WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki że podzieliłyście się swoimi doświadczeniem z częstotliwością wizyt, jakoś się uspokoiłam. Jeszcze się nie zapisałam na USG trzeciego trymestru a to już za ok. 3 tygodnie, muszę to ogarnąć.

Normalnie też bym nie nosiła synka, ale on bardzo ucieka na spacerach i niestety nie mam wyjścia. Kupiłam taki plecaczek z szeleczkami i smyczą ale on go nie toleruje i wściekły kładzie się na środku przejścia dla pieszych :/

Skurcze B-H miałam w poprzedniej ciąży i to były wyraźne skurcze - a moje wieczorne twardnienie brzucha jest zdecydowanie jednostajne, mija dopiero w trakcie snu jak poleżę i odpocznę i nie jestem w stanie odczuwać początku i końca napięcia.

dobuska, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Aga, a co to Cię tak zabolało? Brzuch? Odpoczywaj <3

Alfa, ja dalej mam co miesiąc. Następna wizyta w Mikołajki.:) Później już chyba będzie częściej. Taką mam nadzieję. :)
    W sumie nie wiem co to było pierwszy raz miałam tak silny ból brzucha dosłownie jak przy miesiączce tylko mocniej niż zawsze miałam, zastanawiałam się nawet czy nie pojechać do szpitala bo przy zwykłym przekładaniu się na łóżko dodatkowo bolało mnie krocze.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina za to jak często będziesz się widzieć z synkiem 😁

Stokrotka 86, Joana23, Gosia Rumi, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    W sumie nie wiem co to było pierwszy raz miałam tak silny ból brzucha dosłownie jak przy miesiączce tylko mocniej niż zawsze miałam, zastanawiałam się nawet czy nie pojechać do szpitala bo przy zwykłym przekładaniu się na łóżko dodatkowo bolało mnie krocze.
    Generalnie takie bole, o których piszesz są niepokojące. Mnie właśnie z ich powodu przyjęli na oddział. Tylko że minęły, wiec jeśli u Ciebie przeszły to dobrze, ale obserwuj się :)

Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wizyty co 4 tygodnie. Usg III trymestru pewnie wypadnie jakoś w trakcie, bo też będę robiła w innym miejscu 🙂
    Co do tych skurczy B-H to też nie ogarniam, ale miewam zarówno takie twardnienie brzucha jak pisze Stokrotka (w sumie już od dłuższego czasu) i teraz doszły takie lekkie skurcze podobne do okresowych, ale szybko mijają..

Dziś mnie trochę powalił ból, taki promieniujący od lędźwi przez pośladek i do biodra. Mam nadzieję, że jakoś to rozruszam i rozejdzie się po kościach.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh.. czyli ja mam znowu inaczej .. chyba .. mam wrażenie ze łapie mnie twardnienie brzucha wieczorem i to nie specjalnie przechodzi , No może wczoraj po nospie.. i to nie jest minutowa sprawa . Ale miałam już tak trochę przed polowkowym , samo przeszło wówczas , czasem tylko nospe brałam ..
    Ciężko w tej ciąży , człowiek się cieszy jak cholera , a z drugiej strony martwi bo wszystko mu obce 😔

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Generalnie takie bole, o których piszesz są niepokojące. Mnie właśnie z ich powodu przyjęli na oddział. Tylko że minęły, wiec jeśli u Ciebie przeszły to dobrze, ale obserwuj się :)
    Dlatego mnie zastanowiły i zaniepokoiły, na szczęście minęły. U mnie jest duże ryzyko przedwczesnego porodu ale na tak szybki mimo wszystko się nie szykuje 🙂

0d1ys65gdrumd339.png
  • Gosia Rumi Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Gosiu, czy z racji Twojego zawodu mogę zadać Ci pytanie na priv?
    Oczywiście że tak 😊 Tylko boję się czy podołam 😜 Od 10 lat zajmuję się tylko transportem, z ogólnych rzeczy mogę już słabo ogarniać, a z jakiś szczegółowych z innych dziedzin - mogę w ogóle nie wiedzieć... 😳

6sutvkcboyyy654c.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o skurcze, to nie przytrafiły mi się jeszcze żadne, w sensie takie przypominające skurcz. Kilka razy miałam tylko twardy brzuch wieczorem, ale to chyba efekt tego, że dziecko robiło obrót ( teraz to jest mocniej odczuwalne). Zwykle przy twardszym brzuchu, kładę się i biorę magnez dodatkowo. 🙂 czy takie skurcze BH to norma dla każdej kobiety czy może to być słabiej odczuwalne albo wcale? 🧐 // Ja z rozpędu już ogarnęłam zakupy, potem obiad, potem pranie, teraz wstawiłam paczkę z używanymi ubrankami do prania. Nie wiem kto to uprasuje 🤣Niebawem planuje poczytać dalej bo mnie seria o Lipowie wciągnęła na maksa 🙉a wieczorem pewnie obejrzymy Narcos bo dziś premiera na Netflix ostatniego sezonu. 🙃 / Mój kawaler lubi mleko wieczorem, uspokaja się i pokręci i idzie spać. Jak dwa dni nie było to buszował do 23 🤣🐣🍀

Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 5 listopada 2021, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Ja też mam wizyty co 4 tygodnie. Usg III trymestru pewnie wypadnie jakoś w trakcie, bo też będę robiła w innym miejscu 🙂
    Co do tych skurczy B-H to też nie ogarniam, ale miewam zarówno takie twardnienie brzucha jak pisze Stokrotka (w sumie już od dłuższego czasu) i teraz doszły takie lekkie skurcze podobne do okresowych, ale szybko mijają..

Dziś mnie trochę powalił ból, taki promieniujący od lędźwi przez pośladek i do biodra. Mam nadzieję, że jakoś to rozruszam i rozejdzie się po kościach.
    Polecam rozluźnić miednice. 1- pozycja kolankowo łokciowa i kręcenie miednica prawo- lewo; potem robienie ósemek 🙂dodatkowo można tez na stojąco pokręcić trochę. Pani Fizjo mówiła, że to rozluźnia i robi tez miejsce dla dziecka 🙂jak wyślę mi na maila link do ćwiczeń to mogę na priv przesłać bo to ma być dostęp do dysku coś takiego 🙂

Stokrotka 86, Aneta8, Gosia Rumi, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Polecam rozluźnić miednice. 1- pozycja kolankowo łokciowa i kręcenie miednica prawo- lewo; potem robienie ósemek 🙂dodatkowo można tez na stojąco pokręcić trochę. Pani Fizjo mówiła, że to rozluźnia i robi tez miejsce dla dziecka 🙂jak wyślę mi na maila link do ćwiczeń to mogę na priv przesłać bo to ma być dostęp do dysku coś takiego 🙂

Na szczęście w ciągu dnia przeszło, ale to znak, że czas się zmobilizować do ćwiczeń 🙃

jaina_proudmoore, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szkole rodzenia mam pokazywane fajne ćwiczenia właśnie, więc na takie typowe ciążowe dolegliwości to już wiem co robić. :)

Na USG wszystko dobrze! Mam jakieś drobne złogi w prawej nerce, ale nic złego. Śmiać mi się chciało, w jakich ja mam teraz miejscach różne narządy. Macicę już mam pod same żebra, a reszta gdzie bądź hahaha :D

Mebelki też właśnie przyjechały. Apteka też. Pozostał kosz Mojżesza i na początku grudnia wszystko upiorę i mogę już tylko być w ciąży. :)

jaina_proudmoore, Gosia Rumi, Aneta8, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co? Lekarka mi powiedziała, że mam wody płodowe w normie. Oprócz tego napisała tak w zestawieniu, które od niej dostaje. A gdzieś na dole jest wpisane, że AFI wynosi 3,8 cm, więc poniżej normy.
    Wygląda mi to na jakąś pomyłkę, albo niedokładny pomiar, bo przecież w szpitalu też mówili, że okej.
    No, ale już się zawiesiłam nad tym...

Edit: wyjdę na idiotkę, ale już zapytałam o to lekarkę. Zobaczę czy i kiedy mi odpisze. :D Przecież bym przez miesiąc oszalała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2021, 18:11

MyŚliwa lubi tę wiadomość

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    A wiecie co? Lekarka mi powiedziała, że mam wody płodowe w normie. Oprócz tego napisała tak w zestawieniu, które od niej dostaje. A gdzieś na dole jest wpisane, że AFI wynosi 3,8 cm, więc poniżej normy.
    Wygląda mi to na jakąś pomyłkę, albo niedokładny pomiar, bo przecież w szpitalu też mówili, że okej.

Edit: wyjdę na idiotkę, ale już zapytałam o to lekarkę. Zobaczę czy i kiedy mi odpisze. :D Przecież bym przez miesiąc oszalała.

Dobrze zrobiłaś, że napisałaś. Uspokoisz się 🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:

Ja jak byłam w 23 tygodniu to miałam prawie 12, lekarz mówił, że norma jest od 6 do 18 tylko w sumie nie wiem czy to przez całą ciąże czy akurat norma na ten tydzień. Jeśli powiedziała Ci, że w normie to pewnie tak jest, a może ta wartość to nie jest ta zsumowana tylko z pojedynczego miejsca

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, też bym zapytała na Twoim miejscu. Aż z ciekawości spojrzałam na swoje usg. Nigdzie nie mam podanej wartości tylko jest dopisek że w normie. Może to i dobrze że nie ma napisane ile dokładnie 😁

jaina_proudmoore, Morwa, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 5 listopada 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dobuska, też bym zapytała na Twoim miejscu. Aż z ciekawości spojrzałam na swoje usg. Nigdzie nie mam podanej wartości tylko jest dopisek że w normie. Może to i dobrze że nie ma napisane ile dokładnie 😁
    Skoro lekarz mówi, że jest w normie to chyba trzeba mu wierzyć 🤪są pewne kwestie co do których nie można podejść obojętnie. Patrząc po naszych wizytach z forum, widać rozbieżności w podejściu do pewnych tematów- mój lekarz nie podaje wagi, tylko sprawdza obwód brzucha wiec wagę poznam dopiero 6.12 ma Usg 3 trymestru. Znów Dobuska zna wagę co wizytę. Niektóre z nas piszą nawet SMS do lekarza, ja mam kontakt mailowy 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2021, 19:46

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Jeśli chodzi o skurcze, to nie przytrafiły mi się jeszcze żadne, w sensie takie przypominające skurcz. Kilka razy miałam tylko twardy brzuch wieczorem, ale to chyba efekt tego, że dziecko robiło obrót ( teraz to jest mocniej odczuwalne). Zwykle przy twardszym brzuchu, kładę się i biorę magnez dodatkowo. 🙂 czy takie skurcze BH to norma dla każdej kobiety czy może to być słabiej odczuwalne albo wcale? 🧐 // Ja z rozpędu już ogarnęłam zakupy, potem obiad, potem pranie, teraz wstawiłam paczkę z używanymi ubrankami do prania. Nie wiem kto to uprasuje 🤣Niebawem planuje poczytać dalej bo mnie seria o Lipowie wciągnęła na maksa 🙉a wieczorem pewnie obejrzymy Narcos bo dziś premiera na Netflix ostatniego sezonu. 🙃 / Mój kawaler lubi mleko wieczorem, uspokaja się i pokręci i idzie spać. Jak dwa dni nie było to buszował do 23 🤣🐣🍀
    Ja z córką w ciąży żadnych skurczy nie czułam. Pierwsze i zarazem ostatnie jakie czułam to te porodowe 🤣
    Mój od 23 zaczyna wieczorne tańce. Czasami wariuje do 1-2 w nocy. W ciągu dnia głównie po posiłku albo jak się położę to wymusza by mu odsłonić brzuch. Wtedy nieco uspokaja się ze swoimi wariacjami. Muzykę lubi. A jak jedziemy autem to idzie w kimę chyba że gra w aucie muzyka wtedy wariuje 🤦‍♀️

Stokrotka 86, dobuska, Aga12345, Gosia Rumi, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    U mnie to samo. Zawsze mam AFI- N ;) więc nie drążę. 13.11 mam wizytę. Kolejna 4 i 18 Grudnia. Następna już po nowym roku.

Gosia Rumi, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daje znać po wizycie ;))
    To była SZYBKA wizyta , pach , pach i do widzenia ..😏
    No ale , serduszko bije ładnie 139 uderzeń , maluszek waży 672 gramy wiec myśle ze nie taki malutki 😃
    I tak naprawdę wiecej się dowiem dopiero w grudniu na następnej wizycie :)

Apropos ćwiczeń i pozycji k-ł w ciąży itp, zapisałam się na ćwiczenia online do Izy dembinskiej i tam są właśnie ćwiczenia i powiem Wam szczerze ze ja się boje je wykonywać , raz ze niektóre ruchy są dla mnie obce i wydaje mi się ze nie potrafię tak robić , dwa boje się ze zrobię małemu krzywdę przez takie nieumiejętne poruszanie się .. nie żałuje bo teorii trochę łyknę i trochę praktyki ale myśle ze takie online nie umywa się do szkoły rodzenia stacjonarnej … ale nie zawsze jest wybór 🤷🏼‍♀️

dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, Gosia Rumi, Morwa, jaina_proudmoore, Jeheria lubią tę wiadomość

‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ