X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny kiedy należy szczepić?

My szczepilismy pod koniec 7 tygodnia 5 w 1 a w 8 tygodniu na pneumokoki. Nastepne szczepienia w styczniu.
    Termin powinna ustalic lekarka na wizycie noworodkowej

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga mi się kończy i Ci powiem że luzik. Nawet nie był zbyt obfity brzuch też mnie nie bolał więc jakby go nie bylo😄

aga_ni lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria nam szczepienie wypada dokładnie w dniu skończonych 8 tyg. ☺️

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostalam okres miesiac po zakonczonym karmieniu.
    Czyli po 10 i 11 miesiącach. Czemu tak szybko dostajecie? Niesamowite.

My mielismy na 7 tyg pneumo i 6 w 1. A 2 tyg po meningo:-)

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co mogę poradzić na to, że maly robi od jakiegoś czasu kupkę co 2 dni? Przez to tak strasznie płacze, bo jak zrobi to już jest spokój. Wiem, że są jakieś czopki, ale to raczej rozwiązanie jednorazowe, a mi chodzi, żeby zaczął normalnie codziennie robić kupki..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też od wczoraj okres, po kilku dniach po skonczonym krwawieniu pologowym :( przynajmniej tak mi się wydaje, że to to, bo nic mnie w sumie nie boli ale kolor tego zywoczerwony, więc nie pozostawia złudzeń.
    U nas szczepienie 6w1 i pneumo było w 6+1. Następne takie samo plus rota w styczniu. U nas przychodnia sama dzwoni i zawiadamia o terminie szczepienia..
    Olek też wyrywa mi włosy, szczypie w rękę i cyc jak go karmię, wsadza piąstki do buzi etc. Czasem złapie mnie cała piąstka za sutka aż łzy mi stają w oczach :)
    Mieliśmy dziś kolejne odwiedziny. Tym razem moja paczka licealna z drugimi połówkami. Młody dał popis elokwencji jak to zawsze przy obcych. :D
    W zeszłym tygodniu była moja przyjaciółka jednoczesną sąsiadka z dzieciństwa i świadkowa na ślubie - w połowie wizyty popłakała się ze wzruszenia nad Małym. I jak ona ryczy to i ja.. :p ale jakoś przeżyliśmy te szlochy :)
    JAK DOBRZE, ZE KTOS WYMYSLIL OKAP!! Od kilku dni, kiedy Olek marudzi włączamy to ustrojstwo i jak ręką odjął. Jedynie co do spania mamy zastrzeżenia, bo dalej śpi na nas. Odkładanie kończy się coraz szybszym wybudzeniem. Powoli poprostu przestaje go odkładam z szczególnie w nocy, bo szkoda mojego zachodu. Przestalam widzieć sens w tym i wolę go mieć na sobie i spokojnie przespać te 4 godziny. Ale powtarzam sobie, że niedługo będziemy tęsknić za bólem karku, który teraz nam doskwiera, bo źle się ulozymy:) jakoś tak optymistycznie patrze na to wszystko. Myślę o tym jak to będzie, gdy pojawi się więcej dzieci ;)

moni05 lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze tak sobie myślę, ze wspólnym mianownikiem tego, że nie chce być odkładany i tego, że ryczy mi w wózku jest to, że leży wtedy na plecach. Kurde, muszę chyba spróbować go kłaść na brzuch. Oczywiście to tylko w dzień wchodzi w rachubę ale zawsze coś ;)

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja okres bardzo lekki mialam dzien po połogu. Rowno 6 tygodni i 1 dzien. Wtedy jeszcze odciagalam pokarm. Jak skonczylam to dostalam 2 tygodnie pozniej mega okres. Krwawienje 7 dni z czego 5 to byl potop.

Witaj synku
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na wsi nie dzwonia pewnie trzeba będzie się przejść. A na pneumo brałyście ja płatna?

syy26iye928jhyb7.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, co mogę poradzić na to, że maly robi od jakiegoś czasu kupkę co 2 dni? Przez to tak strasznie płacze, bo jak zrobi to już jest spokój. Wiem, że są jakieś czopki, ale to raczej rozwiązanie jednorazowe, a mi chodzi, żeby zaczął normalnie codziennie robić kupki..
    Ze środków leczniczych:melilax wlewki. Naturalne sposoby:nam pediatra kazała masować brzuszek dookoła pępka robiąc kółka przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, można najpierw troszkę brzuszek rozgrzać termoforkiem a później masować i na zmianę robić rowerek. Rowerek robić kilka razy dziennie można żeby poprawić pracę jelit. Ale u nas kupa jest czasami raz na tydzień a czasami 4 dziennie, nie ma reguły. Mi pediatra kazała się przejmować jak 14 dni nie będzie. Czasami takie prężenie nie jest związane z kupą. Może za dużo gazów jest po prostu. U nas jak nie było kupy 8 dni to nie pomógł ani czopek, ani wlewka ani masaż. I wiecie co? Pojechaliśmy na szczepień-a mój synek ma tak, że jak ssie wieczorem to kilka godzin się delektuje. I po szczepieniu poszliśmy do pokoju dla pracowników go karmić. Jje już 2h i śpi a nagle słyszymy, że zrobił kupę.. Obudził się, krzyk, zanim doszliśmy do łazienki to plecy w kupie.. Przebralisny i znowu do karmienia żeby wyciszyć.. Szczepienie było o 15 a my byliśmy w domu o 21 chociaż mamy do domu niecałe 30km..

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly w ciągu dnia spi tylko na brzuchu. I spi wtedy po 3 godziny. W nocy na plecach ale obok nas. Wiec sprobuj:-)

eemmiilliiaa lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    U nas na wsi nie dzwonia pewnie trzeba będzie się przejść. A na pneumo brałyście ja płatna?
    Ja płatne pneumokoki.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Może wode podawac? Moj robi co 3 dni ale jest na piersi wiec nic z tym.nie robię.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii, a ty nadal dajesz tez pierś?
    Bo jedli tylko mm, to może wprowadzić troszke wody...

Zadziwiacie mnie dziewczyny z tym okresem, szczególnie przy kp ;)
    U nas mały je z piersi naprawdę niewiele i nieregularnie, odciagam max 3 x dziennie, a @ nie było (choć brzuch boli okresowo). No ale na kontroli u gina i z cytologii wyszedł stan zapalny, może to dlatego...

A my dziś po chrzcinach, mały był przekochany (mimo tego bolącego brzuszka), do wszystkich się uśmiechał i praktycznie cały dzień nie płakał 😊
    No i dzięki cateringowi naprawdę się nie napracowaliśmy, a wszystko było pięknie przygotowane 😍 (naprawdę gorąco polecam takie rozwiązanie przy większej ilości osób).

ammarylis lubi tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:

My dostaliśmy te płatne ale w refundacji z racji wady serca. Podobno skład sanepidowskich szczepionek jest gorszy dla sercowcow.

Witaj synku
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierś daje już tylko 1-2 razy dziennie. Wodę próbujemy dawać, ale zazwyczaj całą zwraca 😐 nie wchodzą mu takie lekkie rzeczy. Ulewał nawet po mleku z zagęszczaczem. Wiem, że co 2 dni to nie jakoś super rzadko dlatego się nie martwiłam, ale naprawdę widać, że się męczy. Po kupce dosłownie w kilka sekund jest cisza i spokój.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria my płatne pneumo.

Moje dziecko spało dzisiaj 3 drzemki po 30-50min.i od 20 -22 cyc i przebranie bo pampers przeciekl i spi dalej <3 jak przestawienie go pomoże to będę wniebowzieta :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 20 spałam 2 x 15min. Najpierw córcia się obudziła po kwadransie. A jak już usnela o 22 to starszak się obudził z kaszlem. Masakra. Oboje teraz śpią to i ja mówię dobranoc bo za godzinę pewnie karmienie...

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie wróciłam z imprezy :) a teraz pojechał tam mój mąż. Jutro ja będę niewyspana bo dopiero się kładę a zaraz pewnie karmienie, a mój mąż pewnie będzie skacowany. Ale jak przyjemnie było wyjść do znajomych nie na kawkę w dzień tylko na prawdziwa imprezę 😍 dobranoc

A, my szczepienie mamy w 6tyg +5dni. Szczepimy 6w1 i oneuomokoki - właśnie tez nie wiem czy wziąć odpłatna czy nie.

Spirit lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2019, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też piąstki ciągle w buzi i wszystko obślinione. I jeszcze kciuk tak śmiesznie ssie, że ma otwartą całą dłoń i trzyma ją na twarzy 😀 Jupik a dlaczego trzeba wyciągać te ręce z buzi?

No i przez to ssanie słyszę jeszcze z 3 razy częściej "on jest głodny, on jest głodnyyyy" 😒 i tak daje cyca bardzo często i mój już na bank ma 7 kg 😮 z resztą dowiem się dokładnie w poniedziałek, bo jedziemy do pediatry na kontrolę skóry przy tej niby skazie białkowej.

No i tak, natura niestety nie jest dla mnie łaskawa, od trzech dni mam okres. Równiutko dwa miesiące po porodzie, mimo częstego karmienia. Krwawienie takie sobie średnie a dolegliwości bólowych brak. Kurcze byłam przekonana, że dłużej będę się cieszyć wolnością 😒

Poza tym muszę obczaić te maty edukacyjne. Będę kupować w tym tygodniu, bo na bank się przyda ☺️

Czy Wasze dzieci też tak nie śpią w dzień? Mój bardzo mało śpi już od jakiegoś czasu w ciągu dnia. Ma dosłownie z 3-4 drzemki 10-15 min max. Za to w nocy śpi bardzo dobrze.

Wrzucam Wam mojego dwumiesięcznego Bubusia 😊 jak się śmieje to ma oczka jak lisek 😻 kocham go do szaleństwa i strasznie cieszy mnie obserwowanie jak się rozwija i staje się coraz bardziej świadomy ❤️ Nie cytujcie, później usunę ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 19:54

Aaga, Karooo93, adella1, ammarylis, wiktoriaa, kasia1518, moni05, Kookosowa, Jupik, Cabrera, Konieczynka, Goemi lubią tę wiadomość

‹‹ 1454 1455 1456 1457 1458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ