Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Niutek, no to alkohol jak znalazł! jeśli Twój brat je obiady w pracy, to może termos obiadowy (polecam firmę esbit) albo termos na herbatę/kawę (też esbit). Oprócz tego moze jakaś techniczna odzież - super koszulka albo bluza. Genialne koszulki są z firmy icebreaker. Można w nich chodzić nawet i miesiąc i nie śmierdzą Albo chociaż bandama z wełny merino. Scyzoryk ma? Albo zegarek sportowy (garmin, suunto). Jak coś jeszcze mi wpadnie do głowy to dam znać
niutek87, Aneta8, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂
Cieszę się że u Was lepiej, dzieci mniej grymasza i dają Wam nieco wytchnąć. Mam nadzieję że u tych z Was które sie nie odzywają wszystko układa się dobrze.
Ja ostatnio nie miałam weny do pisania. Przyznam że u nas niestety średnio. Mały miał spore problemy brzuszkowe. Kilka dni minęło zanim się zorientowaliśmy że dajemy za mała na jego wiek dawkę delicolu. Zwiększyliśmy i nastąpiła poprawa ale... Wczoraj miał taki problem z odbiciem że aż wrzeszczał. Tzn odbijał ale widać było że jakaś bańka powietrza nadal go męczy. To z kolei może mieć związek z tym że znacznie ograniczyliśmy podawanie espumisanu. Bo ile można... Oczywiście w związku z tymi dolegliwościami znowu powróciły mądrości że mam zła dietę, źle go karmię itd. jeszcze jak na złość maz miał urwanie tyłka w pracy i po pracy i w tym najgorszym okresie gdy mały wrzeszczał naprawdę dużo i długo nie miał mnie kto odciążyć. Ciągle musiałam być z nim bo przecież nie odejdę od męczącego się dziecka.
Jeszcze moi rodzice chcą do nas przyjechać w maju. Zapraszałam ich już od dawna ale zawsze odmawiali że względu na stan zdrowia. A teraz niby dadzą radę? Powiem Wam że nawet się nie cieszę. Podejrzewam że przyjeżdżają głównie po to żeby mi truć odnośnie chrztu. Tak wnioskuje po ich tekstach przez telefon. Więc czeka mnie kilka dni niańczenia 3 osob- mojego dziecka i moich rodziców.
Pomimo tych dolegliwości jakoś udaje się z młodym leżeć na brzuszku. I nawet nieźle mu to wychodzi. Umie ładnie się podeprzeć. Problem z tym że często nie chce. Jedna ręką mu ucieka a druga prostuje. Muszę niestety często korygować. Zastanawiam się też ile jeszcze polezy w dostawce. Chyba wkrótce będę musiała zapinać bok i traktować ją jak łóżeczko. Młody przerzuca w nocy nóżki przez taką część materiału oddzielająca dostawę od łóżka.
Jakiś przygnębiający post mi wyszedł🤷 no nic, pewnie wkrótce będzie lepiej. Pozdrawiam serdecznie 😘Aneta8, mk_bambino, AnSan89, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Hej.
Czytam regularnie ale średnio mam czas się udzielać.
Byliśmy wczoraj u pediatry bo mała ma katar, leci nawet jak kichnie . Do tego czasami kaszle . Dostaliśmy leki i czekamy na poprawę.
W niedzielę odbył się chrzest . Cała msze przespała, niestety na sali zaczęły się jazdy . Po jedzeniu bylo pół godziny spokoju, później si ę Darła bo chciała spać a było za głośno, kazdy podchodził do wózka i zabawiał . Robiliśmy zdjecia i niestety w połowie musieliśmy przerwać bo nie dało się jej uspokoić. Mieliśmy ok 50 gości łącznie z dziecmi więc było dosyć gwarno .
Wróciliśmy do domu ok 19 , nakarmilam ją i padła.
Noce przesypia super. Dzisiaj się obudziła o 4.30 a poszliśmy spać o 21
Aneta8, AnSan89, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
👩- 30lat 👦-32lat
🔹IUI- 3X
💉25.03.21- stymulacja
🔹18 ocytów, 10 komórek
❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻
🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔
🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
-
Na ciemieniuchę polecam Dermicin. Kupuje się w aptece i ma dodatkowo taka specjalna szczotkę do wyczesywania. Śmierdzi ziołami ale jest skuteczny.
prosiulek - wow, 50 osób to już wesele prawie. Jakie są teraz ceny za osobę mniej więcej? Mieliście obiad, podwieczorek I zimą płytę i ciasta czy coś jeszcze? Pięknie ci mała śpi w nocy.
Stokrotka 86 - kiepsko że znowu problemy z brzuszkiem. U nas też niestety po szczepieniu idą jakieś bolesne bąki i to najczęściej jak mały już zaśnie i całe usypianie idzie na marne. Też się mocno zastanawiam czy nie zjadłam czegoś co mu nie służy choć to szczepienie wydaje się bardziej prawdopodobne. Ale człowiek chciałby jakoś pomóc temu maluszkowi a nie bardzo może... Bardzo wcześnie na to przemieszczanie się i wychodzenie z dostawki. Moją córką miała grubo ponad pół roku zanim zaczęłam zamykać bok. Teraz łóżeczko leży nie używane bo mały śpi ze mną, także zamiast być lepiej przy drugim dziecku to jest regres 😂.
Co do wagi to na 7 tygodni mamy 4,7 kg co daje 1,6 kg of wagi urodzeniowej 👍. Jesteśmy tylko na piersi więc super 🙂.
Fajne macie pomysły na prezenty 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2022, 10:29
jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, AnSan89, mk_bambino, Joana23, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
U nas trochę do przodu, trochę do tyłu. M zaczął chwytać zabawki w dłonie i wydawać z siebie pierwsze dźwięki 😊 niestety ćwiczenia nie przynoszą efektów i nadal nie podnosi główki i nie wspiera się na przedramionach 😔 musimy umówić się na kolejną wizytę fizjo. Tylko chciałabym, aby ona do nas przyjechała, może uda się uniknąć histerii z pierwszego spotkania.
Oficjalnie wyszłyśmy z rozmiary 56 😁 zapakowałam ciuszki w karton i oddałam sąsiadce, która niedługo rodzi 🙂
U nas z tym brzuszkiem niby lepiej, ale wczoraj był ogromny płacz i przy masażu mąż czuł w jelitkach zalegające bąbelki.. na szczęście rano był dobry humor i M rozdawał uśmiechy na prawo i lewo ☺️ Nie wiem jak Wy wstajecie, ale mi się udaje dociągnąć małego często do 9 co mnie bardzo cieszy, bo lubie spać 😁
Falk, my tez organizujemy tak duże chrzciny. Zobaczymy czy wszyscy goście dopiszą. Mamy już zarezerwowaną restaurację (pod Warszawą, bo tak mieszkamy) i płacimy 170 zł od talerzyka (100 zł dziecko do 12 lat) + 10% serwisu. W tym mamy 8 zakąsek zimnych, 3 sałaty, dodatki typu pieczywo, grzybki marynowane, smalczyk, ogórki kiszone, zupa, danie główne, drugie danie ciepłe (pierogi z barszczem), deser lodowy, ciasta, owoce, tort i napoje ciepłe/zimne. Alkohol dodatkowo płatny z karty, wiec cena bardzo wysoka, ale przy tak dużej imprezie możemy liczyć na jakiś rabat. Goście od męża strony będą dojeżdżać ponad 100km, także liczę, że jakoś dużo nie pójdzie.
To była jedna z najkorzystniejszych cenowo opcji. Odpytałam kilka restauracji i taki standard to właśnie 170-210 zł ale różne rzeczy są w cenie, a inne dodatkowo płatne wiec trzeba zwracać uwagę..Stokrotka 86, f_a_l_k, AnSan89, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Falk - 160 za osobę. Rosół, schab z surówka i ziemniakami, ryba z frytkami i salatka . 5 przekąsek typu, sałatka grecka, ryba po grecku , tortilla. Napoje . Alkohol we własnym zakresie , ciasta również . Ciasto i tort to koszt 800zl .
U nas była proszona najbliższą rodzina. Dla niektórych to małe wesele, dla nas nie. Na weselu mieliśmy 230 osób 😅😅AnSan89, Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
👩- 30lat 👦-32lat
🔹IUI- 3X
💉25.03.21- stymulacja
🔹18 ocytów, 10 komórek
❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻
🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔
🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
-
Dzień dobry,
Zaliczyliśmy dziś 2 spacerki 😍
Kupka znowu bardziej zielona pomimo zmian w diecie,nie wiem o co chodzi, ale już jutro wizyta u gastro i mam nadzieję,że coś się wyjaśni, rozjaśni
U nas Tadzio też ma problem z tymi rączkami jak leży na brzuszku,jedna zgięta a druga wyprostowana, główkę muszę mu asekurować,bo leci mu...w maju będziemy mieć już ćwiczenia,mam nadzieję, że pomogą,a i do tego czasu sam się wzmocni
Prosiulek zdrowia dla Małej 😚
Ojej to malutka przeżyła tę imprezę...
Falk piękny przyrost 👏
Aneta dobry pomysł z fizjo w domu
Trzymamy kciuki za Maksia 😚
Hi hi my często z Tadziem w łóżku do 9,10 śpimy,ale za to z zaśnięciem jest problem
Tylko jak to przesunąć? On jest jak mój mąż,w nocy by siedział,a w dzień spał
Stokrotka oo to jest jakaś dawka delicolu co do wieku?
My też Espumisan staramy się dawać tylko raz dziennie,bo właśnie ile można
Ojej biedny Wiktor 😥 ileż te maluszki muszą się nacierpiec...
Trzymam kciuki, żeby wizyta rodziców przebiegła bez większych spin
My będziemy mieć na chrzcinach ok 20 osób choć na weselu było 200. Musieliśmy mocno okroić tylko do najbliższych
W wwa płacimy za talerzyk 195 zł i 10% serwis
Jaina gdzie jesteś?
Dobuska hop hop 😚Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2022, 19:59
Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiu, jesteśmy już umówieni na piątek 🙂 dobrze mieć koleżankę fizjo ☺️
M zasypia najczęściej tak ok 19:30 i to już tak na noc, budzi się tylko na butelkę o 21 (tu co drugi dzień jest tez kąpiel), 24, 3, 6 i 9 gdzie już zazwyczaj wstajemy i zaczynamy dzień 😌Kasiastaraczka, AnSan89, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Stokrotko, przytulam Ciebie bardzo mocno wirtualnie 😘 Tak to cholerka często bywa, że jak jest ciężej to akurat wtedy tatusiowie nie są w stanie nam pomoc ze względu na pracę.. ale wtedy dowiadujemy się o sobie nowych rzeczy - że damy radę! Że ta granica cierpliwości i wycieńczenia zostaje przesunięta Jesli chodzi o spanie w dostawce, to my mamy to mini łóżeczko z woodies (90x40) noooo i już po majowce muszę się zacząć rozglądać za takim dużym, bo naszej małej zaczyna brakować miejsca na szerokości Mam nadzieję, że rodzice przyjeżdzają nie tylko po to, żeby truć o chrzcie..
Wasze chrzty to widzę u części naprawdę w licznym gronie! To jest zawsze dobra okazja do rodzinnego spotkania My czekamy aż zaczną się u nas pytania kiedy chrzest, bo o dziwo jakoś obie mamy póki co nie poruszyły tematu
Kasiu, daj znać jakie wieści po wizycie.
Falk, piękna waga!
Aneta, pytałaś o mycie maty.. ja przesyłam najpierw wodą z octem, potem wodą z płynem do mycia, a potem dużą ilością wody. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale mata na pewno ani octem ani płynem nie śmierdzi. Maksiu budzi się tak co trzy godziny czy Wy go wybudzacie? A wizyta fizjo w domu brzmi jak marzenie! Zazdro my naszą kkntrolną mamy 10 maja jak Kajka skończy 3 miesiące.
Dzisiaj idziemy do pediatry, bo nasza łobuziara śpi na wznak od jakiegoś czasu. Jak tylko delikatnie przekręcę jej główkę na bok, to albo od razu wraca do pozycji na wznak albo chwile poleży i potem nią pokręci i znowu ląduje na wznak😩Bardzo się tej płaskiej główki boję Poza tym już definitywnie wyrosła z ubranek 56, a 62 zostały nam tylko te większe z HMu, zasuwa nam ta dziewczynka
U nas dzisiaj cieplutko, z dużą ilością słońca ☀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2022, 09:24
Stokrotka 86, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Joana dziękuje za odpowiedz odnoście mycia maty. Ja myślałam, żeby ją przemyć mopem parowym, wysoka temperatura powinna wybić bakterie.
Jeśli chodzi o wybudzanie do nocnego karmienia, to M sam się budzi j upomina. Czasem mu się zapomni i obudzi się po 4 godzinach 🙂
Super Kaja rośnie! Ciekawe czy coś pediatra zaradzi na to spanie na wznak 🤔 daj znać po wizycie!jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Aneta, ja nie mam mopa parowego, ale jakbym miała to pewnie najpierw na jednym puzzelku bym spróbowała Co do główki to pani nam powiedziała, ze nie jest źle spanie na wznak podobno jest normalne. Jeśli chcemy zapobiegać spłaszczeniu, to mamy jak najwiecej Kaję nosić i kłaść na brzuszku. Ewentualnie zaleca poduszkę z dziurką. Będę dzwonić do naszej pani fizjo, żeby zapytać co o tym myśli. Dodatkowo mamy więcej Kaję smarować emolientami, bo krostki na ciele i tarcie oczek mogą wynikać z przesuszonej skóry. Póki co próbujemy emolium, bo akurat mamy na stanie.
Aneta8, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂
My zaraz uciekamy na spacer. Odbieramy też paczki bo zamawiałam zabawki i ciuszki dla małego.
Niedawno była u nas pielęgniarka środowiskowa- obejrzała małego i pochwaliła jak ładnie główkę trzyma🙂
W sumie sympatyczna kobieta ale niestety powielała te mity odnośnie diety matki karmiącej 🤦 ale już nie dyskutowałam chociaż uważam że to bardzo szkodliwe że medycy takie bzdury gadają.
Falk, może przesadzam z tymi obawami o to że młody wyturla się z dostawki. On jak narazie pełza a te przerzucanie nóżek przez dostawie to pewnie przypadkowe przy ich podnoszeniu. Tułowia nie podniesie jeszcze.
Kasiu, delicol w przypadku kp bierze się w zależności od wieku. A przy mm od bodajże porcji mleka podawanej w butelce.
Aneta, niestety w przypadku wczesniakow słyszałam że sporo rzeczy może być opóźnionych jeśli chodzi o motorykę głównie. Jednak to prawda że każdy dzień, tydzień w brzuszku jest na wagę złota. Mam nadzieję że tym razem wizyta fizjo przyniesie więcej korzyści.
W ogóle to zaczęły mi włosy bardziej wypadać...
Zamówiłam też używany leżaczek babybjorn. Mam nadzieję że się sprawdzi🙂
Jaina, Dobuska co u Was? Jakoś jak tak długo się nie odzywa się to zaczynam się martwić...Aneta8, jaina_proudmoore, AnSan89 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotko, a jakie zabawki zamówiłaś dla Wiktorka? 🙂 ja dziś pół godziny krążyłam z wózkiem wkoło paczkomatu, bo stał gość busem i wkładał paczki, ale się nie doczekałam 🤦🏼♀️ Wróciłam do domu i dopiero po jakiś 40 min przyszło powiadomienie. A zamówiłam ubranko do chrztu dla małego z Vinted. Komplet z bucikami za 50 zł, gdzie nowy bez bucików 264 zł kosztuje 🙈 liczę, że pod koniec czerwca nadal będzie nosił rozmiar 62 😁
I tez właśnie zarezerwowałam od dziewczyny leżaczek babybjorn i mąż jedzie dziś odebrać 🙂Stokrotka 86, jaina_proudmoore, mk_bambino, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 😚
My już po wizycie i jestem trochę podłamana,do eliminacji mam jeszcze więcej składników ,tj orzechy,czekolady,kakao
Za 3,4 tygodnie do kontroli
Ech...w maju oprócz naszych chrzcin idziemy na chrzciny i komunię w rodzinie i chyba będę musiała swój prowiant wziąć... masakra
Chociaż na spacerze było przyjemnie 🥰 zrobiło się ciepło i słonecznie, nareszcie
Stokrotka tak, doczytałam też w ulotce delicolu, dzięki 😚
Jak na razie nasz szkrabik to w koszu Mojżesza towarzyszy nam w mieszkaniu albo na macie,ale może i my się skusimy na taki babybjorn?
Aneta super Ci się udało kupić ubranko 😍ja też się rozglądam na vinted za jakimś
Aneta8, Stokrotka 86, jaina_proudmoore, mk_bambino lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Kasiu, współczuję.. Ale to nie jest tak, że jak coś było wyeliminowane, a problem nie ustąpił, to można do tego wrócić?
My zaczynamy przygodę z kosmetykami… mam nadzieję, że szybko uda nam się znaleźć odpowiednie.. póki co wjechał krem do buzi z only bio -
Cholerka Kasiu, współczuje tej diety eliminacyjnej. Ja to bym chyba się załamała, bo mam dość ubogi zasób rzeczy, które lubie i jem 😬
Maksiowi bujaczek bardzo się spodobał 😁 ja też jestem bardzo zadowolona i początkowo sceptyczny mąż też się przekonał. Mieliśmy bujaczek Fisher Price (Edit. Mamy nadal, próbuję sprzedać 🙈), ale ja jakoś miałam ciagle w głowie ten babybjorn, ze najlepszy i się uparłam, mąż uważał, że bez sensu 😉 ale przyznał, ze zawsze dopnę swego 😁
Joana, ja muszę rozejrzeć się za jakimś balsamem dla M, bo ma bardzo suchą skórkę..Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2022, 22:01
Kasiastaraczka lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!
U nas krem do buzi only bio się zupełnie nie sprawdził. Buzia cała czerwona ☹️ Jutro próbuje z bepanthenem. Do cialka zestaw olejek ze słodkich migdałów + emolium nie zmniejszył wysypki, a nawet spowodował, że krostki zrobiły się pomarańczowe. Dzisiaj jeszcze spróbuję zostać przy tym zestawie, ale jutro idę już w cetaphil. No masakra jest ☹️ Kupimy też poduszkę Mimos.
Kajka leżąc na brzuszku zaczęła przyciągać do siebie zabawki póki co lewą ręką, ale mam nadzieję, że prawdą też uruchomi
Aneta, mam nadzieję, że szybko trafisz na Wasz produkt!
Kasiu, kiedy pierwsza prowokacja?
Aneta8, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość