X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 - piękny tort. Aż smaka robisz :-). Przynajmniej jedną rzecz oddelegowałaś! Niech Ci dzisiaj kręgosłup odpocznie.
    Jak sobie pomyślę nad baby shower, to ja nie mam do tego specjalnie koleżanek... Oprócz Was :-).

Stokrotka 86, Aga12345, Aneta8, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, piękny tort🙂 aż szkoda go kroić🙂

Jaina, przykro mi że źle się czujesz🙁 może te wahania cukru to też przez to?
    Jeżeli chodzi o obawy to niestety doskonale Cię rozumiem. Jak widać teraz taki okres z tymi cukrami. Mało to jednak pocieszające.

Myśliwa, dziękuję za odpowiedź. Jeżeli dobrze rozumiem to twoja Dama w 28+0 ważyła ok 1300 i to był 60 centyl?
    Mój w 27+6 miał wagę ok 1311 i w programie u dr wyszedł 88 centyl. Jak to jest kurde liczone😁 no fizyka kwantowa jeśli chodzi o mój kalafiorowy mózg 😁

jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa wrote:
    Aneta8 - piękny tort. Aż smaka robisz :-). Przynajmniej jedną rzecz oddelegowałaś! Niech Ci dzisiaj kręgosłup odpocznie.
    Jak sobie pomyślę nad baby shower, to ja nie mam do tego specjalnie koleżanek... Oprócz Was :-).

Chętnie zjem z Tobą wirtualny tort 😁 bo z prawdziwym i tak musimy poczekać aż urodzimy 🙂 już zapowiedziałam mężowi że jak wyjdę ze szpitala to koniecznie ma mi kupić kilka kawałków różnych ciast🙂

Aneta8, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina u nas też noc ciężka, co prawda pierwszą pobudkę miałam o 4, gdzie zawsze o tej porze budziłam się już 3 raz za to o 4 malutka dostała czkawki i jak już się rozbudziłam to później zasypiałam i co chwilę się wybudzałam. U mnie cukier wczoraj na czczo 97 ale to pewnie dlatego, że trochę za długo pospalam, dziś za to leżałam jeszcze dłużej i cukier 80 ale zauważyłam, że mój organizm szybko reaguje na zmiany, więc pewnie jak jutro wstanę znowu o 7 to będę miała powyżej normy. Pytasz czy jest jakaś górna dawka insuliny, co prawda nie wiem ale czytałam nawet o sytuacjach gdzie dziewczyny braku po 80/90 jednostek i dodatkowo miały do posiłków, a było w porządku. Za pewne lepiej żebyś Ty miała uregulowane cukry (nawet większą dawką insuliny, ona i tak nie przechodzi do małego) niż żeby jego trzustka sama musiała sobie radzić z produkowaniem dużych ilości insuliny do zbicia cukru, który do niego dotarł.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Aneta, piękny tort🙂 aż szkoda go kroić🙂

Jaina, przykro mi że źle się czujesz🙁 może te wahania cukru to też przez to?
    Jeżeli chodzi o obawy to niestety doskonale Cię rozumiem. Jak widać teraz taki okres z tymi cukrami. Mało to jednak pocieszające.

Myśliwa, dziękuję za odpowiedź. Jeżeli dobrze rozumiem to twoja Dama w 28+0 ważyła ok 1300 i to był 60 centyl?
    Mój w 27+6 miał wagę ok 1311 i w programie u dr wyszedł 88 centyl. Jak to jest kurde liczone😁 no fizyka kwantowa jeśli chodzi o mój kalafiorowy mózg 😁
    Wydaje mi się, że może każdy program ma przelicznik z różnych lat i może z tego wynikają te różnice ale mogę się mylić. Wy chociaż wiecie w którym centylu jest Wasz maluch, mój lekarz tak na prawdę sugeruje się tylko terminem i zawsze się śmieje, że nasza mała ma wagę jak średnia krajowa choć na ostatnim badaniu wyszła różnica 1 dnia i termin zamiast 11.02 wyszedł 12.02, także urosla minimalnie mniej oczywiście według wyliczeń jego programu.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa wrote:
    Ja tez mam kilka koleżanek na krzyż. Lepsza jakość niż ilość 🙂także baby shower raczej nie będzie. Możemy zrobić online z ciastem bez cukru 🤣

Aneta8, Aga12345, Stokrotka 86, Nisia18 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, biedna tyle dni już cierpisz 😔 może przez to te cukry trochę szaleją. Nie zarzucaj nic sobie i nie martw się na zapas. Może szybsza wizyta u diabetologa to dobry pomysł 😘

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka- też o tym myślałam. Ostatnie trzy dni to totalny spadek formy, oby jeszcze wróciła 🤣bo nie chce się tak męczyć. / @Aga12345 - zwiększę ilość na noc bo oczywiście, że lepiej leczyć plus dieta+ ćwiczenia niż nie robić totalnie nic w temacie i olewać zalecenia lekarza. Najgorzej na mnie działa fakt, że robię co muszę a i tak nie działa 😖 /

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina oczywiście rozumiem, mnie też nie raz zaskakują te zmiany. Dziś chyba pierwszy raz w ciąży wypiłam kawę bo robiłam też mężowi i to była najgorsza decyzja na dziś, tak mnie zmulilo i głową rozbolała, że więcej już pić na pewno nie będę, już nawet myślałam, że cukier mi skoczył albo spadł ale jak na razie w normie, zobaczę co będzie po godzinie. Tak sobie myślę, może rzeczywiście te skoki cukru u ciebie wynikają ze złego samopoczucia, bo dziwne żebys zwiększała insulinę, a ona miała działanie odwrotne niż powinna

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też cukier dzisiaj do bani, późno wstałam i na czczo 92 a po śniadaniu aż 160 😱 mało nie padłam, ale zjadłam inne śniadanie niż do tej pory zjadałam, inne składniki miało 😔

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po każdej zmianie dawki insuliny, cukier od razu skacze do góry (serio, zwiększam o 4j a następnego dnia mam w okolicach 100). Może to organizm musi się przestawić.

Stokrotka_86 możliwe, że coś niedokładnie na kartce zapisałam, bo dopiero jak wychodziliśmy z gabinetu to zapytałam męża ile tam dokładnie było. Ten centyl to było sześćdziesiąt coś, pamiętam - bo się zdziwiliśmy i właśnie mówiliśmy, że ostatnio było bliżej siedemdziesiąt coś (teraz patrzę w zapiskach, że 69 - dziurawy mózg!).
    Jak patrzę na taką siatkę centylową, to tam kilkanaście gram to już duży wzrost centyli, a przecież dokładność pomiaru mamy +/- 100g. Przy dziewczynie w okolicach 1200 jest 62 centyle, więc coś dziwnego. Może jakieś inne oprogramowanie i siatki centylowe są?
    https://srhr.org/fetalgrowthcalculator/#/
    I pamiętaj, że też płeć sporo zmienia.

Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was ogromną prośbę. Jeśli oczywiście wspieracie zbiórki np. na siepomaga to zachęcam,żeby dziś wspomóc małą Gabrysie, która ma sma. Jest to jednodniowa skarbonka założona przez położną Kasię. Może znacie ją? Jest to położna z Madalińskiego,sama długo starała się o pierwszą córeczkę, następnie kolejne 5 lat o synka, który urodził się jakoś chyba w sierpniu. Jest bardzo autentyczną osobą, empatyczną,wspomaga zbiórki, można z nią porozmawiać nawet na priv,mi zawsze odpisuje choćby krótkim zdaniem.
    Ale ...do brzegu! Cel szczytny,a wspomagając tę skarbonkę dzisiaj można pobrać kolorowankę oraz ebook Oczami dziecka, dodatkowo dostaje się listę że zniżkami kilku firm np. Granatovo, the slings.
    Zachęcam do obserwowania konta położnej Kasi oraz wspomożenia małej Gabrysi.
    Tu bezpośredni link do skarbonki
    https://www.siepomaga.pl/pomagajkadlagabrysi

Aga12345, Stokrotka 86, Ada.. 31, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie wszystko w miarę się uspokoilo odczuwam jeszcze pojedyncze bolesne spięcia ale chociaż brzuch się tak nie napina. Jedzenie okropne 😅😅 strasznie słone i nawet nie można wybrać opcji gorzkiej herbaty, chociaż pani obiecała to zgłosić. Jak wszystko będzie ok jutro jest szansa że wejdę. Czekam jeszcze na podanie sterydu na płuca dla Kajusi, strasznie bolesny zastrzyk. I łóżka strasznie niewygodne za to obsługa naprawdę mila 😉

Stokrotka 86, Aneta8, Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png

Wysłany: 21 listopada 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka położna Iza Dembińska na grupie ćwiczeniowej mówiła,że można ją stosować nawet gdy dziecko jest już ułożone prawidłowo 🙂
    U mnie podczas ćwiczeń to raczej jest spokojny, ostatnio coś się kręcił,ale jakoś też specjalnie nie czuję ucisku. Raczej jak siedzę lub leżę to są szaleństwa 😂

Niutek też mam wizytę we wtorek to sprawdzimy jak Tadzik leży 😁

Aneta8 przepiękny tort 🥰
    Pochwal się prezentami 😁

Jaina współczuję nocki i tych jazd z cukrami...
    Ja też się piszę na online,ale dodatkowo poproszę bez glutenu 😂

MySliwa u mnie kilka koleżanek by się znalazło,ale nie ma tradycji baby shower... możemy zrobić online 😁

Ada trzymam kciuki, żebyś wyszła do domku i tak odpoczywała 😚
    A co z szyjką? Zakładają szew, pessar, progesteron jakiś?
    Współczuję zarelka i tej herbaty...

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Stokrotka położna Iza Dembińska na grupie ćwiczeniowej mówiła,że można ją stosować nawet gdy dziecko jest już ułożone prawidłowo 🙂
    U mnie podczas ćwiczeń to raczej jest spokojny, ostatnio coś się kręcił,ale jakoś też specjalnie nie czuję ucisku. Raczej jak siedzę lub leżę to są szaleństwa 😂

Niutek też mam wizytę we wtorek to sprawdzimy jak Tadzik leży 😁

Aneta8 przepiękny tort 🥰
    Pochwal się prezentami 😁

Jaina współczuję nocki i tych jazd z cukrami...
    Ja też się piszę na online,ale dodatkowo poproszę bez glutenu 😂

MySliwa u mnie kilka koleżanek by się znalazło,ale nie ma tradycji baby shower... możemy zrobić online 😁

Ada trzymam kciuki, żebyś wyszła do domku i tak odpoczywała 😚
    A co z szyjką? Zakładają szew, pessar, progesteron jakiś?
    Współczuję zarelka i tej herbaty...
    Nic nie mówią, wzieli posiew, dostaje magnez w kroplówkce i duphaston 3 razy dziennie , nie wiem czy w 30 tyg coś jeszcze robią dodatkowo ja mam polip endometrialny to nawet nie wiem czy coś można zrobić

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, świetnie, że napięcia ustępują, obyście rzeczywiście wyszły, zawsze w domu to w domu tymbardziej, że mówisz, że z jedzeniem różnie. Moja siostra miała zakładany z jednym synem w 28 tygodniu a z drugim właśnie nie pamiętam ale jakoś trochę później, niestety nie wiem jak to jest przy polipie ale lekarze na pewno podejmą słuszną decyzję 🙂

Ada.. 31 lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka, dużo tego dostałam! 🤩
    62e52ee66b3c.jpg

Kasiastaraczka, Ada.. 31, Aga12345, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, MyŚliwa, Jeheria lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 21 listopada 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada rozumiem 😚

Aneta8 super prezenty 😍 widzę i kamerkę i rożek i wiele innych fajnych rzeczy

Ada.. 31, Aga12345, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Kasiastaraczka, dużo tego dostałam! 🤩
    62e52ee66b3c.jpg
    Wow same super rzeczy, to się impreza udała ☺☺

Aneta8 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wszystkie ciążę były z problemami, zazdroszczę takich książkowych 😅😅 Najważniejsze żeby wszystko dobrze się skończyło, tego życzę każdej z nas ☺☺

Aga12345, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ