Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Milliemoo Debiutantka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dopiszcie mnie proszę do kalendarza: data porodu 19 .02.2017

Zaszłam w ciążę w ost miesiącu urlopu macierzyńskiego, teraz leci mi sporo zaległego urlopu i wystąpiłam do pracodawcy o urlop wychowawczy na 3 miesiące po urlopie wypoczynkowym. Połowę pierwszej ciąży byłam na L4 że względu na szkodliwe warunki w pracy , myślicie że mogłabym zaraz po urlopie wypoczynkowym przynieść L4 mimo że prosiłam o wychowawczy to już będzie ok 4,5 miesiąc ciąży. Wiadomo na wychowawczym nie ma się świadczeń i L4 ",nie działa" Wiem że będzie dym że strony pracodawcy bo zapewniałam że wrócę , ale przez kp i nieregularne jeszcze cykle przydarzył nam się drugi cud. Sama nie wiem co robić, i tak szefostwo nie bedzie zadowolone i tak

Paula. lubi tę wiadomość

• Kłosia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 06:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milliemoo wrote:
    Dziewczyny dopiszcie mnie proszę do kalendarza: data porodu 19 .02.2017

Zaszłam w ciążę w ost miesiącu urlopu macierzyńskiego, teraz leci mi sporo zaległego urlopu i wystąpiłam do pracodawcy o urlop wychowawczy na 3 miesiące po urlopie wypoczynkowym. Połowę pierwszej ciąży byłam na L4 że względu na szkodliwe warunki w pracy , myślicie że mogłabym zaraz po urlopie wypoczynkowym przynieść L4 mimo że prosiłam o wychowawczy to już będzie ok 4,5 miesiąc ciąży. Wiadomo na wychowawczym nie ma się świadczeń i L4 ",nie działa" Wiem że będzie dym że strony pracodawcy bo zapewniałam że wrócę , ale przez kp i nieregularne jeszcze cykle przydarzył nam się drugi cud. Sama nie wiem co robić, i tak szefostwo nie bedzie zadowolone i tak

Ja dzwoniłam do kadrowej, jestem obecnie na urlopie wypoczynkowym ( macierzyński miałam do 5 maja ) miałam wpisany wychowawczy od 2.08.2017 do 31.07.2018 kadrowa mówi że najlepiej iść na l4 w trakcie wypoczynkowego bo wtedy najlepiej finansowo wychodzi. W czwartek mam lekarza i tak zrobię, wezmę l4 a urlop przejdzie na czas po kolejnym macierzyńskim:)

Milliemoo lubi tę wiadomość

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale cisza , chyba wszystkie mamusie dziś mogły spać i noc minęła bez niespodzianek a poranek bez utrudnień ;)
    Kto ma dziś wizytę , kto z rana w laboratorium daje sobie upyscic krwi ?
    Dzień dobry LUTÓWKI :)

• miluszka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    'Miliemoo a nie możesz zrezygnować z urlopu wychowawczego? Ja po macierzyńskim poszłam na urlop wypoczynkowy- byłam na nim całe 2 dni mimo że dni mam do wykorzystania niecałe 80 to zostawiam je sobie na później-wykorzystam po kolejnym macierzyńskim żeby drugie dziecko jak najpóźniej poszło do żlobka a od razu poszłam na l4

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Czytałam gdzieś, że od stycznia do 500+ też będzie brane pod uwagę kryterium dochodowe (chociaz w tym przypadku nie rozpaczam, bo uważam, że 500+ to szkodliwy program i jego wprowadzenie było błędem).

Cześć, a gdzie czytałaś? Bo próbuję znaleźć i nie potrafię, wszędzie jest tylko o kryterium dochodowym ale na pierwsze dziecko, na drugie już bez. Jesli możesz, podeślij linka, będę wdzięczna.

A ja dziś od rana z przebojami, słabo mi się zrobiło w łazience, dziwne uczucie, ręce i nogi mnie nie słuchały, musiałam się połozyć. Córka mi kromkę chleba musiała przynieść. Zmierzyłam ciśnienie 90/43 - maskara jakaś. Teraz juz ok, ale jutro zgłoszę lekarzowi.
    Macie jakieś przeboje z ciśnieniem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 08:30

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alstro, ze spaniem to ja grzecznie poczekam do soboty - ja od pół godziny już w pracy! ;)

Za to na śniadanie zaserwowałam sobie bombę witaminową - miskę owocowów i nie zapeszając, dzisiejsze poranne mdłości jak ręką odjął.
    A chyba pierwszy raz miałam aż takie mdłości rano, głównie męczą mnie po poludniu i wieczorem.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialabym dzis jechac upuscic krew i mocz ale obudzilam sie o 6 i poszlam siku zapominajac o pojemniku na mocz. Pojade se jutro zatem

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj idziemy na pierwszą wizytę na 11.50
    Już od ponad godziny spać nie mogę z nerwów.

Alstro38, Paula. lubią tę wiadomość

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei mam jakieś złe przeczucia. Wszystkie objawy ciąży ustały po.ostatniej wizycie i coraz bardziej mnie to zaczyna stosować .... Następna wizyta dopiero 13 lipca :( nie wiem co mam robić :(

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Rafaello Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka wrote:
    Cześć, a gdzie czytałaś? Bo próbuję znaleźć i nie potrafię, wszędzie jest tylko o kryterium dochodowym ale na pierwsze dziecko, na drugie już bez. Jesli możesz, podeślij linka, będę wdzięczna.

A ja dziś od rana z przebojami, słabo mi się zrobiło w łazience, dziwne uczucie, ręce i nogi mnie nie słuchały, musiałam się połozyć. Córka mi kromkę chleba musiała przynieść. Zmierzyłam ciśnienie 90/43 - maskara jakaś. Teraz juz ok, ale jutro zgłoszę lekarzowi.
    Macie jakieś przeboje z ciśnieniem?

Też mam bardzo niskie ciśnienie.

Byłam dziś w laboratorium ale kolejka była masakryczna, więc wróciłam do pracy, może uda mi się wyskoczyć w międzyczasie, chce sprawdzić tylko tsh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 08:52

• Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na nogach od 4tej, ale cóż taka praca był czas przywyknąć , a wizyta o 10,30 za tą co się wczoraj nie odbyła
    Trzymam kciuki za wizytując :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 08:50

• Aga89 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Ja z kolei mam jakieś złe przeczucia. Wszystkie objawy ciąży ustały po.ostatniej wizycie i coraz bardziej mnie to zaczyna stosować .... Następna wizyta dopiero 13 lipca :( nie wiem co mam robić :(

Mam podobnie. Tez przez kilka dni po wizycie czułam się ciążowa a teraz objawy jakby coraz mniejsze. Martwi mnie to i juz kombinuje jak iść wcześniej do lekarza bo wizyta dopiero 10 lipca :-(

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :)
    Dziwne to co napiszę, ale od rana przebieram nogami bo mam dzisiaj dostawę w polskim sklepie i będzie bób <3
    Biegiem lecę go kupić i oddaje się tym pysznością, chociaż nie powinnam ze względu na jego wysoki IG. No cóż... Tak trudno jednak jest mi sobie go odmówić :(

Tak poza tym to dzisiaj humoru brak, mój kot mnie skutecznie wyprowadzał w nocy z równowagi przez co sen nie należał do najlepszych :( Te sierściuchy to normalnie doprowadzą mnie kiedyś na skraj wytrzymałości, eh :(

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozamonia, xxx!

kozamonia lubi tę wiadomość

• Anne92 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty! :-)

Alstro38 lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jutro badanie powtórne HCG, a dziś jadę na uczelnię i dalszy ciąg siedzenia w artykułach do pracy mgr (to już druga mgr). Tym które pracują to miłej atmosfery w pracy, tym które wypoczywają to miłego odpoczynku.
    Mnie od przebudzenia bardzo dokuczają piersi czyli objawy ciążowe zwiększyły się, nie wiedziałam dotąd jak to jest to teraz już wiem, eh. Pozdrawiam. W czwartek dowiem się przynajmniej na kiedy będę mieć wyliczony poród.
    Zielona herbata zawiera Teinę czyli substancję podobną do kofeiny. Tak naprawdę można pić max 2 filiżanki zielonej herbaty jak ktoś nie może się od niej oderwać. Jednakże polecam zamiast niej Rooibos czyli herbatę z czerwonokrzewu. Jest w pełni bezpieczna i zawiera dużo cennych związków. Sama przerzuciłam się z zielonej herbaty na Rooibos i oczywiście jeszcze jest mięta z ogródka przyszłej teściowej i woda.

marmi lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:

Kuzka mi oprócz piersi też wszystko minęło a wszystko jest ok. Kuzynki które mają po 2 dzieci mówiły mi, że ok 9 tygodnia często objawy są o wiele lżejsze lub zanikają całkowicie.

Jeśli się martwisz zadzwoń do swojego lekarza lub idź na SOR. Uspokoisz się.

kuzka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też piersi bolą, mdłości trochę się uspokoiły. Ze smakiem zjadłam śniadanie :-) Tak jak mówi Szwesta, nie panikuj i nie stresuj się. Jeśli bardzo martwisz się to idź do lekarza i zobaczysz, że wszystko ok ;-)

kuzka lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez objawowo, oprócz tego, ze w nocy latałam siku i dziś mam pełno krost na twarzy.
    W czwartek może zobaczę serduszko i wszystko się rozstrzygnie.
    Jak na razie się nie stresuje... może to dlatego, że to moja pierwsza ciąża i chyba aż tak uświadomiona nie jestem. Z mężem żyjemy czwartkiem :)

marmi lubi tę wiadomość

60wzjk3.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzka, Aga, ja Was przywołuję do porządku :)
    To, że objawy mają różne nasilenie, albo to, że czasem ich zwyczajnie brak, to jak najbardziej normalne. Każda ciąża jest inna. 2 ciąże u tej samej kobiety mogą być zupełnie różne. Nie ma co sobie wkręcać, że dzieje się coś złego, jeśli danego dnia, czy w ogóle czujecie się po prostu dobrze :)

Także trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty i czekam na wieści.

Talla, właśnie wczoraj wyczytałam, że rooibos jest polecany, a tak się składa, że lubię ;)

Ja dziś umówiłam kolejne wizyty - u mojej pani doktor na 21.07 i USG genetyczne na 25.07 - to dopiero będzie stres, ale i krok na przód :)

kuzka, Aga89 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ