Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Rzeczy dla mnie koniecznie, chociaż wiadomo, ze każdy ma inaczej;
- przewijak - niektórzy wogóle nie mają, a młoda zaraz półtora roku i do tej pory na przewijaku jest przebierana,
- gąbka do kąpieli - teraz będę mądrzejsza i w ogóle nie będę niemowlaka kąpać w małej wanience, bo w dużej wannie na gąbce było mi wygodniej (a byłam zaraz po cc),
- podgrzewacz - co prawda Michalisię karmiłam mm, więc miałam zestaw termos + woda przy łóżku, ale mamine mleko też czasem trzeba podgrzać,
- laktator - żałuję że mój medelowy sprzedałam, no ale cóż.. Ja tylko elektryczny, myślałam, że umrę od tego ręcznego
- otulacz - u nas się super sprawdzał do czasu, potem i do dzisiaj dziecko nie uznawało spania przykryte czymś,
-
nick nieaktualnyStraciatellaa wrote:ja brałam duspatalin, ale odkąd jestem w ciazy też nic nie biore. Jakoś żyję, oby gorzej nie było
Co do szczepienia to w ciąży niczym bym sie nie szczepiła, nawet dzieci nie szczepię w tym okresie
A szczepienia na krztusiec w ciąży nie są popularne ale faktycznie je wykonują jest fajna grupa na fb: szczepienia - rozwiewamy wątpliwości. Tam lekarze się wypowiadają -
nick nieaktualnyGrzechotka2 wrote:Ja szczepiłam małą na mmr w ciąży, teraz idziemy na meningokoki. Pediatra nie widzi przeciwskazań dla mnie
-
Pau.Em wrote:O i jaka wybrałaś szczepionke? Bo też planuje meningokoki ale najpierw pneumokoki i po tym ma być te 6 tyg przerwy więc mam czas do namysłu;)
My szczepimy i na B i na C. Jak na C zaszczepimy po drugich urodzinach, to będzie jedna dawka mniejPau.Em lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGrzechotka2 wrote:My szczepimy i na B i na C. Jak na C zaszczepimy po drugich urodzinach, to będzie jedna dawka mniej
Ja myślałam by zaszczepić tum Bexero i tu 2 dawki i nimenrix 1 dawka i on ma więcej typów meningokokow, bo CAWY. -
Co do wyprawki, u każdej mamy sprawdzi się na pewno co innego. Ja nie wyobrażam sobie nie kupic na start butelek mimo, że planuję kp to zawsze ktoś inny będzie mógł nakarmić dziecko mlekiem odciągniętym jak nie będzie mnie w domu. Rożek wcześniej miałam rzadko z niego korzystałam tym bardziej, że wtedy był środek lata. Podgrzewacz też się przydał jak przeszliśmy na mm. Wanienkę mam z wkładem anatomicznym i stojakiem jak dla mnie bardzo praktyczna.
-
witam się
wczoraj byłam na usg (bo nie mogę doczekać się połówkowego 15.09)
Rozwija się prawidłowo niestety nie mam żadnej foty całego dziecka (mimo, że mam ich z 15). Same w powiększeniu głowy, nogi, pępowiny itp wkurzyłam się, bo taka fotka to pamiątka
ginka powiedziała, że dziewczynka..ale nie.. chyba chłopak
w sumie to nie wie, bo jest pępowina pomiędzy nogami i w sumie niewiele widzi
dzisiaj zaczynam 18 tydzień
Nadzieja22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni wrote:Jak to możliwe, że pierwsze ruchy czujecie tak wcześnie?? 12 tc, 13 tc??
przecież mają 3,5 cm
nie mylicie tego z jelitowymi atrakcjami??
Też się dziwię . Ja nic nie czuję, moja siostra w pierwszej ciąży czuła ruchy od 22tc, w drugiej od 17tc. Ale w 12-13tc to dzieciaczki mają chyba więcej niż 3,5cm , tzn. mój miał 6,5cm w połowie 13tyg .Karola94c, Reni lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBlack_Lilith wrote:Dziewczyny odebrałam wyniki Pappy i niestety nie jest dobrze... Ryzyko trisomii 21 1:114... Jutro mam lekarza, zobaczymy co mi doradzi, ale ryzyko jest większe niż się spodziewałam po bardzo dobrym usg.
A ile masz lat? Może wiek robi swoje. Pappa to statystyka w dużej mierze. Dla spokoju zrobiłabym dokładniejsze badania, ale wierzę, że będzie dobrze i trzymam kciuki, tym bardziej, że obraz USG jest ok. -
malami91 wrote:A ile masz lat? Może wiek robi swoje. Pappa to statystyka w dużej mierze. Dla spokoju zrobiłabym dokładniejsze badania, ale wierzę, że będzie dobrze i trzymam kciuki, tym bardziej, że obraz USG jest ok.
Zrobię pewnie Nifty lub Harmony w tym tygodniu. Mam 37 lat, ale podstawowe ryzyko wynikające z wieku przy t21 to 1:155, tu wyszło mi dość niskie białko Pappa 0,416 MoM i bhcg 1,576 MoM i to wraz z dobrym obrazem usg zwiększyło ryzyko na 1:114.
Co dziwne, w poprzedniej ciąży, miałam bhcg 1,378 MoM, ale jeszcze niższe białko 0,267 MoM (podobno zawsze powinno być powyżej 0,5 MoM. A ryzyko skorygowane było 1:2951... -
Pepper wrote:Black Lilith a jaka miałaś przezierność karkowa NT? Czy były dwie kości nosowe?
Czy wartość którą pisałaś jest względem wieku czy względem markerów? Doczytaj dokładnie. Spokojnie
NT 1,8 mm, kość nosowa obecna. Napisałam obydwie wartości - względem wieku i skorygowane po usg i biochemii. Z wieku było 1:155, po korekcie wynikającej z usg i biochemii już tylko 1:114... -
Reni wrote:Jak to możliwe, że pierwsze ruchy czujecie tak wcześnie?? 12 tc, 13 tc??
przecież mają 3,5 cm
nie mylicie tego z jelitowymi atrakcjami??Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 17:15
Reni lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny