X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Chciałam wrócić do dyskusji SN czy CC od troszkę innej strony. Po pierwsze jestem naprawdę szczęśliwa ze każda z nas tu ma możliwość bezpiecznego porodu. To naprawdę przywilej i nie wszystkie kobiety na świecie go mają. Nie wiem czy pamietacie, kiedyś pisałam tu że pracuje w Afryce i widzę na żywo jakie mamy szczęście.

Jest taka świetna inicjatywa Szymona Hołowni (można go lubić lub nie ale moim zdaniem to co robi jest niesamowite) dzięki której można ufundować poród kobiecie w Demokratycznej Republice Konga – szpital w Ntamugendze. Można jej po prostu kupić poród co czasami =przeżycie. Wystarczy kliknąć i zapłacić.

SN kosztuje 45 zł, https://www.dobrafabryka.pl/dobroczynne24/porod-naturalny/

cc kosztuje 270 zł Płacisz za: 4 wizyty prenatalne, testy laboratoryjne, zabieg operacyjny w znieczuleniu, leki, 4-dniową hospitalizację matki i dziecka( https://www.dobrafabryka.pl/dobroczynne24/porod-przez-cesarskie-ciecie/

Wiem ze mamy teraz dużo wydatków, kupujemy piękne rzeczy dla naszych maluchów. Ja zrezygnuje z dwóch kompletów ubranek i kupię za to jakiejś kobiecie poród sn. Sama taki dla siebie wybrałam, mam nadzieje ze będzie bezpieczny i dla mnie i dla niej. Jesli kogoś stać, zachęcam do tego samego dobro wraca :)

nuśka91, Milanka, Cecylia, moni05, KasiaP, Awaria_90, Goemi, japonka, Jupik lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • emikey Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena198808 wrote:
    Co do sn i cc ja sie bardzo boje cc. Co prawda poród sn mialam ciezki bo nie urodzilam lozyska doszlo do krwotoku to chce rodzic sn. Pamietam ze 30 min jest na urodzenie łożyska 25 min leciala zlecialo sie duzo ludzi i uspili mnie... Trzeba zaufac poloznej i lekarzowi.

W Polsce nie dają zastrzyku w udo po porodzie na łatwe urodzenie łożyska? Ja dostałam zastrzyk i praktycznie urodziło się zaraz po synu.

Czy ma któraś z was wrażenie, że ma kamień w macici? Ja normalnie czuje jakbym zamiast dziecka miała rodzic wielki meteoryt. I jest to przy niektórych ruchach bolesne.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Tak, dzisiaj ma teź 😁😁

A nasze maluchy im prezentu zrobić nie chca😂

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey, też tak mam

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii bardzo dobre podejscie. Maz teraz jest matka ojcem i nawet mi śniadanie robi. Dzis jestem juz ogolnie sprawna. Wczoraj to byl jeszcze dramat. Trzeba szanowac swoj organizm.

Aga no to sa wlasnie problemy 1 swiata. Niedobre jedzenie w szpitalu, szary papiet zamiast bialego. A kobiety w innych krajach rodza pod sciana i licza ze uda im sie przezyc

moni05, aga_ni lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 września 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    U mnie noc masakra ... może spałam ze 3h, córeczka ma drugi raz katar w życiu- ciągle zatkana i leje się z nosa. Pół nocy inhalacje, odciąganie, isonasin septo. Mogę coś więcej w tym wieku (prawie 14mc) ? Jakieś krople z apteki czy coś innego?
    Najgorsze że to ja ją zarazilam, a w środę miała szczepienie.

Kasiu, mi na katar Konieczynka poleciła eukanosol (zobacz w ulotce w necie, czy można maluchom, ale skoro w ciąży można...). Bodajze Adella kupowała swoim dzieciom.

kasia1518 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko na chwilkę, poproszę o kciuki...akcja dość słaba (skurcze takie sobie, rozwarcie na 1cm), ale na ktg dramatycznie spadło tętno Stasiowi, wiec na cito wzięli nas na porodówkę...teraz zapis w porządku, czekamy na dalsze decyzje...
    Okropnie się wystraszylismy, lekarze tez...
    Teraz boje się, czy sytuacja się nie powtórzy...:(

mia4444 lubi tę wiadomość

• basia1987 Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    Basiu jak on urósł:-) życie na zewnątrz mu słyży:-). Dużi już zjada? Jak wagowo? Czy oddycha już samodzielnie? Możesz go już przytulać?

Miesiąc niesamowite:-) chwała Bogu.
    Kochana Filipek waży 1,5kg. Oddycha samodzielnie od dawna. Cpap miał tylko chyba przez jakieś 1,5 tyg po porodzie. Nie mamy już nawet żadnych kroplówek, więc wszystkie wkłucia wyjęte. Została tylko sonda w nosku. Ale już uczy się jeść butelką. Je po 27ml, z tego 10ml butlą reszta sonda. Nawet ładnie idzie mu to jedzenie, ale póki co męczy się jeszcze więc powolutku.
    W zasadzie na ta chwilę to po za tym że jest mały to nic mu nie jest. Oby nadrabiał wagę z czasem i dysproporcja między główką a ciałkiem się wyrównała w miarę szybko to będzie fajnie. Modlę się by dobrze się rozwijał i nie miał problemów że względu na wcześniactwo i skrajną hipotrofię...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 12:16

Dominika32, Milanka, moni05, Kookosowa, Atyde, ManiaM, Uwemhe, Karooo93, kasia1518, silent, Zimri, przedszkolanka:), nuśka91, Aaga, ammarylis, KasiaP, mia4444, aga_ni, Awaria_90, Goemi, Jupik lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 22 września 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Ja tylko na chwilkę, poproszę o kciuki...akcja dość słaba (skurcze takie sobie, rozwarcie na 1cm), ale na ktg dramatycznie spadło tętno Stasiowi, wiec na cito wzięli nas na porodówkę...teraz zapis w porządku, czekamy na dalsze decyzje...
    Trzymam mocno kciuki Cabera ✊✊✊wszystko będzie dobrze😘trzymajcie się i dawaj znać jak się sytuacja rozwija!!!

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:

Mocno trzymam kciuki by było wszystko dobrze. Trzymaj sie😘

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Milanka Ekspertka

Wysłany: 22 września 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:

Mocne, mocne kciuki🤛🤜🤛🤜🤛🤜🤛🤜

• moni05 Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera, kciukam mocno! 😘 pij dużo i trzymaj się dzielnie. ✊🏻✊🏻

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:

Kciuki trzymam :) bedzie dobrze. Jestes na porodwce. Wiec jakby nawet sekunda niepewnosci to 15 minut u jestes na stole jak ja i zaraz Staś z toba.

Witaj synku
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera kciuki!!

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carbera trzymamy kciuki!!!

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia dzielni jestescie oboje. A Filip to siłacz. Za chwilę bedzie w domu i w przedszkolu to wcześniactwo i hipotrpfia będzie tylko na papierze.

Milanka lubi tę wiadomość

Witaj synku
  • Aguuula;2525 Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atyde wrote:
    Idealnie powiedziane!

Ja tam tym razem cieszę się że muszę mieć cc ( otwarcie o tym wszystkim mówię) , bo po moim bardzo traumatycznym porodzie bałabym się, że psychicznie po prostu nie dam rady. Co nie zmienia faktu, że SN jest zdrowszy, bo ja np. Ciąże pozamaciczna miałam spowodowaną zrostami po wcześniejszej cc.
    I wszystko w temacie. Amen. Podpusuję się pod tym. Ja też otwarcie o tym mówię i sie tego nie wstydzę od samego początku. Każda zna siebie, swoje ciało i psychikę. Ważne żeby nam zdrowe dzieci sie rodziły a jak? To najmniej ważne :)

Atyde, Milanka, aga_ni lubią tę wiadomość

Wrzesień 2019, urodził się synuś 💙
    Czerwiec 2022, urodziła się córcia❤
    4xIUI :( ,3x transfer :( ,1x crio :( ,1x transfer -biochemiczna :( , 1x crio :), drugi crio :)
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Kochana Filipek waży 1,5kg. Oddycha samodzielnie od dawna. Cpap miał tylko chyba przez jakieś 1,5 tyg po porodzie. Nie mamy już nawet żadnych kroplówek, więc wszystkie wkłucia wyjęte. Została tylko sonda w nosku. Ale już uczy się jeść butelką. Je po 27ml, z tego 10ml butlą reszta sonda. Nawet ładnie idzie mu to jedzenie, ale póki co męczy się jeszcze więc powolutku.
    W zasadzie na ta chwilę to po za tym że jest mały to nic mu nie jest. Oby nadrabiał wagę z czasem i dysproporcja między główką a ciałkiem się wyrównała w miarę szybko to będzie fajnie. Modlę się by dobrze się rozwijał i nie miał problemów że względu na wcześniactwo i skrajną hipotrofię...
    Cudownie. To niech je jak najwięcej. A udaje się podawać własne mleczko? Na waszą wielką korzyść przemawia to że urodzil sie z małą wagą ale jednak po 32 tygodniu prawda. Lekarzy macie fajnych w szpitalu? Mowią wam dużo? Ty się już dobrze czujesz? Czyli możliwe że jeszcze pol kilo i was wypuszcza???

Jejciu trzymamy kciuki.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera jesteś w najlepszym miejscu z możliwych więc się nie martw. W szpitalu się Wami zajmą.

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 22 września 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    Dzień dobry
    Cabrera kciuki:-)
    U mnie noc masakra,zgaga max ,odbijanie,bóle brzucha...
    Chyba zaczynam odczuwać stres,bo to już za 5 dni:-):-):-):-)
    A u mnie od 2 h silne bóle jak na okres ale boli w sposób ciągły. Czytam że gdy nie przejdzie do 4 h to też powinnam jechac do szpitala. Wzięłam 2 spazmoliny i zobaczymy. Męczę się niesamowicie a może próg bólu mam tak słaby :(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
‹‹ 1207 1208 1209 1210 1211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ