X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Milliemoo Debiutantka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dopiszcie mnie proszę do kalendarza: data porodu 19 .02.2017

Zaszłam w ciążę w ost miesiącu urlopu macierzyńskiego, teraz leci mi sporo zaległego urlopu i wystąpiłam do pracodawcy o urlop wychowawczy na 3 miesiące po urlopie wypoczynkowym. Połowę pierwszej ciąży byłam na L4 że względu na szkodliwe warunki w pracy , myślicie że mogłabym zaraz po urlopie wypoczynkowym przynieść L4 mimo że prosiłam o wychowawczy to już będzie ok 4,5 miesiąc ciąży. Wiadomo na wychowawczym nie ma się świadczeń i L4 ",nie działa" Wiem że będzie dym że strony pracodawcy bo zapewniałam że wrócę , ale przez kp i nieregularne jeszcze cykle przydarzył nam się drugi cud. Sama nie wiem co robić, i tak szefostwo nie bedzie zadowolone i tak

Paula. lubi tę wiadomość

• Kłosia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milliemoo wrote:
    Dziewczyny dopiszcie mnie proszę do kalendarza: data porodu 19 .02.2017

Zaszłam w ciążę w ost miesiącu urlopu macierzyńskiego, teraz leci mi sporo zaległego urlopu i wystąpiłam do pracodawcy o urlop wychowawczy na 3 miesiące po urlopie wypoczynkowym. Połowę pierwszej ciąży byłam na L4 że względu na szkodliwe warunki w pracy , myślicie że mogłabym zaraz po urlopie wypoczynkowym przynieść L4 mimo że prosiłam o wychowawczy to już będzie ok 4,5 miesiąc ciąży. Wiadomo na wychowawczym nie ma się świadczeń i L4 ",nie działa" Wiem że będzie dym że strony pracodawcy bo zapewniałam że wrócę , ale przez kp i nieregularne jeszcze cykle przydarzył nam się drugi cud. Sama nie wiem co robić, i tak szefostwo nie bedzie zadowolone i tak

Ja dzwoniłam do kadrowej, jestem obecnie na urlopie wypoczynkowym ( macierzyński miałam do 5 maja ) miałam wpisany wychowawczy od 2.08.2017 do 31.07.2018 kadrowa mówi że najlepiej iść na l4 w trakcie wypoczynkowego bo wtedy najlepiej finansowo wychodzi. W czwartek mam lekarza i tak zrobię, wezmę l4 a urlop przejdzie na czas po kolejnym macierzyńskim:)

Milliemoo lubi tę wiadomość

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale cisza , chyba wszystkie mamusie dziś mogły spać i noc minęła bez niespodzianek a poranek bez utrudnień ;)
    Kto ma dziś wizytę , kto z rana w laboratorium daje sobie upyscic krwi ?
    Dzień dobry LUTÓWKI :)

• miluszka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    'Miliemoo a nie możesz zrezygnować z urlopu wychowawczego? Ja po macierzyńskim poszłam na urlop wypoczynkowy- byłam na nim całe 2 dni mimo że dni mam do wykorzystania niecałe 80 to zostawiam je sobie na później-wykorzystam po kolejnym macierzyńskim żeby drugie dziecko jak najpóźniej poszło do żlobka a od razu poszłam na l4

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Czytałam gdzieś, że od stycznia do 500+ też będzie brane pod uwagę kryterium dochodowe (chociaz w tym przypadku nie rozpaczam, bo uważam, że 500+ to szkodliwy program i jego wprowadzenie było błędem).

Cześć, a gdzie czytałaś? Bo próbuję znaleźć i nie potrafię, wszędzie jest tylko o kryterium dochodowym ale na pierwsze dziecko, na drugie już bez. Jesli możesz, podeślij linka, będę wdzięczna.

A ja dziś od rana z przebojami, słabo mi się zrobiło w łazience, dziwne uczucie, ręce i nogi mnie nie słuchały, musiałam się połozyć. Córka mi kromkę chleba musiała przynieść. Zmierzyłam ciśnienie 90/43 - maskara jakaś. Teraz juz ok, ale jutro zgłoszę lekarzowi.
    Macie jakieś przeboje z ciśnieniem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 08:30

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alstro, ze spaniem to ja grzecznie poczekam do soboty - ja od pół godziny już w pracy! ;)

Za to na śniadanie zaserwowałam sobie bombę witaminową - miskę owocowów i nie zapeszając, dzisiejsze poranne mdłości jak ręką odjął.
    A chyba pierwszy raz miałam aż takie mdłości rano, głównie męczą mnie po poludniu i wieczorem.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialabym dzis jechac upuscic krew i mocz ale obudzilam sie o 6 i poszlam siku zapominajac o pojemniku na mocz. Pojade se jutro zatem

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj idziemy na pierwszą wizytę na 11.50
    Już od ponad godziny spać nie mogę z nerwów.

Alstro38, Paula. lubią tę wiadomość

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei mam jakieś złe przeczucia. Wszystkie objawy ciąży ustały po.ostatniej wizycie i coraz bardziej mnie to zaczyna stosować .... Następna wizyta dopiero 13 lipca :( nie wiem co mam robić :(

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Rafaello Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka wrote:
    Cześć, a gdzie czytałaś? Bo próbuję znaleźć i nie potrafię, wszędzie jest tylko o kryterium dochodowym ale na pierwsze dziecko, na drugie już bez. Jesli możesz, podeślij linka, będę wdzięczna.

A ja dziś od rana z przebojami, słabo mi się zrobiło w łazience, dziwne uczucie, ręce i nogi mnie nie słuchały, musiałam się połozyć. Córka mi kromkę chleba musiała przynieść. Zmierzyłam ciśnienie 90/43 - maskara jakaś. Teraz juz ok, ale jutro zgłoszę lekarzowi.
    Macie jakieś przeboje z ciśnieniem?

Też mam bardzo niskie ciśnienie.

Byłam dziś w laboratorium ale kolejka była masakryczna, więc wróciłam do pracy, może uda mi się wyskoczyć w międzyczasie, chce sprawdzić tylko tsh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 08:52

• Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na nogach od 4tej, ale cóż taka praca był czas przywyknąć , a wizyta o 10,30 za tą co się wczoraj nie odbyła
    Trzymam kciuki za wizytując :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 08:50

• Aga89 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Ja z kolei mam jakieś złe przeczucia. Wszystkie objawy ciąży ustały po.ostatniej wizycie i coraz bardziej mnie to zaczyna stosować .... Następna wizyta dopiero 13 lipca :( nie wiem co mam robić :(

Mam podobnie. Tez przez kilka dni po wizycie czułam się ciążowa a teraz objawy jakby coraz mniejsze. Martwi mnie to i juz kombinuje jak iść wcześniej do lekarza bo wizyta dopiero 10 lipca :-(

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :)
    Dziwne to co napiszę, ale od rana przebieram nogami bo mam dzisiaj dostawę w polskim sklepie i będzie bób <3
    Biegiem lecę go kupić i oddaje się tym pysznością, chociaż nie powinnam ze względu na jego wysoki IG. No cóż... Tak trudno jednak jest mi sobie go odmówić :(

Tak poza tym to dzisiaj humoru brak, mój kot mnie skutecznie wyprowadzał w nocy z równowagi przez co sen nie należał do najlepszych :( Te sierściuchy to normalnie doprowadzą mnie kiedyś na skraj wytrzymałości, eh :(

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozamonia, xxx!

kozamonia lubi tę wiadomość

• Anne92 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty! :-)

Alstro38 lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jutro badanie powtórne HCG, a dziś jadę na uczelnię i dalszy ciąg siedzenia w artykułach do pracy mgr (to już druga mgr). Tym które pracują to miłej atmosfery w pracy, tym które wypoczywają to miłego odpoczynku.
    Mnie od przebudzenia bardzo dokuczają piersi czyli objawy ciążowe zwiększyły się, nie wiedziałam dotąd jak to jest to teraz już wiem, eh. Pozdrawiam. W czwartek dowiem się przynajmniej na kiedy będę mieć wyliczony poród.
    Zielona herbata zawiera Teinę czyli substancję podobną do kofeiny. Tak naprawdę można pić max 2 filiżanki zielonej herbaty jak ktoś nie może się od niej oderwać. Jednakże polecam zamiast niej Rooibos czyli herbatę z czerwonokrzewu. Jest w pełni bezpieczna i zawiera dużo cennych związków. Sama przerzuciłam się z zielonej herbaty na Rooibos i oczywiście jeszcze jest mięta z ogródka przyszłej teściowej i woda.

marmi lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:

Kuzka mi oprócz piersi też wszystko minęło a wszystko jest ok. Kuzynki które mają po 2 dzieci mówiły mi, że ok 9 tygodnia często objawy są o wiele lżejsze lub zanikają całkowicie.

Jeśli się martwisz zadzwoń do swojego lekarza lub idź na SOR. Uspokoisz się.

kuzka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też piersi bolą, mdłości trochę się uspokoiły. Ze smakiem zjadłam śniadanie :-) Tak jak mówi Szwesta, nie panikuj i nie stresuj się. Jeśli bardzo martwisz się to idź do lekarza i zobaczysz, że wszystko ok ;-)

kuzka lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez objawowo, oprócz tego, ze w nocy latałam siku i dziś mam pełno krost na twarzy.
    W czwartek może zobaczę serduszko i wszystko się rozstrzygnie.
    Jak na razie się nie stresuje... może to dlatego, że to moja pierwsza ciąża i chyba aż tak uświadomiona nie jestem. Z mężem żyjemy czwartkiem :)

marmi lubi tę wiadomość

60wzjk3.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzka, Aga, ja Was przywołuję do porządku :)
    To, że objawy mają różne nasilenie, albo to, że czasem ich zwyczajnie brak, to jak najbardziej normalne. Każda ciąża jest inna. 2 ciąże u tej samej kobiety mogą być zupełnie różne. Nie ma co sobie wkręcać, że dzieje się coś złego, jeśli danego dnia, czy w ogóle czujecie się po prostu dobrze :)

Także trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i czekam na wieści.

Talla, właśnie wczoraj wyczytałam, że rooibos jest polecany, a tak się składa, że lubię ;)

Ja dziś umówiłam kolejne wizyty - u mojej pani doktor na 21.07 i USG genetyczne na 25.07 - to dopiero będzie stres, ale i krok na przód :)

kuzka, Aga89 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ