X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo ja bez herbaty bym nie dała rady piję 3 dziennie :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Herbatę piję normalnie jak wcześniej. Jedynie przestałam pić zieloną.
    Czemu przestałaś pić zieloną? Jest gorsza od czarnej? Czytałam, że to czarna najmniej zdrowa...

• Aliq Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawka - w tygodniu piję do 2 filiżanek dziennie :-) W weekendy nic.
    Farbowanie włosów - dzisiejsze farby nie zawierają już amoniaku. Ja farbowałam włosy w zeszłym tygodniu i wiem, że nie zaszkodziłam Ktosiowi :-) Grunt to otwarte pomieszczenie, żeby się nie nawdychać oparów. Oczywiście każdy robi jak uważa :-) jednak ja nigdzie nie znalazłam jakiegokolwiek mocnego (popartego badaniami) argumentu przeciw farbowaniu (oczywiście skóra głowy nieuszkodzona). Ginekolog również nie widział powodu do zaprzestania farbowania.
    Hybrydy - jak wyżej :-)

Nadzieja22 lubi tę wiadomość

0d1ydqk323wt34x6.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    Czemu przestałaś pić zieloną? Jest gorsza od czarnej? Czytałam, że to czarna najmniej zdrowa...
    Czytałam, że ma dużo kofeiny. A moja gin powiedziała, że źle wpływa na serduszko kropka.

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • lenka.m Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mało się odzywam, bo mój starszak jest trochę absorbujący ;) Mam dzisiaj drugą wizytę, ale bez usg więc nadal nie potwierdzę czy serducho bije. Czy jest ktoś jeszcze, kto nie słyszał jeszcze tętna malucha? Pewnie dopiero w przyszłym tygodniu najwcześniej uda mi się zrobić usg.
    Nadal karmię mojego starszego syna piersią, ale widzę że przez ciążę jest dużo mniej mleka, więc długo to nie potrwa.
    Od kilku dni mam straszne mdłości ale na razie nie wymiotuję (w poprzedniej ciąży miałam okropne wymioty).
    Co do kawy to ja nigdy nie piłam więc ten temat mam z głowy.
    Farbować włosy można , a co do głosów żeby w pierwszym trymestrze chuchać i dmuchać to ja mam takie podejście, że jeśli ciąża jest na tyle słaba żeby jej tak mało szkodliwy czynnik zaszkodził (choć nie ma dowodód na to że coś takiego w ogóle mogłoby mieć wpływ na ciążę), to raczej i tak by ją ciężko było utrzymać... stąd tyle poronień w tym okresie, niestety matka natura pewnej selekcji w ten sposób dokonuje. Dziewczyny w ciąży często wykonują nadal zawód fryzjera i nie ma z tym problemu.
    Łączę się w bólu ze wszystkimi dziewczynami z mdłościami, jeszcze tylko trochę do drugiego trymestru i będzie lepiej :)!

Grzechotka2, Nadzieja22, Ewelcia85, Karola94c lubią tę wiadomość

• MonisiaK Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest już rozpiska na przyszły tydzień z wizytami?
    Jak coś wpisuje się na poniedziałek :D

ex2b9vvj4jxe17l2.png
    km5siei3wv50qtno.png
  • Aliq Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo właśnie - odnośnie wizyt bardzo proszę o wpisanie mnie na 24.07 :-)

0d1ydqk323wt34x6.png
  • paprot.ka Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja proszę o wpisanie mnie na szczęśliwy piątek 13.07 :)

9f7j2n0alxnirebz.png
    yuudsek2vq53xpo1.png
  • Kolorowaola Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka.m ja nie słyszałam jeszcze serduszka, wizytuje 11 w środę

MałaMała lubi tę wiadomość

km5sroeqr29ccbje.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Czytałam, że ma dużo kofeiny. A moja gin powiedziała, że źle wpływa na serduszko kropka.

Zawartość kofeiny w zielonej herbacie jest taka sama lub nawet niewiele niższa niż w czarnej herbacie. Wszystko zależy od sposobu parzenia ;)
    W teorii ilość przyjmowanej kofeiny przez ciężarna nie powinna przekraczać 200 mg dziennie. To w przeliczeniu 3–4 filiżanki, ale trzeba pamietać, ze kofeina znajduje sie nie tylko w herbacie, ale tez kawie, czy coli.
    Jesli chodzi o zielona herbatę to czytałam tez, ze jej nadmierne spożycie utrudnia wchłanianie kwasu foliowego, ale kubek czy dwa herbaty zielonej dziennie z pewnością nie zaszkodzą :)
    Co do farbowania włosów i hybryd tez słyszałam, ze nie ma żadnych przeciwskazan.

lenka.m lubi tę wiadomość

• Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej_est też to przed chwilą gdzieś przeczytałam :) No tylko 3-4 filiżanki, a ja wypija kilka kubków herbaty dziennie zazwyczaj. Chyba, że są upały to piję tylko wodę. Muszę się ograniczyć z herbatą w rakim razie. Nic zostaje ciepła woda z cytryną i imbirem :)

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Mayka04 Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezwykła wrote:
    Witam
    Dziewczyny jestem juz w domu po badaniu jest Pęcherzyk i jest ok :)
    jestem mega szczesliwa tyle strachu sie najadlam przez jakiegos konowała :/
    Dzis robilam Nowa Bete po 48h cczekam na Wynik trzymajcie kciuki z wzrost :)

Dziekuje Wszystkim
    za Wsparcie :) mam 4tydz i 5dni
    Znasz wymiary pęcherzyka itd. Gratuluję :)

• kjt91 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kawą też nie mam problemu bo nie piję w ogóle.

Karola94c lubi tę wiadomość

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • kjt91 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam wczoraj od lekarza jakąś jednorazową saszetkę na wybicia na te moje złe wyniki moczu mam nadzieję, że pomoże. W pierwszej ciąży też miałam kolkę nerkową ale było to dopiero w połowie ciąży teraz chciałabym uniknąć takich atrakcji.

69342ca952.png
    2871cbcc6e.png
    a7a05578c6.png
  • KaroKaro Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie słyszałam serduszka, ale jutro idę na wizytę i liczę na to że już będzie <3

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 06:20

Lady_E, Straciatellaa lubią tę wiadomość

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em ale Lenka nie napisała nic złego ( moim zdaniem ) . Według lekarzy większość poronień spowodowana jest ukrytymi wadami genetycznymi płodu i w takim wypadku nawet cały magazyn luteiny i oszczędny tryb życia, L4 itd. takiej ciąży nie uratuje . Natomiast co innego jeżelii zarodek jest zdrowy a powodem ewentualnego poronienia może być np. za niski progesteron u kobiety wtedy oczywiście leki mają prawo i często utrzymują ciąże . W zdrowej ciąży nie ma przeciwwskazań do farbowania włosów .

Kropeczka85, Aliq, lenka.m, Karola94c lubią tę wiadomość

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

• artemida27 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdy zaczęliśmy starania o dziecko odstawiłam praktycznie kawę i herbatę. Piłam tylko wodę ( wcześniej nie miałam takiego nawyku, chciałam się przyzwyczaić aby potem było mi łatwiej). I wszystko szło fajnie- woda super mi smakowała i spokojnie wypijałam 1,5- 2 litry dziennie.

Od kiedy jestem w ciąży z tygodnia na tydzień smakuje mi coraz mniej- serio, nie potrafię wypić szklanki wody. Piję pół na pół z sokiem albo wrzucam cytrynę i wtedy jakoś wchodzi..

Za to herbatę mogę pić cały czas.. Ale też czytałam, że nie wolno jej pić za dużo więc staram się ograniczyć do max 2 szklanek..

Na szczęście z kawą jest ok- nie mam na nią ochoty, czasem tylko piję zbożową.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 06:20

• Grzechotka2 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uważam, że nie ma co komu na siłę wciskać swoich poglądów i należy uszanować, że ludzie mają różne podejście do ciąży.

Kropeczka85, Ewelcia85, MałaMała, Karola94c, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

l22nio4pm7glhik4.png
    w57v3e3kpq4472hr.png
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ