X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta- nie przejmuj się lekarzami. Lepiej dmuchać na zimne niż później żałować że coś się zaniedbało.

Nam pediatra kazał podawać wit.D o stałej porze, żeby łatwiej było pamiętać. Nie określił dokładnie kiedy. Dlatego ja daję kiedy mi się przypomni🤷 ale zapisuję żeby mieć pewność że podałam.

Zostawiłam wczoraj synka i najmłodszą córkę z teściową na 5h i poszłam do córki do zerówki na ten Dzień Matki. Po powrocie teściowa zachwycała się że mały taki grzeczniutki że nawet jej się udało dom posprzątać😁
    Z najmłodszą córką mamy trochę ostatnio pod górkę. Bunt 3 latka chyba... Często krzyczy jak coś chce zamiast po prostu powiedzieć i ciężko jej usiedzieć w miejscu. Niby jest kochana w stosunku do braciszka, ale jak ktoś próbuje ją od niego odciągnąć albo każe się jej odsunąć to na odchodne próbuje go uderzyć.
    To samo z kociakiem. Raz go głaszcze i przytula, a za chwilę go ściska, bije albo próbuje kopnąć. I to oczywiście zawsze jak karmię synka, bo wie że moja reakcja nie będzie taka szybka☹️
    W ogóle mam ostatnio wrażenie że nagle wszyscy mojej uwagi potrzebują a ja już czasem nie wiem gdzie ręce włożyć...

Tak się zastanawiam czy czas kąpieli wpływa jakoś szczególnie na rutynę dziecka? W sensie jego orientację kiedy jest dzień a kiedy noc. Ze względów logistycznych kąpię go zawsze rano ale nie wiem w sumie czy nie popełniam błędu. Nie chciałabym jakoś zaburzyć jego poczucia czasu...

Miłego dnia wszystkim🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2022, 09:27

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 🙂
    Wczoraj kilka godzin po szczepieniu była masakra🤦 Wiktor wyl i nie było szans żeby go na dłużej uspokoić. Noc na szczęście była spokojna i wstał też w dobrym humorze. Bawił się na macie i uśmiechał🙂 teraz niestety znowu zaczyna być marudny... Mam nadzieję że nie będzie jak wczoraj.

Aneta, dobrze że już wyszliście i wszystko ok.

Dziewczyny, ja jeśli chodzi o kwestie podnoszenia, przewijania itp zgadzam się z Magg. Łatwo się mówi jak ktoś ma dziecko spokojne jak manekin. Fakt, przed tego typu czynnościami powinno się dziecko uspokoić ale nie zawsze się da. Ja wiem że często robię coś źle. I nie mam już ochoty się za to samobiczowac. Oszaleć idzie tak się tym wszystkim przejmujemy. Wiadomo trzeba się starać ale trudno- często nie wyjdzie tak jak chcemy.

Dobuska, nie wiem już o co chodzi z tą Wit d. Doczytałam że właśnie powinna być podawana rano bo wieczorem może zaburzać produkcję hormonu snu. W innym źródle z kolei podają że pora podania nie ma znaczenia 🤷 wczoraj podałam przed snem. Poobserwuje czy to coś zmienia.

AnSan, współczuję sytuacji z córką. Mam nadzieję że to szybko minie.

Jaina, ja ten artykuł czytałam przed zakupem książki. Doczytam to pewnie napisze czy podzielam tą opinię. Ja już w tą swoją intuicję czasami przestaje wierzyć. Np dzisiaj. Dziecko nakarmione, przewinięte, nie za ciepło/zimno. Wydaje się że wszystko ok. Wyprzytulane. I zaczyna się: najpierw Wiktorek patrzy na mnie sugestywnie i mówi " eeee'. Oczywiście nie wiem o co chodzi. On na to głośniejsze " eeeeeeee". Ja nadal szukam po omacku. I on już wtedy cały czerwony i w ryk: lelele. I gdzie tu moja intuicja? Nie zawsze niestety rozumiem swoje dziecko chociaż widzę że on próbuje mi coś przekazać. Równie dobrze mógłby do mnie mówić po chińsku.

jaina_proudmoore, dobuska, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 18 marca 2022, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan89, my od kilku dni zaczęliśmy kąpać małą codziennie, zawsze wieczorami w przedziale od 18 do maks 20(wiem, że nie powinno się tak często) z tego względu, że popołudnia u nas niespokojne, dużo płaczu, zmęczenie ale problem z przyśnięciem. Kąpiel fajnie wycisza i mam wrażenie, że nadaje rytm dnia, później wchodzi cycek i sen. Podziwiam za organizację, siłę i cierpliwość żeby ogarniać taką gromadkę, skąd je czerpiesz ? Jakieś magiczne moce ? 😄
    Stokrotka, jakbym słyszała moją zołzę małą, dupka przebrana, najedzona i nagle ryk, bądź człowieku mądry 🤷‍♀️czasami brakuje mi siły wewnętrznej na ten płacz, człowiek nieprzyzwyczajony do małych dzieci i jakoś ciężko czasami😔
    Stokrotka, Wiktorki to charakterne chłopaki, znajome mają Wiktorów to lekko nie jest 😉😉
    Dziś mój przytulak nieodkładalny, znaczy odkładany na 5 min, łóżeczko parzy w dupkę ale cycek już nie 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2022, 11:02

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, dobuska, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym przewijaniem naprawdę nie ma lekko.. ja coś czuję, że w nocy będę odpuszczać to turlanie z boku na bok, bo od niedawna udało mi się nie rozbudzać małej przy zmianie pieluchy :) Zamówiłam wczoraj matę piankową, bo na tej mojej jogowej mam wrażenie, ze jest ciutkę twardo. Dobrze, że mamy klatkę dla psa, bo powiem Wam, że mam niestety niezły stres jak Kaja leży, ja jestem oczywiscie obok i przychodzi nasz sierściuch.. on jej nie ugryzie, ale bardzo chetnie wylizałby całą twarz 😱 także logistycznie jest ciężko..

AnSan, super, że synek załapał flow z babcią :) co do starszej córki - to pewnie minie ;) tylko musicie uzbroić się w pokładu cierpliwości i tłumaczyć, tłumaczyć, tłumaczyć.. Nie wiem jak poranna kąpiel wpływa na rutynę. My kąpiemy małą wieczorem, potem cyc, potrm czytanka i pozytywka. Póki co nam się to ładnie sprawdza. Niestety po samej kąpieli jest u nas ryk, zupełnie nie wiemy dlaczego.. próbowaliśmy już najróżniejszych sposobów, ale jeszcze nie odkrywaliśmy o co chodzi.

Wiecie co, poradniki ogólnie są spoko, ale znajdź tu człowieku czas na czytanie! 😱 Poza tym pewnie co poradnik to inne metody.. 😒 ja się ograniczę póki co do internetu i czytania podczas karmienia ;) a i tak na bank coś jeszcze skopiemy :D

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 🙂 u nas też ostatnio więcej płacze mimo suchej pieluchy i nakarmienia, ale i tak jest o niebo lepiej niż ze starszym jak był mały.
    Piję już drugą kawę,nie śpię od 4, mały śpi tylko wtedy kiedy jest na rękach lub przy piersi, odłożony pośpi góra 25 minut. Głowa mi pęka, a tu jeszcze tyle czasu i rzeczy do zrobienia do wieczora 🤯
    Joana u nas też po kąpieli płacze,ale myślę,że to dlatego,że lubi kąpiel i chciałby być dłużej w wodzie 🙂

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Witajcie 🙂 u nas też ostatnio więcej płacze mimo suchej pieluchy i nakarmienia, ale i tak jest o niebo lepiej niż ze starszym jak był mały.
    Piję już drugą kawę,nie śpię od 4, mały śpi tylko wtedy kiedy jest na rękach lub przy piersi, odłożony pośpi góra 25 minut. Głowa mi pęka, a tu jeszcze tyle czasu i rzeczy do zrobienia do wieczora 🤯
    Joana u nas też po kąpieli płacze,ale myślę,że to dlatego,że lubi kąpiel i chciałby być dłużej w wodzie 🙂
    Też mam czasem ten sam problem, spanie na rękach albo przy piersi i krótka drzemka w łóżeczku. Dziś ze mną spał 1-15 nad ranem 🤷‍♀️W ciągu dnia woli z mamą i blisko i ciagle jeść 🤣

Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka - Mam nadzieję że znajdziesz dla siebie przydatne informacje w książce. Cały czas uczymy się dzieci i ich zachowania. Płakać przecież mogą też z innych powodów, jak nuda albo „ ból istnienia” bo ich układ nerwowy szaleje. Jeszcze będziemy się ich uczyć, bo w końcu rozwijają się i zmieniają.

@Ansan - Podziwiam za ogarnianie takiej gromadki💪💝

@Megg- Mi też jest źle jak mały płacze. Zmieniam wtedy pierś, albo siadam inaczej, albo idę nawet do innego pokoju 🙂czasem małemu może być po prostu niewygodnie. Czasem trzeba Podejść z dystansem - iść siku pomimo to albo napić się wody/ kawy. Inaczej człowiek oszaleje 🤷‍♀️

@Jeheria - byłaś u lekarza dziś? Jak zdrowie taty btw? Dziś Włożyłam Najedzonego kawalera do wózka, plus suszarka z tel 🙃🤣mąż go wziął na ogródek i spał, lekko jeździł przód- tył wózkiem. 15 min spaceru i ryk. Zaczął już ssać rączkę a jadł niedawno 🙉ale chociaż chwile był na dworze.
    ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️

My dziś jedziemy na Usg bioderek 🙃także czeka nas wyprawa🤣🙀
    Czy wasze foteliki samochodowe mają Dodatkowe wkładki do wyjmowania?
    Co do witaminy D to nikt nie mówił kiedy podawać - My od początku podajemy wieczorem🙂
    Zamówiłam poduszkę z poofi - dam znać jak się sprawdzi.
    📍Czy wasze dzieci też lubią jedną pierś bardziej? U mnie małe częściej chyba je z lewej😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2022, 12:46

Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    mama na spacerze z małą, więc szybko ogarnęłam dom, a teraz czas na relaks. :)
    Nasze ciężkie dni trwają nadal. Jestem na siebie zła, bo brakuje mi cierpliwości. Są takie momenty, zwłaszcza w nocy, kiedy znowu mam myśli takie jak podczas baby bluesa i czuję się z tym mega fatalnie... :(

Dzisiaj mąż spał z małą, a ja w salonie (nie możemy spać razem, bo łóżko za małe). Mam wrażenie, że mała jest taka jakby niegrzeczna tylko przy mnie. Z mężem spała wzorowo, a jak ją wzięłam przed szóstą do siebie, to krzyczała półtorej godziny O_o

Dzisiaj byliśmy na pobraniu krwi i był problem, żeby znaleźć żyłkę, ale moja wojowniczka prawie nie reagowała. :) Grzeczna, chociaż żyły ma chyba po mamie. :D

Dziewczyny, które podajecie vigantol, też podajecie ze swoim mlekiem? Ja wyciskam mleczko na łyżeczkę i dodaję kropelkę leku i podaję małej. Przynajmniej wypija, bo Dicoflor cały mi wypluwa.

Joana, o widzisz, czyli jednak odradziła, aczkolwiek u nas bioderka są już okej i nie ma żadnych napięć więc może tak awaryjnie zdałoby egzamin. Zarezerwowaliśmy weekend majowy w Gdańsku, więc fajnie by było mieć nosidło, zwłaszcza że jak pojedziemy na plażę to byłoby wygodniej. Tak czy siak, to dopiero za miesiąc.
    U nas też jedzenie co 2/3 godziny, a już bywało, że w nocy spała po 5-6 godzin.:(

Stokrotko, masz rację. Ja też na początku panikowałam jak podnosiłam dziecko. Teraz po prostu podnoszę, przewijam, obracam, byle za bardzo jej nie napinać i nie zrobić krzywdy. Nie znoszę tego całego "kiedyś było tak", ale kurde, jeszcze jak moja siostra rodziła to nikt nie miał takich instrukcji obsługi dzieci i te dzieci są zdrowe, dlatego jeśli my popełniamy jakieś drobne błędy to nie ma co się za to biczować, jak mówisz.
    Nie czytałam tej opinii o książce, ale zamówiłam ją, żeby znaleźć jakiekolwiek wskazówki. Ja też nie wiem, czego chce moje dziecko. Umiem odróżnić tylko płacz, kiedy marudzi, bo się nudzi od takiego, który sugeruje "matko, wkurzyłaś mnie już mocno". czasami jeszcze podejrzewam, kiedy boli brzuszek, a kiedy jest głodna. Ale nie wiem...
    Od kilku dni płacze w nocy przy karmieniu. Kilka łyków i okropny płacz. W ciągu dnia tego nie ma, więc wygląda na to, że brzuszek, ale ja nie wiem, czego chce i czemu płacze...

Niutek, jak ja Cię rozumiem... U nas ostatnio podobnie. Gdzieś czytałam, że do szóstego tygodnia jest taka kulminacja płaczu u dzieci. Ile w tym prawdy?....

Jaina, witam w klubie. Coś te nasze dzieci się "popsuły" ostatnio. Przypomina mi to słowa mojej położnej o tym, że jeżeli wydawało nam się, że coś wypracowaliśmy to i tak wszystko szlag trafi do trzeciego miesiąca. :D
    Tak, mam wkładkę noworodkową i dzisiaj się zastanawiałam do kiedy trzeba ją mieć, bo nasza juz w sumie na styk jeździ.

Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• AnSan89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój płacze przy kąpieli jeśli zbyt szybko go włożę do wody albo wyjmę. Od kilku dni zasypia po 21:30 i śpi tak z 3h,a potem pielucha, jedzenie i 2-3h nie chce spać. Mi to nie bardzo pasuje bo wstaję codziennie o 5 i mam tego snu po północy niewiele. Spróbuję dziś z kąpielą wieczorną. Zobaczymy jak mi będzie potem spał.
    Dobuska-ja tą wkładkę to na czuja wyjmowałam. Jak widzę że się dziecko nie mieści to wyjmuję🙂

Jaina- u mnie tak było na początku że tylko z prawej piersi chciał jeść. Po czasie zorientowałam się, że z lewej mleko leciało szybciej, on nie nadążał połykać. Odciągałam trochę i dopiero go przystawiałam. Później nauczył się szybciej połykać i problem zniknął. Ale pewnie przyczyn preferowania jednej piersi może być wiele😉

Joana-a może mu różnica temperatur przeszkadza? Albo rutyna po kąpieli trwa za długo a on by już jeść chciał?😁

Magg-z cierpliwością to u mnie różnie niestety. Szczególnie jak się nie wyśpię i starsze dzieci zaczynają jakieś akcje, bo od nich wymagam już pewnego zorganizowania.
    Przy pierwszym dziecku nie miałam czasu na nic-jedzenie, prysznic... miała takie kolki, że trzeba było być przy niej cały czas. Mój synek jest natomiast raczej spokojny i absorbujący najczęściej w nocy, więc to ułatwia całą logistykę🙂 chociaż jak się obudzi rano w czasie gdy starsze pociechy i mąż szykują się do wyjścia to jest armagedon😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2022, 14:50

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan, po kąpieli zawijamy małą w ręcznik (nagrzany), oklepujemy, a nie wycieramy i w zasadzie potem pielucha, pajac, przecieranie buzi i oczek i już idziemy jeść :) wcześniej myśleliśmy, że tak jak u Niutka kąpiel trwa za krótko. Trzymamy ją teraz dłużej no i to wydłużyło nam czas do nadejścia ryku tak do mniej więcej zakładania pieluszki :D ostatnio załączyłam jeszcze suszarkę i doszliśmy do etapu ubierania pajaca :) Może te bareczki ją bolą.. no nie wiem no! :D w łazience mamy około 24 stopnie.. Daj znać jak Wam pójdzie wieczorna kąpiel :)

Jaina, mamy tą wkładkę do fotelika, ale już jej nie używamy od jakiegoś czasu. W kombinezoniku Kajka miała juz po prostu za mało miejsca. Jak bioderka?

Dobuska, przypomniałaś mi, że miałam zarezerwować nam kwaterkę na końcówkę maja! No! Mój partner ma urodziny pierwszego czerwca, także w tym roku będzie podwójne święto :) Gdańsk jest przecudny.. Uwielbiam to miasto, a od kilku lat się odgrażam, że się tam przeprowadzimy ;)
    Macie z mężem czas na słuchanie płyt? Tak pytam, bo my wczoraj 6 kupiliśmy, a dzisiaj dokupimy jeszcze 3 :D

Wiecie co, ja ogólnie mam złote dziecko.. Dzisiaj byłyśmy 1,5h na spacerze, a potem Kajka pospala jeszcze drugie tyle na balkonie. Ładnie udało mi się mieszkanie ogarnąć :) W ostatnim tygodniu marca będę z nią sama.. Tata jedzie w delegację, pies całe szczęście sprzedany do jego rodziców. Ale strach mam ogromny jak sobie poradzę..

jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana-to kąpiel na wypasie, nawet ręcznik podgrzewany😁🙂 super że kolejne metody działają na opóźnienie płaczu.
    A tym wyjazdem na delegację się nie stresuj, na pewno sobie świetnie sama poradzisz🙂

Nasza wieczorna kąpiel do najfajniejszych nie należała. Miałam poślizg czasowy i już przy przygotowywaniu kąpieli zaczął mi płakać. Włożony do wanienki zaczął się dosłownie wydzierać i zanosić płaczem. Tylko przekręcanie na brzuszek go uspokajało. Przy ubieraniu już tylko popłakiwał. Miałam nadzieję, że po jedzeniu zaśnie, ale jemu się humor polepszył i na zabawę mu się zebrało🤦
    Wydaje mi się, że za późno ta kąpiel była bo on już śpiący był i się tylko rozbudził.
    Postaram się następnym razem wcześniej go wykąpać, zobaczymy czy pomoże.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Rosa89 Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca 2022, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z tym kąpaniem jest tragedia... Mały drze się, już nie wiem o co mu chodzi. Woda jest ciepła, w łazience jest około 26 stopni, jest po zjedzeniu i odbeknięciu - tak pół godziny po zazwyczaj, obchodzę się z nim delikatnie, do wody wkładam powoli i bez gwałtownych ruchów, jeszcze na dno wanienki wkładam pieluchę tetrową, co sprawdziło się u starszego, no i nic, nienawidzi się kąpać 😑😑😑 Kąpiemy około 18, wydawało mi się, że to najlepsza pora. Naprawdę już nie wiem co zmienić żeby wreszcie mu się spodobało i można było go umyć w spokoju 🙄

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas niestety kąpiel też do przyjemności nie należy... Ryk jakby go ze skóry obdzierali w momencie wsadzenia do wody. Mam powtórkę z rozrywki z córką. Wtedy tylko czas pomógł...

Ja mam wkładkę do fotelika ale to się stosuje 4-6 tygodni z tego co pamiętam. Potem już nie jest potrzebne no chyba że dziecko dalej malutkie.

Ja tam swojej intuicji nie ufam jakoś. Jakbym nie wiedziała że dzieci lubią mieć ciasno i być otulone to bym wolała małemu zostawić swobodę ruchów. Ale jednak otulanie dobrze się sprawdza u nas.

Ile wcześniej umawialyście USG bioderek? Trzeba to załatwiać wcześniej czy terminy w miarę na bieżąco?

Poduszka poofi dotarła do mnie dziś i niby fajna ale kurcze moja poducha ciążowa chyba wyższa i jakaś taka lepsza... Spróbuję jeszcze z wypelnieniem pokombinować.

• Mavi Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Nieśmiało zalinkuję wam mój raczkujący sklepik z metryczkami dla dzieci i plakatami rodzinnymi <3 Przez weekend macie -15% <3

sketchwithlove.pl

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 - świetna krzywa! A widzisz, narzekałaś, że nie masz cukrów pod kontrolą. Dobrze, że chociaż to Ci z głowy zejdzie!
    Pamiętacie, jak mówiłam o śluzie w kupie? Sam przeszedł, a położna powiedziała, że jak powróci to mamy dać małej probiotyk. Ale sie nie przejmować.
    Na dniach mieliśmy jakieś załamanie, Balbinka już tak dawała czadu i się darła, że nie było żadnej rady. Pisałam, że jest marudna. Nawet przestała być odkładalna do dostawki, a nie miała z tym większych problemów. Udało się ją odłożyć dopiero po godzinnym karmieniu na boku. Nie mieliśmy już siły.
    Następnego dnia wstała, pogodna, uśmiechnięta i zaczęła gaworzyć. Odłożona na matę edukacyjną (zawsze najpierw jest krzyk) zaczęła sama rękoma zaczepiać jedną zabawkę... Trochę się nią zajęła, trochę powodziła wzrokiem i zasnęła.
    Czyli generalnie zaliczyłyśmy skok rozwojowy szóstego tygodnia w okolicach 5t+0d :D. Podobno dzieci przy tym skoku potrafią być marudne i przez tydzień (a każdy kolejny skok coraz gorszy). Tylko geniusze mogli na to nałożyć kalendarz szczepień! :-).
    Dobre wieści, w tym tygodniu przybrała w końcu dobrze na wadze! (Nawet ponad to, co zakładają widełki karmienia piersią :D) Przekroczyłyśmy granicę 4kg w 5t+4 :-).

Tak w temacie szczepień - macie swoich faworytów? My się zastanawiamy ciągle. Nawet 6w1 ma dwa preparaty - czy różnią się czymś więcej niż ceną?
    Czytałam gdzieś, że większość rodziców wybiera szczepienia skojarzone (a Ci co ich nie wybierają to głównie ze względów finansowych). No i spora część wybiera 5w1 - to też dlatego, że 5w1 jest refundowana dla wcześniaków.
    AnSan89 - mówi się, że wieczorna kąpiel wprowadza taką rutynę, że wieczorami ma być dziecko spokojne i zrelaksowane. Dlatego - od rana aktywność, a wieczorami - uspokojenie, jak najmniej bodźców, bo potem dziecko przebodźcowane nie chce spać (a też i musi przetrawić bodźce z całego dnia).
    Podobno warto teraz - w okolicach 6-8 tygodnia wprowadzać rutynę, ale w każdym domu ta rutyna wygląda inaczej. W jednym masaże, w innym przytulanki, jeszcze gdzie indziej wieczorynka i czytanie bajek.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89 lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 01:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg wrote:
    Dziękuję za miłe przyjęcie 🥰 ciężko się "wbić" bo mam wrażenie, że Wy już takie dobre kumpelki a ja taki intruz 😜
    A gdzie tam intruz ? Czym nas więcej tym weselej ;)

MyŚliwa, AnSan89 lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 01:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Stokrotka - Mam nadzieję że znajdziesz dla siebie przydatne informacje w książce. Cały czas uczymy się dzieci i ich zachowania. Płakać przecież mogą też z innych powodów, jak nuda albo „ ból istnienia” bo ich układ nerwowy szaleje. Jeszcze będziemy się ich uczyć, bo w końcu rozwijają się i zmieniają.

@Ansan - Podziwiam za ogarnianie takiej gromadki💪💝

@Megg- Mi też jest źle jak mały płacze. Zmieniam wtedy pierś, albo siadam inaczej, albo idę nawet do innego pokoju 🙂czasem małemu może być po prostu niewygodnie. Czasem trzeba Podejść z dystansem - iść siku pomimo to albo napić się wody/ kawy. Inaczej człowiek oszaleje 🤷‍♀️

@Jeheria - byłaś u lekarza dziś? Jak zdrowie taty btw? Dziś Włożyłam Najedzonego kawalera do wózka, plus suszarka z tel 🙃🤣mąż go wziął na ogródek i spał, lekko jeździł przód- tył wózkiem. 15 min spaceru i ryk. Zaczął już ssać rączkę a jadł niedawno 🙉ale chociaż chwile był na dworze.
    ☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️

My dziś jedziemy na Usg bioderek 🙃także czeka nas wyprawa🤣🙀
    Czy wasze foteliki samochodowe mają Dodatkowe wkładki do wyjmowania?
    Co do witaminy D to nikt nie mówił kiedy podawać - My od początku podajemy wieczorem🙂
    Zamówiłam poduszkę z poofi - dam znać jak się sprawdzi.
    📍Czy wasze dzieci też lubią jedną pierś bardziej? U mnie małe częściej chyba je z lewej😄
    Mój syn preferuje bardziej prawa pierś. Córka wolała lewą. Kolejne dziecko nie będzie miało wyboru bo już dwie będą na maxa "po przejściach" 🤣

jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2022, 02:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa89 wrote:
    U nas z tym kąpaniem jest tragedia... Mały drze się, już nie wiem o co mu chodzi. Woda jest ciepła, w łazience jest około 26 stopni, jest po zjedzeniu i odbeknięciu - tak pół godziny po zazwyczaj, obchodzę się z nim delikatnie, do wody wkładam powoli i bez gwałtownych ruchów, jeszcze na dno wanienki wkładam pieluchę tetrową, co sprawdziło się u starszego, no i nic, nienawidzi się kąpać 😑😑😑 Kąpiemy około 18, wydawało mi się, że to najlepsza pora. Naprawdę już nie wiem co zmienić żeby wreszcie mu się spodobało i można było go umyć w spokoju 🙄
    Do kąpieli szukuj dwie pieluchy. Jedna na dno wanienki a drugą zamocz w wodzie i położ na brzuch dziecka. Ciepły brzuszek = spokojne dziecko. U nas kąpiel to przyjemność. Mały leży w wanience jakby w jacuzzi leżał. Śmiejemy się, że tylko drinka mu brakuje 🤣 Z córką też mieliśmy początkowo wrzaski aż mama podsunęła mi patent z pieluchą na brzuchu ;) Sprawdź może i u was się sprawdzi.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa, AnSan89 lubią tę wiadomość

• Rosa89 Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2022, 04:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Do kąpieli szukuj dwie pieluchy. Jedna na dno wanienki a drugą zamocz w wodzie i położ na brzuch dziecka. Ciepły brzuszek = spokojne dziecko. U nas kąpiel to przyjemność. Mały leży w wanience jakby w jacuzzi leżał. Śmiejemy się, że tylko drinka mu brakuje 🤣 Z córką też mieliśmy początkowo wrzaski aż mama podsunęła mi patent z pieluchą na brzuchu ;) Sprawdź może i u was się sprawdzi.

Wow, dzięki! Spróbuję 😁

jaina_proudmoore, Morwa lubią tę wiadomość

• Magg Koleżanka

Wysłany: 19 marca 2022, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w weekend 🙂🙂
    U nas kąpiele w wiaderku dają radę(nawet jak wcześniej płacz), ale wyjęcie i oszuszenie to już ryk i czasami dodatkowa kupa 😜🙃 ostatnio weszliśmy na wyższy level i przynajmniej przy nocnej zmianie pieluch nie ma syreny na cały blok 😜 widzę, że te nasze pociechy to mają wiele wspólnych zachowań 🤔 i dobrze przeczytać, że u Was podobne perypetie i wspólnie szukać rozwiązań🙂
    A ja mam Gdańsk tak blisko a nie przepadam za tym miastem 😜
    Dobuska, w punkt z tym podnoszeniem, przewijaniem itd.👌 też uważam, że kiedyś nie było tych wszytskich instruktaży, ludzie mięli po 10 dzieci, wszytskie odchowane, żyją i bez żadnych uszkodzeń 😉 chociaż wiadomo przy swoim zwłaszcza pierwszym to człowiek chucha, dmucha i się spina niepotrzebnie , wiem po sobie jak to potrafi w głowę wbić 😏

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, niutek87, MyŚliwa, AnSan89, Ada.. 31, dobuska lubią tę wiadomość

‹‹ 683 684 685 686 687 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ