Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
bumbum wrote:Kilka stron wcześniej wrzuciłam linka do fotek.
Dopiero nadrabiam strony.
Straszna wiadomość od Empikbardzo mi przykro.
U mojej koleżanki wyłapali małowodzie i przez ok miesiąc leżała w szpitalu ostatecznie wykonali cc w 32tc i tam się udało uratować Myśle o Empiq czemu tak się stało to takie niesprawiedliwe...
Jestem akurat świeżo po usg i lekarz mi badał poziom wód,także towarzyszy mi jeszcze spokój powizytowy. Poza tym łożysko mi sie podniosło i nie ma ryzyka przodowania. Młoda przebiła już 1kgkjt91, malami91 lubią tę wiadomość
-
Empiqu Wyrazy współczucia kochana. Trzymajcie się dużo sił. Malutka zawsze będzie w waszej pamięci. Jesteśmy z wami myślami...
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
nick nieaktualny
-
To co spotkało empiq i jej rodzinę to ogromna tragedia.
Życie jest niesprawiedliwe, ale wierzę że większość tragedii jaka nas spotyka ma jakiś sens.
Po burzy zawsze wychodzi słońce, i jestem pewna że pewnego dnia to słońce dla empiq wyjdzie. Ból się nie zmniejszy, ale będzie do zniesienia.
Nie wiemy co będzie dziś, jutro, za miesiąc czy dwa, ale cieszmy się każdym dniem. Motywujmy się do pozytywnego myślenia, doradzajmy jak dotychczas.
Wspierajmy się.
Miłego dnia Wam życzęmalami91, Makowa_Panna, Pau.Em, Papapatka, KaroKaro, MonisiaK, Nadzieja22, Paulaa25, artemida27 lubią tę wiadomość
-
Empiq głębokie wyrazy współczucia.
Gdybym mogła to bym pochowała swoje dziecko, tylko mnie nikt nie pytał bo to był 7tc i dla nich to był tylko materiał do badania.
Wkleję Ci Twoje prawa bo to bardzo ważne:
Opieka w szpitalu.
Kobiecie po niepowodzeniu położniczym gwarantuje się prawo do opieki psychologicznej i wsparcia bliskich, zgodnie z Jej życzeniem.
Kobieta ma prawo do przebywania na sali, w której nie będzie pacjentek ciężarnych bądź w połogu albo których ciąża zakończy się urodzeniem zdrowego dziecka.
Personel szpitala ma dbać o to, aby w czasie pobytu w oddziale, nie miała stałego kontaktu z pacjentkami, które urodziły zdrowe dzieci.
Personel szpitala ma obowiązek traktować kobietę po niepowodzeniu ginekologicznym z szacunkiem.
Kobieta ma prawo do podejmowania świadomych decyzji związanych z koniecznym postępowaniem diagnostyczno-terapeutycznym.
Wszelkie badania i zabiegi powinny być wykonywane w intymnej atmosferze. Oznacza to między innymi, że osoby, które sprawując opiekę nad Kobietą po niepowodzeniu położniczym, w szczególności: przedstawiają się i wyjaśniają swoją rolę w opiece, prezentują spokojną i wzbudzającą zaufanie postawę, szanują prywatność i intymność.
Każdy zabieg czy czynność powinna zostać poprzedzona wyjaśnieniami czego dotyczy a następnie powzięciem zgody bądź nie, na jego wykonanie.
Placówka, jest zobowiązana do udzielenia następujących informacji: stan zdrowia, możliwości uzyskania dalszej pomocy psychologicznej, miejscach i organizacjach udzielających wsparcia osobom w podobnej sytuacji i przysługujących prawach; na temat obowiązującego stanu prawnego wynikającego z przepisów o aktach stanu cywilnego, zabezpieczenia społecznego i prawa pracy.
O czym powinien informować szpital:
O możliwości rejestracji dziecka w USC.
Bez względu na to, w którym tygodniu ciąży nastąpiło poronienie czy urodzenie martwe – to do Rodziców należy decyzja co się stanie z ciałem dziecka. Ciało można zabrać w celu jego pochowania lub pozostawić w szpitalu – będzie wtedy pochowane przez gminę właściwą ze względu na miejsce zgonu/martwego urodzenia.
Jeżeli Rodzice decydują się zabrać ciało dziecka (bez względu na tydzień ciąży) – lekarz zobowiązany jest wypełnić dokumenty, na podstawie których należy zarejestrować dziecko w Urzędzie Stanu Cywilnego. Nie może w nich znaleźć się adnotacji – poronienie tylko urodzenie martwe. To ważne ze względu na to, że Urzędy Stanu Cywilnego nie posługują się terminologią poronienia. Ustawa o aktach stanu Cywilnego rozróżnia urodzenie martwe i żywe. Dokument, który wydaje szpital nazywa się KARTĄ MARTWEGO URODZENIA. Kiedy niemożliwe jest ustalenie płci dziecka, należy ją ustalić jeśli Rodzice chcą, zarejestrować dziecko.
O chęci wykonania badań genetycznych w celu ustalenia płci dziecka, należy poinformować szpital. Koszt takich badań ponoszą Rodzice. Najczęściej badanie DNA dziecka wykonuje się na podstawie tzw. bloczków parafinowych (zabezpieczony fragment ludzkich tkanek pobranych dla potrzeb badań histopatologicznych). Wzór prośby o wypożyczenie wyników badań w postaci bloczku parafinowego dostępny tutaj. Bloczki szpital wypożycza do badania a laboratorium oddaje po zakończonym badaniu. Istnieje również możliwość zabezpieczenia próbek, jeśli do poronienia doszło w domu. W internecie można znaleźć co raz więcej firm i laboratoriów, które zajmują się ustalaniem płci dziecka po poronieniu. Najprostsze badanie DNA to koszt około 400 zł a wyniki są dostępne już po kilku dniach. Dopiero na ich podstawie – znając płeć dziecka, lekarz wystawi kartę martwego urodzenia.
Kartę martwego urodzenia, USC może przekazać również sam szpital w terminie 1 dnia od daty jego wystawienia. Ze względu na to, należy to ustalić ze szpitalem – kto przekaże kartę do USC – czy szpital czy Rodzice.
Jeżeli dziecko urodziło się martwe, nie sporządza się aktu zgonu, tylko akt urodzenia z adnotacją, że dziecko urodziło się martwe. Identycznie w przypadku poronienia. Taki akt urodzenia z adnotacją, sporządza się na podstawie karty martwego urodzenia oraz wypełnionego przez Rodziców PROTOKOŁU ZGŁOSZENIA URODZENIA.
Zgłoszenia – dokonuje się w terminie 3 dni od dnia sporządzenia karty martwego urodzenia. Nie od daty poronienia czy urodzenia martwego, więc jeżeli Rodzice decydują się na zrobienie badań genetycznych, szpital wydaje kartę dopiero wtedy, kiedy będzie znana płeć. Jeżeli nie dokonano zgłoszenia w terminie 3 dni od dnia sporządzenia karty martwego urodzenia, kierownik urzędu stanu cywilnego sporządza z urzędu akt urodzenia na podstawie karty martwego urodzenia, z adnotacją o sporządzeniu aktu z urzędu, oraz informuje rodziców dziecka o jego sporządzeniu.
O zasiłku pogrzebowym.
Prawo do zasiłku pogrzebowego (4000zł) wygasa w razie niezgłoszenia wniosku o jego przyznanie w okresie 12 miesięcy od dnia śmierci osoby, po której zasiłek przysługuje.
Wniosek o zasiłek pogrzebowy składa się do ZUS (pocztą lub do najbliższego oddziału terenowego) na specjalnym druku: DRUKU ZUS Z-12 razem z następującymi załącznikami: odpisem skróconym aktu urodzenia dziecka, które urodziło się martwe albo odpisem zupełnym aktu urodzenia dziecka z adnotacją, że dziecko urodziło się martwe, oryginałami rachunków poniesionych kosztów pogrzebu; jeżeli oryginały zostały złożone w banku – kopie rachunków potwierdzonych przez bank za zgodność z oryginałem, skrócone odpisy aktów stanu cywilnego lub dowody osobiste.
Zasiłek pogrzebowy wypłacany jest niezwłocznie, jednak nie później niż w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wniosku.
O przysługujących Rodzicom urlopach:
Urlop macierzyński. Jeśli dziecko otrzymało kartę martwego urodzenia a tym samym zostanie lub zostało zarejestrowane w USC, Mamie przysługuje urlop macierzyński. Reguluje to art. 1801 Kodeksu Pracy, który stanowi, iż w razie urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia, ubezpieczona ma prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 8 tygodni (56 dni) po porodzie, nie krócej niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. W razie śmierci dziecka po upływie 8 tygodni życia, ubezpieczona zachowuje prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. W przypadku zgonu dziecka po upływie 8 tygodni życia, ubezpieczona, która urodziła więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie, zachowuje prawo do urlopu macierzyńskiego w wymiarze stosownym do liczby dzieci pozostałych przy życiu, jednak nie krócej niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. Wysokość zasiłku wynosi 100% podstawy wymiaru. Pracodawcę należy poinformować o chęci skorzystania z urlopu np. poprzez złożenie wniosku o urlop macierzyński oraz załączyć kopię karty martwego urodzenia. Urlop macierzyński liczony jest od dnia wystąpienia zdarzenia (poronienia/urodzenia martwego).
Urlop okolicznościowy z tytułu urodzenia dziecka w wymiarze dwóch dni, będzie przysługiwał obojgu Rodzicom dziecka (z zachowaniem prawa do wynagrodzenia) z zastrzeżeniem, że Mamie – pod warunkiem nie przebywania na urlopie macierzyńskim.
Urlop okolicznościowy z tytułu zgonu i pogrzebu dziecka w wymiarze dwóch dni, będzie przysługiwał obojgu Rodzicom (z zachowaniem prawa do wynagrodzenia). Jeśli pogrzeb odbędzie się na urlopie macierzyńskim – Mamie urlop nie będzie przysługiwał.
Ponadto, istnieje możliwość otrzymania zwolnienia lekarskiego w wymiarze do 14 dni z tytułu opieki nad Matką dziecka, jeśli zachodzi taka konieczność. Zwolnienie takie może trzymać ojciec dziecka oraz osoba bliska.
matka prawnik
Podstawa prawna:
Ustawa z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r. poz. 887).
Ustawa z 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz.U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 ze zmianami).
Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie rodzajów, zakresu i wzorów dokumentacji medycznej oraz sposobu jej przetwarzania z 9 listopada 2015 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 2069).
Prawo o aktach stanu cywilnego z 28 listopada 2014 r. (Dz.U. z 2014 r. poz. 1741) tj. z dnia 21 listopada 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 2064).
Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wzorów karty urodzenia i karty martwego urodzenia z 12 stycznia 2015 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 171).
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawie wzorów dokumentów wydawanych z zakresu rejestracji stanu cywilnego z 29 stycznia 2015 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 194).
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz.U. z 1996 Nr 60, poz. 281 ze zmianami.).
-
Ja też od wczoraj o niczym innym nie potrafię myśleć, straszne rzeczy dzieją się na tym świecie, ale też wierzę w to że wszystko dzieje się po coś i choć teraz ciężko spojrzeć na to inaczej to jestem pewna że w przyszłości empiq zobaczy promienie słońca i zacznie się uśmiechać. Po własnym doświadczeniu wiem że bez przeżytej żałoby i buntu nie ma szans żeby ruszyć dalej,trzeba to poprostu przeżyć i nie da się tego przeskoczyć...
Makowa_Panna co do tego że Twoja córeczka mogła czuć Twój niepokój to jestem pewna że tak było, na zajęciach ze szkoły rodzenia mówiono nam że wszystko to co my czujemy czuje też dzieciątko bez względu czy jest to radość czy smutek i na podstawie uczuć matki kształtuje sie jego mózg, jeśli mamy więcej szczęśliwych odczuć tym bardziej rozwija się cześć mózgu odpowiedzialna za intelekt więc dajmy o siebie i o własne uczucia na tyle ile się da bo to wszystko ma wpływ na Kruszynki pod naszymi sercamiWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 10:04
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
Symbolica ja miałam zabieg w 8t 3d i mi się pytali czy chce zostawić w szpitalu czy pochować. Widać to zależy od szpitala. My wtedy się nie zdecydowaliśmy i żałuję do tej pory. Byliśmy tak wszystkim skołowani a nie miał kto doradzić.
Mój mąż jakiś czas temu zaproponował żebyśmy poszli 16.11 (bo tego dnia dwa lata twmu trafilam z plamieniem do szpitala) na grób dziadka i zapali świeczkę naszemu Aniołów i wszystkim tym, które nawet nie zdążyliśmy zobaczyć na USG. Już rok temu chciał to zaproponować, ale pomyślałam, że to może jednak głupie i nic nie wspomniałam.
KaroKaro czyli jak najwięcej się relaksować i czerpać radość z małych rzeczy. Chociaż czasmi nie da się nie denerwować i martwić... -
Mnie też bardzo poruszyło to co spotkało Empiq
I też co się budziłam to czekałam aż mały się poruszy, aż wreszcie obudziłam się na plecach, przekręciłam się na bok i cisza. Oczywiście milion myśli że coś się stało bo na plecach spałam. Od rana mało aktywny jest.
Dziś wizyta, oby wszystko było ok.
-
Mambella wrote:Mnie też bardzo poruszyło to co spotkało Empiq
I też co się budziłam to czekałam aż mały się poruszy, aż wreszcie obudziłam się na plecach, przekręciłam się na bok i cisza. Oczywiście milion myśli że coś się stało bo na plecach spałam. Od rana mało aktywny jest.
Dziś wizyta, oby wszystko było ok.
Ja to samo dzisiaj, ale na szczęście już sie rusza. Tez mam dzisiaj wizytę.
Dziewczyny faktycznie całą noc śpicie na lewym boku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2018, 10:48