X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja mała dzis trzy razy zakaslala w sensie trzy razy po trzy kaszlniecia a ja sie boje ze cos jej bedzie, chcialam na wizyte dzis ale nikt nie przyjmuje bo to wielka sobota jadnak:( co moge zrobic?

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    Dziewczyny moja mała dzis trzy razy zakaslala w sensie trzy razy po trzy kaszlniecia a ja sie boje ze cos jej bedzie, chcialam na wizyte dzis ale nikt nie przyjmuje bo to wielka sobota jadnak:( co moge zrobic?

A ma katar albo coś innego jeszcze? Moim zdaniem jedynie SOR zostaje :/

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A medicover wizyta prywatna?

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest jeszcze Nocna i Świąteczna Opieka Zdrowotna - u nas na pogotowiu to jest.. ale nie jest to SOR. Mój też wczoraj tak zakaszlał dwa razy po 3 wieczorem... obstawiam, że jednak się zakrztusił śliną..

da8300b52b.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle... po tej czw wiżycie cdl zaczęłam z jej wytycznymi postępować. Odciagam pokarm tylko jak juz mnie cycki bolą. I tak teraz np. Wieczorem dostaje butle, wypija 80 ml i idzie spać ok.22. Potem budzi się dopiero ok 2.30 i dostaje jednego cycka (który jest na maxa pelny), jak go zje to idzie dalej spać a ja na szybko odciagam z drugiego 100 ml w 10 min. Rano dostaje tez na lezaco cycka. W ciągu dnia zależy od jej humoru, czasem się przystawic czasem nie.
    Zaczęło mnie tylko martwić to ze jakby mniej zjada (chyba że dzięki niej jeszcze bardziej ruszyła mi laktacja? To możliwe? ). Jak wcześniej wyrabiam się ledwo z produkcją mleka tak teraz mam 300 ml w zapasie...
    Ogólnie, w czw wazyla 5700, wczoraj 5660. Jest spadek 40 g, ale codzienne ważenie jest bez sensu wiec poczekam tydzień żeby zobaczyć jaki będzie przyrost. Na pewno mi psychicznie lepiej bez tego ciągłego odciagania, jedyne co to teraz myślę czy ona się najada i jak będzie z jej waga...

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka, jakby się nie najadała to będziesz widzieć przecież. Nie zagłodzisz, nie martw się.

symbolica lubi tę wiadomość

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak,ale odkąd dostaje cycka to nawet butli tak nie chce... juz nie pije na raz po 120 ml co 2 h.
    Cóż inna sprawa ze zaczęłam ja też od czw lżej ubierać bo przegrzewałam w domu... może wczesnej było jej gorąco i ciałem chciało się pić i dlatego tyle piła... eh nie wiem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    120ml co 2h to sporo wg mnie jak na takiego dzieciaczka. Może faktycznie pić jej się chciało. Zagłodzić Ci się nie pozwoli, pamiętaj :-). Co do ubierania co u nas młody w samym bodziaku na krótki rękaw śmiga. Chyba mamy skok tak w ogóle, po kąpieli ryk aż nie zaśnie. Z 30min darcia i pada jak mucha.

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tez myślałam że wcześniej tyle jadła bi może byk skok - obczaila ze ma nogi i patrzy się na nie i macha. Albo miała ten kaszelek "sporadyczny" i walczyła z infekcja i dlatego tyle jadła. Eh nie wiem.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest ryk przy zasypianiu (zarówno w dzień jak i wieczorem) przy cycku dość często... zazwyczaj chce odbić, ma problem z wyciszeniem się i włączam suszarkę w aplikacji w telefonie - od razu uspokaja się, wycisza i w szybkim tempie zasypia przy cycu.. suszarkę już mu zostawiam, ściszam ją tylko trochę i wychodzę.. w nocy takich problemów już nie mamy na szczęście.

da8300b52b.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z Was walczy jeszcze z ciemieniucha? Zaczynam się zastanawiać czy nie iść do dermatologa.

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na wieczór sprawdza się wózek. Tzn jak się bawi i raz ziewnie to kąpiel (między 19 a 20). Przy rozbieraniu się smieje kąpiel ok a potem wycieranie i ubieranie to jeden wielki krzyk. Juz czasem aż lecę po body kopertowe bo tak płacze ze szok... A na rękach od razu cisza i do butelki (na razie na noc butla, będziemy powoli próbować na cyca). Po butli juz zazwyczaj przysypia i na ręce lulanie. Potem wózek. Trochę pobujalam i zazwyczaj orientuje się więc zaczyna marudzić wiec znowu na ręce. Za drugim razem zazwyczaj udaje ja się odłożyć i jeszcze z 10 min w wózku pobujac i śpi. Po jakiejś godzinie przenoszę ja do łóżeczka wtedy śpi głęboko.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka, u nas też tak było - po wyciągnięciu i przebieraniu krzyk, ale kupiliśmy termowentylator (~50 zł) i podnosimy temperaturę w łazience do ok 25-26 stopni. Wcześniej było tyle ile w pozostałych pokojach czyli ok. 20-21 stopni. Teraz jest luz bluz, można spokojnie zrobić wszystkie zabiegi i jest fajnie. Ważne też żeby dzidziolek nie był głodny. Wiem, że po jedzeniu nie powinno się, więc ja tak kapie ok. 1 h po karmieniu. Ale jak się zgapie, to lepiej w moim przypadku po jedzeniu niż na glodniaka :)

Papapatka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda pisałam ze zwaze mala. Z ciekawości to zrobilam. Na mojej wadze a nie takiej dzieciecej. Wyszlo ze ma 5200, czyli w 2 tyg przybrala 200g ;) tak myslalam ze będzie kolo tego. 05.02 wychodzilismy ze szpitala z waga 3200 wiec w 2,5miesiaca przybrala 2kg
    Z ciemieniucha walcze caly czas! Jak schodzilo tak przyszly upaly i znow wrocila. Czytalam gdzies ze moze byc od przegrzania a u nas zwykle sa wiatry wiec na dwor balam sie bez czapki ja brac i by pasowała ta zaleznosc jezeli to prawda...juz sie zaopatrzylam w cieńsze czapeczki bo opaski sa jej za duze

• Karletka Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum ja walczę i z ciemieniucha i z krostki na buzi. Ech... po swietach umawiamy się na wizytę do alergologia.

Na Facebooku jest strona łzs wejdz na nią, dziewczyny ogólnie zalecają wysuszać. Ja smaruje alantanem lub bephantenem i po 2h zmywak i wyczesuje.

Mój lekarka kazala nasmarowac parafiną medyczną duuuuuzo pozostawić na 30 min i zmyć, następnie wyczesac.

k0kd82c32w13sbm1.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetny jest też linomag zielony na ciemieniuche - zamiast oliwki... u nas cos ala ciemieniucha było na brwiach i między oczami.. u mnie to wogóle podstawowa maść na pupę ten linomag więc kupiłam duzą tubę - na razie od urodzenia może niecała połowa zeszła więc bardzo jest ekonomiczna, co ważne naturalna i rewelacyjnie chroni pupsko.

Ja też Jacka dziś ważyłam z okazji ukończonych 2 miesięcy- w bodziaku, bluzeczce i skarpetkach 5300g - też waży ok 5100-5200g więc przybrał ok 400-500g w dwa tygodnie. Totalnie nie kontroluję ile on je, jest tylko na piersi, której jest fanem i nie wiem po co te butelki kupowałam ;-) Kupy u nas są rzadko i konkretne ilościowo od kiedy probiotyków nie daję tzn. od ponad 2 tygodni, a kolek nie ma.... a byłam załamana wcześniej tylko strzelającymi co chwilę kupkami i pieluchowo nie wyrabiałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2019, 21:46

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica ja tez nie kontroluje ile mala je bo jest tylko na piersi, sporadycznie jak gdzies wychodze sciagam i czasem cos z tego zje a czasem nic. Ja na szczescie kupilam 1 mala butelke ;) z racji tego ze na piersi to wagi jej tez nie sprawdzam.

Bumbum moja na glodnego tez nie lubi sie kapac a wrecz wtedy nie da się jej wykąpać tak sie wydziera wiec wole ja nakarmic przed niz sie denerwowac razem z jej płaczem ;)

Wszystkim zycze Wesolych Swiat, smacznego jajka, mokrego dyngusa i bogatego zajaczka ;)

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam z Małą u dr, udalo mi sie umowic prywatna wizyte, osluchowo jest czysto wiec narazie inhalacje z soli morskiej i w miarę potrzeb udrażnianie noska, oby nic poważnego sie nie rozwinelo.
    Co do ciemieniuchy to my nadal walczymy ale juz jest duzo lepiej. Smaruje oliwka. Raz posmarowakam maslem i musze powiedzuec ze wtedy zeszlo najwiecej lusek ale smierdziala maslem trzy dni mimo mycia glowy oczywiscie. A i podczas kapieli glowe szoruje tetrowa pieluszk tak dosyc mocno. Dzis u lekarza mala wazy 5750, ma 2,5miesiaca.

Papapatka, Lutyska lubią tę wiadomość

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2019, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    No tak,ale odkąd dostaje cycka to nawet butli tak nie chce... juz nie pije na raz po 120 ml co 2 h.
    Cóż inna sprawa ze zaczęłam ja też od czw lżej ubierać bo przegrzewałam w domu... może wczesnej było jej gorąco i ciałem chciało się pić i dlatego tyle piła... eh nie wiem.
    Też mi się wydaje ze 120 co 2h to za duzo.
    A jak ją ubierałaś w domu?
    Moja batdz często kicha i ma to od urodzenia i też ja gacę i okrywam jak tylko kichnie eh
    Nam wlasnie chyba się zaczyna ciemieniucha... narazie wyczesuję szczotką.

Wesołego Alleluja mamusie!!! 🐣🐤🐥🐇😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2019, 06:58

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2019, 04:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej ja ubieralam body na dl rękaw i polspochy albo spodenki plus ciepłe skarpetki -.- a w domy 25 st. Eh... A i tak przyszedł teść i mówił ze ma zimne rączki. Teraz śmiga w body na krótki rękaw u skarpetki cienkie i jest spokojniejsza.

Moja tez kicha ale to pewnie oczyszczanie noska. Dzisiaj jak było 20 st to wzięłam ja na spacer bez czapki, bodo-tunika na krótki rękaw, sweterek czarne leginsy i skarpetki. Do wózka hak coś kocyk i czapka i sprawdzałam kark.
    Jeszcze może zaczęła jeść z tego cyca bo ja się psychicznie odblokowałam po wizycie cdl która na maxa mnie chwaliła....

‹‹ 1068 1069 1070 1071 1072 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ