X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczy dla mnie koniecznie, chociaż wiadomo, ze każdy ma inaczej;
    - przewijak - niektórzy wogóle nie mają, a młoda zaraz półtora roku i do tej pory na przewijaku jest przebierana,
    - gąbka do kąpieli - teraz będę mądrzejsza i w ogóle nie będę niemowlaka kąpać w małej wanience, bo w dużej wannie na gąbce było mi wygodniej (a byłam zaraz po cc),
    - podgrzewacz - co prawda Michalisię karmiłam mm, więc miałam zestaw termos + woda przy łóżku, ale mamine mleko też czasem trzeba podgrzać,
    - laktator - żałuję że mój medelowy sprzedałam, no ale cóż.. Ja tylko elektryczny, myślałam, że umrę od tego ręcznego :D
    - otulacz - u nas się super sprawdzał do czasu, potem i do dzisiaj dziecko nie uznawało spania przykryte czymś,

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    ja brałam duspatalin, ale odkąd jestem w ciazy też nic nie biore. Jakoś żyję, oby gorzej nie było ;)

Co do szczepienia to w ciąży niczym bym sie nie szczepiła, nawet dzieci nie szczepię w tym okresie :)
    Ja szczepilam córkę na mmr, jak byłam w 9 tc, niedawno ostatnia dawka 5w1 :) ciąża nie jest przeciwskazaniem. Jeszcze we wrześniu chce pneumokoki jej dorzucić :)

A szczepienia na krztusiec w ciąży nie są popularne ale faktycznie je wykonują:) jest fajna grupa na fb: szczepienia - rozwiewamy wątpliwości. Tam lekarze się wypowiadają:)

• Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepiłam małą na mmr w ciąży, teraz idziemy na meningokoki. Pediatra nie widzi przeciwskazań dla mnie :D

Pau.Em lubi tę wiadomość

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzechotka2 wrote:
    Ja szczepiłam małą na mmr w ciąży, teraz idziemy na meningokoki. Pediatra nie widzi przeciwskazań dla mnie :D
    O i jaka wybrałaś szczepionke? Bo też planuje meningokoki ale najpierw pneumokoki i po tym ma być te 6 tyg przerwy więc mam czas do namysłu;)

• Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    O i jaka wybrałaś szczepionke? Bo też planuje meningokoki ale najpierw pneumokoki i po tym ma być te 6 tyg przerwy więc mam czas do namysłu;)

My szczepimy i na B i na C. Jak na C zaszczepimy po drugich urodzinach, to będzie jedna dawka mniej :)

Pau.Em lubi tę wiadomość

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzechotka2 wrote:
    My szczepimy i na B i na C. Jak na C zaszczepimy po drugich urodzinach, to będzie jedna dawka mniej :)
    Moja córka w pazdzierniku kończy 3 lata, miałyśmy spore opóźnienie w szczepieniach, ale moja to po przejściach więc cieszę się że zdążyliśmy że wszystkimi obowiązkowym do 3 urodzin :) teraz robię dodatkowe:)

Ja myślałam by zaszczepić tum Bexero i tu 2 dawki i nimenrix 1 dawka i on ma więcej typów meningokokow, bo CAWY.

• kjt91 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, my w weekend mieliśmy wesele wczoraj większość dnia odsypiałam wieczorem miałam wizytę, wszystko jest w najlepszym porządku i najprawdopodobniej czekamy na drugą córeczkę :)

malami91, Jonesey, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki, u każdej mamy sprawdzi się na pewno co innego. Ja nie wyobrażam sobie nie kupic na start butelek mimo, że planuję kp to zawsze ktoś inny będzie mógł nakarmić dziecko mlekiem odciągniętym jak nie będzie mnie w domu. Rożek wcześniej miałam rzadko z niego korzystałam tym bardziej, że wtedy był środek lata. Podgrzewacz też się przydał jak przeszliśmy na mm. Wanienkę mam z wkładem anatomicznym i stojakiem jak dla mnie bardzo praktyczna.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się

wczoraj byłam na usg (bo nie mogę doczekać się połówkowego 15.09)
    Rozwija się prawidłowo :-D niestety nie mam żadnej foty całego dziecka (mimo, że mam ich z 15). Same w powiększeniu głowy, nogi, pępowiny itp grrr.gif wkurzyłam się, bo taka fotka to pamiątka

ginka powiedziała, że dziewczynka..ale nie.. chyba chłopak
    w sumie to nie wie, bo jest pępowina pomiędzy nogami grrr.gif i w sumie niewiele widzi

dzisiaj zaczynam 18 tydzień

Nadzieja22 lubi tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to możliwe, że pierwsze ruchy czujecie tak wcześnie?? 12 tc, 13 tc??
    przecież mają 3,5 cm
    nie mylicie tego z jelitowymi atrakcjami??

Karola94c lubi tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odebrałam wyniki Pappy i niestety nie jest dobrze... Ryzyko trisomii 21 1:114... Jutro mam lekarza, zobaczymy co mi doradzi, ale ryzyko jest większe niż się spodziewałam po bardzo dobrym usg.

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    przecież mają 3,5 cm

Też się dziwię ;). Ja nic nie czuję, moja siostra w pierwszej ciąży czuła ruchy od 22tc, w drugiej od 17tc. Ale w 12-13tc to dzieciaczki mają chyba więcej niż 3,5cm ;), tzn. mój miał 6,5cm w połowie 13tyg :).

Karola94c, Reni lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black_Lilith wrote:
    Dziewczyny odebrałam wyniki Pappy i niestety nie jest dobrze... Ryzyko trisomii 21 1:114... Jutro mam lekarza, zobaczymy co mi doradzi, ale ryzyko jest większe niż się spodziewałam po bardzo dobrym usg.

A ile masz lat? Może wiek robi swoje. Pappa to statystyka w dużej mierze. Dla spokoju zrobiłabym dokładniejsze badania, ale wierzę, że będzie dobrze i trzymam kciuki, tym bardziej, że obraz USG jest ok.

• Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    A ile masz lat? Może wiek robi swoje. Pappa to statystyka w dużej mierze. Dla spokoju zrobiłabym dokładniejsze badania, ale wierzę, że będzie dobrze i trzymam kciuki, tym bardziej, że obraz USG jest ok.

Zrobię pewnie Nifty lub Harmony w tym tygodniu. Mam 37 lat, ale podstawowe ryzyko wynikające z wieku przy t21 to 1:155, tu wyszło mi dość niskie białko Pappa 0,416 MoM i bhcg 1,576 MoM i to wraz z dobrym obrazem usg zwiększyło ryzyko na 1:114.
    Co dziwne, w poprzedniej ciąży, miałam bhcg 1,378 MoM, ale jeszcze niższe białko 0,267 MoM (podobno zawsze powinno być powyżej 0,5 MoM. A ryzyko skorygowane było 1:2951...

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black Lilith a jaka miałaś przezierność karkowa NT? Czy były dwie kości nosowe?
    Czy wartość którą pisałaś jest względem wieku czy względem markerów? Doczytaj dokładnie. Spokojnie

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Black_Lilith Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Black Lilith a jaka miałaś przezierność karkowa NT? Czy były dwie kości nosowe?
    Czy wartość którą pisałaś jest względem wieku czy względem markerów? Doczytaj dokładnie. Spokojnie

NT 1,8 mm, kość nosowa obecna. Napisałam obydwie wartości - względem wieku i skorygowane po usg i biochemii. Z wieku było 1:155, po korekcie wynikającej z usg i biochemii już tylko 1:114...

gg64qtkfqgxaoe0h.png

5j6nu7i.png

CB - 10.2017, 1.2018
  • Pepper Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te białko pappa rzeczywiście ciut za niskie. Poczekaj co Ci lekarz powie. Ja chyba bym zrobiła nifty. Trzymam kciuki.
    U mnie pappa tez względem wieku slabo ale po markerach juz niskie ryzyko.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    przecież mają 3,5 cm
    W pierwszej ciąży dużo wcześniej mówiłam że czuje ruchy ale jak sie potem okazało to nie były ruchy :D teraz jeszcze nic nie czuję

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 17:15

Reni lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczko, a u Ciebie już coś wiadomo?

• Dorota3 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta Pappa mnie tylko zestresowala mi białko wyszło 0,4MoM a NT 2,2 mimo to ryzyko wyszło bardzo niskie

25.01.2019 cc <3
    2nn3yx8dc1ou45ss.png
    km5scwa166wjp3xn.png
    km5scwa1efkorj3a.png
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ