Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Papierówkia trzymam kciuki;)
Na następnej wizycie na pewno usłyszysz serduszko
Ja badania będę miała zlecone na następnej wizycie , jedynie lekarz z poprzedniej ciąży kazał mi przygotować dupę krwi oraz wyniki toksoplazmozy.
Jeżeli chodzi o objawy, to u mnie tylko mniejszy apetyt -
Ja na lipcową wizytę dostałam całą listę badań. Jako, iż do lekarza chodzę prywatnie niestety badania płatne są. Aż się boję, ile mnie wyniosą. Ale mam zamiar przejść się po 3 laboratoriach i zajść do szpitala, porównać ceny i iść tam gdzie najtaniej.
Na poprzedniej wizycie miałam:
Morfologię, mocz ogólny, TSH, glukoza.
Na lipiec mam zrobić powtórkę wszystkich tych badań plus HBS- antygen HBs, test kiłowy, tyreotropina i Hiv. Aż się boję ile mnie zawołają bo za poprzednie zapłaciłam 77 zł a teraz jeszcze dołożyła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 19:36
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Dag_Mara współczuję Ci, teraz odpoczywaj, Twój Aniołek będzie nad Tobą czuwał.
Natka nie ty jedna, bezrobotnawłaśnie dziś odwiedziłam urząd pracy i dowiedziałam się interesującej rzeczy: mops wypłaca przez 1 rok dla bezrobotnej, studentki, rolniczki itd. zasiłek macierzyński w wysokości 1000 zł.
Mam totalny brak apetytu z rana, wszystko smakuje jak papier (tylko miód jak miód), a tak jestem spokojna, chociaż zaczynają boleć mnie sutki, rozpiera mnie w okolicy jajników (ściąganie i rozciąganie), o bieganiu do toalety na siku już nic nie mówię, bo jest często i jeszcze te mdłości o różnej porze dnia. A dziś po południu wzięło mnie na słodkie a zaraz na pikantne.Natka94 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a może któraś z was prowadzi własna działalność ?
Orientujecie się jak kto jest z macierzyńskim ? Ile wynosi ?
Na razie płace najniższe składki, gdybym poszła na zwolnienie dostałabym 400zl i z tego 300zl musiałabym zapłacić składki zdrowotne, także jakaś porażka !;/ -
Alstro38 wrote:Elaa podsunęła mi pytanie otwarte zwłaszcza do dziewczyn które mają juz dzieci i wiedzą o co powinnyśmy zadbać na początku ciąży by póżniej nie mieć problemów , tak jak się właśnie dowiedziałam że do 10 tygodnia trzeba mieć kartę ciąży żeby móc starać się o becikowe ,jakie są jeszcze takie sprawy ?
Ja mam dziecko, ale dawno rodziłam i wtedy becikowe było dla wszystkich, teraz wprowadzili kryterium dochodowe na osobe w rodzinie. Więc jak ktoś się nie łapie, to nie trzeba pilnować terminu.
Ale za to 500+ będzie hihi.Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
Dziewczyny jakich kosmetyków używacie? Ciągle zapominam się spytać mojej lekarki o kosmetyki dla ciężarnych. JA nadal używam swoich dotychczasowych i zastanawiam się czy ich nie zmienić na kosmetyki dla ciężarnych.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Katowiczanka becikowe jest dla każdego kto nie przekracza 1922 zł na osobę
a Kosinikowe to już nie dla każdego
http://babyonline.pl/ile-wynosi-aktualne-becikowe,zasilki-i-becikowe-artykul,20749,r1p1.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 20:14
-
TrzeciMotylek wrote:U mnie termin na 24.02. Jutro usg.. zaczynam się stresować
Izostar Ty om miałaś 21.05? Bo wydawało mi sie ze tak samo mamy termin a Ty jestes wpisana pod 25.02
TrzeciMotylek powiem tak... termin jest dla mnie zagadką, juz mówię czemu:
- om miałam 21 maja - licząc po tej dacie to termin porodu powinnam mieć na 25 lutego (wiadomo obliczenia są statystyczne dla owu 14 dc)
- ALE owu miałam bardzo wcześnie, bo 10 dc (potwierdzona monitoringiem i sex był też w tym dniu (2x) zatem domniemam, że zapłodnienie nastąpiło wtedy, więc licząc termin porodu po dniu owulki wychodzi mi, że powinnam rodzić 20 lutego
Także jestem trochę skonfudowana5 lipca mam wizytę serduszkową z mierzeniem itp. mam andzieję, że dowiem się wtedy co i jak.
Z update'ów - mdli mnie, boli brzuch i burczy jakbym była głodna... jakoś się źle na żołądku czuję, a Wy? -
lilka1984 wrote:Ja mialam zlecone hbs ag i to jest antygen.
-
nick nieaktualnyszwesta80 wrote:Marmi mi ginekolog kategorycznie zabroniła zielonej herbaty.
Spytaj swojej czy można ją pić.
Chyba, że ja z jakąś inną herbata pomyliłam, ale nie wydaje mi się.
Ja wiem, że nie można w nadmiarze. Zielonej, czarnej, bo zawiera kofeinę, podobnie z kawą. Z ziołowym też nie powinno się przesadzać.
Ja piję głównie wodę z cytryną, miętę raz dziennie, czasem melisę, rumianek, albo właśnie zieloną herbatę, ale jak już to też max jedną dziennie.
Dzięki za info, dopytam i na pewno poczytam o tym -
nick nieaktualnyMelanitkowo wrote:Dziewczyny, a może któraś z was prowadzi własna działalność ?
Orientujecie się jak kto jest z macierzyńskim ? Ile wynosi ?
Na razie płace najniższe składki, gdybym poszła na zwolnienie dostałabym 400zl i z tego 300zl musiałabym zapłacić składki zdrowotne, także jakaś porażka !;/
Niestety przy najniższych składkach będzie to 1000 zl jeśli chodzi o zasiłek macierzyński. -
nick nieaktualnyPaula, słońce, jedna uwaga do listy:
link do tabelki w Twoim podsumowaniu zawiera link do tabelki do wglądu, nie ma tam możliwosci edycji
spróbuj podmienić go tym https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A0oeWe8afCtla5gcFolNUxa9Fo6kCZg_ZlTwIezNxjk/edit#gid=0
powinno pomócPaula. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny, coś takiego znalazłam na szybko:
"Specjaliści uspokajają, że zielona herbata nie szkodzi ciężarnym i ich dzieciom pod warunkiem, że nie spożywa się jej zbyt wiele. Główną wadą tego napoju jest bowiem zawartość kofeiny. Ilość tej substancji w zielonej herbacie jest podobna lub niewiele niższa niż w przypadku herbaty czarnej. Zależy to od sposobu parzenia. Ciężarne kobiety powinny ograniczyć ilość przyjmowanej kofeiny do 200 mg dziennie. To w przeliczeniu 3–4 filiżanki. Należy przy tym pamiętać, że kofeina znajduje się także w kawie, napojach gazowanych, coli, napojach energetycznych i czekoladzie."
Tu link do całości, jakbyście chciały poczytać:
https://parenting.pl/zielona-herbata-a-ciaza
Ale dla pewności i tak dopytam jeszcze mojej ginekolog
lilka1984 lubi tę wiadomość
-
Katowiczanka wrote:Ja mam dziecko, ale dawno rodziłam i wtedy becikowe było dla wszystkich, teraz wprowadzili kryterium dochodowe na osobe w rodzinie. Więc jak ktoś się nie łapie, to nie trzeba pilnować terminu.
Ale za to 500+ będzie hihi.
Czytałam gdzieś, że od stycznia do 500+ też będzie brane pod uwagę kryterium dochodowe (chociaz w tym przypadku nie rozpaczam, bo uważam, że 500+ to szkodliwy program i jego wprowadzenie było błędem).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 20:57
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018