Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Papierówkia trzymam kciuki;)
Na następnej wizycie na pewno usłyszysz serduszko
Ja badania będę miała zlecone na następnej wizycie , jedynie lekarz z poprzedniej ciąży kazał mi przygotować dupę krwi oraz wyniki toksoplazmozy.
Jeżeli chodzi o objawy, to u mnie tylko mniejszy apetyt -
Ja na lipcową wizytę dostałam całą listę badań. Jako, iż do lekarza chodzę prywatnie niestety badania płatne są. Aż się boję, ile mnie wyniosą. Ale mam zamiar przejść się po 3 laboratoriach i zajść do szpitala, porównać ceny i iść tam gdzie najtaniej.
Na poprzedniej wizycie miałam:
Morfologię, mocz ogólny, TSH, glukoza.
Na lipiec mam zrobić powtórkę wszystkich tych badań plus HBS- antygen HBs, test kiłowy, tyreotropina i Hiv. Aż się boję ile mnie zawołają bo za poprzednie zapłaciłam 77 zł a teraz jeszcze dołożyła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 19:36
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Dag_Mara współczuję Ci, teraz odpoczywaj, Twój Aniołek będzie nad Tobą czuwał.
Natka nie ty jedna, bezrobotna właśnie dziś odwiedziłam urząd pracy i dowiedziałam się interesującej rzeczy: mops wypłaca przez 1 rok dla bezrobotnej, studentki, rolniczki itd. zasiłek macierzyński w wysokości 1000 zł.
Mam totalny brak apetytu z rana, wszystko smakuje jak papier (tylko miód jak miód), a tak jestem spokojna, chociaż zaczynają boleć mnie sutki, rozpiera mnie w okolicy jajników (ściąganie i rozciąganie), o bieganiu do toalety na siku już nic nie mówię, bo jest często i jeszcze te mdłości o różnej porze dnia. A dziś po południu wzięło mnie na słodkie a zaraz na pikantne.Natka94 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a może któraś z was prowadzi własna działalność ?
Orientujecie się jak kto jest z macierzyńskim ? Ile wynosi ?
Na razie płace najniższe składki, gdybym poszła na zwolnienie dostałabym 400zl i z tego 300zl musiałabym zapłacić składki zdrowotne, także jakaś porażka !;/ -
Alstro38 wrote:Elaa podsunęła mi pytanie otwarte zwłaszcza do dziewczyn które mają juz dzieci i wiedzą o co powinnyśmy zadbać na początku ciąży by póżniej nie mieć problemów , tak jak się właśnie dowiedziałam że do 10 tygodnia trzeba mieć kartę ciąży żeby móc starać się o becikowe ,jakie są jeszcze takie sprawy ?
Ja mam dziecko, ale dawno rodziłam i wtedy becikowe było dla wszystkich, teraz wprowadzili kryterium dochodowe na osobe w rodzinie. Więc jak ktoś się nie łapie, to nie trzeba pilnować terminu.
Ale za to 500+ będzie hihi.Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
Dziewczyny jakich kosmetyków używacie? Ciągle zapominam się spytać mojej lekarki o kosmetyki dla ciężarnych. JA nadal używam swoich dotychczasowych i zastanawiam się czy ich nie zmienić na kosmetyki dla ciężarnych.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Katowiczanka becikowe jest dla każdego kto nie przekracza 1922 zł na osobę
a Kosinikowe to już nie dla każdego
http://babyonline.pl/ile-wynosi-aktualne-becikowe,zasilki-i-becikowe-artykul,20749,r1p1.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 20:14
-
TrzeciMotylek wrote:U mnie termin na 24.02. Jutro usg.. zaczynam się stresować
Izostar Ty om miałaś 21.05? Bo wydawało mi sie ze tak samo mamy termin a Ty jestes wpisana pod 25.02
TrzeciMotylek powiem tak... termin jest dla mnie zagadką, juz mówię czemu:
- om miałam 21 maja - licząc po tej dacie to termin porodu powinnam mieć na 25 lutego (wiadomo obliczenia są statystyczne dla owu 14 dc)
- ALE owu miałam bardzo wcześnie, bo 10 dc (potwierdzona monitoringiem i sex był też w tym dniu (2x ) zatem domniemam, że zapłodnienie nastąpiło wtedy, więc licząc termin porodu po dniu owulki wychodzi mi, że powinnam rodzić 20 lutego
Także jestem trochę skonfudowana 5 lipca mam wizytę serduszkową z mierzeniem itp. mam andzieję, że dowiem się wtedy co i jak.
Z update'ów - mdli mnie, boli brzuch i burczy jakbym była głodna... jakoś się źle na żołądku czuję, a Wy? -
lilka1984 wrote:Ja mialam zlecone hbs ag i to jest antygen.
-
szwesta80 wrote:Marmi mi ginekolog kategorycznie zabroniła zielonej herbaty.
Spytaj swojej czy można ją pić.
Chyba, że ja z jakąś inną herbata pomyliłam, ale nie wydaje mi się.
Ja wiem, że nie można w nadmiarze. Zielonej, czarnej, bo zawiera kofeinę, podobnie z kawą. Z ziołowym też nie powinno się przesadzać.
Ja piję głównie wodę z cytryną, miętę raz dziennie, czasem melisę, rumianek, albo właśnie zieloną herbatę, ale jak już to też max jedną dziennie.
Dzięki za info, dopytam i na pewno poczytam o tym -
Melanitkowo wrote:Dziewczyny, a może któraś z was prowadzi własna działalność ?
Orientujecie się jak kto jest z macierzyńskim ? Ile wynosi ?
Na razie płace najniższe składki, gdybym poszła na zwolnienie dostałabym 400zl i z tego 300zl musiałabym zapłacić składki zdrowotne, także jakaś porażka !;/
Niestety przy najniższych składkach będzie to 1000 zl jeśli chodzi o zasiłek macierzyński. -
nick nieaktualnyPaula, słońce, jedna uwaga do listy:
link do tabelki w Twoim podsumowaniu zawiera link do tabelki do wglądu, nie ma tam możliwosci edycji
spróbuj podmienić go tym https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A0oeWe8afCtla5gcFolNUxa9Fo6kCZg_ZlTwIezNxjk/edit#gid=0
powinno pomócPaula. lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, coś takiego znalazłam na szybko:
"Specjaliści uspokajają, że zielona herbata nie szkodzi ciężarnym i ich dzieciom pod warunkiem, że nie spożywa się jej zbyt wiele. Główną wadą tego napoju jest bowiem zawartość kofeiny. Ilość tej substancji w zielonej herbacie jest podobna lub niewiele niższa niż w przypadku herbaty czarnej. Zależy to od sposobu parzenia. Ciężarne kobiety powinny ograniczyć ilość przyjmowanej kofeiny do 200 mg dziennie. To w przeliczeniu 3–4 filiżanki. Należy przy tym pamiętać, że kofeina znajduje się także w kawie, napojach gazowanych, coli, napojach energetycznych i czekoladzie."
Tu link do całości, jakbyście chciały poczytać:
https://parenting.pl/zielona-herbata-a-ciaza
Ale dla pewności i tak dopytam jeszcze mojej ginekolog
lilka1984 lubi tę wiadomość
-
Katowiczanka wrote:Ja mam dziecko, ale dawno rodziłam i wtedy becikowe było dla wszystkich, teraz wprowadzili kryterium dochodowe na osobe w rodzinie. Więc jak ktoś się nie łapie, to nie trzeba pilnować terminu.
Ale za to 500+ będzie hihi.
Czytałam gdzieś, że od stycznia do 500+ też będzie brane pod uwagę kryterium dochodowe (chociaz w tym przypadku nie rozpaczam, bo uważam, że 500+ to szkodliwy program i jego wprowadzenie było błędem).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 20:57
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018