X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któreś nie smoczkowe dziecko usypia w swoim łóżeczku samo? 😁 Bo u nas nie ma szans na usypia nie samemu...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Podobno to bardzo nie zdrowe bo obciąża kręgosłup dziecka...ja też tak robię ale nie umiem inaczej...

Nam przy starszakach fizjoterapeuta pokazywał jak nosić, podnosić, odkładać i ogólnie pielęgnować dziecko i bardzo nam taka „lekcja” pomogła. Dał nam tez namiary na taki poradnik http://www.ndt-bobath.pl/wp-content/uploads/2013/11/Poradnik-opieki-i-pielegnacji-malego-dziecka.pdf polecam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Dziewczyny ile wasze dzieci ciagiem nie śpią? Bo moja je cyca, przebieram ja, wytrzyma max 1h i marudzi ze zmęczenia i znowu spi, w ciagu dnia przerwy w jedzeniu po 3-4godziny, w nocy 6-8. I sie martwie ze za malo je a za duzo spi, ale jak zmeczona to marudzi na maksa az zasnie. Co mnie niepokoi to nie lubi na raczkavh byc, zaraz placze i uspokaja sie w wózku, martwie sie ze moze cis jej nadwyrezylam i ja cos boli jak ja nosze. A i moja wogole nie interesuje sie rączkami,nie wyciaga do zabawek tylko macha chaotycznie

Ja mam wrazenie, ze moja mała w ogóle nie śpi w ciągu dnia. Ucina sobie tylko 15/20 minutowe drzemki i je co 1,5 godziny. Jedynie na spacerze pospi dłużej bo nawet 3 godziny 😊 Za to w nocy nadrabia bo najczęściej budzi się tylko 1-2 w nocy i potem 4-5.

Tak btw chyba suwaczek ci się zaciął 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 14:26

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Dziewczyny ile wasze dzieci ciagiem nie śpią? Bo moja je cyca, przebieram ja, wytrzyma max 1h i marudzi ze zmęczenia i znowu spi, w ciagu dnia przerwy w jedzeniu po 3-4godziny, w nocy 6-8. I sie martwie ze za malo je a za duzo spi, ale jak zmeczona to marudzi na maksa az zasnie. Co mnie niepokoi to nie lubi na raczkavh byc, zaraz placze i uspokaja sie w wózku, martwie sie ze moze cis jej nadwyrezylam i ja cos boli jak ja nosze. A i moja wogole nie interesuje sie rączkami,nie wyciaga do zabawek tylko macha chaotycznie

Moja tak jak Twoja koło godzinki się bawi i później marudzi i ja usypiam (lezy w łóżeczku i ja glaszcze po główce aż zadanie) pospi czasem godzinkę czasem więcej i od znowu zabawa :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzień jedzonko co około 2h i drzemki po 20 minutek. Jeśli chodzi o smoczek to ja nie daje, kilka razy próbowałam i wypluwała. W nocy cycek co 3-3,5h :)

Dziewczyny, nie chce zapeszać, ale delicol w naszym przypadku to chyba strzał w dziesiątkę, wczoraj i dzisiaj nie było ataku kolki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tak po 2h aktywności jest już zmęczony, zaczyna marudzić i trzeba uśpić. Śpi około 1h. Wcześniej zasypiał bujany w wózku, teraz lubi zasypiać u mnie na rękach przytulony brzuszkiem do brzuszka :).

MonisiaK, my nie używamy smoczka. Mały sam zasypia w zasadzie tylko po wieczornym karmieniu, tzn. jest w takim półśnie, powierci się trochę w łóżeczku i zasypia.

Bumbum, super! Oby to trwało dalej :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 14:43

bumbum lubi tę wiadomość

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 mój też macha chaotycznie rękami i nogami. Biegnie gdzieś nie wiadomo gdzie i łapie muchy w locie 😎
    Moj ma jedną dłuższą drzemke w dzień i kilka po pół do godziny max...
    Szcerze myślałam że takie bobasy więcej śpią 😂 Ale nocki mamy spokojne więc lepiej w tą stronę 😁

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja maleńka je co 3-3,5 h w dzień i w nocy. W nocy po jedzeniu idzie od razu spac. W dzień jest aktywna ok 1-1,5 h po jedzeniu potem zawsze śpi do kolejnego jedzenia. Usypianie zawsze na rękach i czasami spi na rękach bo nie zawsze uda mi się ją odłożyć do łóżeczka :( w nocy za to zawsze spi w łóżeczku a w dzien nie chce :( my karmimy się mm. Używamy smoczka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jaki sposób dbacie o higienę jamy ustnej dziecka?

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dbam wogole ;D

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też nie...A podobno powinno się przemywać język, dziąsła...

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    No właśnie ja też nie...A podobno powinno się przemywać język, dziąsła...
    Najlepiej pieluche tetrowa zamoczyc w wodzie przegotowanej jeszcze ciepłej najlepiej i na palec i do dzioba :) i jęzor i poliki przemyć palcem w pieluszce.

malami91 lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Najlepiej pieluche tetrowa zamoczyc w wodzie przegotowanej jeszcze ciepłej najlepiej i na palec i do dzioba :) i jęzor i poliki przemyć palcem w pieluszce.

Ha ha ;) wyobraziłam to sobie z moim aniolkiem :) już słyszę jej wrzask :-D

SiSi111 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida27 wrote:
    Ha ha ;) wyobraziłam to sobie z moim aniolkiem :) już słyszę jej wrzask :-D
    Moj to by mi pewnie ten palec zjadł bo cokolwiek ma przy buzi to rzuca się jak Reksio na szynkę z myślą że to cyc 😎 Nawet jak mu witaminy na łyżce podaję to mam wrażenie że łyżkę zje zaraz... 😁

Moniiiikaaaa, Lutyska, SiSi111, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy kupić to:
    https://www.smyk.com/dreambaby-szczoteczka-silikonowa-do-zebow-na-palec.html
    MonisiaK - ochrania palec :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Dziewczyny zdarza wam sie podnosić maluszki "pod pachy"?
    Jeszcze do tej pory nie zdarzyło mi się podnieść Kacpra w ten sposób. Zresztą nie umiem tak przecież to niewygodnie :D

Reni lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje marzenie żeby dziecko samo chcialo w łóżeczku usnąć ;) w dzien wogole nie chce spac w lozeczki,spi w wozku. W nocy usypia u nas w lozku i wieczorem nie ma problemu zeby ja odlozyc za to w nocy/nad ranem jest bardzo czujna i jak ja odkładam to od razu ryk 😄 moje dzieci lubią spac z nami i to oby dwoje.skoro potrzebują takiej bliskosci to im to daje.na pewno z tego wyrosna ;)
    Bumbum mialam taka szczoteczke przy synku ale on sobie nie dawal jej wkladac do buzi.lepiej bylo palcem nalozyc jakis zel przy zabkowaniu niz tym...

• bumbum Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej kilka razy udało się zasnąć samej przy karuzelce. A zazwyczaj jest tak samo jak u Lutyski - wieczorem ja usypiam, czekam aż mocniej zaśnie i odkładam do łóżeczka, ale po karmieniu nie zdaje to egzaminu bo nim mała zaśnie głębiej to ja już śpię :D i tak to mała jest u nas najczęściej w lóżku do rana :)

Lutyska lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój uśnie sam jak jest zmęczony i nakarmiony np. wkurzał się dziś przy piersi więc odstawiłam do łóżeczka i już miał protestować (bo łóżeczko parzy!!), ale włączyłam sprawdzony pociąg z aplikacji w telefonie i młodemu w trymiga się oczka sklejają. Dobrze mieć patent :-)
    https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.trpaslik.babynoise

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 20:00

da8300b52b.png
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam, że się nie udzielam. Udało mi się Was nadrobić i czytam w miarę na bieżąco, ale mój maluch nie bardzo pozwala mi na czytanie w trakcie karmienia, bo domaga się miziania inaczej się kręci :P

U nas wszystko w porządku, młody ładnie rośnie, wcina cyca jak wariat :)

malami91, Lutyska, Pau.Em, baranosia lubią tę wiadomość

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
‹‹ 1057 1058 1059 1060 1061 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ