X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, pamietam, ze położna mówiła, że na ropiejące oczko dobre jest mleko matki. Mam nadzieję, że pomoże.

Niutek, nie pojawia nam się więcej krostek, ale te placki które są nie chcą zniknąć. Po cetaphilu skórka jest super miękka. Nie mam jeszcze balsamu, wiec smaruję la roche. Jak posmaruję La roche to te placki robią się bardziej pomarańczowe. Po jakimś czasie bledną. W jednym miejscu skórka zaczęła się łuszczyć ☹️ Czekam na balsam z cetaphilu, może on pomoże..

Dobuska, miała być joga, ale się wzięłam za sprzątanie i o.. nic z ćwiczeń nie wyszło 😒 Może wieczorem się uda :) Jesteś super dzielna z tym kpi! Serio podziwiam! Przez chwilkę trż pracowałam z laktatorem i ani to przyjemne ani szybkie (ja mam pojedynczy laktator). A i zabawy z wyparzaniem, z myciem od groma. Także chapeau bas!

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Ada.. 31 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana ten z la roche nie sprawia,że to znika tylko bardziej nawilża i sprawia,że nie swędzi go tak mocno. Jak swojego starszaka nim smaruje to krzyczy i płacze. Pewnie go to piecze. Mi w tym balsamie trochę zapach nie podchodzi, ale skoro pomaga to stosuję.
    Może w Twojej diecie jest coś takiego co powoduje te zmiany. Próbowałaś odstawić nabiał? Teraz też dużo roślin pyli i może być jakaś wziewna alergia. Moja bratowa wczoraj mówiła,że u bratanka zaostrzyło się azs i mimo unikania pokarmów które mu nie służą. Warto do dermatologa dziecięcego podejść.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy już po wizycie, udało się złapać coś na szybko
    Tadzio ma zapalenie spojówek, dostał kropelki na tydzień

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo zdrówka dla Tadzia 🙂 Dobrze,że udało się wcześniej dostać do lekarza.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Jesteśmy już po wizycie, udało się złapać coś na szybko
    Tadzio ma zapalenie spojówek, dostał kropelki na tydzień
    Dużo zdrówka dla Tadzia 🥰💝👶

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 10 maja 2022, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny 😚

jaina_proudmoore, niutek87 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek, dzięki za informacje. Sama z siebie odstawiłam jajko, ale to raczej nie to. W czwartek będziemy próbowali dostać siè do pediatry, wiec pewnie wtedy odstawimy BMK. Do dermatologa też się wybierzemy. Trochę podłamana jestem tym wszystkim.. 😔

Kasiu, buziak w oczko Tadeuszka :)

Kasiastaraczka, niutek87 lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana u nas dermatolog dokładnie go obejrzała i stwierdziła azs. Byliśmy też u alergologa niby zleciła badania krwi, ale ja sama musiałam jej wszystkie zmiany skórne pokazać, bo nie wyglądała na zainteresowaną. Poczułam się jakbym choroby dziecku wmawiała,dopiero jak miała wyniki badań zmieniła gadkę.
    Edit: najgorsze,że mleko jest prawie we wszystkim 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2022, 18:25

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2022, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na badania z krwi pewnie dostaniemy skierowanie po 6 miesiącu dopiero. No nic, jeśli to będzie BMK to poszerzę swoje kulinarne horyzonty..👩🏼‍🍳
    Edit: miałam cały czas nadzieję, że to nie alergia a po prostu zła pielęgnacja wysuszająca skórkę, bo buzię K. ma bardzo ładną, ani jednej krosteczki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2022, 19:19

uS2wp2.png

Wysłany: 10 maja 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana dzięki 😚❤️
    Nie załamuj się, będzie dobrze 😚
    Ja wykluczylam bmk,bj,orzechy i kakao,a w ogóle to jestem bezglutenowa,więc no 🤣
    Ale kupy chociaż żółte, więc podziałało 💪

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 11 maja 2022, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 🙂
    Witamy z porannego karmienia
    Na szczęście 3 dawki, które wczoraj Tadzio dostał do oczka pomogły bardzo i już dziś nie ma ropy,a on ma zupełnie inny humor
    Wczoraj był taki cierpiący, sporo płakał...
    Z dobrych informacji to druga maść, którą smarujemy owrzodzenie naczyniaka też pomogła. Wczoraj po kąpieli odpadł strupek i już nie ma tej ranki
    Pewnie po wizycie u chirurga wrócimy z powrotem do tych właściwych kropelek

A dziś o 13 wizyta u fizjo

Wczoraj jak padł przed 21 to dopiero po 1 była pobudka na amciu. Później już co ok 2 h,ale szybko zasypiał i nawet dało się go odłożyć do dostawki

Poza tym wczoraj było ważenie i mamy 6 kg bobasa 💙 nasz słodki ciężar

niutek87, jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia dobrze,że u Tadzia lepiej już 🙂 Daj znać co tam fizjo powie, my mamy jutro o 13 🙂

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia super że z Tadziem lepiej🙂

Jaina ja też mam problem z ubieraniem małego na spacer. Wczoraj go 3 razy przebierałam zanim wyszliśmy🤦🏼

U nas jakiś płaczący dzień wczoraj był przy okazji karmień. Niby z brzuszkiem wszystko ok, a jak go przystawiałam to szarpał, wyginał się i nie chciał jeść. Chyba za dużo bodźców miał, bo jak wysłałam dziewczynki do ich pokoju to od razu się uspokoił i usnął.
    Ja się zmobilizowałam do regularnych ćwiczeń i jakoś tak więcej energii mam. Nawet się zaczęłam wysypiać🙂 obym nie pochwaliła się za wcześnie😁

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aneta8, mk_bambino lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

U nas wszystko okej, mała znowu spała 8 godzin, obudziła się o piątej na jedzenie i dalej śpi. Później w trakcie dnia je częściej, więc wypija około 900 ml mleka. Przed snem się dopycha mocno jedzeniem i potem tak ładnie śpi.
    Siedzę obok niej w pogotowiu, bo jak ona jest dłużej niż 3 godziny bez jedzenia, to jak się budzi to jest taki krzyk (w nocy nie, jak się budzi po 8 godzinach to sobie spokojnie grucha pod nosem).
    Okej, obudziła się - nakarmiłam i na zawody kończę posta.

Dzisiaj jeszcze cieplej! Ale moja radość gaśnie, bo mam taki silny okres, że masakra... Dosłownie krwotok :/ Miałam nadzieję, że po porodzie takie miesiączki mi miną...

Mam pytanie do mam, które karmią tylko butelką (nieważne, czy mm czy swoim mlekiem). Jak i kiedy zamierzacie podawać wodę? Zwłaszcza w kwestii upałów.
    Nam lekarka powiedziała, że mogę jej podawać, a po 17 tygodniu mogę powoli rozszerzać dietę. (Są dwie szkoły, popularniejsza WHO mówi o 6 miesiącach, a druga szkoła mówi, że pomiędzy 17 a 26 tygodniem życia dziecka). Generalnie do rozszerzania diety się nie spieszę, dopóki tego mojego mleka jest więcej niż mm i nie zobaczę u niej gotowości, ale nie wiem jak z wodą, bo przy piersi to temat załatwiony. Jak dziecku się chce pić, dostaje pierś. A jak robicie na butelce? Jestem ciekawa. :)

Dziewczyny po cesarce. Jak wygląda sprawa ćwiczeń? Ja codziennie spaceruję minimum 1,5 godziny, ale nie ukrywam, że brzuch mi dalej bardzo przeszkadza... Chciałam się zapisać na jakiś pilates, ale nie wiem czy można (chodzi o angażowanie mięśni brzucha).

Kasiu, cieszę się, że kropelki tak szybko pomogły. Oooo i maść pomogła. Dobry dzień za Wami. :)

Joana, znam to. Plany planami, a rzeczywistość swoje. CHociaż moja mała zaakceptowała leżaczek i sposobem Stokrotki jestem w stanie zrobić w mieszkaniu dużo. Wręcz dostałam takiego powera na sprzątanie, jak nie wiem!
    Z tym KPI to kwestia przyzwyczajenia. Ja mam laktator na dwie piersi, więc to tylko 15 minut (albo aż 15 minut, zwłaszcza, jak jestem sama z małą), sterylizuję już tylko raz dziennie, a cały sprzęt po użyciu wkładam w woreczek i do lodówki, nie muszę go wtedy nawet myć. Na grupie mam KPI sporo takich drobnych patentów, które ułatwiają życie, ale jednak ściągać trzeba. Ostatnio do całego ścinągnętgo mleka wpadł mój włos i się rozpłakałam... :/
    Co do problemów ze skórką Kai, nie umiem pomóc, ale serce się kraje. :(

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, niutek87, AnSan89, Aneta8 lubią tę wiadomość

Wysłany: 11 maja 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnSan 😚
    Oo a co ćwiczysz? Podziwiam,że masz na to czas
    A mały rzeczywiście mógł być przebodzcowany

Dobuska 😚
    Wow 8 godzin spania,marzenie ❤️
    Ja tylko spaceruję,też sporo,ponad godzina dziennie, wieczorem smaruję bliznę maścią
    Poza tym nie mam czasu,albo siły by robić ćwiczenia od fizjo

jaina_proudmoore, niutek87, Aneta8 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska z tego co pamiętam przy starszym póki dajesz samo mleko nie trzeba dawać wody.Ja dawałam dopiero przy rozszerzaniu diety i to trochę. Na początku jest chyba jakaś dobowa ilość maksymalna, a jak dziecko się przyzwyczai to samo pije wodę z butelki już później jak jest większe. Mój starszak do tej pory najchętniej pije wodę przegotowaną ostudzoną.

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • Agawa85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, za mną dziwna noc. Emi juz się nie budziła w nocy na karmienie a dziś o 2 musiała pojeść i potem godzinę wojowała a jak usnęła to ja dla odmiany nie mogłam us ąć, potem mój mąż wstawał i mała się obudziła więc kolejne karmionko.🙈
    Co do wody nie podpowiem bo my na piersi, choć jak skończymy 4 miesiąc to planuje dodatkowo wprowadzić mm bo mam wrażenie czasem jej mało z piersi, a ostatnio przy karmieniu są takie cyrki że szok. Ja też blizny nie ćwiczę, nie wyrabiam się.
    Kurcze czy tylko moja nie przepada za leżaczkami. Mam pożyczonego babybjorna ale ona tylko chwile usiedzi heh.. Dziś mama do mnie przyjeżdża i weźmie ją na spacer to posprzątam trochę bo u mnie nie da się ostatnio, jest mamoza..
    Mam pytanko macie jakieś patent na słońce w wózku? Moja strasznie nie lubi jak świeci jej na twarz. Myślę czy kupić jakąś parsolkę, ale nie wiem czy się sprawdzi.

jaina_proudmoore, niutek87, Aneta8 lubią tę wiadomość

13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna

10dpt beta 33,12
    12 dpt beta 65,14
    14 dpt beta 132
    16 dpt beta 271
    22 dpt beta 1353
    29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
    36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
    8tc💔

12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
    6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
    8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
    10dp beta 640 mIU/ml
    13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
    29.05 pierwsze usg🙏
    Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
    11.06 mamy ❤ i 11 mm
    28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
    24.01.2022 córeczka
    4❄️

IVF
    KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
    NK 25%😔
    PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔

Wysłany: 11 maja 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawa u nas karmienia w dzień też są takie, że często się odrywa od piersi, pręży,tylko początek jest taki ok,a później akrobacje. Martwiłam się czy się najada,ale po wczorajszym ważeniu nie mam złudzeń,Tadek przytył 200 g, więc się najada. Pieluszek też sporo mokrych i brudnych.
    W nocy karmienie jest spokojniejsze,maks 10 min i śpi dalej,plus pieluszka
    My nie mamy w ogóle lezaczka ;) leży albo na macie,a jak chce go wziąć do kuchni to jeszcze w koszu Mojżesza
    Co do słońca to ja opuszczam bardziej budę,a z tyłu odsłaniam,mamy taka siateczkę lub można pieluszką osłonić od słońca. Raczej nie powinnyśmy wystawiać dzieci na słońce, więc trzeba zasłaniać,a poza tym i tak smaruję kremem z filtrem

Agawa85, jaina_proudmoore, niutek87, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myśle nad zakupem parasolki. Co do zasłaniania pieluszką, tego wręcz robić nie wolno, bo w wózku robi się sauna. To niebezpieczne. :)

Moja tez nie za bardzo akceptuje leżaczek. Musi być na nim ze mną w danym pomieszczeniu, musi mnie widzieć i muszę z nią gadac. Inaczej nie ma szans. Niestety sama nie zostanie na macie, kiedy ja mam sprzątać. Jest mamoza. 🤷🏻‍♀️

Dzięki Niutek, tak myślałam i tez się chyba wstrzymam do momentu rozszerzania diety. :)

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, niutek87, Aneta8 lubią tę wiadomość

• Agawa85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaStaraczka u nas z karmieniem to samo, na początku ok, a potem bicie, marudzenie odrywanie. Ja nie wiem czy jej po prostu nie chce się wysilać jak to pierwsze mleczko przeleci. Muszę właśnie sprawdzić wagę, ale jak ostatnio próbowałam to albo ręka w górze albo noga, zero współpracy hehe.
    Fajnie z tym wózkiem macie. Sprawdziłam i u nas jest siateczka tez z tyłu ale chyba tylko poto żeby był przewiew bo budy bardziej się nie da opuścić a szkoda. No właśnie z tym słońcem jest problem, pieluchą całkowicie zasłaniać nie chce bo to też niewskazane.

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość

13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna

10dpt beta 33,12
    12 dpt beta 65,14
    14 dpt beta 132
    16 dpt beta 271
    22 dpt beta 1353
    29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
    36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
    8tc💔

12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
    6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
    8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
    10dp beta 640 mIU/ml
    13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
    29.05 pierwsze usg🙏
    Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
    11.06 mamy ❤ i 11 mm
    28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
    24.01.2022 córeczka
    4❄️

IVF
    KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
    NK 25%😔
    PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔
‹‹ 730 731 732 733 734 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ