Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Melanitkowo Debiutantka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówkia trzymam kciuki;)
    Na następnej wizycie na pewno usłyszysz serduszko ;)

Ja badania będę miała zlecone na następnej wizycie , jedynie lekarz z poprzedniej ciąży kazał mi przygotować dupę krwi oraz wyniki toksoplazmozy.

Jeżeli chodzi o objawy, to u mnie tylko mniejszy apetyt ;)

• szwesta80 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na lipcową wizytę dostałam całą listę badań. Jako, iż do lekarza chodzę prywatnie niestety badania płatne są. Aż się boję, ile mnie wyniosą. Ale mam zamiar przejść się po 3 laboratoriach i zajść do szpitala, porównać ceny i iść tam gdzie najtaniej.

Na poprzedniej wizycie miałam:
    Morfologię, mocz ogólny, TSH, glukoza.
    Na lipiec mam zrobić powtórkę wszystkich tych badań plus HBS- antygen HBs, test kiłowy, tyreotropina i Hiv. Aż się boję ile mnie zawołają bo za poprzednie zapłaciłam 77 zł a teraz jeszcze dołożyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 19:36

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dag_Mara współczuję Ci, teraz odpoczywaj, Twój Aniołek będzie nad Tobą czuwał.

Natka nie ty jedna, bezrobotna :D właśnie dziś odwiedziłam urząd pracy i dowiedziałam się interesującej rzeczy: mops wypłaca przez 1 rok dla bezrobotnej, studentki, rolniczki itd. zasiłek macierzyński w wysokości 1000 zł.

Mam totalny brak apetytu z rana, wszystko smakuje jak papier (tylko miód jak miód), a tak jestem spokojna, chociaż zaczynają boleć mnie sutki, rozpiera mnie w okolicy jajników (ściąganie i rozciąganie), o bieganiu do toalety na siku już nic nie mówię, bo jest często i jeszcze te mdłości o różnej porze dnia. A dziś po południu wzięło mnie na słodkie a zaraz na pikantne.

Natka94 lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • Melanitkowo Debiutantka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a może któraś z was prowadzi własna działalność ?
    Orientujecie się jak kto jest z macierzyńskim ? Ile wynosi ?
    Na razie płace najniższe składki, gdybym poszła na zwolnienie dostałabym 400zl i z tego 300zl musiałabym zapłacić składki zdrowotne, także jakaś porażka !;/

• gruzinowa dama Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja częśc badań mam więc może nie bedzie choć ja chodzę na NFZ

w4sqskjorqst8ec8.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alstro38 wrote:
    Elaa podsunęła mi pytanie otwarte zwłaszcza do dziewczyn które mają juz dzieci i wiedzą o co powinnyśmy zadbać na początku ciąży by póżniej nie mieć problemów , tak jak się właśnie dowiedziałam że do 10 tygodnia trzeba mieć kartę ciąży żeby móc starać się o becikowe ,jakie są jeszcze takie sprawy ?

Ja mam dziecko, ale dawno rodziłam i wtedy becikowe było dla wszystkich, teraz wprowadzili kryterium dochodowe na osobe w rodzinie. Więc jak ktoś się nie łapie, to nie trzeba pilnować terminu.
    Ale za to 500+ będzie hihi.

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakich kosmetyków używacie? Ciągle zapominam się spytać mojej lekarki o kosmetyki dla ciężarnych. JA nadal używam swoich dotychczasowych i zastanawiam się czy ich nie zmienić na kosmetyki dla ciężarnych.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam bloga Sroka o ... świetnie opisuje skład kosmetyków. Również dla kobiet w ciąży.

http://www.srokao.pl/p/analizy-dla-mam.html

marmi lubi tę wiadomość

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka becikowe jest dla każdego kto nie przekracza 1922 zł na osobę
    a Kosinikowe to już nie dla każdego

http://babyonline.pl/ile-wynosi-aktualne-becikowe,zasilki-i-becikowe-artykul,20749,r1p1.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 20:14

w4sqskjorqst8ec8.png
  • IZOSTAR Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TrzeciMotylek wrote:
    U mnie termin na 24.02. Jutro usg.. zaczynam się stresować ;)
    Izostar Ty om miałaś 21.05? Bo wydawało mi sie ze tak samo mamy termin a Ty jestes wpisana pod 25.02 :)

TrzeciMotylek powiem tak... termin jest dla mnie zagadką, juz mówię czemu:
    - om miałam 21 maja - licząc po tej dacie to termin porodu powinnam mieć na 25 lutego (wiadomo obliczenia są statystyczne dla owu 14 dc)
    - ALE owu miałam bardzo wcześnie, bo 10 dc (potwierdzona monitoringiem i sex był też w tym dniu (2x :-P) zatem domniemam, że zapłodnienie nastąpiło wtedy, więc licząc termin porodu po dniu owulki wychodzi mi, że powinnam rodzić 20 lutego

Także jestem trochę skonfudowana :-) 5 lipca mam wizytę serduszkową z mierzeniem itp. mam andzieję, że dowiem się wtedy co i jak.

Z update'ów - mdli mnie, boli brzuch i burczy jakbym była głodna... jakoś się źle na żołądku czuję, a Wy?

6sutdqk3wg6v2a8v.png
  • IZOSTAR Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i jeszcze jedno, dziewczyny weźcie poudostępniajcie kalendarze ciążowe dla wszytskich - będzie można się stalkować i podglądać :-) mój jest udostępniony! Zapraszam :-)

Paula. lubi tę wiadomość

6sutdqk3wg6v2a8v.png

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś zgagę co zjem to zgaga nawet woda niegazowana wyołuje zgagę, ale teściowa podpowiedziała mi, żeby migdały jeść na zgagę i o dziwo pomaga

w4sqskjorqst8ec8.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka1984 wrote:
    Ja mialam zlecone hbs ag i to jest antygen.
    Ehh, czyli źle zrobiłam, najpierw powiedziałam, że antygen, a w ostatniej chwili zmieniłam na przeciwciała bo złapałam ulotkę o badaniach w ciąży i tam tak było, więc będę musiała powtórzyć, ale i tak mam zrobić jeszcze raz morfologię i mocz przed kolejną wizytą.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    Marmi mi ginekolog kategorycznie zabroniła zielonej herbaty.
    Spytaj swojej czy można ją pić.
    Chyba, że ja z jakąś inną herbata pomyliłam, ale nie wydaje mi się.

Ja wiem, że nie można w nadmiarze. Zielonej, czarnej, bo zawiera kofeinę, podobnie z kawą. Z ziołowym też nie powinno się przesadzać.

Ja piję głównie wodę z cytryną, miętę raz dziennie, czasem melisę, rumianek, albo właśnie zieloną herbatę, ale jak już to też max jedną dziennie.

Dzięki za info, dopytam i na pewno poczytam o tym :)

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melanitkowo wrote:
    Dziewczyny, a może któraś z was prowadzi własna działalność ?
    Orientujecie się jak kto jest z macierzyńskim ? Ile wynosi ?
    Na razie płace najniższe składki, gdybym poszła na zwolnienie dostałabym 400zl i z tego 300zl musiałabym zapłacić składki zdrowotne, także jakaś porażka !;/

Niestety przy najniższych składkach będzie to 1000 zl jeśli chodzi o zasiłek macierzyński.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, słońce, jedna uwaga do listy:

link do tabelki w Twoim podsumowaniu zawiera link do tabelki do wglądu, nie ma tam możliwosci edycji

spróbuj podmienić go tym https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A0oeWe8afCtla5gcFolNUxa9Fo6kCZg_ZlTwIezNxjk/edit#gid=0

powinno pomóc :)

Paula. lubi tę wiadomość

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki a któraś się orientuje jak to jest jak kobieta na stażu organizowanym poza UP zajdzie w ciążę ?

w4sqskjorqst8ec8.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, coś takiego znalazłam na szybko:

"Specjaliści uspokajają, że zielona herbata nie szkodzi ciężarnym i ich dzieciom pod warunkiem, że nie spożywa się jej zbyt wiele. Główną wadą tego napoju jest bowiem zawartość kofeiny. Ilość tej substancji w zielonej herbacie jest podobna lub niewiele niższa niż w przypadku herbaty czarnej. Zależy to od sposobu parzenia. Ciężarne kobiety powinny ograniczyć ilość przyjmowanej kofeiny do 200 mg dziennie. To w przeliczeniu 3–4 filiżanki. Należy przy tym pamiętać, że kofeina znajduje się także w kawie, napojach gazowanych, coli, napojach energetycznych i czekoladzie."

Tu link do całości, jakbyście chciały poczytać:
    https://parenting.pl/zielona-herbata-a-ciaza

Ale dla pewności i tak dopytam jeszcze mojej ginekolog ;)

lilka1984 lubi tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka wrote:
    Ja mam dziecko, ale dawno rodziłam i wtedy becikowe było dla wszystkich, teraz wprowadzili kryterium dochodowe na osobe w rodzinie. Więc jak ktoś się nie łapie, to nie trzeba pilnować terminu.
    Ale za to 500+ będzie hihi.

Czytałam gdzieś, że od stycznia do 500+ też będzie brane pod uwagę kryterium dochodowe (chociaz w tym przypadku nie rozpaczam, bo uważam, że 500+ to szkodliwy program i jego wprowadzenie było błędem).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 20:57

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018

Wysłany: 26 czerwca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z reguły też, ale że mam sytuację jaka mam musiałam się zainteresować

Jomi policz czy przekraczacie 1922 zł netto na osobę jak nie to się łapiesz na becikowe :D

w4sqskjorqst8ec8.png
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ