod żołądkiem.

Jeszcze mamy echo 10 października - mam nadzieje bez przykrych niespodzianek!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 15:50

a88, lena7, Anne92, Talla, jomi81, kuzka, szwesta80, marmi, sunset06, Asasa, Czarna_kawa, Krakowianka, jiwa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla wrote:
    A becikowe to jednorazowa zapomoga dla wszystkich pracujących w wysokości 1000 zł z tytułu urodzenia żywego dziecka.

Nie dla wszystkich. W przypadku dochodu wyższego niż 1922 zł netto na czlonka rodziny, becikowe nie przysługuje.

‹‹ 438 439 440 441 442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ