Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny 🙂
W Warszawie znowu słonecznie i ciepło. Ja to jestem bardziej zimowa dziewczyna i takie temperatury dla mnie nie są fajne 😉 dla mojego dziecia też. Wszystkie dzieci w okolicy poubierane jak mój młody zimą 🤦
AnSan- 36 st i burze piaskowe... No nie zazdroszczę...
Joana, my to raczej jak jesteśmy w Szczecinie to trzymamy się lewego brzegu 🙂 ja osobiście bardzo lubię restauracje Mała Tumska na mariackiej. Bardzo dobre jedzenie, miła obsługa. Nawet w ciąży z cukrzyca spokojnie znalazłam tam smaczny obiad z niskim IG👍
Weszłam na stronę rydla52- wygląda całkiem całkiem 🙂
Współczuję AZS ☹️ moja koleżanka już jako dorosła osoba to miała. Czy teraz będziesz odstawiać jakieś produkty w diecie?
Moja teściowa to w ogóle dalej żyje tym że przy kp to nie powinno się jeść większości produktów. Ona chyba przeboleć nie może że ja jem nabiał, warzywa wzdymajace😁, mięso ( nie tylko drób), orzechy, czekoladę, owoce ( truskawki, jagody). Za jej czasów to wszystko profilaktycznie się wykluczało. Dzisiaj np mąż z nią gadał przez telefon. W tle młody marudził bo nie mógł usnąć. Ostatnio tak ma w dzień że musi być na maksa wyciszony żeby zasnąć. A ona tekst że pewnie nie może spać bo go brzuszek boli 🤦 co się to biedne dziecko nie odezwie to komentarz że z bólu...
Jaina, właśnie! Nie pogratulowałam zbliżającej się przeprowadzki!🙂 Super naprawdę że to już tak blisko🙂
Pytałaś o przyjazd moich rodziców. Prawdę mówiąc nie wiem czy to aktualne. Już przestałam ich pytać bo ciagle nie wiedzieli. Na chrzest raczej się nie wybierali. Po rozmowie z siostrą dowiedziałam się że gorzej u nich że zdrowiem niż mówią. I już nie dopytuje bo prawdę mówiąc w takiej sytuacji wolę żeby nie przyjeżdżali. Oczywiście jeśli będą chcieli to są mile widziani- to moi rodzice. Ale cóż...nie ukrywam że byłoby mi ciężko. Z nimi i niemowlakiem. A charakterki też mają od jakiegoś czasu ciężkie. Dzisiaj z nimi rozmawiałam przez tel przy młodym. Wiktor sporo się udzielał. Coś tam sobie gadal po swojemu. Mój ojciec to zachwycony ale jednak dziwił się że nie jest w stanie zrozumieć co młody gada ( tak, moje dziecko ma 3 m-ce). A mama z kolei jak usłyszała Wiktora to uznała że marudzi bo jest głodny. Tłumaczyłam jej że to nie jest marudzenie. No ale dla niej grzeczne dziecko ma być cicho. No tutaj to się nie dogadamy. Mam wrażenie że taki mały dzieciak to by ją po prostu wkurzał na takiej małej przestrzeni.
Niutek, dzielna jesteś z tymi dziećmi. Zwłaszcza z tym małym alergikiem💪
Dobuska, ale macie przygodę z tym garażem😁 z tym leżeniem na brzuszku to ja początkowo też się bałam po jedzeniu. Ale mój młody je często a w końcu trzeba go kiedyś kłaść na brzuszku. Bo musi ćwiczyć. Zaufałam wypowiedzi jednego pediatry który radzi kłaść dzieci jak najczęściej, nawet po jedzeniu i nie przejmować się ulewaniem. I Wiktor też czasami uleje jak jest po jedzeniu. Ale najczęściej o dziwo nie. Beknie, pierdnie- po chamsku ale zdrowo 😉 i czasami coś poleci z buzi ale to zaraz uzupelni- bufet mam zawsze przy sobie😉
Kasiu, my w zasadzie codziennie zakrapiamy nosek solą. Tak profilaktycznie. I często jakiś smark jest więc też go odciagamy. Ale cóż... W powietrzu pełno pyłków, w Warszawie powietrze takie sobie a młody sam nie smarknie. Mamy nebulizator/ inhalator ale w sumie jeszcze go nie używaliśmy.
Agawa, mój jak nie śpi to w dzień je/pije co 30-120 min. Teraz jest bardzo ciepło a on dużo się rusza wiec nawet co 30 min musi łyknąć. Ale jeśli pije to tak 4-5 min. Wcześniej gdy temperatura była normalna to tak co 2 h wolał. Na początku mnie to wkurzało ale cóż, skoro tak potrzebuje to ja nie zamierzam mu bronić. To wkrótce minie.
Ja jestem zadowolona bo udało nam się fajna knajpkę zarezerwować na chrzest. Jest bardzo blisko nas i kościoła, menu jest naprawdę fajne i cena przyzwoita. Za ta opcję która my bierzemy będziemy płacić 160 za osobę plus dodatkowo płatny alkohol, tort i serwis 10% . Więc naprawdę fajna oferta🙂
Teraz mój młody śpi. Jak się obudzi to ruszamy na rodzinny spacer😁 dzisiaj jakoś na zwolnionych obrotach wszystko 🙂
jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, AnSan89, Ada.. 31, MyŚliwa lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dzień dobry,
Witamy się w nowym tygodniu 😚
W nocy wzięło mnie zapalenie spojówek 😯 dobrze, że są krople Tadzia. On dziś skończy kurację,a ja zaczynam... masakra
Mnie dodatkowo wziął katar, więc chorujemy sobie razem
Oby przez tydzień polepszyło się,bo w niedzielę chrzciny
Stokrotka super,że macie fajny lokal na chrzciny,a kiedy dokładnie impreza?jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Hej, zostałam wczoraj uratowana przez teściów🙂 Zabrali dziewczynki w gości i nie było ich 6h. Mały przespał większość czasu z przerwą na 2 karmienia. Miałam mnóstwo czasu na wszystko, nawet poćwiczyłam i odpoczęłam oczywiście😁 wieczorem teściowa przyszła się z synkiem pobawić to akurat wykąpałam dziewczynki i ogarnęłam kolację. Wyszło na to że koszmarny poranek zmienił się w całkiem miły dzień🙂
Jaina wilgotność mała, wyszłam na chwilę na balkon to skóra mnie zaczęła swędzieć a oczy piec. Podczas burzy piaskowej wszystko jest szaro-żółte, wiszą takie ciężkie chmury czasem spada widoczność. No i na wszystkim osadza się piasek jak z piaskownicy (zazwyczaj żółty albo czerwony, ostatnio zielony był).
Nie wygląda to tak spektakularnie jak na filmach, bo jednak między budynkami jest inaczej niż na pustyni😉
Jak tam po grilu?
Stokrotka fajnie że wszystko macie już dopięte z chrzcinami. Współczuję tego gadania teściowej. Mi się jacyś fenomenalni teściowie trafili. Jesteśmy na bardzo przyjacielskiej stopie.
Agawa, Kasiastaraczka- zdrówka dla Was.
Dobuska ale historia z tym garażem. Udało Was się w końcu jakoś do niego dostać? Współczuję tego osaczania dziecka. Na pewno jest to bardzo denerwujące. Ja się z tym nigdy na szczęście nie spotkałam. Nawet na rodzinnych spotkaniach nikt się na dzieci nie rzuca. Podejdą, zobaczą i tyle. Chyba bym szału dostała jakby każdy chciał dziecko potrzymać i całować. Bleeee😁😁😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 09:37
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, Aneta8, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Witam z kawką,
u nas wczoraj wybiło 6 kg! Także duża ta moja dziewczynka już. Nosimy rozmiar 62/68. Bardzo ostatnio wyskoczyła na długość.
Zaczęła się sama przewracać na bok i chwyta zabawki w dwie ręce. Takie pierdoły, a jak cieszą.
W nocy po karmieniu dostała czkawki i nie chciała sama zasnąć. Głaskałam ją. Ale jak się położyłam to spojrzała na mnie przez szczebelki łóżeczka, wyjęła smoczek, wystawiła go przez szczebelki w moim kierunku i zaczęła się śmiać.
Musiałam do niej wrócić. 😂
Kasia, mąż musiał rozwiercić zamek w garażu. No komedia.
Jaina, ale jaja z tym smoczkiem u Was.
Stokrotka, smutno mi, że tak to wygląda z Twoimi rodzicami. Że chorują. Że tak CIę męczyli z tym chrztem... Ogólnie.
Wiesz, ja nie kładę od razu po bo u mnie karmienie z butelki trwa krótko. Młoda potem się coś bawi na pleckach, potem jakaś drzemka lub brzuszek, a jeśli drzemka to potem brzuszek. Czasami w ciągu dnia leży co chwilę, a czasami raz lub dwa, bo nie ma humoru i okazji.
AnSan, mnie już się wszyscy w rodzinie boją, więc nikt sam mi dziecka nie atakuje. Nawet przestali po rączkach całować, bo mąż zwrócił uwagę. (Chodziło mi o teraz, kiedy te jej ręce ciągle lądują w buzi.
No dobra, królowa się obudziła, słyszę ją w drugim pokoju. Idę.
Miłego dnia!Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka, AnSan89, Aneta8, Ada.. 31, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
Dzięki AnSan 😚
Super, że masz takie wsparcie,to bardzo ważne ❤️
Dobuska my jutro zważymy Tadziula. A 6 kg mieliśmy we wtorek 🥰 idziemy łeb w łeb 😁
U nas Tadzio zaczyna łapać zabawki, właśnie małe rzeczy a tak cieszą 😁
Ja idę na kawkę ❤️Stokrotka 86, jaina_proudmoore, AnSan89, Aneta8, Ada.. 31, mk_bambino lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Hej dziewczyny,
Miłego dnia ☀️☀️☀️
Zbieram się do pisania a tu już 13 nie wiadomo skąd i kiedy.
Wczoraj doszłam do wniosku, że to dobrze, że maluchy urodziły się w lutym. Gdyby urodziły się teraz to człowiek miałby z głowy ponad 2.5 miesiąca zamknięcia w domu przy ciepłej pogodzie 🙊z takim wymagającym noworodkiem.
Z grilla mam same hity. Radzę siedzieć przy czytaniu 🤣🤣🤣
Po pierwsze, to coś mi zaszkodziło bo obudziłam się z Mdłościami i bólem głowy ok 1, mały jeszcze spał. Musiałam wziąć Smecte do picia, ale tylko 0.5 dawki. Całe szczęście jakoś minęło. W nocy mieliśmy tylko jedna pobudkę wiec ok 🙂
Hity teściowej:
- mały jakiś strachliwy jest! ( rzekła teściowa machając mu rękami przed wózkiem)
- jak mój mąż był mały to miał jeden smoczek. Taki sfatygowany już i długi ale … (🙊🙊🙊)
- jej znajomi dali ostatnio dziecku, które siedzi do spróbowania kawałek pasztetowej -3x! Powtarzała ze to mięso dobrej jakości 😳😵💫😵💫😵💫i mały był cały umazany, wow jak zabawnie😬 ( powiedzcie mi proszę jak jej małego dać pod opiekę? 🤷♀️)
- i hit dla mnie: mój mąż w ramach rozszerzenia diety żuł skórkę od chleba.. to ćwiczenia były, żeby się potem nie krztusił. 🤪🤪🤪
End of story 🤣🤣🤣🤣
A tak poważnie, to strach jej dziecko zostawiać pod opieka i mój mąż zdaje sobie z tego powoli sprawę.
🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅
@Ansan - super ze masz takie wsparcie. To bardzo ważne. Pomoc i dobre słowo.
Dzięki za opis przyrodniczy hehe 🙃
@Kasia - zdrówka dla ciebie 😘zapalenie spojówek ostatnio jest niestety popularne. Jakiś czas temu miała i sąsiadka i jej 3 letni synek, także coś jest na rzeczy.
@Stokrotka - może rodzice się wybiorą do ciebie, czas pokaże. Na pewno taki przyjazd byłby męczący i dla ciebie i dla nich, może mogliby nocować gdzieś w jakimś hotelu itp blisko was, zawsze to lżej. My zrezygnowaliśmy z przyjazdu moich rodziców na święta Wielkanocne i dobrze.
Czasem trzeba w zwolnionym tempie podziałać a co. W sumie każdy dzień to powtarzalność zajęć 🙃
Ja swojego karmie różnie / jak go biorę na ręce i na przewijak to zawsze głowa do cycka mu idzie 🙉nawet przez koszule by jadł. 🤦♀️Skoro nam chce się pić bo jest ciepło to maluchom na pewno tez. Co do leżenia na brzuchu to kładziemy go po jedzeniu jakieś 30 min. Szkoda czasu na ulewanie chyba i powtórkę karmienia wg mnie. 🙂
@Joana - No the Boys wiadomo 😃😃😃trzeba obejrzeć. Widzę mamy podobny gust jeśli chodzi o seriale. Kozacki jest ten serial, naprawdę. Ktoś miał dobry pomysł 🤣ale nie każdemu pewnie podpasuje 😛
Jeszcze ta scena z piciem mleka 🫢
@Dobuska - jak tam oczko małej?
@Agawa - na pewno masz wystarczająco mleka. Nie martw się. 😇😍
Zdrówka dla ciebie życzę! 🌈
🔅🔅🔅🔅
Coś na rzeczy jest z tym grzybkiem, albo to przypadek: mój jakoś wariować przy piersi zaczął jak się bawił wcześniej. Puszczał, łapał i jakoś jadł z przerwami 🧐wczoraj nie bawił się grzybem i jadł spokojniej.
My w czwartek mamy pediatrę i szczepienie.
W piątek Usg kontrolne bioderek 🙂
W czw zapowiadają 27 stopni nawet.
Co polecacie lepiej na gorączkę - pedicetamol czy czopki?
Ja dziś ważyłam Alexa i waży chyba 5.92- dlaczego chyba, bo nie mieści się na wadze🤣nogi mu wystają. Dłuższy jest niż szerszy. Łóżeczko jest na 70 cm także czasem już ma głowę w barierce prawie.
Pozdrawiamy z ogródka ☀️☀️☀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 13:22
Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31, AnSan89, mk_bambino, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Andrzej 2 dni temu ważył 6,8 kg.
Od wczoraj przez 2 tygodnie jestem z chłopcami u mojej mamy 🙂
Jaina u takiego maluszka szybciej z czopka się wchłania paracetamol.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2022, 15:07
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31, AnSan89, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
Mój też na wadze się nie mieści także ciężko zwazyc ale 25.05 mamy szczepienie to u pediatry będzie pomiar. Dziś wyszlo mi 6360g - wychodzi że już zwalnia z przybieraniem na wadze. Kiedyś trzeba średnio karmię co 1,5h w dzień, często co godzinę ale krótko. W nocy karmienie po 19 a następne ok 23, potem po 1 i biorę do swojego łóżka bo już nie da się odłożyć.
24 za to wizyta u fizjo i trochę się obawiam że Mateusz ma jakieś napięcie jednak, w sobotę zaczął "pływać" Nie wiem czy to nie za wcześnie, czy on to prawidłowo robi. No nic, okaże się, najwyżej kolejne ćwiczenia dostaniemy
Ale dzisiaj byłam wściekła na siebie, pojechałam do Biedry, dałam małemu smoczka bo w niedzielę trochę ciągnął na rynku. Był senny, oczywiście nie zasnął a się darł bo smoczek wypadł a to było stare auto mojej szwagierki 3 drzwiowe i siedział z tyłu. Pod biedra skapnęłam się że nie wzięłam portfela ani plecaka telefonu no nic 😭
Masakra... Chciałam go uspokoić cyckiem, nawet nie chciał patrzeć. Darł się aż po prostu zabrałam się do domu. Zasnął na 10 minut.. Ehh kiedy mu się zmieni...
Jaina ja do tej pory dawałam czopki. Po 3 miesiącu to już nurofen można. On najlepszy na zeby.
U nas USG bioderek tak sobie. Niby nie ma dysplazji ale coś tam nie wykształcone i wizyta ponowna w lipcu.
Stranger things obowiązkowo obejrzę 😁
Super że niedługo przeprowadzka ❤
Kasia życzę dużo zdrowia!
Dobuska a to mieliscie się z tym garażem 🤣
Stokrotko współczuję braku zrozumienia u rodziców to frustrujący
AnSan noo burze piaskowe to słabo, pewnie szybko się u Was kurzy?jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aneta8, Ada.. 31, AnSan89, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Hej ☺☺
Czytam Was dziewczyny ale ciągle nie mam jak zabrać się za pisanie 🥴🥴
Powiem szczerze że gdyby nie forum to bym nie wiedziała tych wszystkich dziwnych pojęć 😜😜 pivoty , próby trakcji itd teraz sprawdzam na necie czy Kaja to robi czy nie🤣🤣
Kiedyś macierzyństwo było zupełnie na luzie nikt nie chodził do fizjo, pediatra mówił czy jest ok ,a wiedzą człowiek czerpał od znajomych i rodziny 😅😅
Jak Kajki nie ważę ale na ręce czuć ciężar co raz bardziej.
Jeżeli chodzi o karmienie to 2 poprzednią karmilam kp, i nie spałam 4 lata, Kajcia na mm zasypia koło 20 i przeważnie budzi się na jedzenie między 3-4 .
Stokrotko, dzieci są różnie jedne spokojne, drugie trochę mniej, fajnie ze chrzciny za nie dlugo będą za Wami 😊😊
Kaja ślini się prze okropnie, do tego wieczorem jest niemożliwa 😅😅 stęka, jęczy a wrzaski pewno słychać w całym bloku, czy na 20 tyg łapiemy się na skok czy poprostu rośnie mi mały terrorysta 🤔🤔
Na brzuszku ładnie leży ale nadal ma rączki zaciśnięte. 26 maja mam wizytę u neontloga to popytam 😉jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂
4 m-ce temu urodziłam mojego bobasa🎉🥂😍
Dzisiaj bardzo głośny dzień. Młody nadal ma problem z zasypianiem w ciągu dnia. Straszne histerie są że zmęczenia. Jeszcze ten tydzień mega ciężki bo mąż będzie wracał późno i w zasadzie cały czas będę sama z małym. Nawet wieczorem mnie nie odciąży bo go nie będzie. Jest godzina 19 a ja padam już na twarz. On naprawdę wymaga 100% mojej uwagi. No ciężko jest ale co ja Wam mówię 😁 same wiecie.
Kasiu, dużo zdrówka 😘 chrzest mamy 19 czerwca.
AnSan- super że możesz liczyć na teściów. I tak jesteś mega zaradna kobitka 😉👍
Dobuska, spora już ta twoja L. 🙂 Zgadzam się że takie "drobne" rzeczy w rozwoju dziecka mega cieszą 🙂
Jaina, no na te teksty/ zachowania ręce opadają. Ja to czasami już nie wiem. Może jak kiedyś ludzie mieli po 5-6 dzieci to tak się o nie nie srali za przeproszeniem jak teraz my, mając jedno czy dwoje🤷 ja mam dwoje rodzeństwa i jak tak czasami posłucham swojej matki to ja się zastanawiam jak ja dotrwałam do tych 35 lat😁
Niutek, to pewnie u matki jest nieco łatwiej? Wow, ale Andrzej już duży chłopak 👍
Jeheria, mnie jutro czekają zakupy. Do tej pory jeszcze z nim nie byłam. Co najwyżej w aptece albo odebrać zamówienie z Rossmana ( i już wtedy była afera). Eh, jak ja Cię rozumiem...
Ada..31, te piąstki to ponoć norma u wczesniakow. One ponoć jakoś później je luzują niż inne ale fakt, trzeba pilnować. Powiem Ci że naprawdę przydałoby mi się takie macierzyństwo bardziej na luzie. Ale nie wiem czy tak umiem po tych wszystkich przejściach ze staraniami. Może przy drugim ( o ile będzie) zluzuje😁
Młody mi jak na złość teraz zasnął na cycku. A niedługo kąpiel... Kurde, w takie dni jak dzisiaj to bym się napiła jakiegoś mocnego drinka😁 ale na to jeszcze długo poczekam 🙂 dobrze że w lodówce mam piwo zero😁
Ada.. 31, jaina_proudmoore, AnSan89, Jeheria, mk_bambino, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Hejo .
Od 3 dni mala mi piszczy aż łzy lecą. Dzisiaj zauważyłam wysypkę na całym ciele, małe czerwone krostki . Jutro jedziemy do lekarza , może coś pomoże. Płacze i zdarza się ze nie chce piersi, odwraca się i piszczy .
Poza tym od kilka dni spi coraz dłużej . Zasypia 21/22 a budzi się ok. 5 więc spoko. W dzień spi bardzo dużo .
Leci dzień za dniem. Od jakiegoś czasu jest mi coraz trudniej wstawać w nocy na karmienie . Słyszałam że mała się wierci w dostawce ale czekałam aż zacznie płakać, dopiero wtedy wstawałam dac jej jesc . Cieszę się że przesypia już noce , oby to trwało jak najdłużej
Maz jest w domu co drugi dzień . Na koniec miesiąca wyjeżdżą na 4 dni. Jakos trzeba będzie sobie poradzić.jaina_proudmoore, Stokrotka 86, AnSan89, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
👩- 30lat 👦-32lat
🔹IUI- 3X
💉25.03.21- stymulacja
🔹18 ocytów, 10 komórek
❄️4BA❄️3AB❄️3AB❄️ 3BB❄️4BC
🔹29.05.21 - 4BA 🙏🏼
❄️➡️7dpt ⏸🥰 Beta- 43,7 Prog- 27,01 Estr- 1625 ➡️9dpt Beta- 120,8 Prog- 23,5 ➡️11dpt -Beta-275,5➡️ 13dpt -Beta-684,3 ➡️18dpt -Beta- 3373➡️ 26dpt 💓➡️22.02.2022- 👶🏻
🔹11.04.23 - 3AB 🙏🏼
❄️➡️7dpt- Beta- 47,26/ Prog- 25,2 Estr- 556,4 ➡️9dpt - Beta- 121,39 Prog- 15 Estr- 134,7➡️13dpt - Beta 695,7
👼8tc-krwiak/łyżeczkowanie💔
🔹05.10.23 - 3BB 🙏🏼
❄️4dpt- Beta <2,30 Prog-25,2 Estr- 1483,5 ➡️ 5dpt- Beta- <2,30➡️ 8dpt- Beta 49,66 ➡️11dpt- Beta 253,57 Prog-27➡️13dpt-Beta 547,17➡️18dpt-Beta 1870,28➡️20dpt-Beta 2108,78➡️22dpt-Beta 2931➡️29dpt-Beta 8223 krwiak ❤️
-
Ada podpisuje się rękoma i nogami pod tym co napisałaś😁 Też często w necie doczytuję o czym dziewczyny piszą bo nie znam tych pojęć. A jakie moje zdziwienie było, że z noworodkiem można na masaż do fizjo iść😂 Cóż, człowiek cały czas się uczy. Moja teściowa dzisiaj do mnie z tekstem: a Ty wiesz że jest coś takiego jak banki mleka???😳 Dla niej wszystkie rzeczy związane z kp są nowością poza tym tematem jest mega ogarnięta 🙂
Jeheria- współczuję tego wypadu do Biedry. Wyobrażam sobie ile stresu takie wyprawy kosztują😕 oj kurzy się tu strasznie, a później wszyscy dookoła kichają 🙄
Stokrotka-dasz radę, postaraj się złapać jakąś drzemkę w trakcie dnia żeby nabrać sił🙂 4 miesiące, brawo jak to zleciało🙂 nam dziś 3 stuknęły😁
Jaina Twoja teściowa to ma widzę całą gamę porad. No ale o skórce od chleba to jeszcze nie słyszałam😁
Niutek czym Ty tego swojego bobasa karmisz? 😱 Super, że tak ładnie przybiera☺️
Stokrotka 86, jaina_proudmoore, mk_bambino, Ada.. 31, Aneta8, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
cześć dziwczyny, odeldowuję się i ja. podczytuję Was w miarę na bieżąco i chłonę wiedzę, którą tutaj udostępniacie. dziekuję Wam za to!
@Jeheria - te Twoje historie mnie rozbawiają, ale jak pomyślę, że Ty to realnie przeżywasz to naprawdę - współczuję...
@Stokrotka 86 - łiiii, gratulację dla Was! 4 miesiące, ale zleciało!
@Jeheria - czasem mam wrażenie, że opisujesz mojego dziecia. chyba podobny egzemplarz nam się trafił.
u nas różnie, bywają lepsze dni i te terrorystyczne . długo się męczyliśmy z katarkiem, ale już przeszło i w czwartek jedziemy na szczepienia. w góle z tym katarkiem to mam hita - trwał prawie tydzień, więc zarezerwowałam teleporadę w luxmedzie, bo nie było wizyty stacjonarnej na cito. babeczko od razu założyła, że to alergia i wypisała leki, gdzie mówiłam jej, że ja byłam przeziębiona i mąż i wydaje nam się, że mała coś od nas złapała... no hit, alergia stwierdzona przez telefon... na szczęście udało mi się złapać wizytę stacjonarną na następny dzień i na miejscu pediatra powiedziała, że takie małe bobasy (11 tydzień) nie mają jeszcze alergii na pyłki drzew... także tego...
mam do Was pytanie, bo zauważyłam, że piszecie o USG bioderek. ja z Ru byłam w jej 8 tygodniu i na zaleceniach mam pojawić się dopiero za 3 miesiące od odbytej wizyty. czy tak być powinno?
Stokrotka 86, Aneta8, jaina_proudmoore, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny! Wybaczcie moje milczenie, ale ostatnio jakoś ciężko. Nie mam nawet kiedy czytać, a co dopiero coś napisać. M ma ostatnio gorszy czas (już jakieś dwa tygodnie).. nie wiem czy to znowu brzuszek, zęby czy jakiś skok (ale to jakoś za długo).. Budzi się z dobrym humorem, a potem zaczyna się huśtawka. Potrafi płakać i uśmiechać jednocześnie 🙈 wieczorem po drugim spacerze było dobrze, bawił sie misiem i nagle wsadził sobie rączkę misia do oczka i zaczęła sie histeria. Trwała godzinę. Męża nie było, mi plecy wysiadły od noszenia. Dałam mu wsześniej butelkę i z trudem uśpiłam, bo zanosił się od płaczu.. 😔 do tego już drugi dzień strasznie ulewa/wymiotuje. Godzinę a nawet dwie po jedzeniu. Dziś 3 razy go przebierałam, bo normalnie leżał w kałuży 😳 ech ponarzekałam.. przepraszam, ze nie odniosę sie do Waszych wpisów. Ale czytałam tak na raty, ze już nie pamietam.. no i mały sie budzi na butle.
😘MyŚliwa, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore - rodzenie w lato to jeszcze gorsze gojenie blizny po CC . Kiedyś lekarz mi powiedział, że wszelkie rany przy wysokiej temperaturze goją się gorzej i dłużej, mają więcej komplikacji.
Stokrotka 86 - a propos dzieci aniołków i diabłów to u nas w rodzinie się nie zgadza. Mojej siostry pierwsza córka była od początku bardzo wymagająca, dużo płakała, bolało ją wszystko (refluks w końcu). Później też, teraz może przestała trochę, ale już do szkoły poszła, to już taki wiek, że mogłaby się sama ogarnąć. (Ja w jej wieku klucz na szyję i po powrocie ze szkoły sama byłam w domu kilka godzin) Ja też ponoć od urodzenia diabeł i cały czas na piersi (w końcu niski centyl), płaczek straszliwy. Trochę mi z tym płaczem zostało: każdy stres to dla mnie albo przepracowanie płaczem albo przespanie .
Gratuluję 4 miesięcy! Niech tam się Wiktorkowi wyreguluje cykl dzienny zanim zaczną go zęby męczyć .
Kasiastaraczka - przykro słyszeć, ale mam nadzieję, że kropelki podziałały. Niech mu się to szybko goi i już nie swędzi (wydaje mi się, że zapalenie spojówek nie jest przyjemne). U mnie gin powiedział, żeby poczekać min. 6 miesięcy. Z tym, że ja mam taką sytuację, że serio muszę się spieszyć, jeden zarodek zamrożony (a realnie patrząc pierwszy się nie przyjmie). Także im szybciej zaczniemy się starać tym lepiej. Planujemy tak po wakacjach zacząć kolejne starania, ale do kliniki wrócimy raczej w listopadzie lub styczniu.
A to zapalenie spojówek - nie myślałaś, że to może być alergia? Pytałam w aptece - przy KP można na przykład brać Loratadynę, ale lepiej dopiero w ostateczności.
Jeheria - a sprawdzałaś, czy ta nieodkładalność nie jest związana z odbijaniem/ulewaniem? U mnie się ostatnio znowu pojawia sporo ulewania i Balbinka mocno krzyczy przy zmianie pozycji na leżącą. Wtedy po prostu dłużej ją oklepujemy, ulewa, ślini się i w końcu da się ją odłożyć na trochę. Z tym pachnącym mlekiem to też dobry trop - ja za każdym razem jak wychodzę z domu to Balbinka może dłużej wytrzymać bez jedzenia (np. zamiast karmienia co 2h wypada co 2,5-3). A może takie pseudokolki idą (skoro długo czekacie na kupkę) i dlatego potrzebuje uspokajać się na piersi... Może jakiś termoforek na brzuch coś pomoże? Tak tylko piszę.
dobuska - opis kupy i prysznica przekomiczny xD. Ubranko się chociaż dało odkleić? My ostatnio też z przygodami. Trzeci dzień z rzędu Balbinka ochlapała mi gówienkiem koszulę nocną. Całe szczęście, że już sprawdzam, bo pierwszego dnia się dziwiłam, co mi tak w łóżku dziwnie pachnie ;-/ (przebierałam ją "nad ranem" na śpiocha... znaczy JA ledwo oczy otwierałam).
My z kolei utrzymujemy, że dla nas wielopielo to z lenistwa: nie trzeba pieluch kupować non stop, wynosić śmieci, organizować kosza na pieluchy... Tylko przerzucanie z pralki do suszarki i składanie . Nie muszę na dobrą sprawę przez kilka dni z domu wychodzić.
Joana23 - Przykro, że Kajka ma AZS. Sporo roboty przy tym, dobierania kosmetyków i szczególnego dbania o skórę... Eh, ale będzie dobrze - lepiej, że szybko Was zdiagnozowali niż męczyć się kilka lat i nie wiedzieć: dlaczego?
AnSan89 - dzięki za pamięć! Burza piaskowa... Nie zazdroszczę. Z resztą przy tym wszystkim podziwiam, jak ogarniasz całą rodzinkę - na pewno spajasz wszystko miłością i troską. Jesteś wielka!
Nie pisałam długo, bo trochę się działo, a chciałam też być z Wami na bieżąco.
Na początku poprzedniego tygodnia Balbinka miała wizytę u laryngologa, w szpitalu. Laryngolog spojrzał na "ekspertyzę" logopedki, na wędzidełko i powiedział, że w zasadzie to nie ma czego podcinać... ale podetnie, żeby się w papierach zgadzało. Przygotował specjalne narzędzie i delikatnie naciął (ponoć bardziej jak skaleczenie było).
Balbinka bardziej bała się tego, że ktoś jej w buzie zagląda i świeci lampką, niż samego podcięcia.
(Chociaż w naszym przypadku to oczywiście atrakcje musiały być - wizytę mieliśmy na 8.30, ale byliśmy umówieni na wejście na oddział o 8, a lekarz się spóźnił godzinę z powodów rodzinnych. Ja ją karmiłam o 5.30, bo trochę musieliśmy wcześniej też wyjechać (poranne korki). W gruncie czego o 9 się poddałam, bo już bluzka mi przeciekała, a Balbinka wrzeszczała z głodu... Także była karmiona 15 minut przed zabiegiem z jednej piersi . Drugą dostała już w domu.)
Możliwe, że to jakiś zbieg okoliczności, ale o wiele bardziej nam krzyczała po zabiegu (nie bezpośrednio, tylko przez kilka dni, ale wtedy na chwilę miała odstawiony probiotyk). Zaczęła też źle przesypiać noce, buziła się co 1-2 godziny na jedzenie). W dzień jako tako, choć też raczej wolała być na rękach niż na leżąco. Nawet kilka dni nie spała w dzień w ogóle - budziła się o 8 i do 23-północy nie usypiała w ogóle.
W ogóle zaczaiłam pod dwóch dniach, że mnie tak często budzi, bo chodziłam jak zombie. Po kilku dniach się poprawiło.
W związku z tymi upałami, biegałam za nią i zmieniałam jej ubranka. Szła spać w body+pajacu (około północy), w nocy dokładaliśmy jej kocyk/śpiworek (ok.3) albo spała ze mną, ok. 6 zdejmowałam jej śpiworek, a o 8-9 siedziała już w samym body Z KRÓTKIM RĘKAWKIEM...
Możliwe, że tak płakała, bo jej było za ciepło/za zimno, przeżywała podcięcie (daliśmy jej paracetamol tylko w popołudnie tego samego dnia, bo dużo płakała), miała skok rozwojowy, na nowo sobie laktację rozwijała, albo nawet miałam jakiś kryzys laktacyjny. Kto to wie?!
Przeczołgała nas porządnie, ale już jest lepiej. Od podcięcia zaczęła sporo ulewać, wciąż zgłasza się co te 2-1,5 godziny w dzień (a w nocy zdarzy jej się normalna 5h przerwa). Dzisiaj nawet ulewała od jednego karmienia do drugiego🙈.
Zaczęła się ze mną przekomarzać, jak usłyszała kawał to się z nami śmiała, na macie interesują ją zabawki, jak jej kładę gryzak na klatce piersiowej czy zabawkę to ją bierze w obie ręce, ale jakoś po te zawieszone nad nią nie sięga. Przewraca się na boczek prawy (po obręczy barkowej).
Muszę kupić lepszy gryzak, bo ten jest jakiś nieergonomiczny. Jak Balbinka go trzma to nie włoży sobie do ust, jak włoży jej się do ust to go nie złapie .
Z nowości, to w weekend wyszłam na imprezę. Planowałam od dłuższego czasu, więc w lodówce i zamrażarce leżało odciągnięte mleko. Mąż mówi, że próbował jej wydzielać butle (żeby na raz w całości nie jadła - tak z resztą prosiłam) i po trzeciej przerwie sama złapała butlę - a w zasadzie jej podstawkę w ręce i już nie dawała wyciągnąć. Hehe.
Impreza bezalkoholowa 4h trwała, w połowie musiałam sobie odciągnąć mleko, bo nie wytrzymywałam.
Odwiedziła nas też ciocia, od razu rzuciła się ponosić dziecko i poprzytulać. Stwierdziłam, że jak ktoś nam Balbinkę raz źle podniesie czy będzie słabo trzymał na rękach (ale nie tak, że spadnie) to nic jej się nie stanie. Wyrywała się strasznie, ale ciocia zadowolona . Balbinka też, po prostu taka żywotna się zrobiła.
Trzymajcie za mnie kciuki, bo nadwyrężyłam sobie dziś plecy/lędźwie. Mam nadzieję, że wstanę jutro z łóżka... Mąż za mnie podnosi Balbinkę i mam zakaz dźwigania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 04:21
jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aneta8, AnSan89 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry 😚
Witamy się z łóżka,z karmienia
U nas krople przedłużone 3 dni,bo powieka nadal spuchnięta
Dodatkowo lekarz dał mu krople do nosa nasivin baby
Jaina no brak słów aby skomentować zachowanie teściowej
Niutek super,że jesteście u Twojej mamy
Wow Andrzej to dopiero ma wagę 💪😁
Jeheira ale miałaś "przygodę" z tą biedray
Trzymam kciuki za wizytę u fizjo i kolejne USG bioderek
Dzięki 😚
Stokrotka wow,kiedy te 4 m-ce zleciały...🥰 trzymam kciuki za ten Wasz tydzień, dacie radę 💪
Dzięki 😚
Prosiulek daj znać co lekarz powie na wysypkę
Fajne macie noce 😁zazdro
Dacie radę te 4 dni, trzymam kciuki 🙂
Inka mi też coś by się przydało suplementowac na włosy...
Mk Bambino ech Luxmed....
U nas było pierwsze usg bioderek,a kolejne za 2 miesiące i następne jak zacznie chodzić to za ok 2 miesiące od tego czasu
Aneta współczuję 😚
MyŚliwa oczko Tadzia prawie zagojone,już ma dobry humor,a widać było że pierwszego dnia to jaki smuteczek
Myślę, że to zapalenie...Zapuscilam krople Tadzia i już chociaż nie ropieje,ale jest czerwone
Ooo ,to szybko starania. My chyba do końca roku poczekamy
Ojej to Balbinka przeżyła co dobrego...dobrze, że już lepiej
Wow fajnie z tym wyjściem imprezą
Oj to ostro z plecami...jaina_proudmoore, mk_bambino, Aneta8, Stokrotka 86, AnSan89, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
Synek 12.2023
Starania-2 cykl
Synek 01.2022
Starania-23cykl
ja '88 + on '87 -
Hej! Witam z kawką, może mi się uda nadrobić, bo młoda leży obok i sobie gada.
Mała dzisiaj spała prawie 9 godzin bez jedzenia. fajnie, że na ten moment tak ładnie odróżnia dzień od nocy, to bardzo poprawia jakość życia.
Powiem Wam, że jeśli chodzi o fizjoterapeutów dziecięcych, to moje zdanie jest takie, że każde dziecko w okolicach trzeciego miesiąca powinno przejść taką kontrolę, żeby wykluczyć poważne asymetrie czy napięcia.
Natomiast nie jestem zwolennikiem takiego nakręcania dziecka na nowe umiejętności, bo jedno dziecko usiądzie w wieku 7 miesięcy, a inne w wieku 9 miesięcy. Mama tego drugiego może czuć tylko frustracje, że ćwiczenia nie przynoszą efektów, a dziecko czuć się zestresowane tym, że mama ciągle czegoś od niego chce.
My też dostaliśmy ćwiczenia na brzuszku, które mają wzmacniać brzuch do siadu. Młoda tych ćwiczeń nie znosi. Od razu płacz. Nie zamierzam jej męczyć. Odwraca się na jeden bok, to i na drugi niedługo zacznie.
Myśliwa, nie pogniewaj się na mnie teraz, ale bardzo mnie rozbawiłaś, pisząc, że wielopielo to z wygody. Ja podziwiam mamy, które to robią. To mega dobre dla dzieci, dla ekologii i ogólnie super sprawa, ale przecież 95% na świecie decyduje się na jednorazówki właśnie z wygody. Ja raz w miesiącu odbieram pieluchy od kuriera, a mąż raz na dwa tygodnie wynosi pieluchy ze specjalnego kosza (a przecież śmieci i tak się wynosi). Ty musisz te pieluchy ogarnąć, wyprać, poskładać jakoś. No na pewno jeśli ktoś coś tutaj wybrał z lenistwa - to to jestem ja.
Moja Liwia śpi w krótkim rękawku już od dawna. Body plus pajac brzmi dosyć przerażająco na tę porę.
Ojej, Balbinka potrafiła cały dzień nie spać? 😱
Zdrówka! Odpoczywaj ile tylko jesteś w stanie, bo z plecami nie ma żartów.
Kasia, przykro mi, że oczko nadal ropieje. U nas powoli przechodzi samo z siebie, także to była jakaś niegroźna infekcja.
Anetka, trzymaj się!
Ehhh... nie napiszę więcej, bo młoda marudzi już bardzo!
Dobrego dnia!
jaina_proudmoore, mk_bambino, Stokrotka 86, Aneta8, AnSan89, Kasiastaraczka, MyŚliwa, Ada.. 31 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny ☀️☀️☀️
Miłego i spokojnego dnia.
Ja wczoraj wieczorem walczyłam z godzinę ponad, żeby uśpić małego. Zasypiał i budził się co 10 min, był po kąpieli więc dziwne.. i wiercił się przy piersi. W końcu padł i spał 21.30 do 3, potem szybko jedzenie i 3.30 do spania znów i do 7 sen. 🙂taka mini rutyna to dobra sprawa.
@Aneta- biedny Maksiu ☹️Mam nadzieje, że mu przejdzie. Ten miś w oku mógł go mocno podrażnić bo w końcu jak człowiek sam się „ uderzy” w oko to dość specyficznie boli.
@Ada - dzięki za głos rozsądku w dyskusji. Teraz dużo rzeczy jest napędzanych reklama, w tym całe macierzyństwo. To trzeba mieć. Tamto tez itp. 😉czasem wystarcza dwie ręce do zabawy i ciepło w sercu 🥰😍No i cycek albo butla z mlekiem. Wiadomo 😎
@Ansan - mam nadzieje, że burza piaskowa przejdzie i będziecie mogli wyjść na dworek. 😋podziwiam cię za ogarnianie domu. Ja chyba muszę krócej/ mniej spać żeby się wyrobić. 😉
@Joana - zostały nam 4 odcinki Ozark wiec gonimy 🤓
@Dobuska - podzielam twoje zdanie w temacie Fizjo i okien rozwojowych. Każde dziecko ma czas, można pomagać, ale warto tez nie przeszkadzać. Umiejętności pojawiają się czasem z dnia na dzień, w swoim tempie 😀
Co do Fizjo to nawet idąc bez bólu, zawsze coś znajdzie jak rozmasuje.
Ja tez byłam zdziwiona, że takie małe dzieci wymagają kontaktu z Fizjo 🙉
Przecież pierwszy rok życia dziecka to mega intensywny rozwój ciała i umysłu.
@MySliwa - powiem ci kochana szczerze, że jestem w szoku, że mała Balbinka tyle nie spała🙊ja jak widzę, że młody marudzi to wkładam go do wózka i usypiam na dworze albo przy piersi zasypia.
Dziwne podejście lekarza tez- wskazań nie ma niby, ale podetnie 😬
Co do ubierania to mój Alex śpi od urodzenia w pajacyku 🙂taki zestaw Body plus pajac to chyba za dużo przy takiej temp. Warto sprawdzać kark i już. Powyżej 20 stopni to już krotki rękaw obowiązkowo.
Czemu nie chciałaś, żeby mąż podał cała butelkę mleka?
Butle ciężej oderwać. Mój tez zawsze pił do końca- jak dają to bierze 🤣
@Stokrotka - masz racje. Rodzice nasi tez popełniali błędy.. ale to co wygaduje moja teściowa, wydaje mi się totalnym absurdem. 😖🤯mam nadzieje, ze Wiktorek niebawem zrobi się spokojniejszy i da ci odetchnąć. Wiem, ze jest ciężko. A powiedz mi, próbujesz czegoś nowego co wcześniej nie działało? U nas smoczek odpadał a teraz zaskoczył na uspokojenie. Mam zamiar nawet iść do kawiarni ok 1 km od nas, ze smoczkiem w pogotowiu 🤣najwyżej będę wracać biegiem. Tak samo leżenie w gondoli / kiedyś dupę parzyło, teraz łatwiej go uśpić. Dzieci się czasem zmieniają z dnia na dzień. Przesyłam podkłady dobrej energii 😘😘😘
@ Mk Bambino - dzięki za miłe słowo 😘
@Kasia - zdrówka dla was. W niedziele ważny dzień wiec musicie być w formie. Czy już kreacja dla ciebie gotowa i dla małego Tadeo? 🙂
Mnie tez coś oczy szczypały dwa ostatnie dni. 😒
🎈🎈🎈🎈🎈🎈
My znów na ogródku. Próbowałam małego uśpić przy piersi ale nie udało się. Dopiero w wózku na dworku. Dotleni się chociaż chłopak i nadrobi ten czas bez spacerów 🙂
W sumie ostatnio ma drzemkę co 3 h średnio. Czasem śpi 30 min, wczoraj poszedł na rekord i spal 2.5 h na dworze 🙊Sz mi się zaczęło nudzić 🫢🤪
Tak mi jeszcze przyszło na myśl- co w sytuacji jak małego ugryzie jakiś owad? Idzie lato. Nie wiemy czy ma uczulenie, czy nie. 😬standardowe metody próbować zapewne?
Ja nakupiłam rampersow na lato - w Next były fajne- 5 par - w krokodyle, zebry, słodkie - motyw safari 🥰szybkie do ubrania. Mały nadal śpi w rożku, ale tym większym 🙂śpiworek nie sprawdza się niestety 🤷♀️
I tak dzień za dniem mija, nie wiadomo kiedy w sumie. Już połowa maja za nami. W tym tempie to nie wiem.. zaraz będzie koniec roku 😛fajnie patrzeć na te nowe umiejętności dzieci. Nawet małe, bardzo cieszą 😊😇😍AnSan89, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aneta8, mk_bambino, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Inkaa85 wrote:Może możecie coś polecić na wypadające włosy dla matek karmiących? Za kilka dni chyba będę łysa:( tylko musi być coś mega skutecznego
Drogi ale warto 😇Stokrotka 86, mk_bambino, Inkaa85 lubią tę wiadomość