X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg Ada , przykro bardzo ze tak zaczęłaś 30tydzien, ale jesteś dużo do przodu przede mna czasowo .. ja zaczęłam 26..
    ale się wpasowalas w moje myśli .. masakra .. 😭zaczęłam się bać .. muszę czekać do poniedziałku , zobaczymy czy idą mi się pójść na usg ..

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Cześć dziewczyny :) ale się rozpisałyście, nie dam rady wszystkiego nadgonić..

Mam pytanie do mam po invitro - czy miałyście i czy dalej stosujecie acard?

Jedzenie też mi jakos nie wchodzi - nie wiem czy przez ten trzeci trymestr, czy przez brak smaku i węchu, czy przez nastrój kijowy..

Lolli cieszę się, że Ciebie covid ominął :) trzymam kciuki, żeby ból zatok szybko przeszedł.
    Selena, super, że po pierwszej szczepionce dobrze się czujesz, oby tak było i przy drugiej dawce :)
    Dobuska nie strasz takimi opisami! :) serce mi przez chwilę zamarło..
    Tak biorę acard 75 cały czas

• Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Omg Ada , przykro bardzo ze tak zaczęłaś 30tydzien, ale jesteś dużo do przodu przede mna czasowo .. ja zaczęłam 26..
    ale się wpasowalas w moje myślisz że to jest w Polsce i tak jak .. masakra .. 😭zaczęłam się bać .. muszę czekać do poniedziałku , zobaczymy czy idą mi się pójść na usg ..
    Ja jestem obciążona bardziej mialam 2 razy cc i raz łyżeczkowanie po poronieniu, do tego mój wiek który też może wpłynąć na wczsniejszy poród plus masę stresów niedawno zmarł mi tata. Nie martw się u Ciebie najprawdopodobniej to skurcze przepowiadając które już mogą być od 20 tyg

Nisia18 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada.. 31 wrote:
    Hej, u mnie zdarzały się wcześniej sporadyczne spięcia brzucha i całkiem bezbolesne, dziś od rana doszły bóle i spięcia, dzwoniłam do lekarza kazał jechać do Szpitala. Na razie mnie zostawili szyjka skróciła się do 2cm ,mała waży w granicach 1300 , dostałam kroplówkę z magnezem i steryd na rozwój płuc, do niczego mi się zaczął ten 30 tydzień 😔😔
    Ojej, takich informacji się tu nie spodziewałam. Z jednej strony szpital to dobre wyjście bo jesteście pod opieką. Życzę Ci spokoju i jak najdłużej w dwupaku 😘💚🍀 Ps. Cztery tygodnie temu moja szyjka miała 48 mm, teraz 41mm z tego co pamietam. Czy szyjka się skraca sama pod koniec ciąży - jak to jest w ogóle? 🧐 Ja nie mam żadnego napięcia i twardnienia brzucha na razie, jedynie napina mi się, ale to widać, że sprawka dziecka bo się wypina dość mocno.

Nisia18, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze w osobnym poście. Ja dziś zmuszałam się do jedzenia: rano śniadanie, potem małe drugie, zupa pół talerza, potem pół bułki z serem, pół szklanki budyniu, teraz podziobałam serek… No nie mogę No. Nie mam na nic apetytu, żołądek jakiś malutki. 🤷‍♀️Wjechał ten trzeci trymestr i mnie rozjechał. Jeszcze mąż mnie wkurzył dość mocno. Dzwonił do niego kolega czy może wpaść pograć na konsoli. Spytał się mnie to pow szczerze, że nie wiem czy dam radę wytrzymać takie odwiedziny, a sam widział jak się czuje od wczoraj 😭finalnie, kolega przyszedł, a wcześniej mąż uradowany pojechał do sklepu jeszcze po drobne zakupy. A do mnie miał pretensje, że mogłam zdecydowanie powiedzieć, że nie chce gości…. 🤬 także jeszcze się umeczę dodatkowo dzisiaj 😢

zDmVp2.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może macie listę higieniczno/apteczną i możecie tu podpiąć jako ściągę? :) nie mogę tego ogarnąć co z czym i jak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 20:14

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Może macie listę higieniczno/apteczną i możecie tu podpiąć jako ściągę? :) nie mogę tego ogarnąć co z czym i jak
    Zerknij do wątku maj 2020 - na pierwszej stronie jest wykaz w tym leków/ kosmetyków 🙂💪

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada , obyś miała racje , ciężko mi dużo rzeczy określić bo to pierwsza ciąża , wszystko nowe ..
    nie jestem pewna ze to przepowiadające bo te chyba powinny po kilku min puszczać , a ja czuje się lepiej dopiero po leżeniu ..
    szkoda gdybać , zrobię wszystko żeby dostać się na usg .
    Trzymaj się kochana ! Dziękuje ze mimo swoich zmartwień i mnie próbujesz podnieść na duchu 😘

Ada.. 31, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia18 wrote:
    Ada , obyś miała racje , ciężko mi dużo rzeczy określić bo to pierwsza ciąża , wszystko nowe ..
    nie jestem pewna ze to przepowiadające bo te chyba powinny po kilku min puszczać , a ja czuje się lepiej dopiero po leżeniu ..
    szkoda gdybać , zrobię wszystko żeby dostać się na usg .
    Trzymaj się kochana ! Dziękuje ze mimo swoich zmartwień i mnie próbujesz podnieść na duchu 😘
    To może też być rozciąganie wiązadel, jak masz to weź nospe i magnez i więcej odpoczywaj, wydaje mi się że u Ciebie jest wszystko w porządku nie trzeba się martwić na zapas 😉

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Ojej, takich informacji się tu nie spodziewałam. Z jednej strony szpital to dobre wyjście bo jesteście pod opieką. Życzę Ci spokoju i jak najdłużej w dwupaku 😘💚🍀 Ps. Cztery tygodnie temu moja szyjka miała 48 mm, teraz 41mm z tego co pamietam. Czy szyjka się skraca sama pod koniec ciąży - jak to jest w ogóle? 🧐 Ja nie mam żadnego napięcia i twardnienia brzucha na razie, jedynie napina mi się, ale to widać, że sprawka dziecka bo się wypina dość mocno.
    To szyjka piękna😉 i może się delikatne skracać tak naprawdę do 2,5 cm lekarza przyjmują że jest jeszcze prawidłowa, chociaż co lekarz to inna opinia czasem 😛😛

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam nadzieję że wszystkim nam uda się urodzić bezpiecznie i to jak najbliżej oczekiwanego terminu.

A ja znowu mam nerwa. Kolacja i cukier 158. Kolacja jak najbardziej prawilna.

I tak patrzę że raz w tygodniu musi mi wywalić jakiś jeden pomiar poza skalę... I pytanie czy wtedy ten bobas tak rośnie? Już mi ręce opadają...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 20:37

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, mam nadzieję że wszystkim nam uda się urodzić bezpiecznie i to jak najbliżej oczekiwanego terminu.

I tak patrzę że raz w tygodniu musi mi wywalić jakiś jeden pomiar poza skalę... I pytanie czy wtedy ten bobas tak rośnie? Już mi ręce opadają...
    Stokrotka, od jednego pomiaru nic złego nie powinno się stać. Mi też wywala najczęściej pomiar, ale poranny. Może musisz zmodyfikować kolacje. Co dziś jadłaś jeśli można wiedzieć? Dzieciaki teraz potrzebują dużo substancji odżywczych to raz, dwa będą jeszcze rosnąć z długości i podwajać masę. To naprawdę duuuuuże obciążenie dla organizmu stąd pewnie to „ buntowanie się” przy pomiarach cukru. Obserwuj organizm jeszcze kilka dni i jak coś, możesz iść do lekarza, jeśli nie da ci to spokoju. Robisz 100 procent normy słodkiej mamy, nie możemy się tak zadręczać bo to naprawdę oszaleć idzie przy tych pomiarach co wyjdzie tym razem 😳ja chętnie bym pogadała z lekarzem o pomiarach i wpływie na masę dziecka czy coś poczytała sensownego w tym temacie bo mi też chwilami ręce opadają z bezsilności 😢 .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 20:48

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, o cholera! Trzymaj się!!! Mam nadzieje, że to minie i wrócisz do domu!❤️

Chociaż teraz i ja się zestresowałam…
    Jak szlam do szpitala to miałam szyjkę 4 cm, a po półtorej tygodnia 3 cm… a lekarka powiedziała ze to okej i mam się nie przejmować.

Nisia to co mówisz to wyglada na przepowiadające. Jeżeli ustępują po odpoczynku czy nospie to jest okej.❤️

jaina_proudmoore, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:

Zmieniłaś zdjęcie i nie ogarnelam, że to Ty 🙈🙈🙈
    Może po prostu doszło do momentu, ze będziesz musiała dostać insulinę do posiłku. Czasami tak podobno jest, że do niektórych posiłków dziewczyny biorą. Jedyne czego jestem pewna, że to nie Twoja wina. ❤️

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada przykro mi z powodu Twojego Taty :(
    Trzymaj się 😚

Jaina współczuję i dnia pod względem jedzeniowym i wieczoru...no teraz nasze maluszki zaczynają dobrze przybierać i tak na raz ciężko zjeść więcej. Ja też już czuję,że nie mogę jeść tyle ile wcześniej i nawet męczę się podczas jedzenia

jaina_proudmoore, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, sęk w tym że po posiłku ostatni raz miałam przekroczenie jakos 9 dni temu. Ostatnie cukry max 124. Jaina, na kolację zjadłam sałatkę: oliwa, tofu, sałata lodowa, ogórek gruntowy i kiszony, kilka rzodkiewek i ok 1 łyżkę brązowego ryżu ( półtwardy z lodówki). Jedyne co było niestandardowe to ten ogórek kiszony...

Wiecie, ja się nie wzbraniam przed insulina tylko u mnie to nie są niby jakieś regularne skoki ale bardziej takie z zaskoczenia i zupełnie nieracjonalne. Bo raz skoczy na czczo, raz po obiedzie, raz po kolacji. I jedyne co dziś było inne niż zwykle to to że nie było podwieczorku bo obiad zjadłam później. Ale po obiedzie cukier 104.

Ja niby wiem że to nie moja wina ale wkurza mnie to- ja się mega frustruje przez takie irracjonalne sytuacje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2021, 21:06

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka - Nic złego w tym posiłku nie było, ale rozumiem twoje nerwy w tym temacie😔 mam tak samo, najczęściej rano. I tak pięknie Ci idzie prowadzenie diety bez insuliny, a zobacz już który tydzień ciąży masz 🙂💚

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina dzięki 😘 doczytałam w końcu o co chodziło dr z tym że maluch urósł przez cukrzycę. Chodzi o to że przy cukrzycy obwód brzuszka robi się większy niż główki. I na ostatnim usg właśnie u mnie tak jest. Nieznacznie ale jednak. Na poprzednich zawsze główka była większa. Czyli coś jest na rzeczy...
    Wykupiłam już w alabie badanie na hemoglobinę glikowana. Już dawno miałam powtórzyc...

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia jeśli te napięcia nie trwają długo i nie są bolesne to myślę, że nie ma się czym przejmować.
    Ada dobrze, że jesteś pod opieką lekarzy, mam nadzieję, że te bóle się uspokoją i jeszcze trochę maluszek zaczeka

Stokrotka 86, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 20 listopada 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Jaina dzięki 😘 doczytałam w końcu o co chodziło dr z tym że maluch urósł przez cukrzycę. Chodzi o to że przy cukrzycy obwód brzuszka robi się większy niż główki. I na ostatnim usg właśnie u mnie tak jest. Nieznacznie ale jednak. Na poprzednich zawsze główka była większa. Czyli coś jest na rzeczy...
    Wykupiłam już w alabie badanie na hemoglobinę glikowana. Już dawno miałam powtórzyc...
    O tym samym doczytałam niedawno dzisiaj na stronie mama ginekolog. 🧐mi pozostaje czekać w niepewności na Usg trzeciego trymestru. Chociaż dr na ostatnim Usg mówił, że obwód brzuszka odpowiada temu tc, ale jakoś mnie to nie przekonuje 😏 Ps. Idę się zmusić do wypicia 3/4 szklanki mleka 🤦‍♀️

zDmVp2.png
‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ