Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Malami matka miala nieleczoną/niewykrytą cukrzycę ciażową napewno bo takie wzrost i waga to już makrosomia z tego wynikająca.
Ostatnio czytałam że jakaś kobieta urodziła trojaczki w 34tc i wszystkie ważyły ok3kg i więcej co wprawiło w zdumienie lekarzy. Razem 9,8kg a i tak i nie pobiły rekordu który wynosi ponad kg więcej. Boziu gdzie te matki te dzieci pomiesciły + łozyska itd. Szok. Jak już bliźniaki waża każde 2,5kg to jest bardzo dobrze a tu takie rekordy.
No ale mamy tez w Polsce sześcioraczki chyba poczęte naturalnie więc wszystko się może zdarzyć..
https://parenting.pl/takie-duze-trojaczki-nie-rodza-sie-czesto
Jacka karmię piersią ja mi sygnalizuje tzn. płacze (bo oprócz kp dostaje teraz 3 stałe posiłki tak okpół godziny po spaniu, wtedy wiem że minęło np 2h od mleka więc będzie głodny). Ostatnio niestety też zasypia tylko przy cycku, a było już inaczej... to chyba przez te zęby i skoki. wogóle mam wrażenie że za chwile mu też kły i czwórki wyjdą.. a może o tylko tak wygląda. Młody już nie domaga się tak smoka, często nim pluje i myślę czy nie zrezygnujemy całkiem skoro przednie zęby już wyszły..
Bumbum Twoja mała ma cudne włoski, ja bym zapuszczała żeby kitkę można było robić wysoko na głowie, ale zrobisz jak uważaszMój mały włosy na cienkie, jasne i mało widoczne i wcale nie rosną mu szybko, a szkoda..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 09:55
-
Symbolica, no na pewno coś było na rzeczy, być może cukrzyca właśnie. Swoją drogą ja na USG połówkowym bodajże miałam napisane "obserwacja w kierunku makrosomii płodu" 😁. A mój gapcio 3,2kg 🙂. Fakt, że 3tyg. przed terminem, ale myślę, że około 40tc. tragedii by z wagą nie było.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
My wróciliśmy wieczorem do domu, uspilismy małego u teściów i wyruszyliśmy, wstał 1 raz na cyca na 5min wiec ładnie zniósł drogę 🙃 jedynie my zawaliliśmy jadąc do teściów wyjeżdżając z mega zmęczonym nie śpiącym dzieckiem które nie spało już ok 7godz .... ale człowiek uczy się na błędach 😁
symbolica lubi tę wiadomość
-
Malami lekarzowi się przewidziało
Może dobiłby maksymalnie do 3,5kg - nie wiecej, więc średniaczek. Jakas dietę profilaktyczną musiałaś mieć? bo nie pamietam..
Paulina mój pod koniec 39tc mial 2920g więc niewiele wiecej.. a teraz taki pudzian mały z niego, wszystko chce dzwigać, wyrywać, mieszkanie demoluje :] chodnik w przepokoju zwija, rogi dywanu gryzie, masakra - czegoś takiego nie widziłam jeszcze, a trochę z takimi maluchami miałam do czynienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 10:26
-
Symbolica, żadnej diety nie miałam, wyniki krzywej też były ok. Chyba ten pomiar coś kiepsko wyszedł po prostu - ciąża wyglądała na tym etapie na 3czy4 tyg. starszą (to było USG III trym., nie połówkowe jednak), a już na kolejnym USG było ok. Tylko stres miałam przez to.
Niezły agent z Jacka 🙂. Mój ma fioła na punkcie kabli i szuflad, szafek. Ostatnio wchodzę do mieszkania (mały został z tatą) a tu wszystkie moje majtki na podłodze i dziecko zadowolone, bo super zabawę sobie znalazło. Musiałam bieliznę wyżej przenieść, żeby przy gościach tak nie zrobił 😁.
Ja daję 4 posiłki stałe już zazwyczaj. Gdzieś wyczytałam, że po 9m 4 powinny być.
Bumbum, jakieś spinki może czas zakupić? 🙂 Właśnie tak kiedyś podziwiałam Twojej małej włoski na FB 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 10:37
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Jakie 4 ? Rozpiszesz ?
My jemy 3 koło 8.30 śniadanko jogurt naturalny z owocem lub kaszka koło 13 obiadek i koło 17 podwieczorek jakieś owocewszystko musi być papka nic innego nie przyjmuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 10:40
-
ruda90 wrote:Jakie 4 ? Rozpiszesz ?
Na śniadanie np. kaszka na wodzie z bananem. Na drugie śniadanie np. jajecznica. Obiad - tu bardzo różne rzeczy, często to co my jemy tylko bez soli/cukru. Kolacja np. jogurt.
Co do godzin to mniej więcej 7,11,15,18. W międzyczasie cyc oczywiście.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 10:48
ruda90 lubi tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Np wczoraj dałam jej gruszke gotowana na parze (robiłam mus i wyjęłam jedna) położyłam jej na talezyku żeby wzięła do rączki a gdzie tam ...miała taką minę jakby to było coś obrzydliwego jak jej chciałam dac kawałek do buzki to zaciskala usta...a mus zjadła az jej się uszy trzesly
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 10:52
-
amir wrote:Symbolica a co podajesz na 3 posiłek?
U nas od weekendu usypianie to jakaś koszmar, jakby mu ktoś krzywdę robił nie wiem co mu się znowu porobiło może chce już tylko jednej drzemki 😂
Amir a ja myślalam, że teraz skoki rozwojowe będą im się kończyły.. Od wczoraj zaczęłam raniutko mu dawać śniadania więc to nowość - jaglane płatki zalane wrzącą wodą (dzięki Malami) + mus owocowy, ok pół torebki/pół słoiczka. Wcina. Myślę żeby to zostawić już, bo widzę, że potrzebuje więcej jeść. Póki nie usiądzie porządnie to wstrzymuje się z kanapkami itd. Jak jem bułkę to też dostaje środek z niej bo się głośno domaga glutenu.
Ok 12 obiadek - to co zwykle je czy pół słoika z grudkami i moje warzywa dodane. (Młody radzi sobie z ugotowanym brokułem w rączce, waflami ryżowymi hipp (po 7 m-cu), makaronem spagetti (dawałam mu 2-3 cm kawalki i znikaly w paszczy więc gryżć też potrafi)
Ok 17 desero-kolacja czyli owoc w musie np. gruszka + łyżka duża jogurtu Tola + odrobina kaszki błyskawicznej nestle zmieszanej z nieslodzona kaszką bobovita porcja zbóż. Tych nestle słodzonych już więcej nie kupię! Mam też w lodówce jogurty pure więc będę robiła zamiennie, mniej roboty
Macie jakiś przepis na gofry bez jajka - tak na początek dla młodego.. dziś gofrownica przyjdzie
Mojemu coś się porobiło i widzę, że normą stają pobudki ok 5:20 bo dziś też... uśpiłam go cyckiem ok 6 i pospał do 7.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 11:49
-
nick nieaktualnyRuda tez mysle że przyjdzie to z czasem. Moze ma obrzydzenie brania do raczek?moj syn nie lubial i teraz tez nie lubi miec brudnych rak,troche taki maly pedancik
A dajesz chrupki jak proponowala ci dr?radzi sobie? Może spróbuj tak pol na pol, papka+ takie mniej zmielone?
Moja akurat za duzo rzeczy nie chce jesc ale z chlebkiem sobie swietnie radzi,ale musze jej do buzi dac bo jak do reki to nie wie co z tym zrobic i rozrzuca po domu
Moja raczej 3 posilki i to malo zroznicowane ;p na sniadanie chleb/srodek bulki z masłem,obiadek-warzywka+miesko, no i jakies owocki. Pory u nas sa rozne bo roznie spi niestety. Wczoraj np obiad o 17 jadla bo spala 2,5godz! Ale przed spaniem owoce wciagnela bo znalazla tubke i sie domagala
Malami z ta bielizna to Cie Jas by wrobila swoja droga u nas tata tez pozwala na takie wybryki ale na parterze na szczescie nie mamy szuflad,tzn mamy szafki tylko w kuchni,szuflady sa tam z jakimis blokadami i mala sobie nie radzi jeszcze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 11:42
-
symbolica wrote:Malami lekarzowi się przewidziało
Może dobiłby maksymalnie do 3,5kg - nie wiecej, więc średniaczek. Jakas dietę profilaktyczną musiałaś mieć? bo nie pamietam..
Paulina mój pod koniec 39tc mial 2920g więc niewiele wiecej.. a teraz taki pudzian mały z niego, wszystko chce dzwigać, wyrywać, mieszkanie demoluje :] chodnik w przepokoju zwija, rogi dywanu gryzie, masakra - czegoś takiego nie widziłam jeszcze, a trochę z takimi maluchami miałam do czynienia.
Haha coś w takim razie jest w tych dzieciaczksch co się rodzą „mniejsze” moj niby wagowo nie szaleje ale za to energia nadrabia i dlatego ta waga bardzo nie rośnie bo za dużo spala 😁 nie usiedzi długo pełza ale ostatnio tak szybko ze wyglada to aż śmiesznie, i tylko szuka o co by się wspiąć żeby stanąć, wszystko bada a siły ma tyle ze jak się czegoś złapie a chce go wziąć to ciężki mi ta jego rączkę popuścić 😊 -
ruda90 wrote:Moja też bardzo lubi zwijać i bawić się chodnikiem w kuchni
Czy któryś maluszek nie umie jeszcze gryźć? I jeść kawałków?
Moj dostaje papki, papki z grudkami, w kawałki banana, weke z masłem, jakaś marchewkę gotowana ale dużo nie dostaje w kawałku -
U mnie tez posiłki o różnych porach w zależności od drzemek
Sniadanie ok godzinkę po wstaniu najczęściej kaszka bezmleczna na wodzie o mus owocowy domowej roboty lub ze słoiczka, czasem Jaglanka ostatnio jajecznica z weka i masłem. 2 sniadanie po 2 drzemce jogurt naturalny albo tubka owocowa albo banan w kawałku czy jakiś owoc w siateczkę silikonowej np kiwi. Obiadek najczęściej ze słoiczka z mięsem lub rybka (z grudkami) i domowe warzywa musy szpinak,brokuł, marchewka, dynia, burak (pomrozilismy małe porcje)
Ruda spokojnie dawaj musy i proponuj regularnie w kawałku i pewnego dnia zaskoczy 😊każde dziecko ma swoje preferencje i w swoim czasie się wszystkiego nauczy, jedzenie kawałków to tez umiejetność