Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kciuki dziewczyny za pomyślne zakończenie szpitalnych pobytów !!!
Kawka czas najwyższy zacząć się oszczędzać, całe szczęście, że trafił Ci się przytomny i sensowny lekarz.
Kurcze, co tu nie zaglądam, to ciągle coś się z którąś dzieje A miało być tak pięknie. W dodatku non-stop mnie wywala z Belly i większość czytam jako niezalogowana, bo jak to mój 6-letni siostrzeniec mówi "dostaję szlaku trafu" jak chcę coś napisać, a muszę się ciągle logować
Lena7 ja dziś szykując się pod prysznicem do wizyty też poczułam się jakaś taka niezdarna z tym brzucholem, jak taki orangutan się czuję I depilacja powoli coraz gorzej, aczkolwiek ja bym chyba nigdy męża nie poprosiła o pomoc w takich czynnościach
Aa i wczoraj robiłam test obciążenia glukozą - nie taki diabeł straszny, da się wypić i żadnych akcji typu omdlenia czy wymioty nie miałamTokarzynka lubi tę wiadomość
-
Marcepanka wrote:U mnie jest problem z goleniem, ale nie dlatego, bo nie widzę, a maszynka podrażnia mi skórę, a to później swędzi eh... wcześniej używałam kremów, a teraz wolę nie, także golę, ale sporadycznie, bo nie wytrzymuję. ;/
-
Noo..a to dopiero brzucha wywali haha ja męża do golenia też nie zaproszę, ale do paznokci to już tak, tylko nie wiem czy dobrze zrobię prosząc go o to
Mnie na kompie belly nawet nie chce zalogować od wczoraj, tylko z telefonu pisze
Ruda nie przejmuj się za dziś czujesz mniej ruchów, ja od wczoraj mam tornado w brzuchu, a dwa dni temu to też coś niemrawo było..także musimy się tu pocieszać, wzajemnie, bo to tak po prostu jestStarania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Dzień Dobry Moje Złote!!!
Wasp,masz racje,co lekarz to podejście i chęci,mój ginek to super lekarz,on dmucha na zimne i bardzo dba o ciężarne,dzisiaj tez założył pessar mamuśke z bliźniakami,bo ja odesłali ze szpitala bez niczego,a ona jeszcze powinna pochodzić w tej ciazy,a nie rodzic przedwcześnie...Justa może upomnij się właśnie o ten pessar jak się szyjka skróciła i masz skurcze
Kuzka,Kolka,Krakowianka,dzięki dziewczynki,dobre nastawienie to podstawa,muszę dla dobra malutkiej kluseczki,bo ona ma tam siedzieć w brzuchu jeszcze co najmniej do przyszłego roku
Meggi,będę zarażać optymizmem Was ile tylko mi starczy sił )) wierzę,ze dobro wraca
Marmi,kochana doczekałas się już prawie koniec wstawania!!! Chyba będzie święto w chacie
Biotech,super,ze już do domku wracasz!Odpoczywaj na równi ze mną i justą )) Trzeba doczekać tych bezpiecznych tygodni!!!
Liy88,dzięki,wrzuciłam na luz i się oszczędzam ile mogę mnie już się belly uspokoiło tfu tfu,żebym nie zapeszyla ;p
Lena7,faza ,,cudowania'' przy goleniu i mnie dopadła,choć jeszcze daje radę,gorzej było z paznokciami u stop wtedy akrobacje na całego!!!
Misiaki Kochane!Jestem po wizycie, okazuje się,ze jestem ,,małym egzemplarzem szyjkowym'' i musza mi zamówić tego pessara najmniejszego,w związku z czym zakładanie będzie we wtorek i to obowiązkowe...ponieważ skurcze skurczami,ale moja córa wykonała obrót o 180' w ciągu 2 dni i niczym rasowa kickbokserka zasuwa mi kopy w szyjkę kolanami i stopami jest bardzo aktywnym maluchem i widać,ze już jest silna,a ginek powiedział,ze jak urośnie i się wzmocni to wtedy dopiero jak kopnie to może spowodować rozwieranie szyjki i przedwczesny poród(bo sadzi kopniaki teraz to prawie pewne,ze później będzie tylko mocniej )) Wiec skurcze to jedno,a moja boksereczka to drugie,wniosek,zaprzyjaźniam się od wt z panem pessarem co by już żadnych atrakcji nie było ;p a jeszcze kremik ,,dowcipny'' bo jakieś zapalonko małe,ale to już w ogóle pikuś jest ;)Wieje optymizmem,bo inaczej to w kaftanie można by było skończyć,a ja się do szpitali nie garnę... w końcu ktoś tu musi na forum Wam kibicować równo z kawą w łapce ))
Jeszcze tylko Justą,żeby się dobrze zajęli ci lekarze,trzymamy kciuki,nie daj się mamuśka!!!
Tokarzynka, Paula., lena7, Anne92, marmi, Liy88, Wasp, Asasa lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry kobitki! Późno się z Wami witam, bo z rana jak wstałam, ogarnęłam się, zrobiłam śniadanie i byłam na spotkaniu w przychodni z położną. Dzisiaj był temat: Kąpiel i pielęgnacja noworodka A więc tak: temp. w pomieszczeniu 22-24 st, temp. wody 37st. Najlepiej na poczatku myć samą wodą, starać się jak najmniej środków stosować-zwracać uwage na skład- odradzają Johnsona. Do wody warto dodac kilka kropel pokarmu
Na spód wanienki pieluszkę tetrową, żeby maluszek się nie slizgał, łapiemy go pod główką za rączkę :kleszczowo: i pod pupę za nóżkę "kleszczowo". Głowkę możemy na początku albo na końcu umyć. Aha, wody tak, żeby nie zanurzać kikuta za bardzo. I jak myjemy okolice pieluszki to od przodu to tyłu (odbytu)-szczególnie u dziewczynek. Po kąpieli wycieramy, dobrze spr się reczniczki z kapturkiem. Niemowlaczki kąpiemy co 2-3 dni,a codziennie wiadomo toaleta- gazikiem z wodą. Można czyms nakremować dziecko, ale nie za duzo- na początku to zbędne. Chyba ze cos się dzieje i tzreba kremy/maści stosować.
A co do pierwszej kąpieli- w szpitalu po urodzeniu- wg WHO kąpiel po 6 godzinach- dobrze zeby maluszek ejszcze przez jakiś czas był w mazi płodowej-jest to dla niego naturalna ochrona.
Położna też mówiła o sławnych niedrapkach- ze wcale nie są takie dobre, jak się malsuzek podrapie to trudni, a po urodzeniu jak będzie miał wolne rączki to umożliwi mu to poznanie siebie, będzie mógł paluszki to buzi wkładać. Pierwsze paznokcie się wykruszą, a obcinać dopiero w domu, po wyjsciu ze szpitala. Jesli chodzi o ropiejące oczka to też wystarczy gazik z letnia, przegotowana wodą lub z solą fizjologiczną- i oczka przezieramy od zewnątrz do wewnątrz i gazik wyrzucamy, uszka tez gazikiem.
A dzisiaj wizytujemy o 18:40- boję się tej wizyty,a le nie mogę już doczekać, mam nadzieje że wszystko u Bartusia będzie dobrze, że prawidłowo rośnie. Jakoś tak mi się wydaje że od tyg mi brzuch nie urósł ;( a jeszcze odebrałam wyniki, z krwi super, tylko w moczu mam bilirubine...
Czarna- dobrze ze to wszystko sprawdzili i bd miała pessar- zawsze to bezpieczniej I Ty nasza dobra duszyczko musisz być w dobrym nastroju i nie myśleć źle, bo kto nami się zajmie? :*
Biotech- super, ze juz w domku! Teraz odpoczywajcie
Lena7- co do kombinezonu- zostaw go sobie, zobaczysz kiedy bd dobry, jak cos to sprzedasz. A jak śliczny to skzoda juz sie go pozbywac Też wybieram sie po weekendzie na łowy do lumpka- moze cos dla chłopczyka będzie, bo ostatnil to same śpiworki, kombineozny i spiochy dla dziewczynek byłyPaula., Liy88, Asasa lubią tę wiadomość
-
Kurcze Kawka, trzymam kciuki za Ciebie wtedy! Ty jesteś tak optymistyczną osoba, że musi być dobrze, chociaż wiem że pewnie w głowie trochę strachu jest, ale masz fajnego lekarza na szczęście, więc wszystko jest pod kontrolą
Tokarzynka wow, ale informacji, wszystko sobie skopiuje, i jak przyjdzie czas, to jak znalazł
Trzymam && za wizyte!
Kombinezon zostawię, masz rację, później go komuś dam w razie czego..
Robię drożdżówkę ze śliwkami, mam nadzieję że wyjdzie, bo teściowa będzie dziś na gościnie, a nic innego nie mam:-\Tokarzynka, marmi lubią tę wiadomość
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Już mi trochę bokiem wychodzi ta praca:/ nawał roboty, spina cały czas, odgruzować się nie mogę, 8h przy kompie, osoba na moje zastępstwo ma przyjść na początku listopada a jeszcze przyuczyć ją muszę bo zielona w moich tematach jest:/ planowałam popracować do końca grudnia ale nie wiem jak długo wytrzymam. Poza tym i tak szef myśli że będę część roboty robiła w domu... Brak nadziei. Pomarudziłam trochę teraz trzeba się wziąć za siebie:)
Kupiliśmy używaną brykę firmy jedo, nie wiem czy któraś z Was testowała wózki tej firmy? Ogólnie są polecane, tym bardziej że u nas bardziej terenowy wózek się nada niż miejski.
I miała bym jeszcze wieeeeeeelką prośbę: czy któraś z Was mogłabym mi przesłać listę wyprawkową w exelu na adres [email protected]? Przypominałam się już wcześniej ale do mnie nie dotarła:/ -
Uwaga!Promocja w Rossmannie trwa do 31 grudnia! Pieluszki dla kobiet od 34 tyg ciązy Ja niestety się nie załapię, pod koniec grudnia bd w 32/33 tyg
http://www.rossmann.pl/pampers#steps_ebpAsasa, sunset06 lubią tę wiadomość
-
Tokarzynka wrote:Uwaga!Promocja w Rossmannie trwa do 31 grudnia! Pieluszki dla kobiet od 34 tyg ciązy Ja niestety się nie załapię, pod koniec grudnia bd w 32/33 tyg
http://www.rossmann.pl/pampers#steps_ebpMoj wczesniaczek z 33tc
Aniołki: 02.2015 & 06.2016 -
Tak wlasnie, z ta promocja w Ross. to niektóre się z nas nie zalapia, ale oliwkę na rozstępy możecie odebrać
Zapraszam zapraszam na tą drożdżówkę! Jeszcze pół blachy dla Was mam! Ja sama zzarlam 4 kawałki
Rafaello, ja mam tą listę ale w pliku txt ? Chcesz tak?Liy88, Tokarzynka lubią tę wiadomość
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Basik, czekoladka pisała na FB ze dwa dni temu, że są dalej w szpitalu, ale jest ok, Afi 9,5, a Olek ślicznie rośnie i waży bodajże 550g także od czekoladki dobre wiadomości
Ja Wam powiem, że wysypianie to jedno, ale jak wracam po tych 12h poza domem, to już mnie wieczorami boli i ciagnie w brzuchu. Więc najbardziej się ciesze, że bedę miała możliwość położyć się na chwilkę w ciągu dnia i zwyczajnie odpocząć
Anne, to w czwartek rano świętujemy razem
Kawka, super doktora trafiłaś, trzymaj się go, a ta mniejsza kawka to niezła aparatka, tak mamusię kopać i boksować, niech nie przesadza
Justa, jak tam dziś u Ciebie?Basik83, Tokarzynka, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, nie żebym namawiała do złego, ale zawsze mozna usunąć się z rossnę i dodać od nowa wpisując wcześniejszą datę produ, żeby się na tę rosskową promocję załapać
Lena, zapomniałam wcześniej napisać, ale aż mi oczy wyszły, jak zobaczyłam info o drożdżówce ze śliwkami - kocham, uwielbiam i nie mogę się oprzećlena7 lubi tę wiadomość