X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tak się zastanawiam czy usg główki to chodzi o to przezciemiączkowe czy właśnie sprawdzenie szwów czy moze jeszcze jakaś trzecia opcja🤔

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Już drugi raz zaczynam do Was pisać.. M ostatnio sporo płacze.. Ale chyba znowu z tym brzuszkiem problemy 😞 próbowaliśmy wyjść dziś na spacer, ale tak wiało i sypało w nas piachem, ze zrezygnowaliśmy po 15 minutach.. teraz dopiero mąż z nim poszedł, dlatego mam chwilkę.
    Joana, cieszę się, ze usg szwów wyszło dobrze, będziesz teraz spokojna 😊
    Kasia, super, ze wizyta udana i wszystko jest w porządku 🙂
    Niutek, mam nadzieje, że ćwiczenia od fizjo szybko pomogą załagodzić problemy ✊🏻 My pewnie niedługo znów spotkany się z naszą.
    Dobuska, oby z oczkiem to nic poważnego! 🤞🏻

O wracają, pewnie była afera.. przepraszam, jeśli o kimś zapomniałam 😘

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, niutek87, dobuska lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ehhh, Kasia, u nas chyba to samo z oczkiem. Zaczęło ropieć. Rano dzwonię do lekarza 😭
    Podobno bardzo dużo dzieci teraz ma to zapalenie i nie wiadomo skąd... warto do lekarza,bo od razu pomogło,a tak to taka bida :(
    U nas znowu nie wiem czy katar się nie zaczyna? Zrobiłam inhalację,z soli fizjo nie zaszkodzi
    Mały marudny,śpi przy cycu

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tort będzie gotowy w sobotę. przedwczoraj piekłam biszkopt, wczoraj przełożyłam, dzisiaj tynkuje i dekoruje wieczorem.

Jaina mąż ogarnia głównie Maćka. Wraca o 17 do domu, jestem sama z Mateuszem. Muszę mieć obiad dla Maćka i dla siebie, mąż sobie poradzi, coś tam zje. Później po powrocie często idzie z nim na podwórko. Mamy sezon. Warzywa już posiane itd.
    Tata wczoraj mi pomógł. Trzymał mateusza jak spał. Jsk to jest - jak On go trzyma to potrafi spać godzinę. Chyba nie czuje mleka, mnie? Duzo rzeczy zrobiłam.
    Mm sądzę że nie załatwi sprawy a nawet pogorszy. Po pierwsze Mateusz ma alergię to musiałby nutramigen pić. To jest wstretne, smierdzi jak brudne skarpety a smakuje jak ziemniak. Nie zaakceptowalby. Po drugie zaraz zastój bym miała. Na przykładzie z Maćkiem wiem ze mm nie poprawia snu. Tu chodzi raczej o bliskość mnie. Nie brak najedzenia. Poza tym na grupie KP ostatnio wstawili, miałam wam napisać, że mleko Matki jest bardziej kaloryczne od mm. Tylko mm dłużej się trawi. Np mm ma 68 kcal w 100ml a mleko matki między 70-80 a im dziecko starsze, ok 2 lat to nawet 90kcal. Dziewczyna oddawała swoje mleko do banku i badali je.
    Dziś młody wstał 5:00 i nadal nie śpi 🙈 już płakał ziewał cyca wypił ale nie zasnął, bujałam nie pomogło ale teraz przynajmniej się uspokoił bo kupę zrobił.
    Dobuska u nas też takie kupy, aż na plecy wychodzą, ja brudna, on i poduszka do karmienia jak u Was 😅
    Joana jak dobrze że usg w porządku!
    My mamy kontrolę u fizjo 24.05 a 25.05 szczepienie.
    Mateusz zaczął na macie, na brzuchu obracać się wokół pępka (piwoty). Narazie w jedną stronę i tak gdzieś z 20-30 cm dopiero. I zaczął na plecach robić mostki.

jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, AnSan89, niutek87, Stokrotka 86, Joana23, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:*
    znów piątek, prawie połowa maja za nami, ale ten czas zasuwa...
    martwię się,że w tym tempie to zaraz się rok skończy, nie wiadomo kiedy.

Ja już nie karmie na poduszce, małemu było za ciepło. trzymam go po skosie na rękach :)
    w nocy obudził się o 1, a potem ok 4. :)
    je dość szybko, dwie piersi w 20-30 min max i do spania.
    3 noc z rzędu nie było MM- widocznie już nie potrzebuje :)
    mąż tylko ubolewa, bo lubił to karmienie ^^

Niedawno był kurier z paczka z karma dla kotów. pytał się czy nie zostawił u mnie paczki nadmiarowej, i czy na pewno?XD na uj mi czyjaś paczka, ja nie wiem :P

@Dobuska - mam nadzieje, ze z okiem lepiej dzisiaj :*

@Niutek- warto dopytać o to USG. mam nadzieje, że ćwiczenia pomogą.
    zarówno moja pediatra jak i fizjo nie robili próby trakcji u Alexa.
    ale co fizjo/ lekarz to inne podejście, jak pisałam wcześniej.
    ćwiczenia na pewno pomogą.
    każde dziecko rozwija się w swoim tempie, czasem trzeba mu pomóc.
    masz akurat porównanie bo masz starszaka w domu :)
    edit: jakie ćwiczenia i porady dostałaś jeśli można wiedzieć?

@Joana - daj znać po wizycie u pediatry :)
    masz racje z tymi wizytami na NFZ, ale to jeszcze młody temat w Polsce chyba.
    po forum widać ile maluchów do fizjo jednak trafiło.
    w sumie fizjo zawsze coś znajdzie do masowania- nawet u dorosłego jak nie boli ;)
    U mnie było na szkole rodzenia o przewijaniu itp. ale z perspektywy czasu, to oceniam, że część to były niezłe farmazony, w ogóle niepotrzebne ;)

@Kasiu - jak mały Tadeo?

@AnSan - ja cię podziwiam <3
    za gotowanie i opiekę nad dziećmi. ja nie mam takiego ogarnięcia hehe ;)
    często nie gotuje, zamawiamy obiad.
    mówiłam rano mężowi, to on z kurczaka/ryżu/ surówki - byłby zachwycony :D hehe
    skąd ty masz siłę na to wszystko, ja nie wiem :D
    nic tylko brać przykład.

@Jeheria - przepraszam za sugestie MM, zapomniałam o tej alergii :/ na amen.
    na pewno to potrzeba bliskości. wiem, bo tak było przez 2.5 miesiąca u mnie.
    przyszedł nagle dzień i się urwało.. takie leżenie na matce.
    tego Ci też życzę! <3
    mój mąż pomaga w weekend - przewijanie, zabawa i po pracy też. plus kąpiel :)
    ale nakarmić - nie nakarmi. tu nikt nie wygra z cyckiem :D
    mam nadzieje, ze sobotnia impreza będzie udana :)

@Aneta8 - mam nadzieje, ze u Maksia nie było wielkiej afery wieczorem. ;)
    mój polubił gondolę. tak go usypiam prawie od tygodnia na dworze :)
    czytałam ostatnio wpis mamy fizjo o tym, kiedy do spacerówki.
    poleca jednak korzystanie z gondoli jak najdłużej... i ze względu ograniczenia bodźców jak i dla wyprostu :)

@Falk/ @Magg/ @Agawa - co tam u Was?
    już nie pytam o inne kobitki, bo wcale nie udzielają, a szkoda :(

spokojnego dnia drogie panie :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2022, 10:58

Stokrotka 86, Aneta8, Kasiastaraczka, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 13 maja 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Stokrotka - i dla ciebie spokojnego dnia :* <3

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Agawa85 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Jaina mnie wywołała do tablicy więc się odmeldowuje.😊 U nas wczoraj dzień pełen atrakcji. Była u nas moja mama i teściowa z młodszą siostrą mojego męża. Mała mało spała i trochę bałam się, że się przebodźcowała, ale były tylko małe problemy z zaśnięciem więc nie było jakoś źle. Emi za to dostała jakiś krost na buzi. Już kiedyś miała, ale ładnie zeszło. A teraz znowu coś. Zastanawiam się czy to jakieś alergiczne czy może od śliny bo non stop palce w buzi i jest zaśliniona cała. Mam nadzieję, że jakoś to szybko zjedzie.
    Jaina fajnie, że Alex nie potrzebuje już mm. U nas odwrotnie, zastanawiam się, czy nie włączyć choć jednej butli dziennie bo mała strasznie marudzi i denerwuje się przy piersi. W nocy i rano, gdy ta przerwa między karmieniami jest dłuższa jest ok bo mleka w piersiach się odkłada a jak je w dzień częściej to są nerwy. No nic spróbuje ją zważyć w najbliższych dniach czy przyrost jest w miarę ok.

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna

10dpt beta 33,12
    12 dpt beta 65,14
    14 dpt beta 132
    16 dpt beta 271
    22 dpt beta 1353
    29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
    36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
    8tc💔

12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
    6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
    8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
    10dp beta 640 mIU/ml
    13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
    29.05 pierwsze usg🙏
    Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
    11.06 mamy ❤ i 11 mm
    28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
    24.01.2022 córeczka
    4❄️

IVF
    KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
    NK 25%😔
    PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w popołudnie! Dziś M ładnie pospał, do 10 😊 ostatnio na noc zasypia o 21, potem mleczko o północy i w nocy jak się upomni. Dziś po 3 i o 7. Trochę pogadaliśmy, pośmialiśmy się, wzięłam go miedzy nas do łóżka i ładnie zasnął i ja tez ☺️ Teraz ma drzemkę, ale taka jakaś niespokojna wiec pewnie będzie krótka 🤪
    Jaina, jeśli chodzi o gondole, to na pewno nie będziemy jeszcze zmieniać na spacerówkę, chciałabym, żeby siadał, ale jak wyjdzie zobaczymy. Ale ewidentnie coś mu się odwidziało w spacerach, bo czasem tak się drze, że już nie już nie wiadomo co robić 😔
    Wróciliśmy do podawania probiotyku, mam nadzieje że trochę ulży mu brzuszek. Na razie od rana humor dobry 🙂

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, AnSan89 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂
    Czytam cały czas forum i pełno komentarzy pojawia mi się w głowie ale nie mam kiedy zapisać ( dyktowanie przy młodym też odpada)😉

Na początku życzę dużo zdrowia Wam i Waszym dzieciaczkom. Koszmar z tymi brzuszkami, spojowkami, wysypkami itd.

Joana- super że z małą wszystko ok👍 a gdzie w Szczecinie byłaś na obiedzie? To moje rodzinne miasto 🙂

Niutek, powodzenia z ćwiczeniami. Dobrze że odpowiednio wcześnie poszliście do fizjo.

Kasiu, super że z Tadziem lepiej.

Dobuska, oj z tymi kupami to masakra😁 mój robi codziennie a i tak potrafi co jakiś czas zrobić taką że jest zabawa po same pachy😁 mam wrażenie że jest wtedy z siebie wyjątkowo dumny😉 jeszcze teraz jest na etapie poznawania ciała więc często przy zmianie pieluchy ciągnie się za siusiaka czy jajka. I ja naprawdę nie mam nic przeciwko tylko czemu to robi jak one są całe w kupie 🤦 a potem oczywiście rączki to najchętniej do buzi... Muszę mega go pilnować.

U nas mały dostał wczoraj krostek na rękach. Po nocy mu zniknęły a teraz znowu są. Nie nosi rękawów więc to chyba nie od potu... Sama już nie wiem🤷 po mnie ewidentnie nie lubi upałów. Rozebrany do bodziaka na ramiączkach a i tak potrafi się zagrzać.
    My w nocy sporo pospaliśmy bo ok 12 h. Tzn ja krócej😉 były tylko przerwy na cycka i kupę.
    Od rana zbieram się na spacer ale nawet nie mam się kiedy pomalować. Dobrze że wczoraj zrobiłam obiad- dziś tylko podgrzewamy😉
    My dziś mamy piątkowe ważenie. Ciekawe ile młody przybrał. Ostatnio po szczepieniu było mniej niż zwykle. Z drugiej strony od wczoraj on tyle je że szok. Powiem Wam że u mnie teraz leży już ta przyjazna pielęgnacja przy podnoszeniu. Jak go muszę podnieść z maty która jest na podłodze to nie jestem w stanie zrobić tego poprawnie. Jednak on trochę waży. I długi jest. Już i tak mnie plecy i kolana bolą.
    Ja już dawno nie karmię na poduszce- wyrósł z niej. Teraz jest ta pozycja pod górkę. A w nocy na leżąco nadal.
    Z nowości to młody zaczął mnie i męża obejmować 🥰 i głośny śmiech się zmienia. Wcześniej to było takie gruchanie i takie huhuhu. A teraz bardziej przypomina śmiech🙂 zaczynam rozumieć to stwierdzenie- za uśmiech bombelka😁

jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana mamy ćwiczyć po każdej zmianie pieluszki 15-20 powtórzeń: 1) obniżanie delikatne ramion na przemian,2)prostowanie rąk do góry druga ręka na brzuszku i miednica podwinięta. Przy leżeniu na brzuchu mam łokcie do podłoża przytrzymywać małymi palcami, kciuki na ramionach żeby szyja wyszła z ramion i przedramieniem przytrzymywać pupę.
    Po wczorajszym masowaniu i ćwiczeniach już powoli zaczyna nóżki do góry podnosić, bo wcześniej parł nimi w podłoże. Byłam zaniepokojona tym,że nie leży na brzuchu, bo starszak w jego wieku sam obracał się na brzuch i w tej pozycji spędzał większość dnia.

jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka, AnSan89 lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Magg Koleżanka

Wysłany: 13 maja 2022, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny 😘
    Też się odmelduję 😉
    Jak tak Was czytam to moje dziecię to po części dzieci każdej z Was 🤣
    U nas od poniedziałku zmiana humorków, mniej płaczów więcej śmiechu, praktycznie na każde moje słowo zaciesz jest 🤦🏻‍♀️ nawwt jak powiem, że w pampersie bomba nuklearna i zamach na moje życie 😂 już zaczyna się okres nie idę na ilośćale na jakość i jednostkową wielkość 💩😂😂
    Nawet gondola już nie parzy, w poniedziałek spacerowałam 2h i tylko pół h snu ale reszta bez płaczu, tylko zwiedzanie 💪 byłam w takim szoku, że myślałam że to nie moje dziecko bo w niedzielę to ze spaceru biegiem do domu plus przystanki na uspokajanie na rączkach, taki ryk 🤦🏻‍♀️😈 chyba, że mąż zabierze na spacer z pełnym pamprem i się dziwi, że młoda marudzi i nie chce zasnąć a oczki małe 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ te chłopy 🤷‍♀️
    Fajnie się podczytuje dziewczyny, które mają nieco starsze dzieciątka, wiadomo czego się spodziewać i jakie postępy będą robić pozostałe grupowe szkraby 🙂
    U nas dziś drugie usg bioderek, pierwsze było ok i to też takie musi być 🙂
    Do fizjo chodzimy co tydzień i jednak jak ona ją przećwiczy to inny efekt niż ja sama w domu, mała lepiej współpracuje z fizjo i wiem, że będzie dobrze pomasowana i porozciagana 💪
    Pozdrawiam ciepło w ten pochmurny dzień 🥰

jaina_proudmoore, Aneta8, Stokrotka 86, niutek87, AnSan89 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej!

U nas okej.

Oczko lekko łzawi i co jakiś czas pojawia się jakby troszkę ropy, ale oko nie jest czerwone, ani nie wydaje się, żeby ją męczyło. Na razie nie dzwonię do lekarza, bo to może minąć samo.

Dzisiaj była u nas fizjoterapeutka. Powiedziała, że to obracanie małej na brzuch nie jest niczym strasznym, bo mała po prostu upada, gdy jest zmęczona i jej się nie chce. Natomiast oglądała ją mniej więcej godzinę i bardzo pochwaliła za piękne leżenie na brzuszku, za zabawę zabawkami. Powiedziała, że na jej etap rozwoju nie ma się czego przyczepić. Próba trakcji udana. Asymetrii już nie ma. Młoda prawdopodobnie próbuje obrócić sie na boczek, ale mam jej to nagrać i wysłać, żeby się upewniła. Powiedziała, że te wszystkie drobne nieprawidłowości, które czasami widzimy u dzieci są normalne. O ile oczywiście nie jest tak cały czas. Uprzedziła też, że może być tak, że mała będzie się przewracać na brzuch przez kilka dni, a potem przestanie na jakiś czas. Takie regresy chwilowe też są normalne.
    Ogólnie dostaliśmy dwa ćwiczenia na brzuszku, które mają wzmocnić jej mięśnie boczne brzucha, ale powiedziała wprost, że to są ćwiczenia na przyszłe umiejętności.

No i jak wsadziła jej palce stóp do buzi to mała zaczęła się śmiać w głos. Pierwszy raz <3

Także moja mała teraz śpi, wymęczona po ćwiczeniach. :)

Wiecie co, ja mam chyba jakąś alergię. Na spacerze ciągle odkaszluję. W domu tego nie ma:/

Joana, cieszę się, że się uspokoiłaś! Twoja spokojna głowa jest w tym momencie najważniejsza. :)

Kasia, super, że USG wyszło okej! U nas kolejne na pół roku. Każdy inaczej woła :D

Niutek, u nas były początki asymetrii i była słaba tak główka. Po miesiącu nie ma śladu, więc trzymam za Was kciuki!

Aneta i jak tam? Była ta afera w końcu?
    Nie lubi spacerków? Oł noł. :( Może to faktycznie ta ciekawość świata już. teraz taki najgorsze okres, dzieci by chciały do spacerówek, a jeszcze tak nie bardzo mogą.

Jeheria, musisz w takim razie zatrudnić tatę do pomocy. :D Ale cieszę się, że przynajmniej trochę odsapnęłaś. U nas takie kupy giganty idą non stop. Wczoraj po południu po prostu wzięłam body z niej zdjęłam i wywaliłam do śmietnika. Serio. Straciłam cierpliwość. 😂 Wiem, że w życiu bym nie ogarnęła wielopielo. Juz nawet dzisiaj gadałam z fizjoterapeutka, że ona też jest za leniwa na takie coś. Ja tak samo. Ja ledwo spieram plamy z ubranek. :D

Jaina, to super, że udaje się bez mm. Zawsze to lepiej dla portfela! A mąż teraz ma uśmiechy od Aleksa, więc nie można mieć wszystkiego. :D Krótko już teraz karmisz, to jakoś idzie to pogodzić. :)

Stokrotka, o nie! Ty masz jeszcze siusiaka przecież. Moja to tam nie ma za co łapać, więc łatwo to ogarnąć. :D Współczuje. :D Ja sie tak boje, że ona kiedyś taką bombę strzeli prosto na mnie na przewijaku. Kiedyś zrobiła to jak założyłam pieluchę.Wtedy miałam szczęście...
    Oooo nasza też nas przytula! Myślałam, ze to przypadek, ale widocznie nieee! :D Cudowne to!

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, niutek87, Aneta8, AnSan89, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 13 maja 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    My już po pierwszym spacerze i zakupach, wróciliśmy i Tadzio ładnie dalej śpi,więc zrobiłam obiad i teraz piszę 🙃

Jeheira dobrze,że mąż pomaga choć trochę 😚
    Brawo dla Matiego za te aktywności,super! 🥰

Jaina no to prawda zapindala ten czas! Moja koleżanka urodziła na początku maja i jak przysyła zdjęcia małej to i mnie na wspominki bierze i ogarnia jakieś dziwne uczucie,że jak to tak szybko? Lato szybko zleci,a później święta, a w grudniu już pierwsze roczki naszych bobasów 😍
    Ja też karmię małego na rękach,już jakiś czas,tak mi wygodniej i rzeczywiście od tych poduszek gorąco
    Dziś napisałam do pediatry i mamy inhalowac Tadzia, oczyszczać nosek. Obserwować i w razie gorączki i innych objawów zgłosić się do lekarza na wizytę stacjonarną.

Agawa zważ mała i zobaczysz jak przyrasta
    Mój Tadzik to samo,rano i w nocy super,bez awantur,a w dzień lubi mnie podrapać
    A rano się uśmiałam,bo tu chciał jeść,a z drugiej strony se pogadać ze mną 🤣co trochę pociumkal to się śmiał i gaworzyl
    Kabarety 😁

Aneta to Maksik łaskawy dla mamy, super 🥰

Stokrotka ciekawe z czego te krostki...
    Ja to nawet się nie maluję na spacery, czasami wyglądam jak zombi 🤣🙃no nic jakby co straszę w saskim 🤣
    Daj znać jak synek przybiera
    Masakra i mnie ciężko podnieść naszego klocuszka z maty...ja ważę coraz mniej,a on coraz więcej...
    Wczoraj tak mnie plecy bolały,że kładłam się na macie z kolacmi
    Wow to słodkie takie objęcia i głośne uśmiechy ❤️

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, dobuska, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 maja 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Dobuska - cieszę się, że z oczkiem ok.
    U nas tylko dwa razy była taka kupa zwana egzorcyzmem wstecznym wg internetów 🤣
    Mały zawsze jak zrobi 💩to leży spokojnie.
    Właśnie mam zapas mm w szafce 🤣🤣
    @Kasia - ogród Saski na pewno musi być piękny o tej porze roku. My mamy blisko park i las. Do lasu jeszcze nie dotarłam 😂z parku kiedyś wracałam prawie biegiem bo mały się darł. Może jutro się wybiorę. Jest ciepło to łatwiej o karmienie 🙂codziennie siedzimy na ogródku po 2-3 godziny nawet także zamiast spaceru.
    Mój jak śpi w salonie w kokonie to łatwo go wybudzić 😛
    @Stokrotka - zwariować idzie czasem z ta przyjazna pielęgnacja 🤷‍♀️Mi tez jest ciężko. 😬jak mam go na rękach to głowę podnosi albo chce cycka przez materiał. A podniesienie z maty to już akrobacje. 😳wczoraj męża wolałam bo myślałam, że padnę. Później wziął małego w wózku na ogródek a ja się musiałam po prostu położyć. 😵‍💫tak mnie plecy bolały. W końcu podnosimy małego X razy dziennie. A lżejszy już nie będzie 🫢😃Ja staram się go nie nosić w pionie wcale - kładę na macie edukacyjnej albo na piankowej.
    Jak z odwiedzinami rodziców? Wybierają się w maju czy dopiero na chrzest?

@Agawa - fajnie ze napisałaś 🙂💝🥰
    U nas mm to było od 2 doby w sumie wiec mały się mocno przyzwyczaił.
    Nie dało się go uśpić bez butli serio. I przyszedł czas i nagle nie potrzebuje mleczka dodatkowo.
    Na pewno możesz sprawdzić przyrost ale wg mnie mleka masz w sam raz 🙂😇👶tak już to działa matka natura. Sprawdziłaś już inne kwestie? Może coś małej nie pasuje - pozycja, miejsce itd, niewygodnie itp. Czasem jeden detal dużo zmienia 😋😜

Dziś ewidentnie ma dzień gadania. No gada i gada. 🤣🤣aż już 4 czkawki zaliczył z wrażenia 🧐🙉🙊
    A obecnie trwa 4 drzemka 😇
    W niedziele mamy grilla robić i mąż zaprosił teściowa - już mu powiedziałam, że średnio mi się ten pomysł podoba bo będzie znów stać nad małym i gadać farmazony.
    Z dobrych wieści - 20.05 odbieramy klucze do nowego domu 😜🥰💝
    Ponieważ jeszcze trwa budowa to nie pojadę z małym bo nie ma co go narażać na kurz/ pył.
    Mojemu tez czasem wychodzą lekkie krostki i potem znikają / może to od maty czy potu itd.
    Ciagle przecieram jego łóżeczko / matę itp rolka do ubrań i znajduje pełno kocich kłaków - oszaleć idzie 🤦‍♀️
    A wasze dzieci długo leżą na brzuszku? Mój leży i robi czujkę lewo prawo lewo ale czasem głowa mu opadnie jeszcze trochę do dołu i potem znów podnosi. Ale to wysiłek nadal jest bo sapie czasem 🙊potem dobrze go nakarmić i łatwo uśpić w wózku 🙃🙃🙃

Mnie to przeraża ten czas z racji na kwestie powrotu do pracy. Myślicie już o tym czasem? W tym tempie to będzie rekordowo szybko. Ja chciałabym iść na urlop wychowawczy na rok. Już mówiłam mężowi i rodzicom. Teściowa idzie na emeryturę w 2024, ale jej nie biorę obecnie pod uwagę. Zobaczymy co to będzie, oby finanse pozwoliły na takie rozwiązanie. Ciekawe ile wcześniej załatwiać trzeba taki żłobek czy przedszkole 🧐jak się przeprowadzimy to się tym zajmę w nowym miejscu.

Kasiastaraczka, Stokrotka 86, Aneta8, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png

Wysłany: 13 maja 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magg na pewno wszystko ok na USG bioderek 😚
    To prawda,fizjo to ma podejście i wszystko jej tak łatwo idzie,a mi tak średnio,ale staram się, codziennie ćwiczymy 💪

Dobuska a może zakropl trochę mlekiem oczko?
    Super,że wizyta fizjo udana 🥰 wow,palce w buzi!
    Ej,mój mąż też ma chyba jakaś alergie... ogólnie pracuje z domu,a dziś rano szedł do Luxmed i mówi,że z nosa mu ciekło...a w domu ok
    Oo widzisz, rzeczywiście każdy zaleca te usg inaczej
    Znalazłam fajny odplamiacz,frosch baby,spraly mi się stare plamy po kupach

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 13 maja 2022, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina to prawda,jest pięknie w saskim, kwitną bzy i kasztany, nasadzone są kwiaty w rabatach i od dziś działa fontanna 🥰 jest pięknie,zielono
    My już 2 razy dotarliśmy do innego parku,ogrodu Krasińskich,a w planach mamy Ujazdowski i łazienki królewskie
    Karmić można na ławce, przetestowałam już w saskim,a i jak już cieplej to można przebrać pieluszkę w plenerze 😁🙃
    Super,że tak sobie siedzicie na ogródku
    My nawet balkonu nie mamy, więc... pozostają spacery 🙃

Staramy się kłaść go jeszcze częściej na brzuszku,coraz mniej protestuje,ale jest też sapanko

Szczerze to ja na razie nie chcę wracać do pracy...mam jeszcze 80 dni urlopu, więc to wyjdzie jakiś maj pewnie na powrót. Liczę na kolejną ciążę,tylko po CC trzeba chyba dłużej poczekać... muszę szczerze pogadać z lekarzem i zrobić USG żeby ocenić bliznę w środku na macicy.
    Ewentualne też wychowawczy
    W wwa to podobno już powinnam zapisać Tadzia do żłobka...
    Super,to już niedługo będziecie mieć klucze 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2022, 15:36

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Agawa85 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pracy po wykorzystaniu zaległego urlopu chciałabym wrócić bo najpierw ponad rok zdalnego w domu,potem prawie cała ciąża na l4, teraz macierzyński. Trochę mi brakuje ludzi,własnych spraw itd. Małą chciałabym z mamą zostawić o ile da radę, ale tozobaczymy jakim Emilka będzie dzieckiem.A po jakimś czasie, może pół roku, chciałabym kolejną ciąże bo czekają zarodki w klinice.😊
    Kasia mi gin mówił że po cc to minimum rok trzeba odczekać, ale wiadomo wszystko od blizny zależy.
    Jaina super niedługo będziecie na nowym🤩
    Stokrotko, Dobuska ale Wam zazdroszczę przytulasów. To musi być cudowne uczucie.😍

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

13.11.2024 transfer ❄️ 4.2.2 🙏🙏 encorton, sompfolipid, heparyna

10dpt beta 33,12
    12 dpt beta 65,14
    14 dpt beta 132
    16 dpt beta 271
    22 dpt beta 1353
    29 dpt usg jest zarodek z bijącym serduszkiem❤️🥹 crl 0,45 cm
    36 dpt zarodek 1,2 cm z bijącym serduszkiem
    8tc💔

12.05. 2021 transfer zarodeczka 4.2.2 AH + embroglue🙏
    6dp beta 78 mIU/ml🙏🙏
    8dp beta 240 mIU/ml🙏🙏
    10dp beta 640 mIU/ml
    13dp beta 2527 mIU/ml 🙏
    29.05 pierwsze usg🙏
    Mamy pęcherzyk ciążowy🙏
    11.06 mamy ❤ i 11 mm
    28.06 kropuś ma 3,1 cm😍
    24.01.2022 córeczka
    4❄️

IVF
    KIR Bx brak 2DS3 i 3DS1
    NK 25%😔
    PAI-4G/5G układ homozygotyczny 😔
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zanim zapomnę mam pytanie do dziewczyn które mają ten gryzak grzybek: czy wasze dzieci potem nie gryzą Wam sutka? Bo mega się tego obawiam...

Co do powrotu do pracy to eh, ja na pewno wrócę. Kredyt poszedł w górę, no nie stać nas na życie z jednej pensji jeśli mamy utrzymać jakiś poziom. Zresztą to jednak trochę strach. Młody pewnie do żłobka. Bo rodzina nie wchodzi w grę a na taką nianie do której miałabym zaufanie to raczej nas nie stac. Problem tylko z tym że jeśli chodzi o miejsca w publicznych żłobkach to w mojej okolicy jest dramat. A nie będę dziecka wozić na drugi koniec Wawy🤦 patrzyłam na oferty prywatnych żłobków to jak dobrze pójdzie zamknelabym się z wyżywieniem w 2 tys.

Agawa, my też mamy zarodki. Też chce szybko wrócić bo mam już 35 lat... Mój gin kazał odczekać z następna ciążą rok ( chyba że coś się pokomplikuje).

Młody w tydzień przybrał 170 g.

Co do leżenia na brzuszku to mlody leży dosyć sporo. Staram się go kłaść po jedzeniu to wtedy lepiej trawi i super się odgazowuje.

Kasiu, ja to bez makijażu ( chociaż lekkiego) z domu nie wychodzę 😁 i tak na wiele rzeczy przy dziecku nie mam czasu, nawet żeby bardziej o siebie zadbać, ale to minimum jak dla mnie musi być. Jakoś źle się czuje jak chociaż tych rzęs nie pomaluje 😉 ale ja to mam taką jasna urodę więc bez makijażu to słabo 😁

Aneta8, Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2022, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah ja nawet nie chce myśleć o powrocie do pracy 🙈 od początku pandemii na zdalnej, potem na chwile był powrót do biura w systemie hybrydowym a potem procedura i zwolnienie po pierwszym transferze w listopadzie 2020… od tamtej pory już nie wróciłam, wzięłam miesiąc urlopu, żeby wyzerować chorobowy i podeszłam do drugiego transferu. W pracy zadziałały sie duże zmiany. Mam nowe biuro, nową szefową, obowiązki i do tego firma zmienia niedługo siedzibę. Także wrócę jak do nowej pracy. Zwolnienie kończy mi sie 23.12 plus jakaś cześć urlopu.. na wychowawczy raczej nie będę mogła sobie pozwolić, bo nie utrzymamy sie z jednej pensji..
    Jaina gratuluje terminu odbioru kluczy! ☺️🏠

Kasiastaraczka, Stokrotka 86, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2022, 02:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skończyliśmy oglądać Ozark :D
    Kajka ma AZS.. Pani pediatra zważyła ją (bo powiedziałam, że trochę mocno czasami ulewa) i mamy 6440g, w ciuszkach i w pampersie :D odjęłam 300g i wypadamy tak czy siak w 80centylu! 😱 Idzie w masę konkretnie 💪🏻
    Ja do pracy wracam pewnie w marcu. Bardzo mocno brakuje mi ludzi.. chociaż ja i tak siedziałam sama w pokoju :D U mnie w mieście rekrutacja do żłobka miejskiego skończyła się już w połowie kwietnia. Nawet się zalogowałam, ale ostatecznie nie złożyliśmy wszystkich dokumentów, bo stwierdziliśmy, że puścimy Kajkę jak bedzie miała 1,5roku. Do tego czasu będziemy mieć nianię (jeśli znajdziemy). Całe szczęście trochę taniej to wychodzi niż w Warszawie ;)

Stokrotko, w Szczecinie byliśmy w restauracji Rydla52. Moj partner często jada tam z klientami i faktycznie jedzenie bardzo smaczne. Dla nas dodatkowym plusem jest lokalizacja - na wylocie :) chociaż w życiu bym nie pomyślała, że wśród tych wszystkich bud i pasaży jest taki lokal :) Polecilabyś jakieś inne miejsca do przetestowania? Mamy ten grzybek, ale nie zauwazylam, żeby Kajka gryzła mi sutki, oby to się nie zmieniło :)

Jaina, szybko Wam poszło z tym odbiorem! Bomba! Kiedy wchodzi ekipa remontowa?

Kasiu, 80dni urlopu! Ależ nachomikowałaś :)

Dobuska, ale super, że Liwia pięknie sobie z rozwojem radzi! Bomba :)

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
‹‹ 733 734 735 736 737 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ