Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
bumbum wrote:Bierzesz sama vit D, a maluszkowi też podajesz? Ja też tak chciałam, ale boję się przedawkowania, bo w mleczku też przekazujesz
Własnie bumbum niewiele przechodzi do mleka i karzą suplementować..
"W pokarmie matki znajduje się zaledwie 20-30% witaminy D potrzebnej niemowlęciu, i to tylko pod warunkiem, że matka dba o to, by w jej organizmie utrzymywał się prawidłowy poziom 25(OH)D. Te brakujące 80-70% zapotrzebowania niemowlak musi otrzymać z innych źródeł – nie z diety i nie za pośrednictwem syntezy skórnej. Pozostaje więc odpowiednia suplementacja preparatami rekomendowanymi dla niemowląt."
Zawartość witaminy D3 w pokarmie kobiecym przeciętnie wynosi około 20-70 j.m./l. W przypadku małej ekspozycji na działanie promieni słonecznych zawartość witaminy D w mleku drastycznie się obniża. Może to prowadzić do wystąpienia hipowitaminozy D i krzywicy u niemowląt karmionych piersią i nie otrzymujących suplementacji witaminy D. W badaniach udowodniono, że suplementacja witaminą D u kobiet karmiących piersią w dawkach 1000 j.m./d oraz 2000 j.m./d jedynie nieznacznie poprawiło stężenie witaminy D u dzieci karmionych piersią. Dopiero zastosowanie dawki na poziomie 4000 j.m. powodowało wzrost stężenia witaminy D3 w mleku kobiecym do około 100 j.m./l oraz jednoczesny wzrost stężenia kalcytriolu u dziecka. Dodatkowo zwrócono także uwagę na brak jakichkolwiek działań niepożądanych spowodowanych tak znaczącym podniesieniem dawki suplementacyjnej.
http://www.zrodloslonca.pl/witamina-d-niezbedna-laktacji/Migotka83 lubi tę wiadomość
-
Ciekawe z ta dawka wit D... Mi kazali 2000 brac i w ciazy i teraz.
Dziewczyny, a macie jakis sposob na ropiejace oczka u malucha? Moja juz 3 razy miala krople z antybiotykiem, a jedno oczko ciagle ropiejeAniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019 -
nick nieaktualnyBumbum tak, mały dostaje devikap A ja biorę vigantoletten. Mało przechodzi do mleka, więc spokojnie
Migotka A masujesz oczka? Mojemu ropialy przez tydzień, To wyciskalam ta ropę i na samej soli fizjologicznej się udało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 12:28
-
nick nieaktualny
-
Pau.Em wrote:Bumbum tak, mały dostaje devikap A ja biorę vigantoletten. Mało przechodzi do mleka, więc spokojnie
Migotka A masujesz oczka? Mojemu ropialy przez tydzień, To wyciskalam ta ropę i na samej soli fizjologicznej się udało.
Pau. Em, nie, masowalam tylko po urodzeniu. A w jaki sposób wyciskasz te ropę? Ile razy dziennie?Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
nick nieaktualnyMigotka83 wrote:Pau. Em, nie, masowalam tylko po urodzeniu. A w jaki sposób wyciskasz te ropę? Ile razy dziennie?
Przykladam palec wskazujący pod oczkiem mniej więcej na wysokości zaznaczonej na zdj nizej i dość mocno uciskam w kierunku kącik oka. Mi wychodziło tej ropy na początku sporo (przez pierwsza dobe) i później coraz mniej,mniej więcej główka szpilki. Masaż robiłam po każdym przebudzeniu czyli nawet 5 razy dziennie. Przemywanie również- jeden wacik na jedno przemycie-takze zaopatrz się w kilka opakowań wacikow i soli fizjo też kupiłam cały karton.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e7a9d67399f1.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 16:41
Migotka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pau. Em, dziekuje Kochana
Oczka przemywam, ale zaczne tak masować bo wizyte u okulisty mamy za jakieś 2 tygodnie dopiero
Mojej juz nie uciekaja, ale ona od początku właściwie patrzyła prosto.Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
Bum_bum ja myślę,że póki jest malutka to nic z tym nie zrobisz, takie ma zapotrzebowanie na jedzenie czy Twoją bliskość.
Mój przesypia ok 8h ciągiem.. czasem 7 czasem 10... je i znowu idzie spać. Ostatnia któraś noc była taka, że jadł co 4h, ale to jednorazowo.
Policzyłam, że Jacek ma dziś studniówkę... haha poważny wiekWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 19:36
Ewelcia85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnybumbum wrote:Czy którejś maluch też je co 2-3 godziny w nocy? Masakra, nie wiem kiedy chociaż trochę pośpię...
U nas tak ok co 3 godz jedzenie. Nie licze na szybka zmiane.syn tez sie dlugo tak wybudzal.ja chodze pozno spac tzn po karmieniu ok 24-1 a pozniej w nocy biore mala do lozka daje cyca i spie.mala z nami wtedy juz do rana -
nick nieaktualny