Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny w jakim termi ie szczepiliscie maluszki?
Dzwonilam dziś do przychodni żeby mała umówić na przyszły tydzień. 2 miesiące skończy 10grudnia. Pielęgniarka umówił nas na 5.12 że może ewentualnie zaszczepić te 5 dni prędzej ale prędzej kręciła nosem że to za szybko. Tylko ostatecznie nas tak umówiła bo nastepny tydzień ma popołudniowa zmianę i nie miałby i tak kto małej zaszczepić. 🙄 W necie czytałam że można szczepić po skończonym 6 tyg. Ona mówi że lepiej w necie za dużo nie czytać bo głupoty pisza😅Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
Jeśli chodzi o staniki to ja kupiłam na Ali najtańsze na sprawdzenie i super podtrzymują piersi ( zapłaciłam za 2 bodajże 10zl 😉)
Ja mam zdecydowanie jedna pierś wieksza, a druga mniejszą. W lewej jest dużo mniej mleczka, w ogóle z Julia wolimy się karmić z prawej, z Jasiem było tak samo.
Ja teraz mam nawet oki piersi, nie mam rozstępów, na brzuchu w sumie też nie. Ale po skończonym karmieniu Jasia to był dramat. Tak jak u Moni, nie wiem czy to nawet ledwo A bylo ... No ale 😏
Moja pani już się pięknie uśmiecha ♥️ i waży 4kg 😱💪
Walczymy z pleśniawki, ale mam nadzieję,że tym razem uda się wyjść z tego całkowicie.
My mamy szczepienie 11 grudnia, Julia będzie miała 7 tygodni. U nas zapisuje na szczepienie po 6 tygodniu.
Adella - trzyma kciuki za Czarka! Dawaj znać koniecznie.
Ja mam takie pytanie nie dzieciowe. Ruszacie gdzie na Sylwestra? 😁😈 -
Karoo- u mnie będzie Sylwester z trójką😉 I tym razem mąż będzie w domu, więc może napijemy się piccolo i o 22 zasniemy( jak nie wcześniej😀). Poza tym Paweł 1 idzie na 7 do pracy.
Czarek jest po badaniu. Dzielny był bardzo. Jest zwężenie moczowodu, nie ma zastoju moczu. Informacje dobre. W poniedziałek będą mu sprawdzać jak działają nerki.Aaga, Karooo93, Monalisa88, aga_ni, Cabrera, nuśka91, Jupik lubią tę wiadomość
-
Uwemhe ja mam laktator medela mini. Mi sie sprawdza super, sciagam nim juz 3miesiace przynajmniej 4 razy dziennie. Kupilam uzywke za 150zl ale byly tez za 100zl tylko bez zestawu (ja mam cale pudlo czesci I butelek wymiennych). Mnie na poczatku bolalo sciaganie ale piersi sie zahartowy I jest ok.
Co do piersi flapow u mnie nieraz sa flapami a mleko leci wiec to nie musi byc wyznacznik. Mloda tez sie czesto o cycka upomina I tez nie wiem ile tam jej leci ale ladnie przybiera wiec sie nie przejmuje.
My po neurologu, wszystko super I corka zrobila nam niespodzianke u lekarza. W momencie jak poinformowalam ze nie podnosi glowki na brzuchu to ja przepieknie podniosla I sobie patrzyla raz w lewo raz w prawoCabrera, nuśka91 lubią tę wiadomość
-
Monalisa88 wrote:Dziewczyny w jakim termi ie szczepiliscie maluszki?
Dzwonilam dziś do przychodni żeby mała umówić na przyszły tydzień. 2 miesiące skończy 10grudnia. Pielęgniarka umówił nas na 5.12 że może ewentualnie zaszczepić te 5 dni prędzej ale prędzej kręciła nosem że to za szybko. Tylko ostatecznie nas tak umówiła bo nastepny tydzień ma popołudniowa zmianę i nie miałby i tak kto małej zaszczepić. 🙄 W necie czytałam że można szczepić po skończonym 6 tyg. Ona mówi że lepiej w necie za dużo nie czytać bo głupoty pisza😅
Nam pediatra kazała sie zapisać jak najszybciej po 6 tygodniach od szczepień które młody dostał w szpitalu.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
aga_ni wrote:Nam pediatra kazała sie zapisać jak najszybciej po 6 tygodniach od szczepień które młody dostał w szpitalu.Karolina 10.10.2019💞
Lena 8.11.2012💞
Samantha 27.10.2009💞
-
ammarylis wrote:Ollii ja tak mam niestety. Lewa pierś ma zawsze mniej mleka i jest mniejsza. Przestawiam co 2 h i nic to nie daje. W ogóle ta moja laktacja jest do d...mam już momentami załamkę. Ciągle Femaltiker, słód, herbatka a i tak ciągle dziecko opróżnia piersi i po 1.5 h jak chce znowu a cycki flaki. Do tego te ulewania, co wypije to uleje i chce znowu...rece opadają. I teksty mojej mamy typu"to dziecko wygląda na wiecznie głodne”- tylko, że je widzi godzinę w tygodniu, to na prawdę się może wypowiedzieć. Co do seksu to sobie jeszcze nie wyobrażam i nie wiem co z zabezpieczeniem bo tabletek na pewno nie chcę.
Jedyne co możesz to chyba przystawiać jak najczęściej. Mój w ciągu dnia je nawet co 1-1,5h 😱 w nocy co 3-4h. A tu już od wczoraj dwa miesiące skończone, podobno miał jeść rzadziej 😒 Może od częstego przystawiania cyce w końcu zaczną produkować więcej. A i też mam flapy a mleko i tak jest, bo słyszę że pije i przełyka. Nie martw się, u mnie na każde zapłakanie od razu pada od kogoś tekst "A może on jest głodny?". Nawet 10 min po karmieniu 😉ammarylis lubi tę wiadomość
-
Monalisa88 wrote:To chyba tylko u mnie się uparla że musi być idealnie jak skończy 2 miesiace😒
To przesadzają u Ciebie, bo faktycznie szczepi się po ukończeniu 6 tyg- a tak naprawdę 6 tyg.po pierwszym szczepieniu, które u większości jest w szpitalu zaraz po urodzeniu.
U mnie w przychodni przesadzają z meningokokami, więc będę drukować ulotkę i iść dyskutować, bo nie chcę z tym czekać do 8 mca, a u mnie nie chcą szczepić, bo niby nie można 🤷 -
U nas dziś była ostatnia wizyta położnej. Feli waży 5,5 kg 😲 jego siostra tyle ważyła jak była miesiąc starsza 🙉
Znów usłyszałam, że z takimi dziećmi to nic tylko rodzić. Felo jest tak spokojny i grzeczny, a jeszcze doszły jego promienne uśmiechy, że tylko podbija serca. Wczoraj pierwszy raz od urodzenia obudził się z jakimś płaczem, zdziwiona wzięłam go na ręce- od razu przeszło. Może mu się coś przyśniło 😛😂moni05, nuśka91, Cabrera, Monalisa88 lubią tę wiadomość
-
Jupik wrote:To przesadzają u Ciebie, bo faktycznie szczepi się po ukończeniu 6 tyg- a tak naprawdę 6 tyg.po pierwszym szczepieniu, które u większości jest w szpitalu zaraz po urodzeniu.
U mnie w przychodni przesadzają z meningokokami, więc będę drukować ulotkę i iść dyskutować, bo nie chcę z tym czekać do 8 mca, a u mnie nie chcą szczepić, bo niby nie można 🤷 -
nick nieaktualnyAhhh, ciężko mi dziś po wizycie u pediatry
Wysypka na buzi w połączeniu z problemami brzuszkowymi, które i u nas się pojawiły to tak jak podejrzewałam najprawdopodobniej alergia na mleko. Dostaliśmy receptę na nutramigen w pierwszej kolejności, ew. Bebilon pepti lub jeszcze jakieś trzecie...szukamy tego, które będzie najbardziej młodemu pasowało + ja na dietę skoro dokarmiam...
Do tego szukamy dobrego fizjoterapeuty, bo asymetria jest znaczna (jednak intuicja matki jest niezawodna).
A katar nie jest katarem, a pochodna/wynikiem refluksu...
I tak nam się wszystko skumulowało
Ale najważniejsze, ze to są problemy do udźwignięcia, poza nimi młody jest zdrowym i dorodnym już chłopcem (lekarka nie mogła się nadziwić, jak ładnie mały przybrał na wadze i urósł ☺️).
-
Cabrera, i inne dziewczyny które mają dzieci z problemami brzuszkowymi tudzież alergicznymi- poczytajcie o tym mleku co kiedyś pisałam- Capri Care (dostępne tylko w aptekach internetowych). Kinia nie miała problemów brzuszkowych i wprowadzałam mleko po 6 mcu, ale ze względu na bardzo dobry skład wybrałam właśnie to. Nie zawiera oleju palmowego, jest lekkostrawne, i przede wszystkim jest to mleko kozie, a nie krowie. Poczytajcie opinie na necie, np.na Ceneo. Wydaje mi się, że warto spróbować. Ja zamieniłam to mleko na Bebilon dopiero jak mi Kinga zaczęła się w nocy budzić (8 mc) bo potrzebowałam coś ciężej strawnego, żeby lepiej spała 😜 Felkowi kupiłam teraz Capri Care 1, ale nie użyłam jeszcze, bo cyc starcza. Poczytajcie, wielu pediatrów (szczególnie starej daty) w ogóle nie zna tego mleka.
moni05, Cabrera lubią tę wiadomość
-
Ammarylis niemowlaki tak właśnie mają, że potrzebują tego przytulenia do cyca 😉 na początku tego nie rozumiałam i próbowałam na siłę karmić rzadziej, ale to nie było dobre. Dziecko było zdenerwowane. A jak ktoś mówi, żeby nie przyzwyczajać to jest to gadanie bez sensu. Nie da się dziecka przyzwyczaić do braku bliskości, bo to jedyne co jest mu znane i potrzebne ☺️ Jakoś przetrwamy. Czas szybko mija, już niedługo będziemy za tym tęsknić 😉
ammarylis lubi tę wiadomość
-
Nuska ja tez przestalam walczyc widocznie tego potrzebuje I tyle. A o ile lepiej przebiega nam podroz jak stanieny i sie dokarminy jak zaczyna sie placz. Jeszcze tylko nie wiem jak to ogarnac w trakcie spaceru zeby dali sie wyjsc nieci dalej bez histerii.
Dziewczyny czy Wasze maluchy tez w kolko wciskaja piastki do, buzi? U nas juz zaczela lapac za palec I ssac. Nie wiem czy to normalne w tym wieku czy juz z tym walczyc zeby na przyszlosc nie bylo problemow. -
Aga, to normalne
poznaje rączki 😊 następne będzie świadome chwytanie przedmiotów przed sobą. My też przerabiamy piąstkę w buzi, ponadto straszliwie się ślini. Próbuje chcąc tez moje palce, ramie i brodę. Jakby zęby chciał mieć.
Pewnie, że przetrwamy 😬 ja się pogodziłam z sytuacja i obejrzałam serial wczoraj na komputerze „przy okazji”, a jak jest w chuście to i książkę czytam na piłce. Staram się zmienić nastawienie. Na takie właśnie, ze będę za tym tęsknić. Bo bede na bank. Zostało nam kilka, kilkanaście miesięcy i będzie etap „ja siam”...
Ale teraz, po 3:00 dałam mu viburcol wreszcie, bo od 1:30 rzucał się 2h w łóżeczku... a ja tam spałam. Zobaczymy czy pośpi choć dwie h...
Cabrera, czyli mleko się mu gdzieś zatrzymuje? U nas też sapka. Ostatnio się nasiliła i dostaliśmy nasivin baby, po 1 kropelce do noska, bo w sezonowa grzewczym śluzówka jeszcze puchnie i dodatkowa trudność sprawia, a nasivin ma substancje z grupy tych obkurczajacych śluzówkętylko jest powyżej 3 mięs, viburcol zreszta tez, no i my z zalecenia.
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Felo początkowo pchał piastke, a potem skumał, że można palca i najlepiej kciuka i teraz pcha już do buzi tylko kciuka i go ssie. W kółko muszę mu wyjmować i wsadzać smoczka, a on często wypluwa smoczek i dalej kciuk. Położna mówi, żeby wyjmować zawsze jak widzę i jeszcze ćwiczyć z nim rączki jak mi leży na kolanach, czyli nimi machać w różne strony. Kinia tak nie robiła 🤷