Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
kasiaa.. wrote:Może i masz rację natomiast ja też mogę być rozżalona ,że moje dzieci nie mogą korzystać np wakacji "darmowych" a ta Pani starsza miała taką możliwość tak jak i moja mama(ma 60 lat) ja w latach 90-tych jeżdziłam na kolonie z kościoła od mamy z pracy i nie dlatego ,że byłam biedna poprostu takie reczy były bardziej dostępne ,pamiętam u mojej mamy wczasy pod grusza,13 pensja ,na Święta dostawalam wieeeelkie torby ze słodyczami a moja mama była ze mną często w domu jak ja wracałam ze szkoly i nie pracowała od świtu do nocy ....Czy ja mam mieć zal o to,że kiedys tak było a teraz na wszystko trzeba zarobić pracując cale dnie...Poprostu czasy się zmieniają i tyle... Ale w Polsce tak jest nigdy nikomu nie dogodzisz
Też o leczeniu dzieci bo jak Cię nie stać to możesz sobie na specjalistę z dzieckiem czekać i ponad pół roku taka prawda a wiem z doświadczenia...1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
3 szczescie Wanessa 1 rok
odmawiajmy modlitwe do sw. Rity -
[QUOTE=kasiaa.
Dziś miałam taką przykra sytuacje ,spotkałam sąsiadke starsza babka i mówi oj jaki ten Pani synek juz duży itp. Zauważyła mój brzuch wiec mowie jej ze jestem w ciąży . A ona do mnie jak Pani urodzi to musi Pani zaprzestać chyba z kolejnymi dziećmi tzn ciazami bo wie Pani 500 plus wiecznie nie będą placic....Ale mnie zatkało ze nie wiedziałam co powiedzieć. Jak mnie wkurza takie pieprzenie ludzi rodzi dziecko kolejne po to tylko aby 500 plus pobierac. Jak nie których to boli ze rodzice mają taki dodatek na dzieci. Uważam że od dawna powinna taka pomoc być
[/QUOTE]
Bo Kasiu nikomu nigdy z wszystkim nie dogodzisz niestety, kazdy ma o cos do kogos zal, a fakt faktem, czasami mozna ugryzc sie w jezyk, a nie dowalic z grubej rury, jeszcze kobiecie w ciazy..
Ja wczoraj jak przechodzilam przez remontowany chodnik, to zrownalam sie tez z taka starsza babka, i ona juz pretensje, ze nie mieli kiedy robic ! ja mowie, a kiedy mieli robic w pełni lata? jak ludzie na spacery wychodza i na powietrzu wiecej sie przebywa?? to sa po prostu tacy ludzie, ktorym remont chodnika w kazdej porze roku bylby zly, albo kazdy brzuch na ulicy bedzie tylko daltego ze jest terz 500+..przykre to, trzeba natomiast to jednym uchem wpuszczac a drugim wypuszczac i tyle!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 11:26
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Też uważam, że kiedyś nie było źle, ja jeździłam co roku na kolenie z kopalni od taty, dostawaliśmy paczki na święta, nie było problemu z przedszkolem, rodzice byli jakoś częściej w domu. Ja nie mam nic przeciwko pomocy rodzinie, ale nie do końca jestem przekonana o skuteczności w takiej formie jak 500+. Jestem zdania, że człowiekowi powinno się dać wędkę, a nie rybę, zbyt dużo ludzi to wykorzystuje źle te pieniądze. Zmniejszenie podatków, zwiększenie liczby żłobków i przedszkoli, podwyższanie płacy minimalnej, jest dużo rzeczy, które wymagają poprawy, rozdawanie pieniędzy niekoniecznie jest tym czego bym oczekiwała. Moja teściowa pracuje w świetlicy środowiskowej i obserwuje ludzi, który NIE CHCĄ pracować, bo zasiłków i dodatków mają tyle, że praca im się zupełnie nie opłaca. A my którzy uczciwie pracujemy, płacimy podatki, żyjemy w formalnym związku nie mamy nic, a nawet mniej niż oni jakby to podliczyć. Mówię tu oczywiście o ludziach-cwaniakach, a nie o normalnych rodzinach, którym te pieniądze mocno pomagają.
Ale to moja opinia, cieszę się oczywiście, że zrobili cokolwiek, bo wcześniej nie było nic.
Życzę wszystkim powodzenia na wizytach!meggi90, KasjaK, marmi, momo28, Talla, kolka lubią tę wiadomość
-
Bo Monic, te pieniadze sa dawane, a niestety słabo kontrolowane..mnie akurat bardzo cieszy ze jest 500+, mimo ze sama ich nawet nie powącham, ale uwazam ze powinno sie sprawdzac czy one faktycznie sa na dzieci a nie na alkohol, co sie czesto niestety dziejeStarania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Tez jestem zdania że 500 plus nie jest trafione w 10-tke ja wolałabym aby każde dziecko było przyjęte do zlobka, przedszkola i aby zajęcia dodatkowe typu angielski,piłka nożna czy nauka gry na instrumentach była darmowa . I 500 plus zamiast dawać rodzicom do ręki powinni bezpośrednio opłacać w.w zajęcia .
KasjaK, marmi, Tokarzynka lubią tę wiadomość
-
kasiaa.. wrote:Tez jestem zdania że 500 plus nie jest trafione w 10-tke ja wolałabym aby każde dziecko było przyjęte do zlobka, przedszkola i aby zajęcia dodatkowe typu angielski,piłka nożna czy nauka gry na instrumentach była darmowa . I 500 plus zamiast dawać rodzicom do ręki powinni bezpośrednio opłacać w.w zajęcia .Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Monic podpisuję się pod tym. Mnie to też denerwuje, że właśnie tacy ludzie to wykorzystują nie opłaca im się pracować. A ja chodzę do pracy, z mężem uczciwie pracujemy. A nam żadna pomoc się nie będzie należała. 500+ nie dostaniemy. A za żłobek przyjdzie nam płacić. I też jestem właśnie za zwiększeniem liczby placówek, obiadów w szkołach a nie takue rozdawanie pieniędzy z których i tak moje dziecko nie skorzysta a ja muszę na inne pracować.
Oczywiście są ludzie którzy rozsądnie to wykorzystają i nie patrZę na brzuchatki mówiąc że zadziałało 500+, bo sama wiem, że nie dlatego za szlak w ciążę
Poza tym byłam dziś upuścić krew. Oddałam 4 fiolki. Ja to zawsze jak krew oddaje to na jednej czy dwóch nie przestanę boję się wyniku na toxo. -
kasiaa.. wrote:Tez jestem zdania że 500 plus nie jest trafione w 10-tke ja wolałabym aby każde dziecko było przyjęte do zlobka, przedszkola i aby zajęcia dodatkowe typu angielski,piłka nożna czy nauka gry na instrumentach była darmowa . I 500 plus zamiast dawać rodzicom do ręki powinni bezpośrednio opłacać w.w zajęcia .
-
Dokładnie, ewentualnie w postaci jakiś bonów do wykorzystania na wszystko co może być związane z dziećmi. Mam tak samo pracujemy oboje, na macierzyńskim dostanę jakieś grosze bo moje premię się nie wliczają, rodzice będą musieli nam pomóc przez ten rok macierzyńskiego. A okazuje się, że opłaca się nie pracować, albo pracować na czarno, nie brać ślubu (bo wtedy samotna matka) i generalnie nie być uczciwym. Na żłobek też pewnie będziemy musieli płacić, a nie mamy żadnych dodatków. Także uważam, że nie jest to sprawiedliwe, a gdyby było tak jak pisze kasiaa to wszyscy rodzice byliby traktowani równo. Żeby nie było, nikomu nie wypominam, że dostaje, uczciwym ludziom się należy, ale mam wrażenie, że władza sobie kupiła wyborców za 500+, bo gdyby naprawdę chcieli pomóc rodzinom to myślę, że postaraliby się wymyślić coś może mniej spektakularnego, ale bardziej sprawiedliwego i przemyślanego, żeby nikt nie był poszkodowany.
-
KasjaK, dzięki czyli tak jak myślałam,lepiej nie sugerować się do końca ilosciami na stronie, bo zdziwiła mnie ta jedna koszula potraktuję tę listę poglądowo. Napisali też, żeby do szpitala nie zabierać dużych toreb, ale jak to wszystko wypisałam - rzeczy dla siebie i malucha, to nie wiem, w co to zmieścić
Asasa, Kawka, pewnie że się pochwalę, jak gifty do nas dotrą i je złożymy w całość
Marczolino, Kuzka, mój Olek podobnie, czasem czuję go, nieważne co robię, a czasem kładę się, wyciszam, czekam i nic. Ale na pewno jest tak, że czuję go już częściej, więc tak jak piszesz Kuzka, jeszcze kilka tygodni i będzie dyskoteka w brzuchu
500+ to dość kontrowersyjny temat. Zawsze będą niezadowolone grupy społeczne, bo nie będzie tak, że wszyscy będą mieli po równo, zresztą i to nie byłoby do końca sprawiedliwym społecznie rozwiązaniem. Są ludzie, którzy z tej pomocy korzystają w sposób właściwy, ale są też przypadki nadużyć. My na to nic nie poradzimy. Choć pomysł Kasi z innym rozdysponowaniem tych pieniędzy, z większym dostępem do lepszej jakości usług dla wszystkich rodziców, bardziej do mnie przemawia.
Gratuluję wizyt Dziewczyny i trzymam kciuki za nadchodząceWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 17:49
kuzka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyalbo chociaż ulgi podatkowe. Tak jest (bodajże) na Węgrzech, zamiast dawać im 500+ do ręki, dają im ulgę podatkową, im więcej dzieci, tym ulga większa. Dzięki temu ludzie chcą pracować, bo jak nie będą mieli dochodów, to i ulga im się nie będzie należała.
Patologia, przepijająca 500+ to jedna grupa. Druga, to Mamusie, które uważają, że 500+ należy się im, a nie dzieciom. Daleko przykładów szukać nie muszę - jeszcze zanim poszłam na L4, koleżanka z biurka obok z dumą chwaliła się, że wpadło 500+ na konto, więc jedzie sobie kupić szpilki znanego projektanta, bo "jej dzieci to przecież wszystko już mają, a Matka też musi dobrze wyglądać"
Ręce opadają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 12:31
jomi81, marmi lubią tę wiadomość
-
Ja uważam, ze 500+ w tej formie jest po prostu społecznie szkodliwe. Dlatego nie zgodzę się, że powinno być od dawna, powiem więcej, nie powinno pojawić się nigdy.
Wsparcie w postaci ulg podatkowych, większego dostępu do żłobków/przedszkoli, dofinansowanie czesnego, dofinansowanie wakacji dla dzieci, wsparcie rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym - to wszystko TAK.
500+, becikowe i inne kosiniakowe - zdecydowanie NIE.
Ale to moje podejście i pewnie jestem w nim odosobnionameggi90, Monic88, kasiarzyna, marmi, Wasp lubią tę wiadomość
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Również jestem zdania, że powinno się dawać wędkę, a nie rybę. Sama się na nic nie załapię, ale wolałabym, żeby finansowanie objęło właśnie stricte dzieci- żłobki/przedszkola/szkoły/zajęcia dodatkowe/posiłki, wtedy jest pewność, że skorzystają z tego właśnie najmłodsi.
Zgadzam się także, że wiele osób nie myśli przyszłościowo i ciągną od państwa ile się da, bo państwo da. Kredyty też się same spłacają przecież...
Meggi współczuję, ja po 4 ledwo wytaczam się z gabinetu Tokso zobaczysz, że wyjdzie w porządkuWasp lubi tę wiadomość
mały książę
-
Jomi myślę, że nie jesteś odosobniona. Mam takie samo zdanie na ten temat.
Momo na mnie ilość fiolek nie robi żadnego wrażenia wychodzę z tego cała mam nadzieję że toxo będzie ujemne. A juz w najblizsza srode zobacze mojego krolewiczaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 12:45
-
Marmi mam to samo, chyba z walizką pójdę do tego szpitala Same podkłady, podpaski zajmują mnóstwo miejsca, a gdzie tam reszta
Odkąd moja mała przeskoczyła pod pępek to czuję ją mniej wyraźnie, wcześniej kopała w okolice pęcherza i to było zdecydowanie mocniej odczuwalne Teraz te kopy bardziej przytłumione, może bliżej łożyska uderza. Ale zdecydowanie czuję już częściej, nad ranem kilka, w południe kilka i jak się kładę do spania to najwięcej Także myślę, że z tygodnia na tydzień będzie coraz więcej kopniakówmarmi lubi tę wiadomość
-
Jomi mam dokładnie to samo zdanie. I nie mówię tego bo nie dostaje 500zł, nawet gdybym dostawała miałabym to samo zdanie. Jest mnóstwo pomysłów jak można wesprzeć rodziny, rozdawanie pieniędzy jest najprostszym i najbardziej destrukcyjnym sposobem. Ulga podatkowa to wspaniała sprawa właśnie, bo mobilizuje ludi do pracy, a nie do jej rzucania i pobierania zasiłków.
-
Dziewczyny jestem po wizycie w klinice prenatalnej Malutka pięknie dogoniła z wielkością brzuszka i wszelkie anomalie zostały wyrównane Kamień z serca!
Dzisiaj ważyła 349g i jest w normie A nosek ewidentnie ma po mamusi
No i wczoraj... Takiego kopa mi zafundowała, że nawet mąż poczuł pod dłonią, biedny, w szoku do dzisiaj jest, że to taaaaaaaaak czuć
Dzięki za wszelkie kciuki! Świat od razu wydaje się być piękniejszya88, jomi81, momo28, Anne92, lena7, Monic88, Czarna_kawa, stokrotka30, kozamonia, kolka, kasiarzyna, szwesta80, kuzka, marmi, sunset06, Asasa, Tokarzynka, Krakowianka, Wasp, Lupusowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Rosann, cuuuuudownieOlga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018