X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Hej dziewczyny,

Warszawianka my wyjechaliśmy do teściów na wieś,po sąsiedzku mamy budowę, mąż kosił trawę
    A ja sobie doczytałam książkę i ogólnie odpoczywam :)

MamaZmarzeniami ja często się wzruszam, więc hormony szaleją 😁

Jaina bierz przykład z męża i się nie stresuj :)
    Mnie brzuch nie swędzi. Smarujesz się czymś? Słyszałaś o cholestazie ciężarnych?
    Przeczytałam teraz w necie i to problem 3 trymestru jak coś. 🧐

zDmVp2.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2021, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ostatnio mam pod górkę, dużo rzeczy zwaliło się na głowę, za dużo myślę i za dużo się martwię. Nadal Was podczytuję i trzymam kciuki za Was wszystkie
    Mam pytanie, czy któraś z Was orientuje się w sprawach zusu i zasiłków?

7u22flw1vl3i5lsf.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia, przykro mi że u Ciebie nie zaciekawie. Mam nadzieję że wkrótce sytuacja się wyprostuje. W kwestii zusu za bardzo niestety nie pomogę.

Dziewczyny, odebrałam z paczkomatu detektor tętna. Jak narazie lipa- dzieciątka nie słychać. Wiem że to może być jeszcze za wcześnie więc się nie denerwuję, ale przyznam że jestem nieco zawiedziona. Liczyłam że mąż posłucha serduszka...

16-01-2022 - synek💙
  • Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Miamonia, przykro mi że u Ciebie nie zaciekawie. Mam nadzieję że wkrótce sytuacja się wyprostuje. W kwestii zusu za bardzo niestety nie pomogę.

Dziewczyny, odebrałam z paczkomatu detektor tętna. Jak narazie lipa- dzieciątka nie słychać. Wiem że to może być jeszcze za wcześnie więc się nie denerwuję, ale przyznam że jestem nieco zawiedziona. Liczyłam że mąż posłucha serduszka...
    Ja od 9tygodnia delikatnie słyszę serduszko choć uderzenia na monitorku się wyświetlają w cały świat. Raz jest 90 raz 130 . Ale słyszę. Musisz szukać bardzo nisko. Ja na początku też nie mogłam znaleźć. U mnie znajduje po prawej stronie prawie jak by przy jajniku. Próbuj😊 Napewno jest wszystko ok tylko nie możesz znaleźć serduszka.

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

• Negra85 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja usłyszałam serduszko dokładnie tydzień temu, ale liczba uderzeń się nie wyświetlała, tylko było słychać serduszko.
    Dzisiaj ledwo przyłożyłam głowice do brzucha i do razu serduszko z liczba uderzeń. ❤️
    Potwierdzam, że Maluszek jest bardzo nisko.
    I polecam dać głośnik na maxa. Wśród swojego tętna i szumów ciężko było wychwycic serduszko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 16:57

Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, ja narazie słyszę tylko swoje tętnice i przepływy 😁 sprawdzałam bardzo nisko i nic. Monitor oczywiście wyświetla mi wartości ale wiem że to nie serduszko. Ale może jest u mnie za wcześnie. Może dziecko za szybko się przesuwa. We wtorek mam USG genetyczne więc wtedy bobasa podejrze, a detektorowi dam jeszcze kilka tygodni 😉

P.S. ile tego żelu dajecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 16:58

16-01-2022 - synek💙
  • Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Anulka, ja narazie słyszę tylko swoje tętnice i przepływy 😁 sprawdzałam bardzo nisko i nic. Monitor oczywiście wyświetla mi wartości ale wiem że to nie serduszko. Ale może jest u mnie za wcześnie. Może dziecko za szybko się przesuwa. We wtorek mam USG genetyczne więc wtedy bobasa podejrze, a detektorowi dam jeszcze kilka tygodni 😉

To może i ja nie słyszę serduszka tylko swoje tętnice 🤔 ale to jest charakterystyczny dźwięk jak bicie serca. No nie wiem już zgłupiałam aż... 🤭 Ja daje sporo tego żelu. Nalewam go na brzuch i głowica rozcieram.

• Negra85 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:

Ja na początek dawałam sporo żelu, bo nie wiedziałam po której stronie maluch się usadowil.Teraz daje tylko tam, gdzie jest Maluch.

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

• Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra85 wrote:
    Ja usłyszałam serduszko dokładnie tydzień temu, ale liczba uderzeń się nie wyświetlała, tylko było słychać serduszko.
    Dzisiaj ledwo przyłożyłam głowice do brzucha i do razu serduszko z liczba uderzeń. ❤️
    Potwierdzam, że Maluszek jest bardzo nisko.
    I polecam dać głośnik na maxa. Wśród swojego tętna i szumów ciężko było wychwycic serduszko.
    Powiedz mi jak rozróżnić swoje tętno od bicia serduszka? Jak gdzie przyloze głowice to będę słyszeć swoje tętno ?haha. Ale jestem głupia ... Pierwszy raz uzywam tego sprzętu i sama nie wiem już czy dobrze myślę ..

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba też muszę go nalać 😁 ja też słyszę jakby bicie ale to mój puls. U mnie akurat jest za wolny jak na dziecko. Wiem bo tydzień temu miałam USG i ❤️ biło ponad 160.
    Może tobie się poszczęściło i znalazłaś- niektórzy słyszą od 9 tc, a niektórzy ledwo w 16 znajdują. Dlatego poza lekkim zawodem się nie zamartwiam 😁 widocznie mój bobas nie chce żebym go teraz wyśledziła 😉

16-01-2022 - synek💙
  • Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wogole to powinnam was przeprosić że tyle się nie odzywałam. Jakoś byłam w zawieszeniu. Ale obiecuję już częściej się odzywac( chociaż cały czas czytałam) . Ja mam prenatalne zaplanowane na 12.08 także proszę o uzupełnienie. I termin porodu to 17.02 😊

Morwa lubi tę wiadomość

• Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    No chyba też muszę go nalać 😁 ja też słyszę jakby bicie ale to mój puls. U mnie akurat jest za wolny jak na dziecko. Wiem bo tydzień temu miałam USG i ❤️ biło ponad 160.
    Może tobie się poszczęściło i znalazłaś- niektórzy słyszą od 9 tc, a niektórzy ledwo w 16 znajdują. Dlatego poza lekkim zawodem się nie zamartwiam 😁 widocznie mój bobas nie chce żebym go teraz wyśledziła 😉
    Wiesz może i ja się mylę🤭 nie mówię że nie. Ale pożyjemy zobaczymy. Jeszcze trochę i nie będzie problemu zeby znaleźć nasze maluchy😊

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka1992 wrote:
    Wiesz może i ja się mylę🤭 nie mówię że nie. Ale pożyjemy zobaczymy. Jeszcze trochę i nie będzie problemu zeby znaleźć nasze maluchy😊

Wiesz, ja obejrzałam filmik na YT. Tam dziewczyna pokazywała jak szukać i u niej to serduszko biło jak galopujący koń. Pokazywała też jak brzmią jej przepływy dlatego ja wiem że u mnie to nie dziecko. Ale bicie serca dziecka jest bardzo charakterystyczne wiec myślę że możesz je słyszeć 🙂

16-01-2022 - synek💙
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na YT są właśnie filmiki jak rozróżnić swoje tetno od maluszka. Moje jest super głośne, ale za wolne na dziecko. Serduszko maluszka bije bardzo szybko, mi przypomina odgłos jakby kucyk biegł po asfalcie.😀

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

• Anulka1992 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. Dzisiaj będę sprawdzać. Ale mam wrażenie że mogłam się mylic🤔☹️

Pimka, Wiolala lubią tę wiadomość

• Miamonia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tętna dziewczyny, mnie najłatwiej na początku było przyłożyć palce na szyję w miejscu gdzie jest wyczuwany puls, wtedy wiedziałam że to nie malucha tylko moje:)
    Angel sound jeszcze u mnie niestety nic nie znajduje ale sonoline b tak, już od ponad tygodnia:)
    Na początku szukałam tak że dociskałam głowice jakby nad kością łonową i próbowałam ją wepchnąć w dół, wtedy łapało:)
    Powodzenia w szukaniu 💚🍀

7u22flw1vl3i5lsf.png

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miamonia wrote:
    Dziewczyny, ostatnio mam pod górkę, dużo rzeczy zwaliło się na głowę, za dużo myślę i za dużo się martwię. Nadal Was podczytuję i trzymam kciuki za Was wszystkie
    Mam pytanie, czy któraś z Was orientuje się w sprawach zusu i zasiłków?
    Może warto zapytać księgowej w pracy albo zadzwonić do prawnika (często udzielają darmowych porad). Trochę informacji jest tez w internecie zależy czego dokładnie szukasz. 🙂mam nadzieje, ze niebawem będzie z górki u Ciebie i wszystko się ułoży.

zDmVp2.png

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weekend już prawie za nami, udało mi się trochę uspokoić głowę i myśli. Jutro ważny dzień i nieśmiało Was proszę o trzymanie kciuków od 11.30. Napisze po wizycie jak tylko będę mogła 💚🍀

Aga12345, Ada. 31, Aneta8, Warszawianka, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Morwa, Selena, Gosia Rumi, Gisele lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Miamonia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Weekend już prawie za nami, udało mi się trochę uspokoić głowę i myśli. Jutro ważny dzień i nieśmiało Was proszę o trzymanie kciuków od 11.30. Napisze po wizycie jak tylko będę mogła 💚🍀
    Będę mocno trzymać kciuki 💚

A co do prawnika lub księgowej, to chyba zbyt błacha sprawa. Po prostu okazuje się że pracodawca najprawdopodobniej nie przedłuży mi umowy jak będę na macierzyńskim, chociaż mówił cały czas że to zrobi bo jestem dobrym i lojalnym pracownikiem. Na moje miejsce przyjęli faceta na umowę o pracę ale nie na zastępstwo tylko po prostu. I zastanawiam się jak wygląda kwota macierzyńskiego w tej sytuacji. Po rozwiązaniu umowy 😥

7u22flw1vl3i5lsf.png

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam coś takiego „ Każda kobieta zatrudniona na umowie o pracę ma zapewniony okres ochronny podczas jej urlopu macierzyńskiego. W tym czasie ma ona gwarancję powrotu do pracy na dotychczasowym stanowisku, a pracodawca nie może jej zwolnić. Niestety, okres ochronny po macierzyńskim automatycznie wygasa” wydaje mi się, że pracodawca nie może Cię zwolnić na urlopie macierzyńskim. 🧐

zDmVp2.png
‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ