X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny kiedy należy szczepić?

My szczepilismy pod koniec 7 tygodnia 5 w 1 a w 8 tygodniu na pneumokoki. Nastepne szczepienia w styczniu.
    Termin powinna ustalic lekarka na wizycie noworodkowej

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga mi się kończy i Ci powiem że luzik. Nawet nie był zbyt obfity brzuch też mnie nie bolał więc jakby go nie bylo😄

aga_ni lubi tę wiadomość

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Monalisa88 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria nam szczepienie wypada dokładnie w dniu skończonych 8 tyg. ☺️

Karolina 10.10.2019💞
    Lena 8.11.2012💞
    Samantha 27.10.2009💞

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostalam okres miesiac po zakonczonym karmieniu.
    Czyli po 10 i 11 miesiącach. Czemu tak szybko dostajecie? Niesamowite.

My mielismy na 7 tyg pneumo i 6 w 1. A 2 tyg po meningo:-)

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co mogę poradzić na to, że maly robi od jakiegoś czasu kupkę co 2 dni? Przez to tak strasznie płacze, bo jak zrobi to już jest spokój. Wiem, że są jakieś czopki, ale to raczej rozwiązanie jednorazowe, a mi chodzi, żeby zaczął normalnie codziennie robić kupki..

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też od wczoraj okres, po kilku dniach po skonczonym krwawieniu pologowym :( przynajmniej tak mi się wydaje, że to to, bo nic mnie w sumie nie boli ale kolor tego zywoczerwony, więc nie pozostawia złudzeń.
    U nas szczepienie 6w1 i pneumo było w 6+1. Następne takie samo plus rota w styczniu. U nas przychodnia sama dzwoni i zawiadamia o terminie szczepienia..
    Olek też wyrywa mi włosy, szczypie w rękę i cyc jak go karmię, wsadza piąstki do buzi etc. Czasem złapie mnie cała piąstka za sutka aż łzy mi stają w oczach :)
    Mieliśmy dziś kolejne odwiedziny. Tym razem moja paczka licealna z drugimi połówkami. Młody dał popis elokwencji jak to zawsze przy obcych. :D
    W zeszłym tygodniu była moja przyjaciółka jednoczesną sąsiadka z dzieciństwa i świadkowa na ślubie - w połowie wizyty popłakała się ze wzruszenia nad Małym. I jak ona ryczy to i ja.. :p ale jakoś przeżyliśmy te szlochy :)
    JAK DOBRZE, ZE KTOS WYMYSLIL OKAP!! Od kilku dni, kiedy Olek marudzi włączamy to ustrojstwo i jak ręką odjął. Jedynie co do spania mamy zastrzeżenia, bo dalej śpi na nas. Odkładanie kończy się coraz szybszym wybudzeniem. Powoli poprostu przestaje go odkładam z szczególnie w nocy, bo szkoda mojego zachodu. Przestalam widzieć sens w tym i wolę go mieć na sobie i spokojnie przespać te 4 godziny. Ale powtarzam sobie, że niedługo będziemy tęsknić za bólem karku, który teraz nam doskwiera, bo źle się ulozymy:) jakoś tak optymistycznie patrze na to wszystko. Myślę o tym jak to będzie, gdy pojawi się więcej dzieci ;)

moni05 lubi tę wiadomość

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze tak sobie myślę, ze wspólnym mianownikiem tego, że nie chce być odkładany i tego, że ryczy mi w wózku jest to, że leży wtedy na plecach. Kurde, muszę chyba spróbować go kłaść na brzuch. Oczywiście to tylko w dzień wchodzi w rachubę ale zawsze coś ;)

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja okres bardzo lekki mialam dzien po połogu. Rowno 6 tygodni i 1 dzien. Wtedy jeszcze odciagalam pokarm. Jak skonczylam to dostalam 2 tygodnie pozniej mega okres. Krwawienje 7 dni z czego 5 to byl potop.

Witaj synku
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na wsi nie dzwonia pewnie trzeba będzie się przejść. A na pneumo brałyście ja płatna?

syy26iye928jhyb7.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Dziewczyny, co mogę poradzić na to, że maly robi od jakiegoś czasu kupkę co 2 dni? Przez to tak strasznie płacze, bo jak zrobi to już jest spokój. Wiem, że są jakieś czopki, ale to raczej rozwiązanie jednorazowe, a mi chodzi, żeby zaczął normalnie codziennie robić kupki..
    Ze środków leczniczych:melilax wlewki. Naturalne sposoby:nam pediatra kazała masować brzuszek dookoła pępka robiąc kółka przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, można najpierw troszkę brzuszek rozgrzać termoforkiem a później masować i na zmianę robić rowerek. Rowerek robić kilka razy dziennie można żeby poprawić pracę jelit. Ale u nas kupa jest czasami raz na tydzień a czasami 4 dziennie, nie ma reguły. Mi pediatra kazała się przejmować jak 14 dni nie będzie. Czasami takie prężenie nie jest związane z kupą. Może za dużo gazów jest po prostu. U nas jak nie było kupy 8 dni to nie pomógł ani czopek, ani wlewka ani masaż. I wiecie co? Pojechaliśmy na szczepień-a mój synek ma tak, że jak ssie wieczorem to kilka godzin się delektuje. I po szczepieniu poszliśmy do pokoju dla pracowników go karmić. Jje już 2h i śpi a nagle słyszymy, że zrobił kupę.. Obudził się, krzyk, zanim doszliśmy do łazienki to plecy w kupie.. Przebralisny i znowu do karmienia żeby wyciszyć.. Szczepienie było o 15 a my byliśmy w domu o 21 chociaż mamy do domu niecałe 30km..

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly w ciągu dnia spi tylko na brzuchu. I spi wtedy po 3 godziny. W nocy na plecach ale obok nas. Wiec sprobuj:-)

eemmiilliiaa lubi tę wiadomość

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    U nas na wsi nie dzwonia pewnie trzeba będzie się przejść. A na pneumo brałyście ja płatna?
    Ja płatne pneumokoki.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    Może wode podawac? Moj robi co 3 dni ale jest na piersi wiec nic z tym.nie robię.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olii, a ty nadal dajesz tez pierś?
    Bo jedli tylko mm, to może wprowadzić troszke wody...

Zadziwiacie mnie dziewczyny z tym okresem, szczególnie przy kp ;)
    U nas mały je z piersi naprawdę niewiele i nieregularnie, odciagam max 3 x dziennie, a @ nie było (choć brzuch boli okresowo). No ale na kontroli u gina i z cytologii wyszedł stan zapalny, może to dlatego...

A my dziś po chrzcinach, mały był przekochany (mimo tego bolącego brzuszka), do wszystkich się uśmiechał i praktycznie cały dzień nie płakał 😊
    No i dzięki cateringowi naprawdę się nie napracowaliśmy, a wszystko było pięknie przygotowane 😍 (naprawdę gorąco polecam takie rozwiązanie przy większej ilości osób).

ammarylis lubi tę wiadomość

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:

My dostaliśmy te płatne ale w refundacji z racji wady serca. Podobno skład sanepidowskich szczepionek jest gorszy dla sercowcow.

Witaj synku
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierś daje już tylko 1-2 razy dziennie. Wodę próbujemy dawać, ale zazwyczaj całą zwraca 😐 nie wchodzą mu takie lekkie rzeczy. Ulewał nawet po mleku z zagęszczaczem. Wiem, że co 2 dni to nie jakoś super rzadko dlatego się nie martwiłam, ale naprawdę widać, że się męczy. Po kupce dosłownie w kilka sekund jest cisza i spokój.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiktoria my płatne pneumo.

Moje dziecko spało dzisiaj 3 drzemki po 30-50min.i od 20 -22 cyc i przebranie bo pampers przeciekl i spi dalej <3 jak przestawienie go pomoże to będę wniebowzieta :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 20 spałam 2 x 15min. Najpierw córcia się obudziła po kwadransie. A jak już usnela o 22 to starszak się obudził z kaszlem. Masakra. Oboje teraz śpią to i ja mówię dobranoc bo za godzinę pewnie karmienie...

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie wróciłam z imprezy :) a teraz pojechał tam mój mąż. Jutro ja będę niewyspana bo dopiero się kładę a zaraz pewnie karmienie, a mój mąż pewnie będzie skacowany. Ale jak przyjemnie było wyjść do znajomych nie na kawkę w dzień tylko na prawdziwa imprezę 😍 dobranoc

A, my szczepienie mamy w 6tyg +5dni. Szczepimy 6w1 i oneuomokoki - właśnie tez nie wiem czy wziąć odpłatna czy nie.

Spirit lubi tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2019, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też piąstki ciągle w buzi i wszystko obślinione. I jeszcze kciuk tak śmiesznie ssie, że ma otwartą całą dłoń i trzyma ją na twarzy 😀 Jupik a dlaczego trzeba wyciągać te ręce z buzi?

No i przez to ssanie słyszę jeszcze z 3 razy częściej "on jest głodny, on jest głodnyyyy" 😒 i tak daje cyca bardzo często i mój już na bank ma 7 kg 😮 z resztą dowiem się dokładnie w poniedziałek, bo jedziemy do pediatry na kontrolę skóry przy tej niby skazie białkowej.

No i tak, natura niestety nie jest dla mnie łaskawa, od trzech dni mam okres. Równiutko dwa miesiące po porodzie, mimo częstego karmienia. Krwawienie takie sobie średnie a dolegliwości bólowych brak. Kurcze byłam przekonana, że dłużej będę się cieszyć wolnością 😒

Poza tym muszę obczaić te maty edukacyjne. Będę kupować w tym tygodniu, bo na bank się przyda ☺️

Czy Wasze dzieci też tak nie śpią w dzień? Mój bardzo mało śpi już od jakiegoś czasu w ciągu dnia. Ma dosłownie z 3-4 drzemki 10-15 min max. Za to w nocy śpi bardzo dobrze.

Wrzucam Wam mojego dwumiesięcznego Bubusia 😊 jak się śmieje to ma oczka jak lisek 😻 kocham go do szaleństwa i strasznie cieszy mnie obserwowanie jak się rozwija i staje się coraz bardziej świadomy ❤️ Nie cytujcie, później usunę ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 19:54

Aaga, Karooo93, adella1, ammarylis, wiktoriaa, kasia1518, moni05, Kookosowa, Jupik, Cabrera, Konieczynka, Goemi lubią tę wiadomość

‹‹ 1454 1455 1456 1457 1458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ