X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga i co Wam fizjoterapeuta zalecił?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • meerici Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga tez właśnie miałam pytać jak tam wizyta u fizjo? 😉 a skoro pojawił się temat specjalistów na wypisach mam tez pytanie (bo rodziłyśmy w tym samym szpitalu) czy Ty również masz na wypisie zaleconą konsultacje u kardiologa i gastrologa ? W sumie to myślałam, ze to takie rutynowe zalecenia, ale gdzie nie zapytam wszędzie wszystkich to dziwi. A w szpitalu nikt się słowem nie zająknął z jakich przyczyn takie konsultacje miałyby się odbyć 😕

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • meerici Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już raz prawie zawału dostałam jak u rodziców weszlam do pokoju żeby sprawdzić czy dziecko śpi a mały calusieńka twarz pod kocem 😕 także pomimo tego ze mamy monitor oddechu to na noc body z krótkim rękawem, pajacyk i śpiworek (ale taki gruby fest i z rękawami ) temperaturę mamy 21 stopni. W dzień przykrywam cieplejszym kocykiem, ale obserwuję go na kamerce więc nie ma strachu. Co do ochraniaczy to nie pomogę, ale dodam ze przestał się przekręcać od kiedy używamy poduszki ortopedycznej, no ale to niekoniecznie najlepsze rozwiązanie 😉

U nas coraz większe odstępy pomiędzy posiłkami, moje cycki nie dają rady 😬 ostatnio miałam taki zastój który przerodził się w zapalenie, ze nie obyło się bez antybiotyku (gorączka 39,2) i teraz znów coś się poblokowalo 😕 mam nadzieje ze to minie niebawem a produkcja się wyrówna, bo w przeciwnym razie oszaleje 😕

U nas tez dużo takiego gruchania jak opisujecie, na brzuszku radzi sobie coraz lepiej. Z najnowszych umiejętności - łapiemy się za kolanka 😁🤗

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 01:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą niechęcią po szczepieniu( prevenar 13) do jedzenia, to u nas masakra... o 20.40 zjadła aż 40ml, teraz 1.30 ja biorę z myślą że w 3min wciągnie wszystko , a ta 60ml i wypycha butelkę. Do tego mamy ból brzuszka po tych lekach, kaszel taki suchy zdarty że prawie wszystko ze środka wypluje... także porażka po całości.
    Nie wiem co te moje dziewczyny mają przy tym prevenarze że u jednej i drugiej to samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2020, 01:54

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 05:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, Merici mamy zalecone podmoszenie takie rotacyjne ze przyciagamy nozki do brzuszka, przewracamy ja na boczek I jedna reke (lewa jak lezy na lewym boku I prawa jak na prawym) wsuwamy miedzy nozkami pod ta sama paszke a druga tak lapiemy wzdluz pleckow I za glowke I podnosimy ja bokiem przytulajac do siebie po czym zmieniamy reke I dziecko tak jedna nozka wisi a druga przyciagany do siebie. Ciezko to opisac generalnie chodzi o to ze jeden boczek jest mocno sciagniety ze robia sie faldki a drugi mocno rozciagniety I tak mamy robic naprzemiennie. Kazala klasc ja w lozeczku raz z jednej strony raz z drugiej, wszystkie podnoszenia, przewijania, odkladania, ubierania wlasnie ta metoda rotacyjna mamy robic. Potem takie cwiczenie ze siadamy z podgietymi kolanami, dziecko na naszych kolanach ale pupa ma byc na naszym brzuchu I tez mocbo nozki do brzuszka I taka zwinieta miednica I delikatnie ten ruch poglebiac, potem wywijac przedramionka do zewnatrz tak jakby otwierac jej klatke I delikatnie sciaga przez to lopatki I tak w dol je lekko naciskac zeby troche odsunac glowe od szyi. To sa wszystko cwiczenia na te jej przeprosty I odginanie glowy do tylu I lekka asymetrie. Dlatego tak wazne jest to zeby miednica byla zawsze skierowana do brzuszka I glowa do klatki. Mamy na poczatku lutego konsultacje I zobaczyny czy to cos daje. A z lekka doza rezerwy podchidze bi na plecach wykazywala twndencje do asymetrii prawostronnej, na brzuszku do lewostronnej a przy chwutach na rekach do zadnej.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Moni, a czy ta zmiana sie 'rozrasta'? Bo naczyniaki (plaskie) maja wyraznie okreslona granice i zazwyczaj albo dziecko sie z nimi rodzi albo wychodza krotko po urodzeniu.
    Zauważyłam ją dwa dni temu, wiec nie wiem. Córce tez wyszły 4 szt, ale dla drugim miesiącu.... to jest dziwne bo jest w zgięciu. Ale na odparzenie nie wyglada, prawda?
    Idę w środę na szczepienie to popytam.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie mamy do okulisty. A dzieci mają zimne nóżki i rączki dlatego nie można się tym sugerować czy jest im zimno jeśli są zimne rączki

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też próbowałam tego podnoszenia rotacyjnego, ale nie potrafię, mam wrażenie że Ignaś jest do tego za duży i nie mieści mi się w rękach 🤨

My mamy się zgłosić do kardiologa, ale tylko dlatego że było coś nie tak po porodzie z serduszkiem. A tak to by nie kazali.

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Aaga tez właśnie miałam pytać jak tam wizyta u fizjo? 😉 a skoro pojawił się temat specjalistów na wypisach mam tez pytanie (bo rodziłyśmy w tym samym szpitalu) czy Ty również masz na wypisie zaleconą konsultacje u kardiologa i gastrologa ? W sumie to myślałam, ze to takie rutynowe zalecenia, ale gdzie nie zapytam wszędzie wszystkich to dziwi. A w szpitalu nikt się słowem nie zająknął z jakich przyczyn takie konsultacje miałyby się odbyć 😕
    U nas z tym okulista podobną sytuacja - wszyscy się dziwią a w szpitalu nie powiedzieli nam o jakiś problemach :) i ta położna uśpiła moja czujność..
    Zapytałam jeszcze kolezankę, co w poniedziałek rodziła w tym samym szpitalu co ja - zobacze co mi napisze.

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • eemmiilliiaa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i okazało się, że ona też ma. Chyba nasz szpital jest jakiś wyjątkowy.. :p

q5nLp2.png
    FKUbp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    My już w drodze do domu, małemu podobało się na wyjeździe 😊 codziennie kilka godzin na dworze mój mały Eskimos 😍
    Sunshine, dobrze, ze do nas wróciłaś ! Z patentów na wyjazd to przy mm polecam dobry termos + butelka wody- dzięki temu mogliśmy karmić zawsze i wszędzie 😊
    No i u nas przydała się wanienka Stokke Flexi bath (miał być basenik do kąpieli, ale sezon do jego zakupu raczej mało sprzyjający ;))
    I przydałaby się jeszcze przyczepka do samochodu, ale eM. nie dalsze namówić 😅

Kokoosowa, dobrze, ze coraz lepiej! A możecie się już tulić?? Bartus się uśmiecha :)?

Moni, nie mam pojęcia co to...ale lekarka na pewno ci doradzi...

A nasz leniuszek główki prawie nie podnosi, chyba bez fizjo się nie obędzie :/ No ale zabawki uwielbia, łapie je; odkrywa tez raczki swoje No i tez cały czas uderza się rączkami lub zabawkami w główkę 😏
    Śpi przykryty, ale podobnie jak Mania wkładam mu kocyk pod paszki, wiec się nie nakrywa. No i mimo, ze nie chciałam, to będę musiała zainstalować jakiś ochraniacz, bo mały układa się w poprzek i nóżki wkłada między szczebelki i jest awantura :/
    Zostawiam Wam na chwilkę mojego Eskimosa ❤️
    ...]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2020, 13:16

moni05, wiktoriaa, ammarylis, Konieczynka, Aaga, Karooo93, kasia1518, Kookosowa, pOla34, sylvuś, sunshine 03 v.2.0 lubią tę wiadomość

• ammarylis Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera super, że wyjazd udany! A gdzie byliście? Mąż też coś wspomina o wyjeździe na któryś weekend w góry, ale jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić. On z synem jeździli by pewnie na nartach a ja samotnie spacerowała😆 Kurcze to ja chyba najcieplej na forum ubieram dziecko.Ona ma w nocy ręce niedosyć, że zimne jak lody to jeszcze całe sino-fioletowe! Około 3-4 tej ląduje u nas w łóżku i zaraz się robią normalne. Także nie wyobrażam sobie jej przykryć tylko kocykiem.Przecież samej by mi było zimno. W domu mamy 21 stopni.

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Dziewczyny:-) też nam sie gory marzyly ale 7 godzinna podróż nas przeraziła. Choć przez 2 tygodnie bylismy w Anglii teraz i lot zniosl idealnie malutki.

Jak na spacery ubieracie dziewczyny? Bo ja tez mam spiworek ale jeszcze nie używałam
    I teraz jak zaczne to dziecko bez kombinezonu? Boję sie tak. A kombinezon i spiworek plus ubranie pod przy 0 stopbi tez nie wiem.

W nocy mały z nami śpi wiec przykryty naszą kołdrą i ma pajacyk na sobie.

Czy wasze dzieci w nocy spia na brzuchu? Moje dziewczyny tak spały a teraz są zalecenia że nie bo ryzyko śmierci łozeczkowej wiec sie boje. A mały najlepiej na brzuchu spi bo nie macha rączkami wtedy.

• Olliiii Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spanie na brzuchu by nie przeszło, bo nasz mały jeszcze nie rozumie, że jak wlozy nos w koc to, że musi głowę obrócić żeby normalnie oddychać, tylko wtedy zaczyna krzyczeć. A szkoda, bo tak najlepiej mu się śpi chociaż samego leżenia ba brzuszku nie cierpi 😀

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera dzis go ubrali bo wyjeli cewnik i jedno wklucie. I dopiero dzis moglam go podniesc na chwilę do odbekania. Na rece jeszcze nie wolno.
    Tak usmiecha się i to cala buzia. Juz dokazuje paniom. Ciagle sie kreci w łóżeczku i przekreca na brzuszek

Cabrera lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na dwor ubieram w pajaca, potem.taki cieply wlochaty pajac z kapturkiem I do spiworka zimowego no I czapka a do auta tak samo ale zamiast spiworka to kocyk.

My w gory jedziemy w lutym na 4 dni I mam nadzieje ze sie tez wszystko uda.

Cabrera lubi tę wiadomość

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na spacer ubieram w welurowe spodnie, grube skarpety, body i bluzę mis z kapturem. I pakuję w cienki kombinezon z kapturem bez nogawek. Czapki nie zakładam bo jest histeria - stąd 2 kaptury. Mam w domu że 30 czapek dla niego. I nadal szukam takiej którą zaakceptuje.

Jako że już ten kombinezon jest za mały to teraz będę ubierać grubszy kombinezon z nogawkami, polarkowy cieniutki kombinezon pod spód i body. Lub body o cienkie spodnie pod spód. Klapa od gondoli w zależności od wiatru/ mrozu.

Patrząc jak inne dzieci są na spacerach poubierane to mi się słabo robi.
    Śpiwór, kombinezon gruby, wełniana czapka, kaptur i koc na to🤯 a jeszcze poniżej zera chyba nie było temperatur...
    No chyba że one w tych kombinezonach tylko w pieluszce siedzą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2020, 17:58

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa a wiadomo coś kiedy mniej więcej wychodzili byście do domu?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Kokosowa a wiadomo coś kiedy mniej więcej wychodzili byście do domu?

A tego nie wiemy. Teraz musimy wyjsc z oiomu na kardiochirurgie. Z tamtad pewnie po paru dniach obserwacji. A koedy wyjdziemy to zalezy od lekarza. Skoro jest poprawa to pewnie niedługo

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Patrząc jak inne dzieci są na spacerach poubierane to mi się słabo robi.
    Śpiwór, kombinezon gruby, wełniana czapka, kaptur i koc na to🤯 a jeszcze poniżej zera chyba nie było temperatur...
    No chyba że one w tych kombinezonach tylko w pieluszce siedzą

Hehe jakbym o sąsiadce czytała. Jej synek.ma rok i na spacer w tym co w domu czyli body plus dresik, na to ciepła kurteczka lub kombinezon i w spiworze po pachy.

Dziś przy +4 ja założyłam na body i spodenki, kombinezon misiowy i cienki kocyk plus osłonę do gondoli bo mzylo. Lidka była cieplutka ale nie spocona. Raz przy - 6 (podlaskie takie temp miało) zamiast kocyka włożyłam ja w śpiwór i ja ugotowalam. Była spocona. Potem dawałam 2kocyki i było ok.

Kokosowa szybkiego powrotu do zdrowia dla Bartka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2020, 22:26

Kookosowa lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
‹‹ 1501 1502 1503 1504 1505 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ