X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    A i dostalismy skierowanie do poradni bo Malutka ma zrastajace sie wargi sromowe, ja bylam calkowicie nie swiadoma ze cos takiego moze byc i nigdy nie sprawdzalam, mam nadzieję ze to nic groźnego.

Kto to zauważył? U nas żaden lekarz/położna w trakcie badań nie zaglądali w te rejony...

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja chrzesnica (ma roczek) też ma zeosnieye wargi sromowe i dostała na to jakaś maść ze sterydami. Zauważył to pediatra. Podobno to z za małej ilości estrogenow...

Moja mała czasem unosi nóżki do góry na brzuchu jak to wyeliminowac ???

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Co ile Wasze dzidziolki jedzą w nocy? Moja je co 1.5-2 h :/ jak zrobić, żeby przerwy były dłuższe?

Mój jak zaśnie o 20 to je zwykle koło 3 i potem gdzieś o 6. Zdarzają się noce, że częściej - np. o 1,4,6. Może nie budzi się z głodu tylko jest jej zimno/gorąco/ niewygodnie? U nas po prostu samoistnie te przerwy zaczęły się wydłużać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2019, 12:42

• bumbum Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, a jak u Was z jedzeniem i ulewaniem, już lepiej przybiera?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    A jak chronicie główkę na takiej twardszej macie przed upadkiem? Mojej już 2x główka opadła i uderzyła o mate i w płacz od razu... Boję się, że któregoś razu rozbije np. nosek :/

Duzy koc skladalam do wielkosci maty albo troche ponad mate i kladlam pod spod bo tak to faktycznie za twardo jak sie na podlodze polozy. Ewentualnie jak synek sie jeszcze nie przewracal to kladlam na lozku, rozlozonej kanapie itp tylko wtedy siedziałam przy dziecku. Teraz glownie koc. Kocy mam sporo to czasem nawet dwa na podlodze leza ;)

bumbum lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Mój jak zaśnie o 20 to je zwykle koło 3 i potem gdzieś o 6. Zdarzają się noce, że częściej - np. o 1,4,6. Może nie budzi się z głodu tylko jest jej zimno/gorąco/ niewygodnie? U nas po prostu samoistnie te przerwy zaczęły się wydłużać...

Zimno/gorąco raczej nie, bo testuje różne ubranka i zawsze tak je. Też miałam już przerwy co 3h, ale miała katarek 2 tygodnie w czasie którego nie mogła się najeść przez zatkany nosek i teraz już chyba tak się przyzwyczaiła...

• SiSi111 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Kto to zauważył? U nas żaden lekarz/położna w trakcie badań nie zaglądali w te rejony...

No wlasnie nie, w szpitalu nikt, polozna tez nie, lekarz rejonowy tez nie dopiero drugi pediatra jak jedzilam z tym przeziębieniem i kaszelkiem zerknąl tez tam. Swoja droga to jak pielęgnujecie to miejsce bo ja tam nie wycieram jakos szczegonie miedzy wargami tak z wirzchu tylko, pod czas kapieli bardziej tylko rozchylam. Moze wlasnie za bardzo sie cackalam.
    Moja tez zasypia 20-21, wstaje 2-3,i 7-8 wiec nie narzekam:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • Paulaa25 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Paula jak Twoja laktacja?
    U mnie od wizyty cdl praktycznie cud. Je z cycka czasem z butelki ale już 2x na dobę. Dzisiaj będę ważyć zobaczę ile przybrała. Zaczynam znowu mleko mrozic. Aż dziwne szukałam czy to możliwe ze laktator co 2.5h jest mniej wydajny niż dziecko. I oto co znalazlam:

https://www.hafija.pl/2013/10/uniwersalny-przyrzad-do-mierzenia-ilosci-mleka-w-piersi.html
    Dziękuję ze pytasz :) u mnie bez zmian.Odstawiłam femaltiker bo normalnie uzależniłam się od niego i mimo to nie narzekam.
    Co do warg sromowych to mi połozna kazała zagladać tam i przecierać z każdej strony jak przewijam wlaśnie po to by nie zrosly.
    Moja nie budzi sie na jedzenie w nocy ale chodzi spac późno bo 23 a nawet ze 3 razy o 1 udało mi się ją dopiero uśpić.
    Jak uśnie koło 24 to śpi do 8 i potem też jeszcze czasem uśnie do 10 tej.:)
    Ogólnie ja z tycg nocnych marków i w ciązy też tak funkcjonowałam wiec jakoś bardzo mi to nie przeszkadza no ale o 1 szej to już przegięcie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2019, 13:14

klz99vvj0gp9lsbd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, a nosisz w pionie? Czasem wystarczy wyeliminować właśnie niewłaściwe podnoszenie,aby uzyskać poprawę:) chyba, że podnosi je w trakcie nerwów, gdy pozycja się już znudzi i próbuje ja zmienić, to chyba wtedy różne ruchy mogą się pojawić. Dopytam się jeszcze w tym tygodniu fizjoterapeutki przy okazji zajęć u neurologopedy.

Wieczorem pomyślę na spokojnie co jeszcze może na tym etapie niepokoić, A teraz lecę nakarmić małego ssaka, wrzucę go w chuste i po mloda lecimy :) A wieje tak, że głowy urywa masakra

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulewa dalej i przybiera nieco mniej niż norma przewiduje ale regularnie więc lekarka kazała przeczekać kryzys :)

Nie noszę w pionie. Muszę się przyjrzeć w jakich sytuacjach to robi :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z tymi nogami to nie chodzi o robienie takiej kołyski? Bo na tych zdjęciach widać że zarówno nogi jak i przedramiona są uniesione i właśnie kołyska się tworzy...Jak wpisałam w google "niemowlę na brzuchu" i zerknęłam na grafikę to mnóstwo dzieci ma nóżki w różny sposób uniesione. Nie wiem do końca jak to rozumieć.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SiSi111 wrote:
    No wlasnie nie, w szpitalu nikt, polozna tez nie, lekarz rejonowy tez nie dopiero drugi pediatra jak jedzilam z tym przeziębieniem i kaszelkiem zerknąl tez tam. Swoja droga to jak pielęgnujecie to miejsce bo ja tam nie wycieram jakos szczegonie miedzy wargami tak z wirzchu tylko, pod czas kapieli bardziej tylko rozchylam. Moze wlasnie za bardzo sie cackalam.
    Ja robię tak jak ty, położna kazała z wierzchu przecierać tylko delikatnie rozchylając. I bądź tu mądry :/

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała to życie prześpi...wydaje mi się ze bardzo dużo śpi :)

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten katarek do odkurzacza jest genialny. 2 sek I po sprawie. Nos czysciutki A Młody nawet na jeknal jak mu wyciągalam. Wzbranialam się przed tym odkurzacza że niezdrowe itd. Ale jak doświadczyłam to stwierdzam że katar gorszy. Aż miło słuchać jak czysto oddycha.

Lutyska, malami91, baranosia, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda zobaczysz ze jej to minie ;) moj siostrzeniec jako niemowlak tez bardzo duzo spal ale jako 3latek spi normalnie. Ja bym sie cieszyla jakby moja wiecej spala :D ja czasem o 14-15 czuje sie jakby to 20 juz byla takze korzystaj.
    Kazde dziecko inne, wyjatkowe ;)
    A z ciekawosci to ile w ciagu doby spi?

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 19 do6 rano śpi z przerwami na jedzenie (3 razy) wstanie robimy pielęgnację itp w sumie godzinkę nie śpi i musi mieć drzemkę :) z reguły godzinę śpi godzinę się bawi czasem wyduza się jej sen jak porządnie zasnie :)

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, to I u nas jest podobnie. Aktywność maks 2 godziny bo potem już maruda. To chyba normalne u takich maluszków?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Ale z tymi nogami to nie chodzi o robienie takiej kołyski? Bo na tych zdjęciach widać że zarówno nogi jak i przedramiona są uniesione i właśnie kołyska się tworzy...Jak wpisałam w google "niemowlę na brzuchu" i zerknęłam na grafikę to mnóstwo dzieci ma nóżki w różny sposób uniesione. Nie wiem do końca jak to rozumieć.
    Jeśli są zgiete w kolanach i same łydki i stopy uniesione to ok. Ale jeśli kręgosłup wygina się i dziecko ma nogi już od ud w górze to źle.

malami91 lubi tę wiadomość

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a i Ciebie jak długie są drzemki ?

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum spróbuj mate skip hop do zmywarki wrzucić to może przestanie śmierdziec :)

SiSi111 ja też tak myje okolice intymne w szpitalu i w przychodni lekarz tak kazał :)

Moniiikaaa też uważam że katarek do odkurzacza jest genialny!

Dziewczyny czy uważacie że oszalałam ubierając małą po chorobie na werandowanie na balkonie w ten sposob? Dodam że balkon na południe więc słońce pełna parą a temperatura 30 st.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 03:40

SiSi111, Pau.Em lubią tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
‹‹ 1073 1074 1075 1076 1077 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ