X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Alfa_Centauri Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Dzień dobry,
    Stokrotka mąż powinien poobserwować przez jakiś czas ciśnienie,bo rzeczywiście spore było

Aga ja też mam jutro wizytę po południu

Alfa Centauri Henio już pokaźny dzieciaczek 🥰
    Przytylas też sporo czy tylko w brzuch idzie?

Joana23 trzymam kciuki, żeby węch i smak jak najszybciej wróciły,a jak się czujesz poza tym?
    My ostatnio kupowaliśmy inhalator i z tego co wyczytałam to warto, żeby miał tryb pracy ciągłej. My zdecydowaliśmy się na ciut drozszy sprzęt z Flaem, dokupiliśmy też maskę dla dzieci do roku. Sprawdził się już przy chorobie męża

Ja dziś mam wizytę u ortodonty

Miłego dnia 😚

Powodzenia ortodonty :) przytyłam już 12 kg, z czego zdecydowana większość poszła w brzuch.

3jgxflw1q814yhy7.png
    f2wl2n0a13n499gf.png
    [*] luty 2017 - 6 tc ; [*] grudzień 2017 - 12 tc
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim w poniedziałek💚🍀 / @Joana- wszystkiego najlepszego. Zdrowia i spełnienia marzeń i lekkiej ciąży do końca 😘 / @AlfaCentauri - to już duży kawaler. 🥰cieszę się, że wszystko jest ok. / @Niutek - kciuki za wizytę i daj nam znać po. / @Ada- mam nadzieje, ze wrócicie dziś do domu 💙odpoczywaj i dbaj o siebie. / @Stokrotka - trzeba obserwować ciśnienie w takim razie. Mam nadzieje, że może to wynik stresu itp. Wizyta u lekarza nie zaszkodzi, nawet zwykle ekg plus kontrola ciśnienia potem. A ty się kochana nie denerwuj 💕takie wartości jak 135/60 to dla mnie kosmos bo ja mam średnio 98-100/65 itp 🙉 Ps. Ja chyba w końcu czuje się lepiej. Wczoraj zjadłam gruszkę na deser, pogoniło mnie do łazienki🙉ale w jelitach zrobiło się luźniej. W ciągu dnia zjadłam tez więcej niż w sobotę. Nie jestem jednak w pełni sił. Cukier rano wyszedł mi 77- zwiększyłam dawkę na 18j, jak coś zmniejszę do 16j znów, jeśli to wina żołądka była. Wzięłam też dziś probiotyk. 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 09:32

Ada.. 31, Stokrotka 86, Aga12345, Joana23, Alfa_Centauri, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pracy ciągłej to faktycznie wtedy gdy ktoś robi długie inhalacje, bardzo dobre są ultradźwiękowe bardzo ciche ale to już znaczna cena.

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu powodzenia na wizytach dziś i jutro 🙂

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina cieszę się, że u ciebie też lepiej. To dziś cukier poleciał w dół ale jeszcze w normie, chyba, że sama czujesz, że dla ciebie za niski.
    Ja chyba też będę musiała lekko zwiększyć insulinę, przedwczoraj na czczo 97, wczoraj 80 a dzisiaj już wstałam o takiej porze jak zawsze w ciągu tygodnia i 92 zobaczę jeszcze co będzie jutro

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 10:08

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alfa Centauri ja przybralam 10 kg,ale jakoś chyba równomiernie w brzuchu,udach i tyłku i cyckach 😂
    Dzięki 😚

Aga dziękuję 😚

Alfa_Centauri lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Jaina cieszę się, że u ciebie też lepiej. To dziś cukier poleciał w dół ale jeszcze w normie, chyba, że sama czujesz, że dla ciebie za niski.
    Ja chyba też będę musiała lekko zwiększyć insulinę, przedwczoraj na czczo 97, wczoraj 80 a dzisiaj już wstałam o takiej porze jak zawsze w ciągu tygodnia i 92 zobaczę jeszcze co będzie jutro
    Zobaczę jutro albo dziś wezmę 16 j na noc i sprawdzę. Zaczynaja się kombinacje widzę alpejskie z tym cukrem. W aplikacji ciążowej miałam ostatnio artykuł, że niebawem dzieci podwoją swoją wagę - także to naprawdę kawał pracy dla organizmu 💪 mam wrażenie, że jeszcze trochę i będę potrzebować pomocy z zakupami czy innymi czynnościami, bo powoli zaczyna być mi ciężko. Akurat na grudniowe dni 🙉nie lubię prosić o pomoc przy porządkach, mąż też ma swoje zajęcia w pracy, a teściowej bym wolała tu za często nie oglądać 🤣

Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana - nie wiem jak to będzie jutro więc już dzisiaj życzę Ci wszystkiego dobrego 🙂🎂🥂

Niutek, owocnej wizyty jutro 🙂👍

Ada, oby dzisiaj było już ok i żebyś dostała wypis- co w domu to jednak w domu🙂

Kasiu, udanej wizyty 🙂

Alfa- Twój kawaler to już kawał faceta🙂 oby tak dalej niech się pięknie rozwija 🙂

Jaina, dobrze że już lepiej- oby te wszystkie zawirowania były tylko przez żołądek i żeby już było dobrze. Co do mojego ciśnienia to ja mam tak średnio 120/70. Pisze średnio bo bywa i niżej ( 107/60) ale i wyżej ( 127/75). Ogólnie to w ciąży udaje mi się zachować normę, poza może pomiarami w pokoju położnych 😁

Mąż jest na obserwacji 😉 a w czwartek ma teleporade bo chce właśnie żeby porobił badania. EKG ma aktualne- robił chyba 2-3 m-ce temu. Koszmar z tym ciśnieniem ale wiem że oboje musimy się pilnować bo i jego i moi rodzice chorują na nadciśnienie.
    Wiem że u niego niestety jest to też kwestia stresującej pracy. Sama wiem po sobie jak to wyglądało. W okresie gdy było naprawdę ciężko jeszcze zanim poszłam na zwolnienie też miałam podwyższone ciśnienie ( nie tak jak on się jednak). A połowa mojego zespołu że stwierdzonym nadciśnieniem i na lekach...

jaina_proudmoore, Aga12345, Kasiastaraczka, Joana23, Alfa_Centauri lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka - a jak z aktywnością sportową u męża? Może trzeba wdrożyć albo spacery w weekend, albo nawet 15-30 min ćwiczeń codziennie - 🙂dla lepszego samopoczucia. Ja od początku ciąży tylko raz miałam ciśnienie 120/65 🤣i czułam się lekkko pobudzona.

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina ostatnio czytałam jakiś artykuł o 28 tygodniu ciąży i tam było napisane, że w tym tygodniu ciąża nie sprawia jeszcze żadnych problemów w codziennych czynnościach, 2 razy czytałam żeby się upewnić czy źle nie zrozumiałam. Nie wiem kto pisał ten artykuł ale u mnie to już od kilku tygodni (pomimo, że od początku ciąży nie przytyłam) jest problem żeby robić wszystko w takim zakresie jak przed ciąża, najbardziej chyba jeśli chodzi o schylanie się, po pierwsze, że kręgosłup daje się we znaki a po drugie brzuszek już też trochę przeszkadza 😁

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Jaina ostatnio czytałam jakiś artykuł o 28 tygodniu ciąży i tam było napisane, że w tym tygodniu ciąża nie sprawia jeszcze żadnych problemów w codziennych czynnościach, 2 razy czytałam żeby się upewnić czy źle nie zrozumiałam. Nie wiem kto pisał ten artykuł ale u mnie to już od kilku tygodni (pomimo, że od początku ciąży nie przytyłam) jest problem żeby robić wszystko w takim zakresie jak przed ciąża, najbardziej chyba jeśli chodzi o schylanie się, po pierwsze, że kręgosłup daje się we znaki a po drugie brzuszek już też trochę przeszkadza 😁
    Mój lekarz mówił ostatnio, że maks do 32 tyg jeszcze jest ok, a potem po prostu jest ciężko. Właśnie ten brzuch mi zaczyna powoli przeszkadzać. Na przykład przy ścieraniu podłogi po prysznicu, czasem położę się dziwacznie a potem muszę jak bombka się rozkiwać do wstawania🤣, a lżej już nie będzie przecież. 🤷‍♀️Coraz częściej też myśle o porodzie, opiece nad dzieckiem, wielu różnych kwestiach… 🧐Ps. A dziś mężowi zadzwonił budzik o 7, a ja cyk- wyskok z łóżka na pomiar cukru 🤪czy wyjdzie właściwy. Ps2. 📍📍📍Ważne pytanie: jak śpicie obecnie? Dla mnie przespanie całej nocy na lewym boku jest niemożliwe. Potem boli mnie bark albo żebro. Śpię częściowo na lewym, wczoraj drzemka na prawym i na plecach. Staram się na lewym leżeć, bo czytałam o większym przepływie krwi, ale to tak sprawdza się na 75% dziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 10:33

Aga12345, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Mój lekarz mówił ostatnio, że maks do 32 tyg jeszcze jest ok, a potem po prostu jest ciężko. Właśnie ten brzuch mi zaczyna powoli przeszkadzać. Na przykład przy ścieraniu podłogi po prysznicu, czasem położę się dziwacznie a potem muszę jak bombka się rozkiwać do wstawania🤣, a lżej już nie będzie przecież. 🤷‍♀️Coraz częściej też myśle o porodzie, opiece nad dzieckiem, wielu różnych kwestiach… 🧐Ps. A dziś mężowi zadzwonił budzik o 7, a ja cyk- wyskok z łóżka na pomiar cukru 🤪czy wyjdzie właściwy.
    Ja nie mówię, że jest już jakoś mega ciężko ale też nie jest tak, że bez żadnego problemu robię wszystko, z resztą jak już widzę, że to tak późny tydzień to tak na prawdę nie wiele zostało, no i zapewne nie będzie lżej 🙂
    To tak jak ja, mąż też ma budzik o 7 i zaraz na równe nogi, a noc dziś miałam jakąś ciężką już od 1:30 się budziłam i nie mogłam zasnąć.
    Synek dzisiaj w domu bo przypaletal mu się jakiś katar i kaszel a ja trochę ogarnęłam i zaczęłam pracę na komputerze ale chyba długo to nie potrwa bo synek teraz oczywiście jest co chwilę głodny i wola bo sam już nie wie co chce zjeść 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 10:33

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, mąż chodzi regularnie na basen. Na spacery też chodzimy ale przyznam że ja ruszam się więcej niż on😉 no ale ja swój dzień zaczynam o 7 rano, a on o 10... W weekendy jeszcze później. Cała jego rodzina to takie sowy. Mam wrażenie że mój maluch też😁

Aga, uwielbiam takie mądre artykuły 😁 znawcy zawsze się wypowiadają. Albo facet który nigdy nie będzie w ciąży, albo kobieta która w niej nie była lub lekko przeszła.
    Ja już od jakiegoś czasu mam problem ze wschylaniem się. I to nie tyle przez sam rozmiar brzucha ile przez to że moje dziecko często naciska przeponę i schylając się ucisk jest tak duży że powietrze mi odcina.
    Byłam dzisiaj rano na zakupach i już odczułam więzadła. W ogóle zauwazylsm że teraz mega szybko się męczę i potrzebuje więcej przerw. A puls czasami to mam nawet ponad 90🤦

jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko właśnie o tym mówię, ja wiem, że każdy może przechodzić inaczej ale jednak maluszki ważą przynajmniej kilogram i też nie są już jakimiś minimalistami, swoje miejsce potrzebują, a nie raz jak gdzieś ucisną to tylko można się zdziwić. Z resztą mój mąż wczoraj też zauważył różnice, że w pierwszej ciazy tak nie mialam a teraz to nawet problem żeby się dobrze ułożyć do spania czy wstać z łóżka bo mała nie raz tak się rozłoży, że tylko mnie ugniata 😂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko, oby u męża, było to jednorazowe! Może wczoraj był taki zły cisnieniowo dzień, bo i ja miałam bardzo wysokie - rano 134/98 a wieczorem 133/92. U mnie to dolne trochę szaleje no i tradycyjne puls 😕

Niutek, powodzenia jutro na wizycie! 🙂

Alfa, gratuluje udanej wizyty! Rośnie maluch jak na drożdżach ☺️

Joana, obyś miała jutro piękny urodzinowy dzień 🥳

Ada, trzymam kciuki za wypis ze szpitala! 🤞🏻

Kasiastaraczka, powodzenia u ortodonty 😬

Jaina, cieszę się, że coraz lepiej się czujesz! Oby już te dolegliwości nie wróciły 🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Alfa_Centauri, Aga12345, Kasiastaraczka, Ada.. 31, Joana23 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie spania, to ja dowolnie, jak mi wygodnie. Prawa, lewa, plecy. Najczęściej jednak na prawym boku 🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, Ada.. 31, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie mogę spać na plecach ani na prawym boku,bo chyba synek gdzieś naciska i po dłuższym czasie nie mogę oddychać swobodnie. Mam takie wrażenie wtedy jakbym miała zemdleć.

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Ja już nie mogę spać na plecach ani na prawym boku,bo chyba synek gdzieś naciska i po dłuższym czasie nie mogę oddychać swobodnie. Mam takie wrażenie wtedy jakbym miała zemdleć.
    Ja jeszcze na plecach się położę i trochę leżę ale raczej już w tej pozycji nie zasypiam ale za to na lewym i prawym boku jak najbardziej, chyba, ze akurat w tej chwili mała wystawi główkę lub jakąś inną część ciała to muszę się obrócić na drugą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 12:18

0d1ys65gdrumd339.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ze spaniem tez ciężko , jedynie lewy bok , prawy nie bo mnie kłuje pod żebrem , plecy - wiadomo .. a czasem się nawet zdarza ze na lewym tez noe bardzo , bo dalej prawa strona uwiera .. ehh..

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze spaniem jeszcze mogę układać się jak mi się podoba 😁

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
‹‹ 433 434 435 436 437 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ