X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wiem ze twoja sytuacja jest inna ale u mnie pierwsza córka miała 10/10 w skali apgar i bardzo opuźnioną mowę. Teraz ma 8 lat i dzięki duzej pracy zarówno naszej jak i logopedy są bardzo fajne efekty. Chodzi do drugiej klasy i z nauką nie ma problemów:) A przez słaby rozwoj mowy bardzo ciężko było jej się nauczyc czytać i gdybym słuchała innych do tej pory by pewnie w zerówce była :-| Ale ja się uparłam i sama w domu metodą sylabową ją nauczyłam czytać :) Teraz nawet jej nauczycielka jest w szoku ze są takie postępy, bo ona jej szans nie dawała :-|
    Mam nadzieję ze wasza malutka tez szybko nadrobi i problemy z mową znikną :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 06:22

Pau.Em, symbolica, Karola94c lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 13:30

Ewelcia85, symbolica, Karola94c lubią tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę dziewczyny rzeczywiście miały te Wasze dzieci przejścia, ale jak widać miłość i zaangażownie w pomóc dziecku przynosi niesamowite efekty. Koleżanka ma dziewczynkę z Zespołem Downa, ktòra chodzi do normalnej szkoły i prawie nie widać, że go ma. Jak się urodziła to lekarze jej dużych szans nie dawali, ale intensywna rehabilitacja i wspomaganie dały efekty.

Co do cholestazy, to u mnie zaczęła się ona od swędzący dłoni od wewnątrz, a potem to już wszystko mnie swędziało.. dwa i pòł tygodnia męczarni i CC na początku 39tc.

da8300b52b.png
  • Mambella Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.em ale u córki podejrzewali jakies problemy z mowa? Czy sami poszliście do lekarza?
    Mój ma ponad 2 lata a jest na etapie mama baba itp

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:

Irytuje mnie to ze matki ktore nie pracuja dostana tzw. Kosinakowskie 1000 zl miesiecznie. A te ktore pracuja macierzyńskie bardzo przyblizone. Jak zyć... a ktos na to musi zapracowac. Temat rzeka w sumie kazdy z nas moze wybrac ta droge i rzucić prace, ale czego tu zazdroscic.

Najbardziej obawiam sie tego ze po roku trzeba wrocic do pracy. Pewnie bede zmuszona oddac do żłobka. A nawet nie wiem czy moje maleństwo bedzie potrafiło samo chodzic.

Wybacz, ale mnie strasznie zirytowała twoja wypowiedz. Ja po porodzie bede pobierać kosiniakowe i co? To mnie czyni patologiczna matka, żerująca na państwie za twoje pieniądze? To, ze nie mam pracy nie było moim wyborem. Po porodzie nie przedłużono ze mną (mimo wcześniejszych zapewnień) umowy o prace, nie wiem czy wiesz, ale przy dwójce malutkich dzieci cieżko znaleźć prace, a skoro zdecydowaliśmy sie na kolejne dziecko to dlaczego mam z kosiniakowego nie skorzystać? Skoro mój maz uczciwie pracuje? Totalnie nie rozumiem takiej zawiści „bo ktos ma, a mi sie nie należy i nie moge. Rozumiem, ze można być złym na osoby, któryś robią takie rzeczy CELOWO i faktycznie żerują na państwie, a dzieci nie maja z tego żadnych korzyści. Ale wiedz, ze są różni ludzie z rożna sytuacja życiowa i nie powinno sie wrzucać wszystkich do jednego wora.

Pobieram tez 500+ na dwie moje córki i dlaczego mam tego nie robić skoro mi sie należy, skoro płace podatki, mój maz pracuje? Cała ta kasę przeznaczam przeznaczam na dzieci bo ich utrzymanie duzo kosztuje i bardzo sie ciesze, ze coś takiego jest bo ułatwia życie i nie da sie tego ukryć.

Fakt moze powinni troche „udoskonalić” przepisy, ale pisanie o tym dziewczyny w taki sposób jak wy robicie jest krzywdzące.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 08:47

Sylllwus, Karola94c lubią tę wiadomość

• Lady_E Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est wrote:
    Pobieram tez 500+ na dwie moje córki i dlaczego mam tego nie robić skoro mi sie należy, skoro płace podatki, mój maz pracuje? Cała ta kasę przeznaczam przeznaczam na dzieci bo ich utrzymanie duzo kosztuje i bardzo sie ciesze, ze coś takiego jest bo ułatwia życie i nie da sie tego ukryć.

Fakt moze powinni troche „udoskonalić” przepisy, ale pisanie o tym dziewczyny w taki sposób jak wy robicie jest krzywdzące.
    Ale ja nic nie pisałam złego... Właśnie dla normalnych rodzin te 500+ to fajna sprawa. Bo ty to naprawdę przeznaczysz na dzieci. Ale jak dla mnie nie przemyslane dla patologii. Nie powinni przede wszystkiem dawać patologii kasy do ręki tylko np bony na zakupy, ciuchy dla dzieci itp.
    Mądra matka przeznaczy to naprawdę na dziecko patologia wiadomo na co...

Mnie tam te 500 zł nie zbawi ale wkurza mnie że za moje podatki sponsoruje wódeczkę dla niektórych... No ale temat rzeka :)

Kosiakowe to inna sprawa. Jak dla mnie fajne wyjście. Malutkie dziecko to tez praca. I nie ważne że kobieta pracowała czy nie. Nie każda może iść przed ciążą do pracy. Moja kuzynka np ma chory kregosłup renty jej oczywiście nie dali bo niby zdrowa tak zus twierdzi ale nigdzie jej nie chcą przyjąć do pracy. I dla niej te 1000 zł to zbawienie.

A tak wgl witamy sie w 3 trymestrze :)

Ewelcia85, Karola94c, -Mamunia- lubią tę wiadomość

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej_est są rodziny ktòre kombinują tzn pracują na czarno, nic do budżetu nie wnoszą a ich dzieci dostają wszystkie możliwe zasiłki. To powinno.zostać jakoś ukròcone, skoro są młodzi, to nie sztuką jest zrobić dziecko.. te zasiłki się kiedyś skończą bo dzieci dorosną, a oni zostaną z ręką no gdzie... a nie przepraszam od 4 dzieci teraz należy się... nie dziw się, że ludzie uczciwie pracujący (twòj mąż ròwnież, jak piszesz pracuje uczciwie) mogą czuć się dymani,kiedy wszystko wokòł drożeje, w portfelu coraz mnie a inni dostają bo takie czasy.. koszty życia rosną jak oszalałe przez taką politykę dla wszystkich. Dziewczyny nikogo nie obraziły, napisały tylko, że tam gdzie przynajmniej jedna osoba uczciwie pracuje powinny być ulgi a nie czy się stoi czy się leży..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 09:06

Lutyska, -Mamunia- lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    ej_est są rodziny ktòre kombinują tzn pracują na czarno, nic do budżetu nie wnoszą a ich dzieci dostają wszystkie możliwe zasiłki. To powinno.zostać jakoś ukròcone, skoro są młodzi, to nie sztuką jest zrobić dziecko.. te zasiłki się kiedyś skończą bo dzieci dorosną, a oni zostaną z ręką no gdzie... a nie przepraszam od 4 dzieci teraz należy się... nie dziw się, że ludzie uczciwie pracujący (twòj mąż ròwnież, jak piszesz pracuje uczciwie) mogą czuć się dymani,kiedy wszystko wokòł drożeje, w portfelu coraz mnie a inni dostają bo takie czasy.. koszty życia rosną jak oszalałe przez taką politykę dla wszystkich. Dziewczyny nikogo nie obraziły, napisały tylko, że tam gdzie przynajmniej jedna osoba uczciwie pracuje powinny być ulgi a nie czy się stoi czy się leży..
    to naprawdę temat rzeka i nie ma co wkładac wszystkich do jednego wora. Całkiem niedawno sytuacja - matka z dzieckiem przekracza dochód o 20zł żeby dostac jakiekolwiek zasiłek. Rada mopsu: rzucić prace i pobierać zasiłki bo bardziej się opłata. Tak jest, dlatego serio nie dziwię się że niektórzy pracują na czarno. Mam tu na myśli szczególnie rodziców samotnie wychowujących dzieci. Takie Państwo.... nie masz pracy - masz pomoc, zasiłki i żyjesz pozwalając sobie na więcej niż jakbyś pracował/a. Dla porównania w o ile dobrze pamiętam uk dają zasiłek większy osobom, które pracują. Pracujesz - więcej pomagamy, nie pracujesz - mniej zasiłków dostajesz. Jest motywacja, chęć do działania. Tak być powinno w pl

-Mamunia- lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej wszystkim po 1,5 tygodniowej przerwie w pracy. Córce ospa już minęła dzisiaj wróciła do przedszkola, a ja na jeszcze 2 tygodnie do pracy.

MonisiaK trzymam kciuki za echo serca malucha.

Nie wypowiadam się na temat zasiłków w naszym kraju bo dla mnie to jest drażliwy temat.

Wcześniej widziałam, że były rozmowy o smoczkach i butelkach. Przy córce używałam butelek z tommee tippee teraz też kupię 2 szt ale tylko dlatego że laktator mam od nich, a docelowo jeśli zajdzie potrzeba karmienia z butelki to planuje zakup butelki mimijumi. Co do smoczków wcześniej mieliśmy różne firmy, ale tak jak już kiedyś pisałam córka nie przepadała jakoś strasznie za smoczkiem służył jej tylko do spania. Teraz na start kupuję smoczek firmy bibs.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się dziś czujecie?

Mi wczoraj brzuch doskwierał i brałam dodatkową luteinę. Dziś póki co spoko, obżeram się czekoladą :P

mama mnie straszy, że z moimi dolegliwościami/plamieniami mam już mieć spakowaną torbę do szpitala... strasznie to wszystko stresujące. Nie pamiętam takiego stresu w poprzednich ciążach.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    to naprawdę temat rzeka i nie ma co wkładac wszystkich do jednego wora. Całkiem niedawno sytuacja - matka z dzieckiem przekracza dochód o 20zł żeby dostac jakiekolwiek zasiłek. Rada mopsu: rzucić prace i pobierać zasiłki bo bardziej się opłata. Tak jest, dlatego serio nie dziwię się że niektórzy pracują na czarno. Mam tu na myśli szczególnie rodziców samotnie wychowujących dzieci. Takie Państwo.... nie masz pracy - masz pomoc, zasiłki i żyjesz pozwalając sobie na więcej niż jakbyś pracował/a. Dla porównania w o ile dobrze pamiętam uk dają zasiłek większy osobom, które pracują. Pracujesz - więcej pomagamy, nie pracujesz - mniej zasiłków dostajesz. Jest motywacja, chęć do działania. Tak być powinno w pl
    Straciatellaa apropo UK tam też fajnie jest z tym że jak widzą że człowiek zaczyna sobie radzić i co raz więcej zarabiać to stopniowo zabierają zasiłek, a u nas tak jak napisałaś wystarczy przekroczenie o 20 zł i nagle zabierają... Nasz system pomocy socjalnej jest beznadziejny niestety

-Mamunia- lubi tę wiadomość

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • kjt91 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:

Jak najbardziej to popieram.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • kjt91 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:

Jak najbardziej to popieram.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt temat rzeka ale ja wiem po swoim przykładzie , że nasz system socjalny jest bardzo nieuczciwy . Jak urodziła się Oliwka były inne czasy ( macierzyński 20 tyg, brak 500 +) moja firma upadła nawet pitu czy świadectwa pracy nie mogłam uzyskać przez kilka miesięcy i z konieczności poszłam do GOPS-u a tam usłyszałam ze zasiłki itd są już rozdysponowane dla tych co zawsze biorą ! Mi ręce i cycki opadły bo u mnie sytuacja losowa i małe dziecko w domu . Przyznano mi zapomogę w wys. 100 zł jednorazowo - wyśmiałam ich i więcej po zadną pomoc nie poszłam poradziliśmy sobie sami bo w końcu po przebojach dostałam kuroniówkę a potem znalazłam pracę .
    Z perspektywy czasu uważamze np. kosiniakowe to trafiony pomysł bo w zyciu różnie bywa:)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się...tez uwazam, ze dobrze by było gdyby jak pisałam wyżej przepisy „udoskonalili” bo faktycznie dla niektórych to sposób na życie, ale powtarzam nie powinno się wszystkich wrzucać do jednego wora bo nie wszyscy maja wybór. Co więcej uważam, ze niektóre mamy mogą po prostu CHCIEĆ rzucić prace skoro z zasiłków mogą dostać niezłe pieniądze, a one dzięki temu mogą poświecić się rodzinie i dzieciom. Po co ma zapierdzielac w sklepie codziennie za 1400 zł nie widzieć się prawie z dziećmi jak może zostać z nimi w domu i się im całkowicie poświecić do momentu aż och nie odchowa i potem sobie wróci do pracy. Kurde no naprawdę trzeba brać różne rzeczy pod uwagę.

Ale to najbardziej tekst mamuni o kosiniakowym mnie zdenerwował i głównie do tego chciałam odnieść mój post. Po pierwszym porodzie odstawiłam normalny zasiłek macierzyński i nigdy by mi nie przyszło do głowy, ze jakaś inna matka tez dostaje prawie tyle co ja mimo, ze sobie nie zapracowała na to. Przecież to jest tez dla studentek!!! Matek na umowach zlecenie!! A uważam,, ze takim osobom się jak najbardziej należy bo taki mamy rynek pracy, ze czasem ciężko jest zdobyć fajna umowę o prace dlaczego takie osoby maja być pokrzywdzone. Nikt celowo przed ciąża albo w ciąży nie rzuca pracy bo „dostanę kosiniakowe” a jeśli tak robi to chyba nie wie ile kosztuje utrzymanie dziecka.

• Mambella Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nam jeszcze bardzo dużo brakuje do innych państw :-(

Ale zmieniając temat.
    Od 2 dni jest mi ciężko, serce mało z piersi nie wyskoczy, oddycham jak stara ciotka. Czuje taki ciężar na piersi.
    Ktoś tak ma/miał???

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Co do 500+ jestem zdania, że jeśli te pieniądze są faktycznie przeznaczone na polepszenie życia dzieci to ok, ale jeśli rodzice finansują z tego swoje imprezy to mnie trzęsie na samą myśl.
    Na becikowe też nie ma szans żebyśmy się złapali.
    Jedyne co mnie w tym wszystkim boli to to, że tak chętnie wspierają rodziny wielodzietne (nie mówię, że to źle), bo dzieci są potrzebna. A o tych co tak bardzo chcą je mieć i muszą wydawać dużo pieniędzy na leki, wizyty to już nie pomyślą.
    A i zapomniałam napisać, że przytyłam od poprzedniej wizyty 1.5 kg. Najpierw schudłam 3 teraz przytyłam 4, więc w efekcie mam 1kg na plusie względem wagi wyjściowej.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są matki naprawdę samotne- i tu ważam powinna być złotòwka za zlotòwkę jeśli ktoś dostawał i nagle ma nie dostawać bo przekroczył. To są dramaty ktòre zaczną się od 2019r. Skoro podwyższają pensję minimalną to kryteria 500+ też powinni podnieść, bo samotni pracujący rodzice łatwo nie mają. Pamiętacie jak ktòras minister powiedziała samotnej matce z 1dzieckiem: zròb sobie drugie jak chcesz mieć 500+... co za dno.

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Jak się dziś czujecie?

Mi wczoraj brzuch doskwierał i brałam dodatkową luteinę. Dziś póki co spoko, obżeram się czekoladą :P

mama mnie straszy, że z moimi dolegliwościami/plamieniami mam już mieć spakowaną torbę do szpitala... strasznie to wszystko stresujące. Nie pamiętam takiego stresu w poprzednich ciążach.

Mi wczoraj na spacerze mega brzuch stwardniał, samo leżenie po powrocie niezbyt pomagało, więc w końcu nospa poszła w ruch. W dodatku wraca moja zmora z I trymestru - ból pleców. Generalnie wczoraj miałam kiepski dzień, a to był dopiero pierwszy dzień III trymestru. Mam nadzieję, że to nie stanie się codziennością :D. Dziś póki co jest ok.

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbilica a może to jest specjalne działanie, że obliczyli sonie, że wtedy mniej wydadzą na 500+.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
‹‹ 465 466 467 468 469 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ