X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któreś nie smoczkowe dziecko usypia w swoim łóżeczku samo? 😁 Bo u nas nie ma szans na usypia nie samemu...

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Podobno to bardzo nie zdrowe bo obciąża kręgosłup dziecka...ja też tak robię ale nie umiem inaczej...

Nam przy starszakach fizjoterapeuta pokazywał jak nosić, podnosić, odkładać i ogólnie pielęgnować dziecko i bardzo nam taka „lekcja” pomogła. Dał nam tez namiary na taki poradnik http://www.ndt-bobath.pl/wp-content/uploads/2013/11/Poradnik-opieki-i-pielegnacji-malego-dziecka.pdf polecam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Dziewczyny ile wasze dzieci ciagiem nie śpią? Bo moja je cyca, przebieram ja, wytrzyma max 1h i marudzi ze zmęczenia i znowu spi, w ciagu dnia przerwy w jedzeniu po 3-4godziny, w nocy 6-8. I sie martwie ze za malo je a za duzo spi, ale jak zmeczona to marudzi na maksa az zasnie. Co mnie niepokoi to nie lubi na raczkavh byc, zaraz placze i uspokaja sie w wózku, martwie sie ze moze cis jej nadwyrezylam i ja cos boli jak ja nosze. A i moja wogole nie interesuje sie rączkami,nie wyciaga do zabawek tylko macha chaotycznie

Ja mam wrazenie, ze moja mała w ogóle nie śpi w ciągu dnia. Ucina sobie tylko 15/20 minutowe drzemki i je co 1,5 godziny. Jedynie na spacerze pospi dłużej bo nawet 3 godziny 😊 Za to w nocy nadrabia bo najczęściej budzi się tylko 1-2 w nocy i potem 4-5.

Tak btw chyba suwaczek ci się zaciął 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 14:26

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Dziewczyny ile wasze dzieci ciagiem nie śpią? Bo moja je cyca, przebieram ja, wytrzyma max 1h i marudzi ze zmęczenia i znowu spi, w ciagu dnia przerwy w jedzeniu po 3-4godziny, w nocy 6-8. I sie martwie ze za malo je a za duzo spi, ale jak zmeczona to marudzi na maksa az zasnie. Co mnie niepokoi to nie lubi na raczkavh byc, zaraz placze i uspokaja sie w wózku, martwie sie ze moze cis jej nadwyrezylam i ja cos boli jak ja nosze. A i moja wogole nie interesuje sie rączkami,nie wyciaga do zabawek tylko macha chaotycznie

Moja tak jak Twoja koło godzinki się bawi i później marudzi i ja usypiam (lezy w łóżeczku i ja glaszcze po główce aż zadanie) pospi czasem godzinkę czasem więcej i od znowu zabawa :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzień jedzonko co około 2h i drzemki po 20 minutek. Jeśli chodzi o smoczek to ja nie daje, kilka razy próbowałam i wypluwała. W nocy cycek co 3-3,5h :)

Dziewczyny, nie chce zapeszać, ale delicol w naszym przypadku to chyba strzał w dziesiątkę, wczoraj i dzisiaj nie było ataku kolki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tak po 2h aktywności jest już zmęczony, zaczyna marudzić i trzeba uśpić. Śpi około 1h. Wcześniej zasypiał bujany w wózku, teraz lubi zasypiać u mnie na rękach przytulony brzuszkiem do brzuszka :).

MonisiaK, my nie używamy smoczka. Mały sam zasypia w zasadzie tylko po wieczornym karmieniu, tzn. jest w takim półśnie, powierci się trochę w łóżeczku i zasypia.

Bumbum, super! Oby to trwało dalej :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 14:43

bumbum lubi tę wiadomość

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 mój też macha chaotycznie rękami i nogami. Biegnie gdzieś nie wiadomo gdzie i łapie muchy w locie 😎
    Moj ma jedną dłuższą drzemke w dzień i kilka po pół do godziny max...
    Szcerze myślałam że takie bobasy więcej śpią 😂 Ale nocki mamy spokojne więc lepiej w tą stronę 😁

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja maleńka je co 3-3,5 h w dzień i w nocy. W nocy po jedzeniu idzie od razu spac. W dzień jest aktywna ok 1-1,5 h po jedzeniu potem zawsze śpi do kolejnego jedzenia. Usypianie zawsze na rękach i czasami spi na rękach bo nie zawsze uda mi się ją odłożyć do łóżeczka :( w nocy za to zawsze spi w łóżeczku a w dzien nie chce :( my karmimy się mm. Używamy smoczka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jaki sposób dbacie o higienę jamy ustnej dziecka?

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dbam wogole ;D

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też nie...A podobno powinno się przemywać język, dziąsła...

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    No właśnie ja też nie...A podobno powinno się przemywać język, dziąsła...
    Najlepiej pieluche tetrowa zamoczyc w wodzie przegotowanej jeszcze ciepłej najlepiej i na palec i do dzioba :) i jęzor i poliki przemyć palcem w pieluszce.

malami91 lubi tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonisiaK wrote:
    Najlepiej pieluche tetrowa zamoczyc w wodzie przegotowanej jeszcze ciepłej najlepiej i na palec i do dzioba :) i jęzor i poliki przemyć palcem w pieluszce.

Ha ha ;) wyobraziłam to sobie z moim aniolkiem :) już słyszę jej wrzask :-D

SiSi111 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • MonisiaK Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida27 wrote:
    Ha ha ;) wyobraziłam to sobie z moim aniolkiem :) już słyszę jej wrzask :-D
    Moj to by mi pewnie ten palec zjadł bo cokolwiek ma przy buzi to rzuca się jak Reksio na szynkę z myślą że to cyc 😎 Nawet jak mu witaminy na łyżce podaję to mam wrażenie że łyżkę zje zaraz... 😁

Moniiiikaaaa, Lutyska, SiSi111, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy kupić to:
    https://www.smyk.com/dreambaby-szczoteczka-silikonowa-do-zebow-na-palec.html
    MonisiaK - ochrania palec :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Dziewczyny zdarza wam sie podnosić maluszki "pod pachy"?
    Jeszcze do tej pory nie zdarzyło mi się podnieść Kacpra w ten sposób. Zresztą nie umiem tak przecież to niewygodnie :D

Reni lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje marzenie żeby dziecko samo chcialo w łóżeczku usnąć ;) w dzien wogole nie chce spac w lozeczki,spi w wozku. W nocy usypia u nas w lozku i wieczorem nie ma problemu zeby ja odlozyc za to w nocy/nad ranem jest bardzo czujna i jak ja odkładam to od razu ryk 😄 moje dzieci lubią spac z nami i to oby dwoje.skoro potrzebują takiej bliskosci to im to daje.na pewno z tego wyrosna ;)
    Bumbum mialam taka szczoteczke przy synku ale on sobie nie dawal jej wkladac do buzi.lepiej bylo palcem nalozyc jakis zel przy zabkowaniu niz tym...

• bumbum Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej kilka razy udało się zasnąć samej przy karuzelce. A zazwyczaj jest tak samo jak u Lutyski - wieczorem ja usypiam, czekam aż mocniej zaśnie i odkładam do łóżeczka, ale po karmieniu nie zdaje to egzaminu bo nim mała zaśnie głębiej to ja już śpię :D i tak to mała jest u nas najczęściej w lóżku do rana :)

Lutyska lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój uśnie sam jak jest zmęczony i nakarmiony np. wkurzał się dziś przy piersi więc odstawiłam do łóżeczka i już miał protestować (bo łóżeczko parzy!!), ale włączyłam sprawdzony pociąg z aplikacji w telefonie i młodemu w trymiga się oczka sklejają. Dobrze mieć patent :-)
    https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.trpaslik.babynoise

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 20:00

da8300b52b.png
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam, że się nie udzielam. Udało mi się Was nadrobić i czytam w miarę na bieżąco, ale mój maluch nie bardzo pozwala mi na czytanie w trakcie karmienia, bo domaga się miziania inaczej się kręci :P

U nas wszystko w porządku, młody ładnie rośnie, wcina cyca jak wariat :)

malami91, Lutyska, Pau.Em, baranosia lubią tę wiadomość

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
‹‹ 1057 1058 1059 1060 1061 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ