X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Mi wczoraj na spacerze mega brzuch stwardniał, samo leżenie po powrocie niezbyt pomagało, więc w końcu nospa poszła w ruch. W dodatku wraca moja zmora z I trymestru - ból pleców. Generalnie wczoraj miałam kiepski dzień, a to był dopiero pierwszy dzień III trymestru. Mam nadzieję, że to nie stanie się codziennością :D. Dziś póki co jest ok.

Mi od kilku dni tez plecy dokuczają. Nie całymi dniami, ale wieczorem po całym dniu dają mi niezle popalić. Cały weekend siedziałam i każda wolna chwile przeznaczałam na przeglądanie ciuszków.m, które dostałam. W sobotę jak usiadłam po położeniu dzieci tak zeszło mi 5 godzin a obejrzałam tylko 3/4 myślałam, ze plecy mi pękną. A gdzie tam do lutego ;P

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mambella wrote:
    Niestety nam jeszcze bardzo dużo brakuje do innych państw :-(

Ale zmieniając temat.
    Od 2 dni jest mi ciężko, serce mało z piersi nie wyskoczy, oddycham jak stara ciotka. Czuje taki ciężar na piersi.
    Ktoś tak ma/miał???
    all day, all night :P ciągle tak mam ;)

U mnie ostatnio wyzwanie: wysiąść z samochodu, mąż musi mi pomóc bo wstać nie mogę :P

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 13:31

• Pepper Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Jak się dziś czujecie?

Mi wczoraj brzuch doskwierał i brałam dodatkową luteinę. Dziś póki co spoko, obżeram się czekoladą :P

mama mnie straszy, że z moimi dolegliwościami/plamieniami mam już mieć spakowaną torbę do szpitala... strasznie to wszystko stresujące. Nie pamiętam takiego stresu w poprzedniclh ciążach.
    Trafiłam wczoraj nad ranem doc szpitala. Obudził mnie bol brzucha i skurcze. Miałam dreszcze biegunkę i chciało mi się wymiotowac. Brzuch twardy. Od razu na oddział chcieli mnie położyć ale ponieważ wszystko wróciło do normy wróciłam do domu. Dziś już wszystko ok. Mała kopie ale najadłam się strachu.

Tez nie pamiętam żebym koala takie akcje w poprzedniej ciąży. Teraz jest większy niepokój.

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em najważniejsze, że w mózgu nie ma zmian. Wpływ leków można odwrócić, choć może to trwać, zmian w mózgu już nie. Zobaczysz jeszcze trochę i nie będzie różnicy pomiędzy Twoja córcią a jej rówieśnikami.
    Pepper ja już sama się zestresowałam jak to czytałam. Dobrze, że tak się skończyło :*

Pau.Em, Pepper lubią tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Trafiłam wczoraj nad ranem doc szpitala. Obudził mnie bol brzucha i skurcze. Miałam dreszcze biegunkę i chciało mi się wymiotowac. Brzuch twardy. Od razu na oddział chcieli mnie położyć ale ponieważ wszystko wróciło do normy wróciłam do domu. Dziś już wszystko ok. Mała kopie ale najadłam się strachu.

Tez nie pamiętam żebym koala takie akcje w poprzedniej ciąży. Teraz jest większy niepokój.
    Jenyy, dobrze, że przeszło. A co Tobie dali na skurcze?

Pepper lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em to brzmi jak z jakiegoś horroru. Szczęście, że udało się uratować maleństwo. A teraz z czasem, małymi kroczkami dojdzie do siebie. Tylko Tobie tej traumy nikt nie zabierze...

malami91, Pau.Em lubią tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper zdrówka :) ale się biedna strachu musiałaś najesc .
    Pau.Em 200 słów ? Nawet nie wiedziałam . U nas problem z mową Oliwii był długo bagatelizowany przez pediatrę , wiecznie słyszałam ze ma czas itd . a ona miała bardzo ubogie słownictwo :-| Teraz bogatsza o doświadczenie bardzo się przyglądam rozwojowi mowy u Ali ( na razie jest dobrze mówi mama , tata, baba i dydy- na smoczek :) ) ale jak tylko mnie coś zaniepokoi to od razu będę reagować i nie dam się zbyć byle czym . Gdyby Oliwka zaczęła wczesniej terapię juz pewnie zapomnielibyśmy o problemie .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 10:32

Pepper lubi tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Ewelcia85 lubi tę wiadomość

• Pepper Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella skurcze mi przeszły jak dojechaliśmy do szpitala wiec tam już nic. Kazali dużo leżeć i sprawdzili cz wszystko dobrze. Mówią ze to mało być zatrucie i skurcze biegunkowe przypominają te przepowiadajace i może mieli rację. Dbajcie o siebie dziewczyny. A i jeszcze dwie juz leżały z grypa żołądkowa na oddziale wiec to może ten wirus ale podobno w ciąży jest szczególnie niebezpieczny. Mu już lepiej więc oby wytrzymać jeszcze chociaż te dwa miesiące

💙Synek 2011
    🩷Córcia 2019
    preg.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper to się najadłaś strachu... Najważniejsze, że już wszystko wróciło do normy i Malutka daje o sobie znać :)

My byliśmy wczoraj na pierwszych zajęciach ze szkoły rodzenia i jestem zachwycona, zajęcia prowadzi wspaniała położna pozytywnie zakręcona na punkcie ciąży i porodów, zajęcia w max 2 pary więc czuliśmy się fajnie zaopiekowani :) uczylismy się oddychać i tego jak nawiązywać więź z dzieckiem, kilka razy miałam łzy w oczach ze wzruszenia jak o tym wszystkim mówiła :)

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper wrote:
    Straciatella skurcze mi przeszły jak dojechaliśmy do szpitala wiec tam już nic. Kazali dużo leżeć i sprawdzili cz wszystko dobrze. Mówią ze to mało być zatrucie i skurcze biegunkowe przypominają te przepowiadajace i może mieli rację. Dbajcie o siebie dziewczyny. A i jeszcze dwie juz leżały z grypa żołądkowa na oddziale wiec to może ten wirus ale podobno w ciąży jest szczególnie niebezpieczny. Mu już lepiej więc oby wytrzymać jeszcze chociaż te dwa miesiące
    Przechodziłam jelitówkę w ciąży, potwierdzam - masakra. zdrówka dla Was <3

Pepper lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper trzymam kciuki żebyś już nie miała takich przerażających akcji.

Dziewczyny ja jeździłam z córka koleżanki do logodopedy zanim nawet skończyła 2 lata... pierwszy raz byłyśmy miesiąc przed urodzinami- dość szybko zaczęła współpracować i daje to efekty. Najlepiej jak najwcześniej wdrożyć ćwiczenia. Butelki z leniwymi smoczkami, gdzie lajtowo leci z butelki mogą zaburzyć wymowę, ale tego tak ważne byśmy uważały na leniwe smoczki (najlepsze są te gdzie dziecko musi się trochę napracować jak przy piersi żeby leciało) bo one rozleniwiają mięśnie twarzy, dziecko źle układa język itd. Niby każde dziecko ma swój tryb nauki mówienia, ale niektóre duzo mówią ale bardzooo niewyraźnie i tu też warto jak najwcześniej reagować, żeby się nie pogłębiało.
    Znacie "Igraszki logopedyczne smoka Szczepania"?? 2 części... widziałam, że you tubie są. Tam tez są fajne ćwiczenia. edit. chyba ktos je usunął... ale jest mnóstwo pomocy:
    https://www.youtube.com/results?search_query=%C4%87wiczenia+logopedyczne+dla+dzieci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 11:02

Pepper lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Przechodziłam jelitówkę w ciąży, potwierdzam - masakra. zdrówka dla Was <3
    Ja bez ciąży uważam że to dramat a w ciąży to nawet sobie nie chce wyobrażać... :(

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Pepper o kurczę dobrze że to się uspokoiło, no straszne po prostu. Tule ;*

Makowa- tak, szczęście nie do opisania, Ale trauma zostanie. Najważniejsze że teraz jedyne problemy jakie mogą wyniknąć to tylko te szkolne, może jej się trudniej będzie skupić na nauce ale to już przezyjemy :)
    To też dzięki hipotermii, teraz naprawdę lekarze są w stanie wyciągnąć dzieci z nawet najbardziej beznadziejnego stanu :)

Ewelcia tak, książkowo jakoś tyle 2latek powinien wypowiadać. U nas całe szczęście problem rozpoznany w porę ale neurologopedka mówi że często dostaje dzieci 5 letnie które nie mówią... bo "każdy mówił że dziecko ma czas" to jest straszne :(
    Co do szkoły i koncentracji pamiętaj kochana że to ty znasz swoje dziecko najlepiej i słuchaj swojej intuicji :) U nas , z racji tego ze Oliwka jest pod opieką poradni psychologiczno-pedagogicznej , musiała przed pojsciem do 1 klasy przejść u nich testy . A panie pedagog po 2 h testów( tylko !) stwierdziły ze się do szkoly nie nadaje bo sobie nie poradzi - ja miałam inne zdanie .Całe wakacje ćwiczyłyśmy czytanie sylabowe , dzielenie na sylaby i głoski itd . codziennie minimum godzina i co Oliwka dała sobie radę :) oczywiście nie wszystko było super kulało czytanie ze zrozumieniem przez co znowu podobno miala sobie w 2 klasie nie poradzic , ja wiedziałam ze ona potrzebuje troche więcej czasu i wywalczyłam ze przeszła dalej .Kolejne wakacje i tym razem same zadania z treścia na zrozumienie i teraz Oliwka sobie radzi a ja jestem z niej bardzo dumna :)

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia85 wrote:
    Co do szkoły i koncentracji pamiętaj kochana że to ty znasz swoje dziecko najlepiej i słuchaj swojej intuicji :) U nas , z racji tego ze Oliwka jest pod opieką poradni psychologiczno-pedagogicznej , musiała przed pojsciem do 1 klasy przejść u nich testy . A panie pedagog po 2 h testów( tylko !) stwierdziły ze się do szkoly nie nadaje bo sobie nie poradzi - ja miałam inne zdanie .Całe wakacje ćwiczyłyśmy czytanie sylabowe , dzielenie na sylaby i głoski itd . codziennie minimum godzina i co Oliwka dała sobie radę :) oczywiście nie wszystko było super kulało czytanie ze zrozumieniem przez co znowu podobno miala sobie w 2 klasie nie poradzic , ja wiedziałam ze ona potrzebuje troche więcej czasu i wywalczyłam ze przeszła dalej .Kolejne wakacje i tym razem same zadania z treścia na zrozumienie i teraz Oliwka sobie radzi a ja jestem z niej bardzo dumna :)
    Dokładnie, to matka zna najlepiej swoje dziecko. I świetnie, że tak zrobiłaś,że postawiłas na swoim i ćwiczyłas tyle z córka. Poradziła sobie i to najważniejsze.

Moja córka w testach w PPP wypadła tak dobrze, że nie dostaliśmy nic. Miała rozwój emocjonalny, społeczny i poznawczy na 100%, ruchowo 75 % i mowa na 72 %. Ale że nie oceniają tylko mowy to wyszła na ponad 80% i nie kwalifikowala się nigdzie. Więc poszłam do pediatry, powiedziałam, że ma 2 lata mówi mama i baba, jest po przejściach i bez skierowania nie opuszczę gabinetu. W ciągu tygodnia przyjęli nas do ośrodka i dostaliśmy właśnie 30 minut neurologopedy i 30 min pedagoga.

Niestety często lekarze bagatelizuja problemy albo wręcz przeciwnie -wpedzaja w nie.

• kjt91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pepper oby już takie sytuacje się więcej nie powtórzyły.

Pepper lubi tę wiadomość

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteście silne babki u nas nie było takich problemów córka na 2,5 roku mówiła bardzo dużo pełnymi zdaniami dużo też dało posłanie jej do przedszkola jak miała 2lata i 3 msc w ciągu 2-3 miesięcy tak się rozgadała, że do dzisiaj się jej buzia nie zamyka tyle, że u nas nie było żadnych większych problemów około porodowych miała spadki saturacji i za to odjęli jej punkt.

Teraz miejmy nadzieję, że wszystkie nasze porody przebiegną bezproblemowo.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny.
    Ja dzis po wizycie trafilam na oddzial patologii ciazy. Diagnoza: brak wod plodowych. Dziecko jeszcze zyje, ale tetno slabe ;( Wymiary adekwatne do wieku ciazy. Nic mi nie cieklo itd :( Czekam na badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 12:14

‹‹ 466 467 468 469 470 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ