X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Miłej niedzieli 🌸🌸🌸
    U nas coraz większe problemy z zaśnięciem wieczorem.
    Wczoraj w ciągu dnia dwie drzemki po godzinie na dworzu w wózku.
    Ile śpią wasze maluchy w ciągu dnia? 🙂
    Później wieczorem cyrk dosłownie 🤯mały padł spać, spał i nagle 3 min i pobudka i płacz. Potem znów to samo. Tulenie, głaskanie, śpiewanie działało do uśpienia na krótka metę. Zasypiał i budził się z płaczem pewnie dlatego, że zmęczony a nie śpi 🤷‍♀️W końcu wylądował na cycu, nawet nie jadł już, tylko ciumkał i poszedł spać i finalnie spał do 3, potem krótkie karmienie i znów sen. 🙂do 7.30. Teraz zjadł ale strasznie szybko i nerwowo i znów śpi.
    Ogółem od początku, od urodzenia śpi mało w ciągu dnia.
    I tak jest poprawa bo kiedyś miał dużo turbo drzemek na piersi a teraz śpi odłożony w kokonie/ wózku.
    Mój mąż się przebudził i pyta „ co mu robisz, że tak płacze na przewijaku” 😳
    Nie wiem, może to ten regres snu 🙄

Dziś jedziemy przed południem do moich rodziców,
    Mąż się martwi, że mały będzie płakał 😬
    Moja mama rzuciła tekstem „ w końcu nas odwiedzicie” jakby miała pojęcie o potrzebach i rozwoju niemowlaka 🤣😵‍💫

Ja mojego nosze w pionie, ale nie przodem / ciężko mi jakoś go obrócić i nie czuje się tak pewnie.
    Zreszta mój Fizjo mówił, żeby mało nosić 🧐ma leżeć na macie, łóżku plus zabawki i „sam” się ogarniać.

To zachowanie małego to jak „ rozdwojenie jaźni” raz śmiech, zaraz buzia w podkówkę, potem się czymś zajmie. Pół dnia wesoły; potem smutny. Widocznie mu mózg paruje 😛od rozwoju.
    @Stokrotka - pisałaś jakiś miesiąc temu o takich humorkach Wiktorka jak pamietam dobrze.
    @Aneta - rozwój niesie większe wymagania ze strony dziecka, 🙂
    @AnSan - mąż już wrócił do was? Jak sobie dałaś radę?

Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8, niutek87, Ada.. 31, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • prosiulek Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina - moją spi bo każdym żarciu:)
    Albo przyśnie przy cycu albo zje, biorę na odbicie i jest ok godzina zabawy a później trzeba ją uśpić bo się denerwuje ze zmęczenia. Więc tych drzemek w ciągu dnia jest ok . 4/5 . Czasami pośpi 2 a Czasami 3 godziny:)
    Ostatnio spala od 9.20 do 14 . Pojechaliśmy na zakupy 70km od zamieszczenia. Zaczęła spac w foteliku a potem w wózku:)

jaina_proudmoore, f_a_l_k, AnSan89, Aneta8, niutek87, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

👩- 30lat 👦-32lat
    🔹IUI-:( 3X
    💉25.03.21- stymulacja
    🔹18 ocytów, 10 komórek
    ❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
    🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
    ❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻

🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
    ❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
    👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔

🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
    ❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
    preg.png
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Cześć wszystkim. O rety, słuchajcie mam okropny strach w sobie.. Kajka ma po bokach główki takie zgrubienia. Właściwie od urodzenia tak ma - w szpitalu nic nie mówili, pediatra też na szczepieniu mówiła, że jest okej. W poniedziałek idziemy do fizjoterapeuty to też o to zapytam. W każdym razie naczytałam się w internetach o szybkim zrośnięciu szwów czaszki o tak zwanej kraniosynostozie.. Czy któraś z Was słyszała o tej chorobie/wadzie? Oglądam wszystkie główki maluchów i u większości nie widzę tych zgrubień. Moja przyjaciółka ma dwójkę dzieci z takimi zgrubieniami i pediatrzy jej mówili, że wszystko jest w porządku.

Dodatkowo dalej walczymy ze skórką Kajki ☹️ No tak mi się serce kraje jak patrzę na tą kruszynkę 😔

Ja o tym słyszałam. Ale tego nie da się stwierdzić patrząc na główkę czy dotykając. Trzeba zrobić specjalne USG główki. Gdyby pediatra miała jakieś wątpliwości to na pewno dostałbyś skierowanie na dodatkowe badania. Nie ma co się denerwować na zapas.

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

• f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prosiulek wrote:
    Jaina - moją spi bo każdym żarciu:)
    Albo przyśnie przy cycu albo zje, biorę na odbicie i jest ok godzina zabawy a później trzeba ją uśpić bo się denerwuje ze zmęczenia. Więc tych drzemek w ciągu dnia jest ok . 4/5 . Czasami pośpi 2 a Czasami 3 godziny:)
    Ostatnio spala od 9.20 do 14 . Pojechaliśmy na zakupy 70km od zamieszczenia. Zaczęła spac w foteliku a potem w wózku:)

Zazdroszczę takiego spania w dzień... U nas tylko szybkie drzemki. Dłużej pośpi tylko na kimś albo po karmieniu na poduszce ale ileż można siedzieć...

jaina_proudmoore, Aneta8 lubią tę wiadomość

Wysłany: 8 maja 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f_a_l_k wrote:
    Zazdroszczę takiego spania w dzień... U nas tylko szybkie drzemki. Dłużej pośpi tylko na kimś albo po karmieniu na poduszce ale ileż można siedzieć...
    Mam to samo często także doskonale rozumiem 🙂ja czasem siedzę i czytam książkę do 1h albo oglądam serial, żeby jednak mały coś pospał bo mi go szkoda 🙄

Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • AnSan89 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,mój Mały chyba zaczął ogarniać kiedy jest noc a kiedy dzień. Wczoraj po kąpieli usnął przed 22 i obudził się dopiero o 5:15. Pierwszy raz tyle spał🙂 Ciesze się, bo jeszcze w ubiegłym tygodniu usypiał po 1.

Tylko ta kąpiel to taka nerwowa jakaś była. Chyba zmęczony już był, bo tak się wyginał i odpychał nóżkami, że dosłownie wstawał z wanienki😕 Ledwo go wykąpałam.

Joana- internet to zło, naprawdę🙂 Poczekaj na wizytę u lekarza, ale sądzę że skoro pediatrzy nic nie mówili to jest ok🙂

Jaina- mąż wraca dziś późnym popołudniem. Ja jakiegoś jakiegoś kopa dostałam jak go nie było i dom przewróciłam do góry nogami przed jego powrotem🤷 a ubrań to chyba przez najbliższy miesiąc nie będę musiała prasować😂Dzieci miały wolny ten tydzień, więc spędziliśmy go bardziej na luzie. Teściowa zabrała dziewczynki na rowery jednego dnia, a innego na salę zabaw. Te 3h tylko z synkiem dały mi chwilę wytchnienia🙂

i pochwalę się- w tydzień zleciało mi 1,5kg😁 Wreszcie, bo stała ta waga w miejscu od kilku tygodni, a z ciąży miałam jeszcze +5kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2022, 09:57

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, niutek87, mk_bambino, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂

Joana, ja uważam tak samo jak Jaina i falk. Jeśli lekarz miałby wątpliwości na pewno zleciłby dodatkowe badania. Lepiej za dużo nie siedzieć i nie czytać w necie ( wiem, łatwo się mówi)😉

Aneta, wczoraj u nas też jakiś regres był. Z tym że u nas mam wrażenie że to ciągle po szczepieniu. Niestety dalej kiepsko się czuje ☹️ ile to może potrwać skoro szczepienie było w czwartek?
    Ja gdzieś czytałam że u niemowląt tak naprawdę nie ma regresów. To co my tak nazywamy ( gdy nam się wydaje że jakaś umiejętność zanikła) to tak naprawdę przygotowanie to kolejnych kroków rozwojowych. Jestem pewna że Maksiu nie zapomniał jak trzymać główkę 🙂 może gorzej się czuje a może wkrótce zaskoczy Cię nowymi umiejętnościami 😉

Jaina, mój ostatnio też wrzeszczy na przewijaku w nocy. I to jak! Odkąd odkrył że głos ma skalę to wyciąga tak że aż o szyby się boje.
    Powodzenia u rodziców 👍

AnSan to gratuluję utraty kg🙂 i podziwiam za organizację że jesteś w stanie tyle w domu ogarnąć 👍

Kurcze dziewczyny, od wczoraj młody maca się po lewym uchu. Już myślałam że to infekcja ale nie ma innych objawów. Raczej go to nie boli bo ciąga się i śmieje. I jak ja go dotykałam to też nie zauważyłam żeby jakoś reagował bólem. Wydaje mi się że może on odkrył że ma ucho i po prostu tak mu się ono spodobało? Czy może jest jeszcze inna przyczyna?

jaina_proudmoore, Aneta8, niutek87, AnSan89, Ada.. 31, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim!
    U nas dzisiaj piekna pogoda, czekamy aż Kajka wstanie i lecimy do lasu :)

Jaina, ja wiem, że Wy mi nie potwierdzicie tego schorzenia :) ale zapytałam, bo może akurat któraś z Was coś na ten temat słyszała i podpowie (tak jak Falk) co zrobić albo na co zwrócić uwagę. Pewnie nie zwróciłabym uwagi na te zgrubienia gdyby nie te wszystkie „krzywe” głowy w rodzinie partnera. Jego brat na pewno miał ten problem, bo on ma baaardzo wydłużoną głowę. Jeśli chodzi o sen to Kajka ma stałe 3 drzemki w ciągu dnia. Skróciły jej się trochę, co mnie cieszy, bo możemy się więcej pobawić :)

Aneta, może Maksiu daje sobie chwilę przerwy w ćwiczeniach, żeby się zregenerować. To dla niego spory wysiłek. Nawet ny dorośli nie ćwiczymy codziennie :)

AnSan, brawo że waga leci! Super :) i mocno podziwiam Twoją organizację :)

Mk_bambino - mieliśmy wczoraj wykapać małą w krochmalu, ale wróciliśmy dosyć późno.. użyłam tym razem cetaphilu i chyba widzę poprawę.

jaina_proudmoore, Aneta8, niutek87, AnSan89, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka dzieci ciagaja się za ucho jak chcą spać. Gdyby była to infekcja to najpierw zapewne katar by się pojawił bo zapalenie uszu nie wystepuja same z siebie, nie można przewiac uszu, to zazwyczaj jest od niedoleczonego kataru

dobuska, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, niutek87, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Witam z kawką :)

My wczoraj byliśmy na grillu u znajomych. Musiałam jechać sama z małą ponad 20 km. Dałam radę zapakować wszystko do auta i dojechałam! Jestem z siebie dumna. L. była grzeczna, aż się wszyscy dziwili. Śmieje się do wszystkich. :)

Wykorzystalam trochę sposób Stokrotki i jeśli chcę coś zrobić, sadzam mało w bujak, gadam do niej i robię swoje. To jako tako zdaje egzamin. :D Może jakbym miała bujaczek z różnymi gadżetami to by się zajęła, ale w sumie zależało mi na takim minimalistycznym.

Czy możecie polecić jakieś takie czapeczki na słoneczko?

Jakaś przeziębiona jestem... :/

Stokrotko - ja czyszczę uszy patyczkiem, jak jest po prostu brudne. Nic tam sama nie gmeram dodatkowo.:)

Niutek - nieee w trakcie dnia to i ja na krótki rękawek nie wychodzę, ale po południu u znajomych na wsi było tak ciepło, że sama się rozebrałam do krótkiego rękawka. Wzięłam sobie Twoje słowa do serca i jeśli ja byłam na krótki, to małej też zdjęłam kurteczkę. Zostawiłam jedynie cienka czapkę, bo słońce mocno dawało, a w cieniu wiało.

Jaina - u nas też się sprawdza wanienka z Ikei, później pewnie kupię wkładkę do wanny i mała będzie w normalnej wannie się kąpać. :)
    My dzisiaj ważymy!:)
    Moja mała w ciągu dnia śpi coraz mniej, ale tak podobnie jak u prosiulka. Pomiędzy jedzeniem musi przysnąć. Mało tego, ostatnio nie chce spać na spacerze, idzie na drzemkę dopiero jak wróci 😂 Chociaż wczoraj w połowie spaceru zasnęła i w domu przy otwartym balkonie spała dosyć długo.
    Ale za to w nocy śpi krócej. Już nie 6-7 godzin, tylko 3-5. Może to faktycznie regres. Oby tylko tak. :)

Anetka, u mojej L. też często jest "zanik" jakiejś umiejętności, który potem wraca wraz z czymś nowym. Liczę, że tak samo będzie u Was! :)
    Siuśki u nas raz żółte, raz białe. Jak u dorosłego chyba.

Mk_bambino - ja tak samo zmieniam co karmienie, albo i częściej jak jest potrzeba. Czasami jak ją po prostu przebieram i widzę, że ma nasikane to zmieniam. Może mogłabym czekać, ale jakoś mi szkoda.

Joana, ja bym słuchała specjalistów, a nie internetu. Wiem, jak to jest, ale postaraj się uspokoić. Na pewno wszystko dobrze! <3

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, niutek87, Joana23, AnSan89, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wczoraj młody miał same turbodrzemki, jak chciałam uspac na ostatnią drzemkę to zasnął na leżąco jak karmiłam, wyszłam bo byli goście, za 5 min płacz, zjadł druga piers i puścił... Wyszłam, 5 Min płacz, daje znowu cyca a ten jeszcze większy ryk no bo już nie jest głodny a chce spać. . . I już nie zasnął, wzięłam do wózka że pospi... No nie płacz, pobujalam na piłce, zasnął ale przełożyłam do wózka obudził się więc w sumie oprócz tych 10 min nie spał parę godzin. Na noc nie lepiej 19 kąpiel, już ziewal. Przy karmieniu zasnął na 10 min a potem szalal do 21:30🤦‍♀️ oczywiście na koniec to był krzyk jakby go że skóry obdzierali bo on juz cyca nie chce bo najedzony więc musiałam bujać na piłce 🤦‍♀️ to musi być ten regres, tak wiem pocieszam samą siebie 😅😭

jaina_proudmoore, Aneta8, niutek87, AnSan89, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrzej sporo śpi w ciągu dnia. Je co 2,5-3,5 godziny, potem ma 1,5-3 godz. aktywności i sam zasypia.W sumie wychodzą 3-4 dzemki po 1-2 godz. 🙂 W domu nie czuć,że niemowlak jest 🙂

Aneta8, Jeheria, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, mk_bambino, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! My właśnie w drodze do rodziców na działkę 🙂 to będzie niespodziankowa wizyta. Mama ostatnio narzekała, ze tęskni, a nie ma jak przyjechać w odwiedziny. Niestety u nas dziś na razie nie widać słoneczka. Ale trochę się przejaśnia wiec może wyjdzie do nas 🙂
    Nie wiem co się dzieje M, ale od kilku dni okropnie krzyczy i płacze. Jakby ze zmęczenia, ale jak utulam go jak zawsze w fasolce, to drze się i wypręża jeszcze bardziej 😟 mam nadzieję, że to chwilowe i minie. W ciągu dni zazwyczaj ma dobry humor ale zdarzają się właśnie te napady..
    U nas drzemek jest ok 3-4 w ciągu dnia. Trwają rożnie od 30 do 60 min. Wczoraj zasnął o 21, potem o 24 było mleczko i następna pobudka o 4:30. No byłam taka wyspana, że zasnąć nie mogłam 😆 potem przed 8 kolejne karmienie i udało się jeszcze pospać do 9:30 😁

niutek87, jaina_proudmoore, Joana23, Jeheria, Stokrotka 86, AnSan89, mk_bambino, Kasiastaraczka, dobuska lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas codziennie 5:30 pobudka jak w zegarku ale maciuś też identycznie spał mimo że był na butelce. Dopiero po 4mz wstawał po 6.
    Dziś spał do 8 a w dzień potrafi 3h drzemki mieć 🙈 taki spioszek...

mk_bambino lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek super że Andrzej taki grzeczny! Zazdroszczę!

niutek87, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Niutek super że Andrzej taki grzeczny! Zazdroszczę!

Wytchnienie po starszym, bo on dużo płakał i trzeba było dużo nosić na rękach 🙂 teraz też wstaje 5-6 rano,a ma dopiero 3 lata. Jak będzie trzeba iść do przedszkola pewnie ciężko będzie dobudzić 🙂

jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2022, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Cześć wszystkim!
    U nas dzisiaj piekna pogoda, czekamy aż Kajka wstanie i lecimy do lasu :)

Jaina, ja wiem, że Wy mi nie potwierdzicie tego schorzenia :) ale zapytałam, bo może akurat któraś z Was coś na ten temat słyszała i podpowie (tak jak Falk) co zrobić albo na co zwrócić uwagę. Pewnie nie zwróciłabym uwagi na te zgrubienia gdyby nie te wszystkie „krzywe” głowy w rodzinie partnera. Jego brat na pewno miał ten problem, bo on ma baaardzo wydłużoną głowę. Jeśli chodzi o sen to Kajka ma stałe 3 drzemki w ciągu dnia. Skróciły jej się trochę, co mnie cieszy, bo możemy się więcej pobawić :)

Aneta, może Maksiu daje sobie chwilę przerwy w ćwiczeniach, żeby się zregenerować. To dla niego spory wysiłek. Nawet ny dorośli nie ćwiczymy codziennie :)

AnSan, brawo że waga leci! Super :) i mocno podziwiam Twoją organizację :)

Mk_bambino - mieliśmy wczoraj wykapać małą w krochmalu, ale wróciliśmy dosyć późno.. użyłam tym razem cetaphilu i chyba widzę poprawę.

Jakie 'guzy' dokładnie macie? Na kości skroniowej? W Katowicach jest bardzo dobry lekarz który się zajmuje tym przedwczesnym zrastaniem ciemiączek I kości czaszki. Niestety prywatnie i terminy są paromiesieczne. Jeżeli jesteś zainteresowana to poszukam jak k się nazywa i podam namiary. U nas było podejrzenie tego przedwczesnego zrastania szwów czaszkowych bo córka urodziła się z krzywą głową. U nas było wszystko ok, krzywą głowa była ulozeniowo z macicy a przy USG już miała wszystko tak wyrównane że lekarz pytał czy nam/lekarzom się coś nie pomyliło. No ale skierowanie było to chciałyśmy sprawdzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2022, 16:37

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falk, tak te zgrubienia są nad kością skroniową, po obu stronach główki. Poproszę o namiar do tego lekarza. Nam niestety nic się nie wyrównuje.. myślałam, że to może wina złego trzymania podczas karmienia, złego ułożenia itd, ale sama nie wiem. Jutro będę dzwonić i sprawdzać czy w moim mieście wykonuje się usg szwów czaszki. Trochę poczytałam o tej przypadłości i czas reakcji jest tutaj bardzo ważny.. Dzięki!

uS2wp2.png
  • f_a_l_k Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delikatne zgrubienia w tej części czaszki u dzieci są normalne. No chyba że u was to jest ewidentnie to może faktycznie warto sprawdzić... Doktor nazywa się prof. dr hab. n. med. Dawid Larysz i pracuje w klinice KANGUR w Katowicach. Niestety terminy są długie nawet prywatnie. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to śmiało.

jaina_proudmoore, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 8 maja 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My niedawno wróciliśmy.
    Wyjazd jednym słowem. Męczarnia.
    O ile do rodziców spał polowe trasy to z powrotem dramat. Mieliśmy 4 przystanki na uspokojenie w tym 1 na karmienie.
    Mąż zły bo się nie mógł skupić na drodze 🤯
    Rodzice tez doskoczyli do niego od razu jak do małpy w zoo za przeproszeniem.
    Nie wspomnę już o tym jaki ukrop był w mieszkaniu 😫mały się aż spocił
    Hitowe teksty mej mamy:
    1- rodzice to zazdrośnicy, nie pozwalają siedzieć przy Tobie.
    2- czkawka od nadmiaru bodźców. Daj spokój.
    3- smoczka nie chce? Niemożliwe
    Jestem umęczona tym wyjazdem 😬😳🤯
    Po pierwsze brak zrozumienia dla małego człowieka i jego potrzeb i emocji. 😏
    Powiedzcie mi, bo mały zaczął podnosić głowę w foteliku do przodu? Chyba tak nie powinno być. 😵‍💫
    Mąż go niby dobrze przypiął i sprawdzał.
    Nad morze w czerwcu raczej na pewno nie pojedziemy. Zostanie nam tu las, staw itp.
    Szkoda w czasie jazdy i małego i jego nerwów 😞😞

Mam jeszcze pytanie: kiedy dziecko podnosi głowę leżąc na plecach? 🧐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2022, 18:28

Aneta8 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
‹‹ 728 729 730 731 732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ